Spanje verlaagt Vmax (tijdelijk) naar 110

Auteur: , 18 Reacties

Da's mooi, want in Spanje rijden meer auto's dan in Nederland. Europees gezien gaat de gemiddelde uitstoot en het gemiddeld verbruik dus omlaag als wij overal, zoals oorspronkelijk gepland, 130 mogen rijden. Dus Melanie (als ik zo vrijpostig mag zijn), kom van je achterwerk en regel dat!

Vandaag mochten wij via een ochtendkrant vernemen dat Spanje per 7 maart in het gehele land de maximumsnelheid op de Autopistas naar 110 km/u terug schroeft. Dit als reactie op de instabiliteit in Naffer-land, die op zijn beurt de olieprijzen flink omhoog heeft gejaagd. Met de verlaging moet een brandstofbesparing van 15% voor benzine- en 10% voor dieselvoertuigen worden gerealiseerd.

Nu kan ik iets gemist hebben, maar is er behalve de hoge prijs ook een olieschaarste? In dat geval is een dergelijke maatregel nuttig, maar mocht het niet zo zijn (en het IEA bevestigt dit) dan mogen de mensen wat mij betreft zelf uitmaken hoeveel ze wensen te verbruiken.

Een beetje rondneuzen in de Spaanse media levert verder de kennis op dat de maatregel van tijdelijke aard is, iets dat in het Nederlandse artikel voor het gemak maar even is vergeten. Verder stimuleert de overheid het OV door treinkaartjes met 5% in prijs te verlagen.

Je zou verwachten dat milieugroeperingen staan te juichen bij de maatregel, maar de zuurstengels van Greenpeace moeten natuurlijk weer wat te zeiken hebben. Volgens de wortelkauwers is de maatregel niet effectief genoeg en moet de overheid de Vmax naar 100 km/u verlagen. ’t is ook nooit goed.

In Nederland bestaat trouwens ook de wettelijke mogelijkheid de maximumsnelheid te verlagen naar 90 km/u wanneer hier directe aanleiding voor is. En als de nood echt aan de man komt, dan doen we toch gewoon weer een paar autoloze zondagen? Vooralsnog lijkt het er in ieder geval niet op, dus de Spanjolen zullen zich wel flink in de kuif gepikt voelen door hun regering. Ik ben benieuwd hoeveel mensen zich iets van de nieuwe limiet gaan aantrekken.18 reacties

Alsof iemand zich aan de snelheid houdt,lekker door kachelen :)
Ik denk inderdaad niet dat er veel mensen zullen zijn die zich aan deze snelheidsverlaging gaan houden. Dat doen ze nu ook al niet.
“iets dat in het Nederlandse artikel voor het gemak maar even is vergeten. ”

Gelukkig maak jij nooit een fout..
@Atenza: Er is een verschil tussen een foutje maken, en een belangrijk feit weglaten. Kranten bezondigen zich daar wel meer aan. Blogs waarschijnlijk ook…
@Atenza: Ah daar is mijn favoriete basher weer! Ik miste je positieve geluiden al een beetje. En zoals EdF al zegt: zijn fouten zijn daadwerkelijk fouten, en geem omissies, zoals bij de Telegraaf wel vaker het geval is.
@sir_smokalot: net zoals jij maakt dus :)
In Spanje houdt niemand zich aan de maximum snelheid op snelwegen. Als je daar 160 rijdt, wordt je nog door iedereen ingehaald. Komt ook omdat snelheidscontroles worden aangegeven.
@Madrileno:
Zo hard rijden ze in Spanje nou ook niet.. Verder mag je al blij zijn als je de 100 kan halen op de M30 of M40, zou jij als madrileen(?) moeten weten ;)
Die ecohippies rusten pas als elk oliedrinkend en CO2-uitstotend iets onder de grond is gestopt…
Waarom is er de laatste tijd zoveel kritiek op de makers van de artikelen? Al dat moeilijk doen, om niets..
Vergeet niet dat dit ook een politiek middel is.

Die olieboeren kunnen de kraan dichtdraaien, maar onze regeringen kunnen ook besluiten om ons verbruik te minderen.

Uiteindelijk moeten die olie landen dan wel weer leveren want van hun andere industrie moeten ze het niet hebben
In Spanje REED iedereen hard, maar dat is al enkele jaren niet meer het geval. Sinds de boetes en de straffen behoorlijk zijn verhoogd, houden de meesten zich goed aan de maximum snelheid. De verlaging van de snelheid is een belachelijke maatregel, als ik wil besparen dat bepaal ik zelf wel hoe en wanneer. Maar belangrijker is: Spanje heeft een werkloosheidscijfer van 20 (!!)%, de economie ligt op z’n kont en Spanje heeft een giga schuld. Er zijn dus veel belangrijkere zaken in dit land dan dit soort stupide maatregelen. Groeten uit zonnig Madrid.
in veel landen is tijdens de oliecrisis een maximum snelheid ingevoerd bijvoorbeeld in nl: 100 km/u en in veel staten in de usa: 55 mph, dus zo heel vreemd is deze maatregel niet.

de snelheid van omstreeks 100 km/u is het meest efficient omdat bij hogere snelheden de luchtweerstand sterk toeneemt in vergelijking tot andere weerstand (mechanisch, rol, wrijving etc.) die meer constant van karakter zijn.

dat iedereen zelf moet bepalen hoeveel brandstof hij/zij gebruikt vind ik niet helemaal opgaan, stel dat bill gates een auto zou kopen die 10000 op 1 zou rijden en er veel mee zou gaan rijden, dan zouden daarmee de prijzen opgedreven worden en de armeren geen brandstof meer kunnen permiteren.
Zullen ze daar blij mee zijn. Het zijn nogal afstanden die je daar moet afleggen om van de ene grote stad naar de ander te rijden, veelal over snelwegen door niemandsland..
Wat we opviel was dat er op Mallorca bijna niemand te hard reed. Begrijp ik goed. Want geloof me, je wilt niet graag door de Guardia Civil worden aangehouden.. ;)
Lol @ de afbeelding: No más rápido de 110, por favor!
Als je dan zo natuurkundig bezig bent, doe het dan wel goed.
Vmax wordt uitgedrukt in m/s en niet in km/u. ;)

120km/u=33,33m/s ;)
Die Greenpeace mensen tellen echt niet meer mee. Heb je een maatregel, blijf je zeuren? We kunnen beter niet naar ze luisteren, want ze blijven doorgaan totdat er geen auto meer rijdt!
Spanjaarden lijken me heel temperamentvol. Dat gaat beslist niet onder de 110 komen.
die rijden als stieren in Lambo’s.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).