Hyundai gaat BMW aanklagen wegens gebruik ‘i’?

Auteur: , 49 Reacties

Heden ten dage kan slechts een simpel lettertje uit het alfabet al reden zijn voor het starten van een rechtzaak. In wat een nieuwe fabrikantenfittie in de maak lijkt te zijn overweegt Hyundai juridische stappen tegen BMW wegens het gebruik van de merknaam i.

Zoals bekend heeft de mueslitak van de premium Duitsers onlangs de nomenklatuur ‘i’ gelanceerd voor al hun milieuvriendelijke modellen. Dit is tegen het zere been van de Koreanen van Hyundai, die sinds enige tijd het gros van hun modellen met ixx aanduiden. Zij onderzoeken momenteel of ze BMW kunnen aanpakken wegens het schenden van Hyundai’s handelsmerk, aldus Automotive News Europe.

Uiteraard ziet BMW het probleem niet zo, en ik kan daarin meegaan. Voor zover ik weet zal de range hooguit van i1 t/m i9 lopen, en hiermee geen overlap veroorzaken met Hyundai, wiens gamma met de i10 begint. Bovendien is het nog maar de vraag in hoeverre fabrikanten letters kunnen claimen: meerdere merken gebruiken bijvoorbeeld een toevoeging ‘gt’, ‘rs’, ‘clubsport’ en ga zo maar door. Bovendien heeft BMW een omvangrijke juridische afdeling, die dit ongetwijfeld van te voren goed heeft uitgezocht. Om BMW’s marketingbaas Ian Robertson te quoten: “We don’t fear any legal action from Hyundai especially as we invented the i-drive and always talked about the ‘project i’ for the subbrand.”

In Geneve lanceerde Hyundai de i40 Crosswagon, terwijl BMW deze week zowel de i3 en i8 aankondigde.

Bovenstaand verhaal staat niet op zichzelf, het gebeurt wel vaker dat fabrikanten elkaar in de haren vliegen. Onlangs nog dwong Ford Ferrari om de naam F150 terug te trekken. De Italianen hadden hun nieuwe Formule1-racewagen zo genoemd, en dat kan natuurlijk heel erg verwarrend werken voor klanten. Voor je het weet stap je in een Formule1-bolide in plaats van in je pick-up.49 reacties

Nou daar is die dan.. hoe voorspelbaar.. het is door alle jongens hier al tig keer geroepen.. “dat wordt een fittie..” ..en daar gaan we..

*Vet beeldscherm in, haalt bier en popcorn en zet telefoon uit.. let’s go..*
@Freewarefreak: Wel een vette opmerking van Ian trouwens: “..wij zijn de uitvinder van de i-drive.. zullen we iedereen eens gaan aanpakken die dat woord gebruikt?” Thumbs up Ian!
@Freewarefreak:

En was Apple niet eerder met de Ipod? Kunnen zij iedereen aanklagen…
@Freewarefreak: best een gevaarlijke opmerking, voor je het weet gaat Apple klagen dat het een afgeleide is van iMac en iPod.
De rollen zijn nu omgedraait… BMW=Copycat
@Qasim: Net als audi tt?
@Qasim: Volgens mij begon hyundai toch echt eerder met het gebruik maken van ” i30″ en “iX35”.. Kan me herinneren dat daar ook een artikel van bestond op AB. Dus dit keer zijn de rollen omgedraait. Is dat zo verkeerd? En trouwens, dat hele “i” gebeuren is natuurlijk een grote hit geworden door producten van Apple.
@JamesBond007: Ik kon mij ook herrineren dat in de E60 5 serie uit 2003 al een systeem zat dat i-Drive heette.
@jzaero: En ik kan me herinneren dat de iMac in ’98 gelanceerd is…
@Esprit_de_Flandre: Klopt, heb ik ook nog een tijd mee gewerkt!
Als je vanuit een afstandje naar de achterkant van een i30 gaat kijken lijkt het of er letterlijk 130 staat. Als je dan heel snel kijkt denk je ook echt dat het een BMW 130 is…
@Homer55: en dan haal je deze in en dan denk je hmm, zo strak was die BMW 1 serie toch helemaal niet.
@Homer55:

Inderdaad, ik vind het een beetje hypocriet van Hyundai. Het was Hyundai die met de kofferklep van de i30 leentjebuur bij BMW speelde.
http://www.autofans.us/images/Hyundai/Hyundai%20i30%202.jpg
http://images.drive.com.au/drive_images/Editorial/2006/12/15/BMW1seriesTouring_L_m.jpg
@Sprite:
Grappige fot heb je voor de 1-serie gebruikt.
Is dat een speciale 1-touring??
@Homer55: De verwaring van de i30 en 1 serie heb ik ook al meerder keren gemaakt, maar het is dan wel een raar lelijke getuned 1 serie.

Helemaal ’s nachts lijken ze op elkaar.


Maar ja… BMW gebruikt al ruim 4 jaar de naam i-drive.. toen was Apple copy nog niet zo “cool” als nu.
Hahahaha

“Voor je het weet stap je in een Formule1-bolide in plaats van in je pick-up”

:lol: :lol: :lol:
“…always talked about the ‘project i’ for the subbrand.”
Ik vind dat nogal een zwak statement. ‘project i’ had voor van alles kunnen staan; het had een nieuw submerk kunnen zijn, zoals Mini of RollsRoyce, of eventueel een nieuwe benaming “BMW iKadett” ofzoiets.
Goeie actie van Hyundai dus!
Met welke i-moddelen concurreert Hyundai nou precies met BMW?
Och Peugeot en Porsche hebben zo’n gevecht ook gehad betreffende de middelste 0 in de Peugeotbenamingen. De 911 werd voorgesteld (in het verre jaar 1963) als 901….
Dus ik kan Hyundai geen ongelijk geven dat ze BMW aanklagen betreffende de ‘i’ als type aanduiding.
Kan BMW niet gewoon de ‘m’ gebruiken voor hun muesli-auto? De ‘m’ staat dan voor ‘muesli 3’, de ‘M’ hebben ze reeds als typeaanduiding…. hahahaha
Op het gebied van design kan je een Hyundai en een BMW nauwelijks uit elkaar houden. Zelfde design DNA: SAAI met hoofdletters..
Jank toch niet, anders had Apple al meteen al deze ‘i’ bedrijven kunnen aanklagen..
Zolang Hyundai auto’s maakt als:

Hyundai ix35 ? BMW 35xi
Hyundai I30 ? BMW 130i (niet alleen de aanduiding trouwens, zeker recht van achter van een afstandje zie je de ivoor een 1 aan…)

vraag ik me af of ze niet het risico lopen dat BMW een tegen procedure start doordat Hyundai overduidelijk de letters en cijfers, die BMW al heel lang gebruikt, toepast op haar modellen.

Vergeet niet dat BMW een stuk milder is geworden op dit gebied. Vroeger hebben ze Mercedes gedwongen de naam van de M klasse te wijzigen in ML klassse terwijl die auto een terreinwagen was! (en geen verwarring met BMW M modellen veroorzaakt)

Er is sprake geweest dat BMW vanwege deze type aanduiding de Infinity M een procedure zou aanspannen. Dit hebben ze uiteindelijk niet gedaan omdat ze het product Infinity niet zien als een bedreiging/ directe concurrent. Het is echter veel meer inbreuk op merkrecht van BMW dat Infinity de typeaanduiding M30d gebruikt (BMW M/ 330d/530d/730d) dan dat BMW de aanduiding i1 t/m i7 gebruikt.
Er bestaat immers al sinds jaar en dag de BMW modellijnen 1t/m7 gevolgd door 2 cijfers en de letter i van innovatie/interactie/injectie/ik/etc.

Het innovatieve benzine injectie systeem van 3 decennia geleden is voor BMW de oorzaak van de letter i. Het innovatieve menu bediening systeem dat 10 jaar geleden werd geïntroduceerd noemden ze trouwens ook meteen i-drive

Verder moet Hyundai zich realiseren dat BMW enkel de merken i1 t/m i9 heeft geregistreerd terwijl Hyundai pas begint bij i10.

Zou BMW nu ook aangeklaagd kunnen worden dat ze de letters GT gebruiken in de 5 serie? Nee natuurlijk niet, dat heeft de juridische afdeling van BMW allemaal heel goed uitgezocht, ik denk dan ook dat Hyundai geen enkele kans maakt, zeker niet als je bedenk dat het BMW i-project inmiddels al bijna 5 jaar bekend is.
Heb ineens heimwee naar de Huyndai Pony! Wat een ongelooflijk zielig merk is het toch. Na jarenlang de markt neppen met rotproducten (of die sCoupe, haha) nu lopen zeuren? Daarnaast moet je Huyndai als ‘Hondee’ oftewel bijna Honda, waar de autotjes in het begin erg op leken. Nu doens ze beetje Europees aan (hopen op vergelijking met BMW, not!) en klagen ze BMW aan? Hilarisch. Met dat ‘i’ tje ervoor daar waar BMW ze al jaren achter hun nummer plaatst. Steeds hetzelfde verhaal, eerst een goed idee jatten en dan de bestolene aanklagen. Beetje zoals de dief waar je jouw eigen fiets van afpakt die naar de politie loopt!
Bmw heeft waarschijnlijk al meer dan 30 jaar een I bij hun type aanduiding: 318 i, 540 i,…
@MC959: 1968 al, met een BMW E9 3.0CSi
@MC959: Haha ja hehe.. De i is nou eenmaal een letter..
Maar de i die jij bedoelt staat voor injection en niet voor “ik”
Ach ja, beide merken komen weer in het nieuws dus missie geslaagd.
Calimero is de uitvinder van de i, want die heeft een Ei-pet op z’n kop…
Het is correct en rechtvaardig dat de rollen eens “omgekeerd” zijn, maar dan zou het nooit de intentie van BMW zijn geweest. Hyundai zou heel graag met een imago als BMW door het leven gaan. Maar BMW met een imago als Hyundai?
Ach, BMW moet niet zagen. Durf wedden dat zij ook gekeken hebben hoe ze het Infiniti moeilijk konden maken met de M35…
Laat ze maar doen… juridische clashes tussen 2 monsterbedrijven geven altijd wel wat mediaspektakel. Zie er persoonlijk ook de ergernis niet van in… Hyundai zou net positief moeten zijn omdat ze dan kunnen zeggen dat hun wagens nét zo kwalitatief en proper zijn als het ‘i’-segment van BMW.
Hyundai heeft gelijk, het is geen discussie over de reputatie van het merk, maar een identiteit / associatie die een dergelijke typering moet oproepen met het merk.
Als de europese merken type-aanduidingen blijven claimen en de anderen het niet zouden doen, zullen ze nooit een identiteit opbouwen…
Ik durf te wedden, dat ze liever de letter ‘H’ hadden willen gebruiken, maar dan had GM / HUMMER hier een stokje voor gestoken.
f6ck hyundai hun kopieren bmw 1 serie Ssjong kopiert bmw x5 x6 chrysler kopiert golf cabrio de markt is gewoon verpest door de japanse kopie fanaten
@killla: ?!?… ehh, Hyundai en Ssjong (geniaal):lol:?
‘Hun’ komen uit Korea
@killla: en sinds wanneer is Chrysler Japans (of Koreaans)? Hoeveel fouten kan je maken in 1 zin..
OT: iDontcare hoe ze heten, als het maar leuke auto’s worden :D
hmm en hyundai i40 lijkt dat niet op bmw 740i
tja de originaliteit lag er bij beide al een tijdje uit. Kom op man, verzin eens iets nieuws in plaats net als je buurman te gaan i’n.
kneuzen ook daar bij BMW.
bedenk wat orginelers, en ga niet Apple en Hyundai achterna, als meest ‘plezierigst’ automerk.
Goh! Ik laat mijn naam veranderen naar mijn huidige naam met een “i” ervoor. :)
Wat een gelul om een Aldi merk.
Het gebruiken van de Letter I (fonetisch ay)oftewel ik ,voor een hele auto model reeks is door Hyundai uitgevonden (dankzij apple natuurlijk).
Dat Hyundai het niet leuk vind dat BMW dit ook gaat gebruiken kan ik begrijpen .
Het vierde grootste merk in de wereld wil natuurlijk niet geassocieerd worden met een klein fabrikantje van auto’s die hoofdzakelijk door criminelen gebruikt worden.
;)
De Italianen hadden hun nieuwe Formule1-racewagen zo genoemd, en dat kan natuurlijk heel erg verwarrend werken voor klanten. Voor je het weet stap je in een Formule1-bolide in plaats van in je pick-up.
Hmmm, klinkt nogal als TopGear, met name Jeremy Clarkson in het laatste seizoen :)
En gaat ford ook nog een schadevergoeding betalen ivm met de overgenomen rs letters, dit ga je tog niet serieus nemen als bmw zijnde.
dus die blaaskaken van ford hebben ferrari belet een naam te gebruiken? het is nogal erg tegenwoordig. ferrari is de koning van de auto’s, het enige automerk dat ze waarschijnlijk buiten dit zonnestelsel nog kennen. en dan gaat de maker van oerlelijke busjes hen nog tegenhouden?
Zucht… En maar blijven zeuren, en nu om één lettertje! Heb je echt niks beters te doen?

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).