Video: zo werkt Ferrari’s 4WD-technologie

Auteur: , 10 Reacties

Als supercarfabrikant kan je natuurlijk een factsheet van 50 kantjes volschrijven over je nieuwste innovatie, maar als je zoals ik een simpele ziel bent, dan werkt het concept 'plaatjes kijken' toch wat beter. Speciaal voor alle technologische halve zolen hebben we daarom de volgende video van de Ferrari FF, met veel pijltjes en kleurtjes.

Het vierwielaandrijvingssysteem, dat Ferrari onder de naam 4RM presenteert, zit heel kort gezegd als volgt in elkaar: aan de voorkant van de krukas is een tweede versnellingsbak gemonteerd, die de voorwielen via een conventionele aandrijfas aandrijft (rechtstreeks door de krukas). Deze bak heeft tevens een paar koppelingen met meerdere platen die het motorkoppel over de voorwielen verdelen (torque vectoring). Hierbij is ook nog een tiltsensor ingebouwd, waardoor de transmissie kan anticiperen op slippende achterwielen zodra er klimpercentages overwonnen moeten worden.

Al met al levert dit slimme (en bovendien gepatenteerde) systeem een aardige gewichtsbesparing op ten opzichte van conventionele AWD. Dat laat echter niet onverlet dat de FF flink zwaarder is dan de Lamborghini LP700-4, die het laatstgenoemde systeem aan boord heeft. De kans om dit soort snufjes uit te proberen als je geen journo bent of Chris Harris heet krijg je overigens pas over lange tijd. Voor de komende tijd heeft Ferrari de orderboeken van de FF volgeschreven. FILMPJE.10 reacties

Slim systeem, met twee versnellingsbakken en een tweede vermogensafneempunt aan de voorzijde van de motor. Ik ben erg benieuwd hoe goed deze FF presteert naast de snelste Porsche Panamera, haar directe tegenstrever.
Voor mij heeft dit filmpje alleen maar voor meer onduidelijkheid gezorgd. Als er een tweede versnellingsbak aan de voorkant zit, dan moet die toch precies op hetzelfde moment, even snel en met dezelfde verhoudingen schakelen als de eerste versnellingsbak? Er gaat ook een flink vermogen doorheen, dus hoe kan hij zo klein zijn?
Als ik het goed begrijp komt het er dus op neer dat voorwielen alleen mee aandrijven onder gladde omstandigheden of op steile hellingen(bijna nooit dus)
zo te zien is het een kleine versnellingsbak met een dubbele koppeling, 1 koppeling per wiel.
om de snelheidsverschillen van de wielen te compenseren laat men de koppelingen een bepaalde hoeveelheid slippen gok ik? Want een differentieel zit er niet in vooraan.

conclusie: het systeem word 99% van de tijd niet gebruikt, alleen als je echt veel slipt(en dus idioot hard rijd) zal het je op de baan houden. Of je bent een fervent skiër en je wilt met je Ferrari tot aan de piste rijden…
Ik zie niet hoe dit nou gewicht bespaard?

Een diff en aandrijfas lijken me toch lichter dan die PTU.
Maar omdat de bak nu niet aan het motorblok hoeft voor 4wd is er wel een ideale gewichtsverhouding mogelijk.

Eigenlijk wel vergelijkbaar met een haldex koppeling. Standaard (in dit geval) rwd en bij tractie verlies wordt er via de koppeling koppel naar de voorwielen gegeven.
Vraag ik me alleen af hoe slijtage gevoelig dit systeem zal zijn.
Mooi filmpje. Je krijgt een duidelijk beeld van hoe het werkt.
Heel knap hoe Ferrari het op een eigen manier maakt.
Ferrari is een merk met een ongelooflijke technische ontwikkeling.
Lang niet alle sportwagens krijgen zoveel nieuwe stuff mee als Ferrari. Kan niet wachten tot de eerste test van dit technisch wonder.
@ascari15: Leg eens uit hoe het werkt dan.
Dus een Ferrari om mee te gaan skiën? :)
@jackl: Jep! skibak op het dak en je kan er mee tot aan de piste rijden ;)
in feite is het dus een systeem om de ferrari “veiliger” te maken. een ferrari suv kan niet ver weg zijn.
Mooie techniek, moet gezegd..
En tóch is het nu weer wachten op de eerste domme rijke ploert die zo’n ding toch weer weet aan puin te rijden.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).