Wat je MOET weten over de Lamborghini Aventador

Auteur: , 40 Reacties

De basis-specs van de nieuwe Aventador (700 pk, 690 Nm, 350 km/u, 0-100 in 2,9 sec) kunnen we inmiddels wel dromen. Ook hebben we al een enorme lading persfoto's, beursfoto's en video's voorbij zien komen. Maar er is nog veel meer dat je eigenlijk zou moeten weten over Lambo's nieuwste model...

Via onze Poll bleek dat de Aventador door jullie wordt geprezen als de vetste supercar uit Genève. Reden voor ons om een aantal feiten op een rij te zetten.

Compleet nieuwe motor
Achterin de Aventador vinden we een compleet nieuw ontwikkelde 6.5 liter grote V12 (codenaam L539). De motor die nog achterin de Murcielago lag was namelijk een doorontwikkeling van het blok dat debuteerde in de 350 GT uit 1964. Over het nieuwe blok kunnen we melden dat het in totaal 235 kilo weegt en dat de cilinderkoppen 21 kilo per stuk wegen. De krukas weeg overigens 24,6 kilogram. De motor is gekoppeld aan een gerobotiseerde handbak die de naam ISR (Independent Shifting Rods) heeft meegekregen. Die bak weeg 70 kilo.

Uitverkocht
De Aventador mag dan misschien pas vorige week (officieel) onthuld zijn, toch is de productie voor de rest van het jaar al volledig uitverkocht en tevens voor de eerste helft van 2012. Aan het einde van de zomer zal Lamborghini de eerste exemplaren uitleveren aan haar klanten. Hoeveel exemplaren Lamborghini dit jaar gaat bouwen hebben ze nog niet bekend gemaakt.

Prijs
Hoe dik moet je portemonnee zijn om een Aventador te kunnen kopen (als je tenminste de kans krijgt)? De basisprijs, zonder opties en accessoires ligt op 255.000 euro. Maar dat is pas het begin, want daar komt in Nederland nog 19% BTW, een nog grotere schep BPM en ook nog een slurptax bij. Een Aventador op gele plaatjes zal dus zo’n 440.000 euro kosten. En dan heb je nog geen lekkere opties zoals een alcantara interieur of matte lak uitgezocht. Ga er dus maar vanuit dat een dik aangeklede LP700-4 heel hard richting de 500k gaat (in Nederland).

Lichtgewicht
Dankzij het (zeer) veelvuldig toepassen van carbonfiber is het Lamborghini gelukt om het drooggewicht (dus zonder vloeistoffen) van de Aventador te meten op 1.575 kg. Dat gewicht is onder andere opgebouwd uit de volgende componenten: monocoque (147,5 kg), aluminium frames (82 kg), motor (235 kg) en transmissie (70 kg). Dat lage gewicht zorgt ervoor dat de Aventador een weight-to-power ratio heeft van 2,25 kg per pk. Overigens past Lamborghini maar liefst 3 verschillende ‘soorten’ carbonfiber toe bij het bouwen van de Aventador: Resin Transfer Moulding (RTM), Prepreg en Braiding.

Monocoque
De Aventador beschikt over een volledig uit carbonfiber opgetrokken lichtgewicht monocoque. Zit zorgt er niet alleen voor dat de auto extreem stijf is, maar het is tevens enorm veilig in het geval van een ongeluk. Zie het maar als een soort van veiligheidskooi.

Naam
Zoals we van Lamborghini gewend zijn is ook de Aventador vernoemd naar een beroemde vechtstier. Aventador was de naam van een stier die in oktober 1993 de arena van Saragossa betrad en wegens zijn enorme moed de “Trofeo de la Peña La Madroñera” won. Handig om te weten…

Nose lift
Speciaal voor die vervelende drempels in Nederlandse Vinex wijken beschikt de Aventador standaard over een systeem om de neus 40 mm omhoog te laten komen. Geen idee waarom je je zou vertonen in zo’n wijk, maar het zou zonde zijn als die prachtige voorbumper kapot wordt gereden.

Vloeistoffen
In een grote auto zoals de Aventador gaan uiteraard ook grote hoeveelheden vloeistoffen. Zo gaat er in de benzinetank maar liefst 90 liter benzine en gaat er ook nog eens 13 liter motorolie in de Aventador, plus een plas koelvloeistof van maar liefst 25 liter!

Kleuren
Het moeilijkste punt bij het kopen van een nieuwe auto is wellicht nog wel het kiezen van de kleur. En Lamborghini maakt die keuze niet echt gemakkelijk. Het “standaard” gamma omvat namelijk 13 verschillende kleuren. Je kan kiezen uit 3 solid kleuren (geel, zwart en wit) en daarnaast zijn er nog 7 metallic & pearl lakken beschikbaar, evenals 3 matte tinten. Voor het interieur heb je de keuze uit 12 combinaties inclusief two tone. En daarnaast moet je ook nog kiezen welke kleur remklauwen je wil hebben. Je hebt de keuze uit geel, grijs en oranje. En staat de kleur die jij wil hebben (pimpelpaars?) toevallig niet in de folder? Dan kan je altijd nog terecht bij het Ad Personam programma.

Wielophanging
De Aventador beschikt, in tegenstelling tot veel andere supercars, over een zogenaamde pushrod wielophanging. Dat is iets dat we meestal alleen zien in de racewereld, zoals de F1. Omdat de ophanging zichtbaar is door de doorzichtige achterklep is Lambo zo aardig geweest om de optie aan te bieden om (tegen betaling) de achtervering in het geel uit te voeren. Mensen moeten immers wel kunnen zien dat je een pushrod ophanging hebt, niet?

Infotainment system
Wat is een moderne auto zonder uitgebreid infotainment systeem? Inderdaad, helemaal niks! En daarom heeft Lamborghini (ongetwijfeld met hulp van Audi) de Aventador voorzien van een multifunctioneel TFT instrumentendisplay dat helemaal naar wens kan worden afgesteld en ingedeeld. De tijd van een paar simpele klokken voor snelheid, toeren en verschillende temperaturen en drukken is definitief voorbij. En in het middenconsole is nog een tweede TFT scherm te vinden voor het mediasysteem en het navigatiesysteem. In onderstaande video kan je precies zien hoe dat allemaal werkt.40 reacties

Juicy details.. NICE Autoblog! Knap staaltje ontwikkeling van Lamborghini! Maar begrijp ik nou goed dat het hele frame incl. monocoque 147,5 + 82 229,5 kilo weegt?? Das niet veel!
@mylvan: 82 Ton?
komma’s checken ;)
@vale46: Je bedoelt op de = letten. Het was een rekensom van hem ;) frame incl. monocoque 147,5 + 82 = 229,5 kilo weegt??
tof hoor zo’n display, maar ik zou niet kunnen wachten om dat gaspedaal te vloeren. gewoon gaan!
“in Nederland nog 19% BTW, een nog grotere schep BPM en ook nog een slurptax bij. Een Aventador op gele plaatjes zal dus zo’n 440.000 euro kosten.
heel hard richting 500k”

Only in The Netherlands.
@mustiej70: tijd dat dit fabeltje ook eens de wereld uitgaat.. Nederland is relatief goedkoop vergeleken een hoop welvarende landen in europa.. daar kost de aventador $900.000-1.400.000 …
@bassie: Nou noem eens een paar landen op.. en ookal is het daar duurder Dan nog wordt het hier nog niet goedkoper op. Dus Nederland is gewoon duur:D
@bassie: eeehm….verder dan Denemarken en Zweden kom ik niet. En daar is het gebruik van de auto fors goedkoper.
@Megakix:Noorwegen is het 2 x zo duur als in Nederland,en ook de benzine is hier duurder.
@norge: auto’s zijn in de landen ten noorden van ons idd duurder, en rijden is daar vaak ook nog duurder dan hier. Dan Zwitserland nog en het zijn al een hoop landen gelijk aan de Nederlandse economie die duurder zijn.. En dan zijn er nog vele landen duurder dan NL buiten europa, daar leg je voor een aventador meer neer dan een veyron hier..
@bassie: Inderdaad Bassie boven ons is het duurder.. Maar zij hebben ook veel hoger loon.
Hier in Nederland is zowel als belasting duur en de regels en wetten duur.
Hier heb je geen vrijheid meer.
@norge:

Maar het salaris in Noorwegen ligt dan ook 3x zo hoog als hier ;)
@Relief en mustiej70:
Uh.. een paar procentjes hoger bedoel je.
@Relief: Ligt behoorlijk hoger ja ,maar alles is ook duurder :(
Aandelen lamborghini hier ofo… ik wordt nu al moe van die auto!
@911GT2: de bezoekers hebben gekozen… via de poll.
goed werk autoblog! allemaal leuke features en details om te lezen en te weten , en dat het de vetste auto in geneve , ‘no doubt about that! ‘( stiekem er zelf ook op gestemd ) ik ben al ‘jaren’ Lamborghini fan, vind het leuk om wat meer er over te weten ! dus bedankt , bij deze.
ik moet er helaas mee leven , dat ik nooit zo’n auto zal rijden , 1 omdat ik nog geen rijbewijs hebt ( alhoewel ik al wel aardig kan rijen ) en 2 , ik hoest niet zomaar 500k op.. stel dat ik de lotery won, was dat ongetwijfeld, hoe dan ook , me eerst aankoop!
@maartendn: stiekem zeg… ;-)
Wat een spel, stijl en schrijffouten zeg. Hier mag jullie eindredactie zich best voor schamen.
@Stefje: U bent docent Nederlands?
@Stefje: Je moet ze d’r allemaal uithalen en in de comments zetten, ik doe dat normaal ook. ;) Dit artikel is me iets te lang en de wagen interesseert me niet in die mate dat ik het helemaal ga lezen..
@Stefje: Correct geschreven Nederlands is: “Wat een spel-, stijl- en schrijffouten zeg.” Ga jij je nu ook schamen? En kun je me het verschil tussen spel- en schrijffouten uitleggen?
@slappehap: Slappehap jij bent goed zeg:P haha
@slappehap:
Ik heb dan ook niet uitvoerig de moeite genomen om een artikel te schrijven.

En als je mij zo goed kan verbeteren, dan weet je ook precies de verschillen tussen de fouten.

En nee, ik ga geen spelfouten er uit halen. Autoblog is een bedrijf, zij verdienen geld met de artikelen die ze plaatsen, zij zijn verantwoordelijk voor de kwaliteit. Niet ik.
ff olie verversen: 13 liter Castrol: 260 euri excl. filter …en je moet het wel zelf doen, anders komt er uurloon bovenop…
mooie wagen en 700 :o atmospherische pk’s uit 6.5 l :o corvette bevoorbeeld haalt uit 6.2 l maar 420 pk oke geen vergelijking qua prijs maar toch :o ik had trouwens voor de aston gekozen die iets minder populair bleek te zijn :p geef mij persoonlijk maar de engelse stijl :p
@bpc: Maar de Lambo heeft ook twee cilinders meer. Niet te vergelijken. Doe je het dan toch, pak de Z06 dan als voorbeeld. (7l V8 512pk)

OT: Waardige opvolger van Murc. Het is een totaal onbereikbare auto voor bijna iedereen en je zult hem niet vaak zien maar toch is het interessant om er alles van te weten:)
@straatpiraat: De Aventador heeft nog altijd 12 en geen 10 cilinders.
@straatpiraat: het aantal cyls heeft weining te maken met het vermogen eerder met de soepelheid van de motor maar uit een 6.5 8cyl of een 6.5 12cyl zou je normaal het zelfde vermogen kunnen halen
WAT een gaaf dashboard!
wat mij betreft de grootste tegenvaller van Geneve. Heel erg gekunsteld ontwerp in mijn ogen. Allerlei lijntjes,vormpjes en kleuren (carrosseriekleur en zwart+ de verschillende kleuren die je krijgt door lichtval en veel vlakken). De Pagani was in werkelijkhed veel mooier dan vooraf gedacht en ook de Ferrari FF deed het in het echt beter dan op de foto’s en video’s, deze juist veel (ja veel!) slechter. En dan die duitse melding op die playstation recht voor je neus… nee dank je!
@w0o0dy:

Heb ‘m helaas nog niet in het echt gezien, maar hoe hard ik ook m’n best doe, ik kan die Huayra gewoon niet mooi vinden. Zowel op video als op foto vanuit alle hoeken zoals ie erbij stond in Geneve vind ik ‘m zwaar tegenvallen. Zeker in vergelijking met de prachtige Zonda. Hij smoelt gewoon niet lekker. Dat in combinatie met het feit dat de atmosferische motor er niet meer is, zorgt ervoor dat mijn loterijprijs eerder aan de Aventador op zou gaan. Echt een prachtig gelijnde auto, die in de beurs-shots uit Geneve nog beter tot z’n recht komt dan op persfoto’s. Dat Arancio Argos staat ‘m echt fantastisch!
Behoorlijk Audi-knopperige console…die losse knopjes zijn wellicht makkelijk, maar het ziet er niet uit. De rest van de cockpit is super.
redelijk interresant
alleen spijtig dat sinds deze auto 1 op 2 berichten op autoblog zich tot dit machien beperkt
kan niet wachten op het eerste video materiaal van een rijdende. Lamborghini heeft met deze aventador een inhaal slag gemaakt kwa techniek.
Prachtige wagen… Ziet er echt prachtig uit! En dat interieur is echt af…
Wel heel wat om mee te spelen blijkbaar… Niet echt nodig, maar wel leuk ;-)
“19% BTW, een nog grotere schep BPM”

Nee hoor, een even grote schep BPM. Het basispercentage BPM voor 2011 is 19% i.v.m. de afbouw die al is ingezet voor het rekeningrijden. De slurptax gaat helaas net zo hard omhoog… Ik kom overigens grofweg op 425k euro uit, scheelt toch iets. (A)
“we melden dat het in totaal 235 kilo weegt en dat de cilinderkoppen 21 kilo per stuk wegen.”

21 kilo per stuk? Lijkt me wat veel. Dat is 252 kg aan cylinderkoppen alleen, terwijl het hele blok maar 235 weegt.
@Mairsil:

Volgens mij heb je het verschil tussen cilinders en cilinderkoppen nog niet helemaal goed begrepen.. Een V12 mag dan 12 cilinders hebben, er zijn toch echt maar 2 cilinderkoppen (1 per bank).
@Svensson: ok, thanx, weer wat geleerd! :)

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).