Ook Engeland gaat naar de 130 op de snelweg?

Auteur: , 14 Reacties

Een goed voorbeeld doet goed volgen. Nu we in Nederland knopen hebben doorgehakt omtrent de verhoging van de Vmax naar 130 km/u en dit langzaam maar zeker een feit wordt gaat het bij de eilandbewoners kennelijk ook jeuken. In de Britse media komen nu berichten naar voren over een mogelijke nieuwe Vmax van 80 mph (~130 km/u).

Zoals we reeds wisten behoren de Engelse snelwegen tot de veiligste ter wereld, alleen kan je er nooit echt doorrijden. De huidige maximumsnelheid ligt namelijk op 70 mph, wat neerkomt op zo’n 113 km/u. Mocht de verhoging naar de 80 doorgaan, dan levert dit een winst van 16 km/u op, waarmee het VK zou aansluiten bij landen als Frankrijk en (deels) Nederland. De Spanjolen zullen jaloers zijn.

De huidige maximumsnelheid (van 70) geldt al sinds 1965 in Engeland. In de ruim 45 jaar die inmiddels verstreken zijn is er zowel op het gebied van veiligheid als prestaties (en dan moet je zeker denken aan een flink kortere remweg) enorme vooruitgang geboekt, hetgeen ook in de ongevalsstatistieken terug te zien is. Desalniettemin waarshuwt de Parliamentary Advisory Council on Transport Safety (zeg maar de Engelse maatjes van Koos Spee) voor een 10% toename van het aantal verkeersdoden.

Als het een beetje mee zit hebben de Britten hun nieuwe Vmax al voor de zomer, zo meldt The Daily Mirror. De ministers willen de verhoging namelijk voor het zomerreces door het Parlement loodsen. De Britse regering is er overigens nog niet over uit of de nieuwe Vmax overal ingevoerd moet worden of slechts selectief. Wij weten het antwoord al wel. Hoe dit nieuws in huize Clarkson wordt ontvangen weten we niet, mar we zullen er ongetwijfeld over te horen zodra Top Gear uit zijn lenteslaap ontwaakt.14 reacties

Geweldig! beter dan 113
Ja al die Jaguars en Aston Martins kunnen immers veel harder dan 113 km/h man! :P
Jezza blij :)
nu nog aan de goede kant rijden, dan zijn ze helemaal klaar.
Ben benieuwd wat JC er van te zeggen heeft. Ondanks dat ik niet het vermoeden heb dat hij zich daar altijd aanhoud.
Hoe heet die op de foto? :D

OT: Waarom niet, dezelfde discussie overal. Mij maakt ’t niet uit. Zolang de aansprakelijkheid er maar bij hoort. Eens zien wat dit alles met de verzekeringen doet…
@As_long_as_it_is_fast: Is het niet gewoon een random engelsman volgens Seth MacFarlane?
@jipino: Denk van niet. Deze komt namelijk voor in een quiz over family guy. En je moet er de personages noemen. :D
mooi zo. helemaal mooi zou het zijn als gewoon heel west europa zijn snelheden gelijk trok.
nu heb je al duitsland met 130, frankrijk met 130, zometeen engeland met 130. en nederland ook over 25 jaar…

nu onze belgische vrinden en de zuidwest europeanen. dan ben je er een heel eind.
@timberleek:
130 in belgie? het land waar er meer gaten in onze wegen zitten dan dat we asfalt hebben, waar lantaren palen omvallen? als je echt dood wil ;) en daarbij, voor dat zo iets gebeurt moet er een wet goedgekeurd worden en voorbij 8 parlementen en de regering geraken en voor we die hebben transporteren we ons al lang met vliegende raketten dankzij de cast van de teletubbies als minister
@six-trey:

tegen de tijd dat het er in belgie door is zijn de gaten in de weg zover uitgesleten dat je gewoon op een schone onderlaag rijdt. heb je alsnog een spiegelgladde weg ;-)
De ongevallencijfers gaan naar beneden door betere remmen, dus gaan we de snelheid verhogen…

Evenwicht Moet Er Zijn!
Desalniettemin waarschuwt de Parliamentary Advisory Council on Transport Safety voor een 10% toename van het aantal verkeersdoden.

Puur statistisch gezien wel, als je uitgaat van het idee dat automobilisten nu 70 mph rijden en straks 80. Mijn eigen ervaring is dat 80 mph in elk geval op de rechterbaan al de norm is, dus die mensen zijn straks legaal in plaats van illegaal bezig. De mensen die liever 60 mph rijden doen dat bij een hogere limiet ook. Oftewel, er verandert niks… ja op papier dan.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).