Absurde prijsverschillen tussen autoverzekeringen

Auteur: , 39 Reacties

Dit snap ik dus niet. We leven in een tijd waarin iedereen beschikt (of kan beschikken) over internet. Voor het vergelijken van de prijzen van wat dan ook, is er wel een website in het leven geroepen. Als leverancier van goeden of diensten prijs je jezelf gemakkelijk uit de markt wanneer je aanmerkelijk duurder bent dan je concurrent. Toch blijken de prijsverschillen tussen autoverzekeringen soms absurd groot te zijn.

Sommige autoverzekeraars rekenen bijna het drievoudige aan premies vergeleken met hun concurrenten. Dit blijkt uit een vergelijking van honderd verschillende premieberekeningen uitgevoerd door verzekeringssite.nl. Het is in bepaalde gevallen zelfs zo dat er een negatief verband bestaat tussen de prijs en kwaliteit. Met andere woorden: terwijl je misschien zou verwachten dat duurder ook beter is, bleek juist het tegendeel. Hierdoor heeft een goedkope autoverzekering vaak betere voorwaarden.

Het grootste premieverschil werd geconstateerd bij een volledig casco dekking voor een Toyota Corolla Verso met nul schadevrije jaren in Den Haag. De jaarpremie bij Delta Lloyd bedraagt hiervoor 812 euro. Dat is 4,8 keer goedkoper dan bij de Noordhollandsche van 1816. Hier betaalt de verzekerde 3868 euro aan premie. Een verschil van ruim 3000 per jaar.

Het blijkt dat veel Nederlanders (de trouwe of luie honden die we zijn) jaren achtereen bij dezelfde autoverzekeraar blijven plakken. Hierdoor voelen de maatschappijen geen impuls om de tarieven te verlagen.

Opvallend genoeg maakte De Nederlandse Bank (DNB) zich niet zo lang geleden nog zorgen over de verzekeringspremies. Die zouden veel te laag zijn, waardoor verzekeraars zichzelf mogelijk in de nesten werken. Tot op heden betalen we van alle Europeanen namelijk gemiddeld het minst voor onze autoverzekering. Ik zeg: houden zo! En neem even 5 minuten de tijd om te checken of je niet veel te veel premie betaalt.

Vergelijkingssite Independer.nl heeft dit jaar weer een award uitgereikt voor de meest populaire autoverzekeraar. Dit jaar is deze gewonnen door verzekeraar Allsecur. De top tien meest gekozen autoverzekeraars op vergelijkingssite Independer ziet er als volgt uit:

1. Allsecur
2. Budgio Verzekeringen
3. Bruns ten Brink
4. VerzekerUzelf.nl
5. ASR
6. OHRA
7. Delta Lloyd Verzekeringen
8. Acura
9. Onna-Onna
10. Zelf.nl39 reacties

De Opel Ampera-e is duizenden euro's goedkoper geworden. Kijk hier voor meer info!
Godmiljaar, gelukkig heb ik (nog) geen auto :)
Je hebt ook nog het aspect service en voorwaarden. Als ik van een verzekeraar goede verhalen hoor betaal ik graag 20 of 25 euro per maand extra. Geld voor alles, voor service en klantvriendelijkheid betaal ik graag een beetje.
@Robbert89: Ik citeer: “Het is in bepaalde gevallen zelfs zo dat er een negatief verband bestaat tussen de prijs en kwaliteit.”
@dennis: Gezien, maar ik benoem het graag nog even.
Maarreh…toevallig zijn er nog ‘de kleine lettertje’, waardoor je óók zomaar een onvolledige dekking kan bezitten. Vraag daarom altijd een pdf-offerte aan via mail, zodat je de inhoudelijkheid van de polisvoorwaarden met elkaar kan vergelijking !
ik zit bij nr 3 dus zal wel goed zijn
Kan inderdaad heel veel verschil in zitten, zeker zonder schadevrije jaren en als je onder de 23(of 24?) bent. Zit nu bij de ZLM, daar betaal ik 30 euro, waar ik bij Interpolis meer dan 80 euro moest betalen. Maar dat voorbeeld is nog wel een tikkie erger haha.
In mijn geval is het nog erger. Ik rijd een Daihatsu Cuore Rti uit 2001. Hij is beperkt casco verzekert. Ik betaal nu 42 euro per maand, terwijl de duurste verzekering 230 euro per maand vraagt. Dat is dus 5,476 keer zo duur!
@roderik: Ik betaal 67 euro voor een Corsa uit 2006 en ben dan Allrisk verzekerd.
@roderik: 42 per maand op die auto ?
dan betaal je nog steeds te veel lijkt me.
@roderik: Ik zit nu bij Inshared en betaal voor Allrisk van mijn Opeltje 23 euro per maand, geen gedoe over schadevrije jaren maar wel een minimum leeftijd van 25 en een vast eigenrisico van 250 euro. Bevalt tot op heden goed…
Alleen naar de prijs kijken? Voorwaarden oja dat is ook belangrijk. Maar 1 ding vergeten jullie. Kunnen de bedrijven hun voorwaarden en beloftes ook wel nakomen? Ik heb recent de jaarcijfers van autoverzekeraars gezien. Interpolis is de enige die niet toegeeft op de post autoverzekeringen. De rest leidt allemaal verlies op deze tak van verzekeren. Interpolis maakt er overigens ook geen winst op maar speelt precies quit. Oftewel de rest van de aanbieders geeft er geld op toe. Hoe lang houden ze dat vol? Wil jij het risico lopen dat ze jou schade niet meer kunnen betalen omdat ze falliet zijn? Of vind jij het acceptabel dat ze de woonhuisverzekering maar wat duurder maken om zo de autoschades uit te kunnen keren? Laagste prijs en beste voorwaarden klinkt te mooi om waar te zijn. Dan is het dat meestal ook!
@steinheeren: Dit zou ik enigszins willen nuanceren. Je geeft aan dat alle verzekeraars op een paar na verlies leiden op de autoportefeuille. Wij van Verzekeruzelf staan op positie 4 en wij zijn zelf officieel geen verzekeraar maar hebben ons eigen unieke autoproduct samengesteld en een verzekeraar draagt daarvoor het risico. En ook wij leiden geen verlies op onze portefeuille.

Met hartelijke groet,

Arjuna Bosch
Verzekeruzelf.nl
zat gister even te kijken wat het me zou kosten een splinternieuwe mitsubishi lancer evolution te verzekeren al risk als 18 jarige… dat is niet bepaald mals… 685 euro per maand! komt uit op 8220 euro op jaar basis! word denk ik lekkr WA verzekeren, kost 120 euro per maand, das een 10je per maand meer dan ik nu voor mijn e36 325i betaal…
@spykerboy: geld overigens als 18 jarige met 0 schade vrije jaren in haarlem…
@spykerboy: Je gaat een gloednieuwe auto alleen WA verzekeren? Vooral een EVO waarmee je de grenzen opzoekt? Ji hebt wel lef :)
@deedrieen: me pa zegt dat dat het verstandigste is, alhoewel ik nou toch tegen iets heel leuks aan ben gelopen. trouwens zal de auto geimporteerd worden nadat ik een half jaar stage gelopen heb in koeweit daar neem ik vandaan maar denk dat evo even een 2e plaats krijgt als de auto die ik nu voor geschotelt krijg echt zo intresant is
Ik ben blij dat de eigenaar van een van de auto’s waar ik op mijn zoektocht ging kijken me vertelde dat een MX5 verzekeren het goedkoopste was bij de HEMA. De auto is het niet geworden, maar zijn verzekeringstip bleek perfect te kloppen, HEMA was duidelijk de goedkoopste(en was toen nog niet opgenomen in de vergelijking van independer). Dus mogelijk een tip voor enkelen.
Het is een stukje portefeuillebeheer. Wil ik geen mensen met 0 schadevrije jaren? Dan maak ik mijn premie onaantrekkelijk. Je mag in principe geen mensen weigeren, maar je zelf voor een doelgroep uit de markt prijzen mag wel. Daar zou het interessant zijn om precies dezelfde voorbeelden te gebruiken maar dan iemand 5 jaar ouder met 5 schadevrije jaren.
verzekeringssite.nl & Independer.nl werken als een soort tussenpersoon. Die site’s zijn niet zo onafhankelijk als ze zeggen. Als je een goeie vergelijking wilt maken kun je het beste op de site van de consumentenbond kijken (moet je wel lid zijn). Dankzij hun bespaar ik nu 700,- euro per jaar. Eerst bij Interpolis, nu bij Onna-onna de auto verzekerd. Alleen is de bonus/malus-ladder wat ongunstiger.
@Prutsor: Onna Onna… Mannelijk zijn als uitsluitende voorwaarde. Toch een opmerkelijke keuze, prutsor.
Overigens ben ik er 100% meer kwijt.
@Prutsor: Het klopt dat Independer.nl tussenpersoon is. Wij ontvangen dus een vergoeding als je een autoverzekering bij ons afsluit. Daar zijn we heel open over op onze website. Wij krijgen vaak vragen over onze onafhankelijkheid. Dat we onafhankelijk zijn en hoe we dat doen leggen we hier uit: http://www.independer.nl/algemeen/info/onafhankelijkheid.aspx. Wij helpen consumenten een goede verzekering te vinden en wijzen regelmatig op de bespaarmogelijkheden. Goed te horen dat jij ook veel kon besparen.
bij all secure zat een idioot achter de tel na 15 minuten was de auto nog niet verzekerd..
Ik heb 0 schadevrije jaren en heb sinds Augustus een auto. Ik betaal 50 euro per maand.
Ik mis United Insurance in het rijtje. Heb net een verzekering afgesloten en deze was by far het goekoopste?
@bjanssen:
kun je lezen of niet? De top tien meest gekozen, niet de top tien goedkoopste.
Die vergelijkingsites werken alleen voor standaard auto’s. Cabrio’s en sportauto’s worden meestal niet all risk geaccepteerd, iig niet door bovengenoemd rijtje. Als je sportauto tevens cabrio is blijven er maar een paar verzekeringen over die enigzins betaalbaar zijn. En dan ook nog met flink wat eisen en uitsluitingen **. Ik heb nog geen echte concurrentie op dit vlak kunnen ontdekken. :( =

** denk aan: niet verzekerd op het circuit (á la),tijdens rijvaardigheidstrainingen (niet slim), onbeheerd op de openbare weg geparkeerd.(te algemeen) Minimaal 10 jaar in bezit van rijbewijs. (snap ik wel)
Ik betaal €18,75/maand voor een beperkt-casco met glasverzekering en extra inzittenden-dekking, voor een Mitsubishi SpaceWagon. Schadevrije jaren, daar heb ik er dan wel weer aardig wat van.
Gelukkig ik betaal niet teveel! :D dank u Autoblog!
Online vergelijken is allemaal hartstikke leuk, maar ik zou voor mijn puur theoretische BX toch een youngtimer/klassiekerverzekering willen. En daar zijn juist veel kleinere bedrijfjes van waar je via clubs makkelijker binnen komt. Ik zou eerst om mee heen vragen. :)
Het is inderdaad absurd wat de verzekerings verschillen zijn, ik heb met mijn honda civic uit 98′ (die ik voor 1500 op de kop heb getikt) ook flink wat verzekeraars opgezocht, een van de goedkoopste is de verzekering waar ik nu zit, Unive zeker in verband met een pakket voor zorgverzekering en inboedelverzekering kost het me 45 euro per maand. Maar ik heb voor de gein ook bij een paar andere verzekeringen gekeken en Ditzo stond veruit bovenaan met de belachelijke prijs van 201 euro per maand voor alleen WA voor een auto van 1.5K :O

Enne spykerboy, welke verzekering was dat? want dat klinkt veel en veels te mooi om waar te zijn…
@aallex: rekening houdend met het feit dat ik 18 jaartjes jong ben…
@aallex: gewoon gekeken bij independer.nl als je dan aangeeft 18 jaar etc end an WA gaf ie voor een 2011 mitsubishi evolution X MR-SST 120 euro WA per maand en 685 euro per maand aan all risk..
@aallex: 201 bij Ditzo? Dat zal ‘m in je leeftijd zitten. Ditzo heeft een concurrerende ‘prijs-voorwaarden-combinatie’ maar accepteert volgens mij niet graag jongeren. Ook met bijvoorbeeld een negatief aantal schadevrije jaren kom je er niet in.
Ik ben verzekerd via een vriendin van me bij Zeker&Zanen, heb 2x een Jetta mk2 en een Golf mk1 Cabrio bij hun verzekerd voor 48,- per maand… (Bij elkaar dus, niet per stuk)..

Voor iemand van 27, 6 schadevrije jaren uit Weesp
Wat betreft schadevrije jaren is het logisch natuurlijk, en terecht ook.

Sommige verzekeringen willen minder risico lopen en vragen meer als je geen schadevrije jaren hebt. Daardoor kunnen ze weer goedkoper zijn voor mensen die meer schadevrije jaren hebben.

Wat ik vooral merk is dat er grote verschillen zijn als je een auto hebt met veel vermogen (>200 kW is vaak de grens geloof ik). Als je jonger dan 25 jaar bent is dit verschil helemaal extreem, erboven iets minder.

Maargoed, ook dat is een kwestie van hoe de verzekeraar te werk gaat: behoudend of zo veel mogelijk ‘algemene’ klanten binnenhalen? Het voordeel in het geval van de eerste (alleen goedkoop bij veel schadevrije jaren, veilige autotypes) is dat je je klanten zorgvuldiger uitkiest en wellicht minder hoeft uit te keren. Voordeel in het geval van de tweede is dat ze makkelijker/meer klanten binnenhalen.

Het is maar wat je wilt… :) Dit is iig geen simpele vraag/aanbodsituatie!
Seat Ibiza 2000 vorige week vergeleken via Independer. Kwam uit op 37,47 bij AllSecur,en aangeschaft! Toch even de Hema en United Insurance gecheckt na de reacties hier. En daar komt ik uit op 38,02 en 40,65. AllSecur lijkt dus voor mij (26 jaar, 1e auto, 0 schadevrije jaren, 15.000 a 20.000 km) de goedkoopste te wezen voor WA+, en ook nog eens 0,- eigen risico. Als jullie het anders zien hoor ik het graag.
Er zijn zoveel premiebepalende factoren voor autoverzekeringen dat het voor ieder persoon weer anders kan zijn. postcode, leeftijd, schadevrije jaren, merk/type, vermogen, cataloguswaarde, dagwaarde, beveiliging etc. etc. Ik werk zelf bij een tussenpersoon en wij werken maar met een paar van de genoemde verzekeraars. Verzekeren via een tussenpersoon kan ook een stuk voordeliger zijn dan je denkt. Wij kennen de markt en zijn onafhankelijk. Het gebeurt dagelijks dat wij inclusief onze beloning goedkoper zijn met een beter produkt dan de internet aanbieders. Internet is niet altijd de beste/juiste keuze.
for the record: die noord hollandsche heeft voor mij al wel 2 flinke schades probleemloos en zonder gezeur afgehandeld (maar 3000 euro meer betaal ik daar niet voor!)

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).