OM: geef iedereen een puntenrijbewijs

Auteur: , 32 Reacties

Al sinds geruime tijd hebben beginnend bestuurders in Nederland een puntenrijbewijs. Als je in de eerste vijf jaar na behalen van het pasje (want een papiertje hebben we niet meer) drie keer fors de fout in gaat heb je een probleem. Voor de overige bestuurders geldt dit dit niet. Als het aan het OM ligt komt hier verandering in, en krijgt iedereen in de toekomst een puntenrijbewijs.

Deze stellingname is afkomstig van het Openbaar Ministerie (OM), en staat in een (niet meer) vertrouwelijk advies aan de ministers Schultz van Haegen (Infrastructuur) en Opstelten (Veiligheid en Justitie), waarop de Telegraaf de hand heeft weten te leggen.

In principe komt het er op neer dat als je twee keer binnen vijf jaar wordt gepakt voor een grove verkeersovertreding, je minimaal zes maanden je rijbewijs kwijt raakt. Zo, die zit. Mochten de ministers het advies overnemen, dan voorzie ik een flinke toename in het gebruik van het OV. Uiteraard hangt veel af van de definitie van ‘zware overtredingen’, maar denk hierbij aan fors te hard rijden of rijden onder invloed. Met het laatste kan ik het overigens zonder meer eens zijn.

Dat dit voorstel er komt is niet heel vreemd, in veel landen om ons heen geldt al een puntenrijbewijs, zoals bijvoorbeeld in Duitsland of het Verenigd Koninkrijk. In het laatste land raakte onlangs Ron Dennis zijn papiertje voor een half jaar kwijt na een opeenstapeling van overtredingen. In het advies krijgt het rijbewijs de vorm van een vergunning; hierdoor hoeft er bij inname geen rechter meer aan te pas te komen.

Hoe dit advies vorm gaat krijgen zullen we de komende tijd gaan zien. Wel denken we dat instanties als het CBR dit al lippenlikkend lezen. Meer straf betekent meer inkomsten voor hen, zeker als het aantal EMG’tjes ook nog eens gaat toenemen. Maar heeft het wel nut? Het huidige puntenrijbewijs lijkt niet echt te werken.

Wat vinden jullie er van? Spreekt het principe van ‘gelijke monniken, gelijke kappen’, aan, of moeten de beginnend bestuurders juist een speciale behandeling krijgen zoals nu gebeurt? En wat te denken van de strafmaat: schiet het OM hiermee door of moeten de teugels flink aangetrokken worden? En wat vindt Koos Spee hiervan? Gezien zijn eerdere stellingnames hebben we wel een vermoeden.32 reacties

Een jaar lang je auto voltanken met korting Bepaal zelf wat je betaalt!.
Als het net zo’n puinhoop wordt als met de EMG, zie ik het niet zitten. De EMG wordt nu te pas en te onpas door vmbo dropouts opgelegd bij te hard rijden terwijl het was bedoeld voor asociaal rijden. Als het puntenrijbewijs ook zo gaat werken, komt er nog een grotere kloof tussen de burger het het korps vmbo dropouts. Uiteraard rijden ze zelf wel verschrikkelijk slecht en lappen ze alle regels aan hun laarzen. Dat mag blijkbaar in een gestreepte auto.
the-budel-guy via Android app
laat maar komen. tenzij je ook punten krijgt voor 5 of 10 kilometer te hard
Dan maar te laat op het werk komen en dit vermijden. Met het OV gaan is dus echt een hogere straf :P
Ze moeten ook punten er af gaan halen voor mensen die te langzaam rijden die bijvoorbeeld 75 of langzamer gaan rijden op een Tweebaansweg weg waar je 80 mag.. Erg frustrerend!
@Johnnnyboy15nl: Ik denk dat veel mensen juist uit angst voor het afnemen van de “rijvergunning” langzamer gaan rijden.
@bobb: volgens mij word je rijbewijs niet ingevorderd als je 80 gaat op een weg waar je 80 mag + het punten systeem is nu nog alleen voor beginnende bestuurders en daarvan ken ik er geen 1 die 75 gaat rijden op een weg van 80
Het Fascisme komt wel heel errug dichtbij.
En iedereen roept ‘geweldig’ onder het mom van verkeers veiligheid, terwijl het een akte van onvermogen is van de wetshandhavers om individueel te controleren.
Een eersteklas zwaktebod dat geen rekening houdt met omstandigheden op de weg.
Puur fascisme
Hoewel ik je mening niet deel, weet je iig fascisme juist te schrijven. Dit figuur niet: http://www.at5.nl/gespot/59277/de-heer-5
@desjonnies: “onvermogen is van de wetshandhavers om individueel te controleren”. De Stasi kon dat wel, maar die werden daar ook niet geliefd van.
ze kunnen beter een grens trekken met motorvermogen voor beginnende bestuurders max tot 75KW of lager dat scheelt al een hoop ongelukken.

en pas na 3 jaar mag je meer vermogen hebben.
puntenrijbewijs werkt niet en zal ook nooit werken!
@cheeco: Misa Campo, very nice. :D
@cheeco:

Dat is natuurlijk nooit uitvoerbaar. de gemiddelde beginnende bestuurder rijdt eerst een tijdje in de auto van pa/ma.
Zolang de punten in Flensburg blijven kan je in Duitsland voor een prikkie ondeugend zijn. Zodra die mee de grens overkomen is dat dan ook weer over.
Ik denk er hier alleen ‘vergeten’ zal worden de boetebedragen bij te stellen naar Duits nivo en dat we dan mogen genieten van forse prenten en dubbele punten.
Ik zie het omzetten van het rijbewijs naar een vergunningsvorm niet echt zitten, heb liever dat een rechter de ontzegging van het rijbewijs toetst. Wat de punten betreft, zolang dit alleen voor ernstige overtredingen (30-50 km/h te hard en alcohol) geld kan ik hier niet echt tegen zijn. Het gevaar is alleen dat dit dan weer door de (linkse) politiek eenvoudiger verlaagd kan worden. Daarnaast vraag ik me af of dit echt bijdraagt aan de verkeersveiligheid.
@matthijsidema: ik ben wel voor want dan heb je het zelf in de hand. Ben je niet afhankelijk van het humeur van een rechter of officier van justitie. Kunnen we de rechtzalen ook voor wat zinvollers gebruiken dan “Ja, meneer de rechter ik weet dat ik geen 70 in die 30 zone mocht rijden maar ik was te laat voor die belangrijke zakelijke afspraak”.
Surprise, not.
Er bestaat al een recidiveregeling voor zware verkeersovertredingen, al noemen we dat bij niet-beginnende bestuurders geen puntenrijbewijs. Het enige dat anders is, is dat het OM in deze gevallen de dagvaarding wil omzeilen, en daarmee de rechter. Het puntenrijbewijs is alleen maar het verkooppraatje, want het klinkt zo goedbedoeld en rechtvaardig.
Ik vind het al niet normaal dat derden voor mij gaan bepalen wat wel en niet mag, maar ja, om orde te bewaren moet je toch iets…..

We hebben hier in Nederland echter altijd al een extreme versie van een “controleer-tik” gehad, alles moet hoe dan ook in goede banen lopen en liefst precies op de manier die het minst rekening houdt met het menselijke aspect.
Klinkt mij als een prima plan!
Nu maar hopen dat “niet terug naar de rechter rijbaan gaan, maar stug op de middenbaan blijven rijden” ook een puntje gaat kosten!
@tweetienduizendste:
Helemaal eens!!!
Dit zouden ze in België ook mogen doen vind ik. Wij hebben geen puntensysteem, op geen enkele leeftijd. Ik weet wel dat als je binnen de eerste 2 jaar na je rijbewijs een zware overtreding maakt, je je rijbewijsje terug mag indienen!:) Daar ben ik nu wel voorbij, maar dat puntensysteem lijkt me niet slecht!
Geen slecht idee, maar je zou em al kwijt zijn bij 2 overtredingen in 5 jaar?

Beginnend bestuurders hebben nu 3 in 5 jaar?

Dat zit beetje scheef, toch? Niet beter andersom?
Goed idee, maar voor snelheidsboetes moet een uitzondering komen. Zeker als er mensen zijn die dit gewoon netjes betalen.
UPDATE: de BOVAG komt met het voorstel om, indien dit OM-voorstel het gaat redden, punten kwijt te schelden als bestuurders een ‘opfriscursus’ doen. In hun eigen woorden:

“In het kader van de door BOVAG vurig gewenste permanente verkeerseducatie ziet BOVAG graag dat automobilisten de mogelijkheid krijgen hun strafpuntentotaal te verminderen door een opfriscursus te volgen bij een professionele rijschool.”

Goed idee of niet?
@sir_smokalot: met de ‘professionele rijschool’ zal wel een bij de Bovag aangesloten rijschool worden bedoeld ;)
@sir_smokalot: Een ronduit belachelijk idee als je het mij vraagt. Overtredingen worden meestal niet begaan omdat mensen de regels niet kennen, maar omdat ze er geen waarde aan hechten. Dat gaat zo’n opfriscursus niet veranderen. En zoals ook al terecht wordt opgemerkt, het lijkt er nogal op dat de BOVAG hiermee commerciele belangen wil dienen.
Laten we vooral niet vergeten dat we het veelal hebben over een overtreding. In geval het daadwerkelijk een misdrijf betekent, onverzekerd rijden, onder invloed e.d. dan kan ik mij er wel in vinden. Betreft het een overtreding vind ik het persoonlijk te zwaar straffen. En ik weet 100% zeker dat er daadwerkelijk GEEN ENKELE Nederlander is die NOOIT te hard rijdt (al is het 1KM te hard). Feit is dus dat de meeste hardwerkende automobilisten (die misschien een keertje 10KM harder rijd dan toegestaan) de sjaak is. Ofwel, de middenstand en mensen die moeten rijden voor hun werk hebben dus een vergrote kans, dan mensen met woon- werkverkeer. Ook vind ik het raar dat er GEEN RECHTER aan te pas komt. We hebben in Nederland rechters die hier jaren voor hebben geleerd. Ik vind niet dat je een politieagent de bevoegdheid van een rechter kan geven, behoudens de overtreding echt een misdrijf betreft. Ook ben ik van mening dat in de situatie zoals het OM wilt er totaal geen controle meer is op het OM. Ofwel, de Nederlander zaagt zijn eigen rechten onder zijn stoel vandaan. Het OM krijgt zo teveel macht, welke nagenoeg niet meer controleerbaar is. Ofwel, je hebt juridisch gezien niet meer de rechten van verdachte (denk aan verdediging en weerwoord), maar je wordt op voorhand benaderd als dader! Dit mogen we niet willen in Nederland. Je bent verdachte tot het tegendeel bewezen is en hiervoor is een RECHTER en NIET HET OM!!!
@michaelborgs:
Ik zei het al, puur fascisme.
Darnaast is het een zeer oneerlijk systeem, een beroeps chauffeur die honderduizend kilometer per jaar aflegt en iemand die drieduizend kilometer per jaar rijdt, worden beiden op eenzelfde manier gestraft.
Ik ben dan ook van mening dat men in Nederland het perspectief m.b.t. het straffen kwijt is en dat het alleen maar ordinair om de poen gaat.
ik vind het bullshit… waarom? omdat ik weet dat ik hier de dupe van ga zijn, hou nou eenmaal van hard rijden.
@soepkip: Dan wordt het misschien tijd een racelicentie te gaan halen?
Het wordt wel een behoorlijke willekeur.
De pakkans is zo gering dat minder dan 1/10000 overtredingen uberhaupt wordt bekeurd, laat staan dat je wordt aangehouden, zodat ze kunnen verifieren dat jij jij bent. Dus er gaat gefraudeerd worden: “Mijn vrouw reedt”, of “Mijn opa” (die toch nooit meer rijdt). Bovendien zal niemand zich er wat van aantrekken omdat de kans gepakt te worden toch vrijwel nihil is. Alleen sommigen hebben net pech, die worden wel vaker ‘gepakt’ en dus raken die hun rijbewijs kwijt. Niet omdat ze nou asocialer geweest zijn dan anderen, maar omdat ze toevallig een agent tegenkwamen.
Wat ik van Schultz vindt is dat ze met allerlei dingen komt en niet eens 1 ding afmaakt.

Dus dat punten gedoe is pas aan de orde over 100 jaar. Als we nog terug denken hoe mislukt Schultz is. Alleen beroepsmatig. Als mens lijkt ze mij een prima mens.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).