TV-tip: Belga Sport over Gilles Villeneuve (Canvas 21:10)

Auteur: , 37 Reacties

Vanavond staat tv-programma Belga Sport in het teken van de tragische dood van coureur Gilles Villeneuve, die op 8 mei 1982 zwaar crashte op het circuit van Zolder. Een circuit waar Gilles van hield, en waar hij in de fatale kwalificatieronde alles op alles zette om de tijd van teamgenoot Didier Pironi te verslaan. De vraag is: waarom deed hij dat? Waarom ging de Canadees tot het uiterste om zijn Franse rivaal annex teamgenoot voorbij te streven?

In ’82 werd de F1-wereld opgeschrikt door de crash van Gilles Villeneuve aan de vooravond van de Grand Prix van België. In een kwalificatieronde toucheerde hij met zijn linker voorwiel het rechter achterwiel van Jochen Mass, en Gilles werd uit zijn wagen richting de hekken gelanceerd. In het ziekenhuis werd duidelijk dat hij in een onomkeerbare coma terecht was gekomen. Later die avond overleed Villeneuve.

In de docu van vanavond wordt gezocht naar het antwoord op de vraag waarom hij in de fatale ronde zo extreem aan het racen was om de tijd van zijn ploegmaat Pironi aan gort te rijden. Aan het woord komen onder meer Jacques Villeneuve, zijn weduwe Joan en ex-coureurs als Jody Scheckter, Jochen Mass, René Arnoux, Patrick Tambay en Marco Piccinini. Onmisbaar stukje race-tv, als we de voorbeschouwing zo mogen geloven. Vanavond, 21:10, Canvas.

Met dank aan Marc en Robbert voor de tip!37 reacties

topreeks.. zeker kijken.
wow word er flink uitgeslingerd
http://www.youtube.com/watch?v=dVsNlIvIdsk&feature=fvst
@Flamingo: ongelooflijk moment, als het fragment heb gezien vergeet je het nooit meer. Doet me een beetje denken aan dat filmpje van Senna.
@Flamingo:
Kleine opmerking wel, dit was niet tijdens zijn qualifying lap maar zijn uitlooprondje richting pits. Hij was zo opgenaaid om Pironi niet te kunnen verslaan dat hij even de pedalen verloor en weer eens buitenom wou voorbijsteken…
Kwam het tegen en wou het jullie niet onthouden. Ga ook zeker kijken, één van de meest markante racers uit de geschiedenis. En misschien wel het meest bizarre ongeluk ooit!
@Robbert89: dat van Senna en Lauda komt ook aardig in de buurt.
Is een zalig stukje van het circuit daar. Spijtig dat er nu een Chicane is gekomen al blijft dit stuk het leukste om te gaan kijken. Zie je wat de rijders en wagens echt waard zijn.
Ik kijk zeker! Altijd goede reportages op Belga Sport!
@JMC: Zag het nu voor het eerst. Maar ik krijg steeds meer in de gaten dat de belgische zenders vaak erg intressant zijn.
wat is Canvas toch een fantastische zender !!
@Rsimon: Mee eens, op canvas kan je tenminste normaal iets kijken zonder reclames.
ik ga het opnemen denk ik. ik het kan niet kijken.
@mikeslsamg: miss kan je ook uitzending gemist doen? maar opnemen kan ook
@Flamingo: Uitzending gemist bij Canvas werkt niet heel goed.
Staat al geprogrammeerd :-)
Misschien kan iemand het opnemen en uploaden, Rapidshare of een torrent.
Zou het namelijk heel graag willen zien maar gaat niet lukken.
Alvast bedankt aan de persoon die de moeite hiervoor neemt.
@Ollie: Sorry, kan je daar niet aan helpen.
Dit is toch al oud? Zo niet dan is dit niet de eerste docu over Gilles of z’n crash.
@raphael: dat is inderdaad een heruitzending van Belga Sport uit 2009
Als je ooit zo’n race gezien hebt dan is het formule 1 van nu toch een lachertje.
Op zulke momenten vind ik het toch spijtig dat ik in die tijd nog niet geboren was -).
Respect voor de piloten van toen.
Ongelooflijk, wat een verhaal.
Zo een documentaire maakt je gewoon stil.
Aan zijn dood ging een heel verhaal vooraf.
Wat mij verbijsterde was dat hij genaaid werd door zijn teamgenoot terwijl er duidelijke afspraken waren over het houden van de posities.
Hij had zich er wel aan gehouden in 1979, toen zijn teamgenoot voorop lag.
En toen het bij hem gebeurde wilde hij wraak nemen en hem de volgende keer te verslaan. Waarvoor hij uiteindelijk de hoofdprijs betaaltde.
@ascari15: Ik wist al wat Pironi gedaan had. Het was erg misselijk, het lijkt er echter op dat Pironi dit zich nooit zo heeft gerealiseerd.

Erg indrukwekkend, ben er echt even stil van. Voor iedereen die het gemist heeft: Op ooitgemist is het terug te zien. Kan nu niet wachten op de film over Ayrton Senna.
@Robbert89: Enig idee wanneer die film uitkomt?

OT: Super docu. Goeie manier om formule 1 geschiedenis te leren kennen. Je kan een boek lezen, maar oud coureurs erover horen praten, dat raakt je echt
@the_rabbit: Geen idee wanneer de film komt. In April en ergens Mei komt de film in Engeland en Duitsland. Met een beetje zoekwerk kan je een HD torrent vinden maar dat is echt crap zonder ondertitels daar de film dan deels in Spaans, Italiaans, Frans en Japans is. Ik verwacht dat hij rond hetzelfde moment in NL komt.
@Robbert89: Pironi is een tijdje daarna ook verongelukt in een boot. Waarschijnlijk heeft hij zich schuldig gevoelt.
Je zou er maar mee moeten leven met de gedachte dat het misschien voorkomen had kunnen worden, als hij hem niet ingehaald had op Imola.
@ascari15: Dat is natuurlijk onmogelijk te zeggen. Ik denk dat Gilles hoe dan ook de snelste wilde zijn. Dit is natuurlijk ook maar een gedachte, maar om nou Pironi hier min of meer de schuld te geven is zwaar.

Het blijft hoe dan ook giswerk en “ik denk”.
@Robbert89: Toch wel opmerkelijk dat je het misselijk noemt van Pironi maar dat je wel uitkijkt naar de docu over Senna, de meest misselijke van ze allemaal. Aan de ene kant zogenaamd een heilige voorvechter van veiligheid en aan de andere kant bijna een koelbloedige moordenaar die express crashte om andere uit de race te knikkeren.
@raphael: Dat is natuurlijk het bekende verhaal van appels en peren. Pironi brak een code die binnen het team van kracht was. Hij profiteerde bovendien van de goedgelovigheid van zijn teamgenoot. Senna is dat heel anders, die crasht inderdaad met opzet, 2 totaal verschillende voorvallen. Daar komt bij, ik kijk ernaar uit. Ik zeg niet dat ik Senna adoreer.
Was een mooie aflevering!
@Stino: Inderdaad mooie documentaire!
Het schijnt dat Villeneuve na de GP van San Marino (Waar hij dus door Pironi genaaid werdt) gezegd zou hebben tegen een journalist:

“Ik heb hem na de race niet meer gesproken, en zal ook niet meer met hem praten. Nooit meer.”

Twee weken later crashte Gilles op Zolder.
Kijk, dat bedoel ik nou met F1, zoals Arnoux met zijn Renault samen met Villeneuve aan het gummen waren, letterlijk; ze vertrouwden elkaar blindelings en waren de prima ballerina’s van de sport.
Arnoux leek er nog steeds kapot van.
’t ging toen meer om de eer dan de poen.
Mag ik het tegenwoordig te clinisch vinden?
@desjonnies: Tuurlijk is het nu meer clinish. Vroeger was het een bij elkaar geraapt zooitje gekken die een levensgevaarlijke hobby hadden, geen sport.
Tegenwoordig is een F1 team een marketingtool van een bedrijf. Clinish of niet, het is veiliger dan ooit en hard gaat het ook nog steeds. Er is niets nobels aan sterven in een auto, vergeet dat niet.
Jammer dat Canvas geen gratis uitzendinggemist-achtige service biedt.
@SyriX: Wel, maar waarschijnlijk alleen in Belgie. Het heet ‘Ooit gemist’.
Heb de reportage gezien maar ook de race; ik was toen 16 jaar en Gilles was voor mij de allerbeste piloot. Ook van René Arnoux (die later ook voor Ferrari reed) was ik fan.
Ik herinner mij nog zo de beelden van het duel het duel Arnoux (Renault turbo) en Villeneuve (Ferrari V12). Dat was pas races. De F1 coureurs van vandaag zijn mietjes vergeleken met die mannen. F1 was toen nog de naam waardig. Nu is er bijna niks meer aan. Wanneer gaan de mensen bij de FIA dat eens gaan inzien. Binnenkort gaan we die viercylindertjes krijgen. Ik snap het echt niet. Er zijn toch raceklasses genoeg voor dergelijke motoren (die begrensd worden wel te verstaan want de BMW turbo motoren leverden meer dan 1000 pk).
Geef mij maar het gebrul van een V12 of V10 in de F1.
Gilles Villeneuve was een man van eer en hij was door en door eerlijk. Pironi heeft hem genaaid en dat heeft hem uiteindelijk het leven gekost. Verschrikkelijk gewoon.
Enzo beschouwde Gilles als een zoon en dat wil wat zeggen. Il commendatore was niet iemand die zo’n band had met zijn piloten. Meestal beschouwde hij ze als werknemers maar niet als familie. Bij Gilles was dat anders en dat wil veel betekenen. Daarom vind ik het ook jammer dat Gille’s zoon nooit voor Ferrari kon rijden. Die kerel heeft ook de guts en de oprechtheid van z’n vader.
@Hirondelle:
’t spijt me, maar je mag dit niet meer zeggen.
Is niet politiek correct en je wordt zo door een zestienjarige op je vingers getikt Ouwetje ;)

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).