Video: Volvo test elektrische C30 in Zweedse kou

Auteur: , 8 Reacties

De barre weersomstandigheden die in noordelijk Zweden heersen zijn niet alleen geschikt om met Saabs te glijden, maar ook nog eens nuttig om EV's op de pijnbank te leggen. Want kou is doorgaans niet zo bevorderlijk voor de levensduur van je batterijen. Volvo nam de proef op de som en stuurde zijn C30-zonder-motor op poolexpeditie.

Een land met een gematigd klimaat is bij uitstek geschikt voor elektrisch rijden, maar de realiteit is dat niet iedereen die luxe heeft. Daarom moeten autofabrikanten oplossingen vinden in de vorm van temperatuurbeheersing in de compartimenten waar de elektrische apparatuur zich bevindt. Tesla bijvoorbeeld maakt gebruik van een technologie die active liquid thermal control heet. De oprichter en CEO van het bedrijf, Elon Musk, heeft al eens eerder hard uitgehaald naar Nissan, dat voor de Leaf gebruik maakt van een luchtgekoeld systeem.

Volvo C30 elektrisch

Wat voor systeem Volvo gebruikt om de temperatuur van hun batterijen op peil te houden is mij niet bekend, maar het bedrijf geeft aan dat er bij een buitentemperatuur van ver beneden nul een bereik van 70 tot 90 km overblijft (het ‘normale’ bereik zou ergens rond de 150 km liggen). Overigens is er al getest met temperaturen van -43 graden. Om het voor de bestuurder behaaglijk te houden maakt de C30 DRIVe Electric gebruik van verwarmingselementen op ethanol. Bekijk de video HIER.8 reacties

Lijkt me een uitstekend idee om daar ook heel veel zonnepanelen neer te zetten…
Als de accu leeg is, begin je gewoon aan de voorraad ethanol! Plezier gegarandeerd, je moet het alleen wel permanent blijven drinken. ;-)
@wouter: De C30, nu met Sint-Bernard!
@Jochempie: de C30 ontbrak dus in die ” beste auto om je hond te vervoeren ” topic :p
Zo’n vooruitgang en technology en nog steeds niets kunnen bedenken om batterijen uit de vrieskou te houden? Zelfs bij een elektrische fiets raden ze aan de batterij binnen te halen in de winter? Onnozelaars…
@josmaertens: Eh, dus je stelt voor om alle wegen overdekt te maken?!
Nog een hopeloos nadeel aan een elektrische auto! Als het een beetje koud wordt dan rijdt het stomme ding niet ver genoeg meer, kansloos!
Daarom testen die handel.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).