Porsche 944, youngtimer in beeld

Auteur: , 38 Reacties

De Porsche 924 was een succes, nog steeds een van de best verkochte Porsches ooit. Op succesnummers bedenkt Porsche geen vervolg maar een doorontwikkeling, om daar nog betere prestatie en verkoopcijfers mee te halen. Zoals ze nu nog steeds de 911 'updaten' was de Porsche 944 in 1981 een doorontwikkeling van de nog steeds verkopende 924.

Ten opzichte van de 924 werd er bij de Porsche 944 iets meer (50,5% ipv 48%) gewicht op de vooras gelegd. Ze maakten veel meer gebruik van onderdelen uit eigen huis. Bij Volkswagen bietsen behoorde tot het verleden. De motoren waren marginaal sterker dan wat er in de 924 lag maar een stuk soepeler. De spoorbreedte nam toe, waarmee ook de carrosserie wat breder werd. Geen echte inspanningen van Porsche uit om het uiterlijk van de auto sterk te veranderen. Iets nieuwer, iets dikker, verder een 924. Veel groter had het contrast met de technische ontwikkeling niet kunnen zijn.

Voorin de 944 monteerde Porsche een volledig in eigen huis ontwikkelde aluminium 2,5 liter viercilinder. Vaak weggezet als een ‘halve’ 928-V8 maar de Porsche 928 en 944 deelden weinig onderdelen. Om de motor aanzienlijk soepeler te krijgen dan de oude Volkswagen vierpitter monteerden Porsche twee balans-assen op haar nieuwe blok. Hard ronddraaiende assen, tegen het blok aan gemonteerd, met een kleine onbalans. Het draaien van de assen (links en rechts van het blok) gaat het schudden van de vier cilinders tegen. Qua souplesse benaderde het een zescilinder.

De instap 2,5 liter had in 1981 een vermogen van 163pk. Ook gewone stervelingen konden daarmee binnen de fabrieksopgave van 8,4s naar 100km/u sprinten.

Porsche’s 944 was dan ook een directe verkooptopper. In 1984 verkochten ze evenveel 944’s als dat er in 1981 totaal aan Porsche’s verkocht was. Dat succes leidde mede tot een facelift in 1985 waarbij ook een turbo-versie kwam kijken. De turbo bracht het totaal vermogen naar 220pk en verzekerde je van 330Nm koppel! Twee seconden van de 0-100 sprint af, een topsnelheid van 245km/u en nog steeds bedroeg het leeggewicht slechts 1258kg.

Porsche 944 turbo

Nu is de turbo bij ‘oudjes’ een gevoelig punt. Niet onbelangrijk mocht je nu een 944 willen gaan rijden. Turbo’s draaien heel veel toeren en hebben vaak eerder dan het blok een revisie nodig. Een opfriskuur voor de cilinderkop en zuigers is ook nooit verkeerd. Geen behoefte aan een jankend schoepenrad? In 1987 werd ‘ongeblazen’ weer concurrerend met de 944 S; 190pk uit de viercilinder zonder turbo zestienklepper.

Porsche 944 S

Hoewel de 2,5 viercilinder het nog prima deed was het tijd voor meer. Meer cilinderinhoud in 1988/1989. Porsche bracht de standaard viercilinder naar 2,7 liter (en 165pk), maar het bleek geen uiterst betrouwbaar blok. Reden voor Porsche om een aantal modellen terug te roepen en de motor te vervangen voor de 16-kleps 3.0 viercilinder uit de 944 S2.

De motoren in de S-versies van de 944 hadden allemaal 4 in plaats van 2 kleppen per cilinder. Combineer dat met een inhoud van 3 liter en je kwam in 1989 uit op een vermogen van 211pk. Nu verpakt in een nog feller pakket zonder turbo-lag en lekker hoogtoerig. Bracht de turbo-rijder zijn schoepenrad niet op tijd op toeren dan was je hem met een 0-100 tijd van 6,8 seconden zo voorbij. De prijzen voor de S beginnen bij 4000-5000 euro, de S2 pakt het ongeveer vanaf de 5k op. Ga je shoppen voor een netter en verser exemplaar dan gaan de vraagprijzen van de Turbo en S2 snel richting de €10k.

Aan het eind van de model-cyclus sluit de Porsche 944 Cabrio het hoofdstuk af. Deze was enkel leverbaar als “S” of “Turbo S”. Dat betekent een 3.0 16V viercilinder en 211pk of turbo 2.5 met 250pk. Tijd tot treuren was er overigens niet. Het laatste model in deze bijzondere reeks Porsche’s, de 968, stond al klaar.38 reacties

Ik heb zo’n Cabrio S staan! :P
Wat was deze lelijk zeg
@revstars-net: wat? lelijk? schitterend joh!
@salberts93:

kijk naar die achterkant dan, lijkt net een skoda..
Maar aan de andere kant kudo’s om iets anders dan die kever te proberen
@revstars-net:

Zonde dat er over smaak niet te discuteren valt want ik heb sowieso gelijk als ik zeg dat dit een prachtige wagen is.

In de 80′ zag skoda er nog zo uit.
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e8/Skoda130estelle.JPG
@Hupke: en die heeft dan weer zijn motor op dezelfde plek als de 911! ;) is het circeltje rond…
Ik heb em altijd wel mooi gevonden, maar geen echte Porsche
@Jokkebrok: toch niet de 911 h
@Jokkebrok: je gaat toch niet 911 zeggen hè?
@betonstaal: Ach, voor velen is de 911 dé echte Porsche… ook voor mij (heb zelf een 944). De 911 herkend een kind meteen, het is een icoon.
De 914,924,944,968 en 928 vind ik stuk voor stuk mooi en uniek. De een wat meer écht Porsche dan de ander, maar voor het grote deel van de mensen niet herkenbaar als Porsche.
@Jokkebrok:

Ben het wel met je eens. Mijn vriendin ook, al beseft ze dat niet.
Laatst reden we in E’hoven langs een rode 944. Zegt ze: ‘kijk, een Ferrari’.
Ik zeg:’nee, dat is een Porsche’.
Zegt mijn vriendin weer: ‘maar die zien er toch anders uit?’

:)
Mooi wagen en leuk stukje, krijgen we ook nog het vervolg, in de vorm van de 968?
Tsja, heb er zelf een,.. dus ik vind ’t een prachtbak.
De Cabrio werd overigens niet geleverd als S, maar als S2
@Escudo:
Inderdaad, er was de 944 S2 Cabrio en 944 Turbo Cabrio (was ook geen Turbo S Cabrio)…

Tevens liggen de prijzen wel iets hoger dan hier aangegeven en zijn ze stijgende…
Doe mij anno 2011 maar een Heynsdyk.
@Alwood blijf de youngtimerstukjes schrijven!

De 944 heeft mij altijd kunnen bekoren, maar een 964 is ook niet mis, mits je er een kan vinden met een beetje uitrusting. Ondergewaardeerd en lekker sturend volgens de profeet JC.
Leuk verhaal!
Ik vond de 944 altijd wel een leuke betaalbare Porsche.
Ik kwam laatst nog een zeer strakke 968 Clubsport tegen. Een auto waar je zo het circuit mee op kunt.
Ik ben misschien oppervlakkig, maar klassieke auto’s doen het ‘m gewoon niet bij mij.
Vond de eerste series 944 altijd een nsoepje om te zien, lekkere dikke schermen en met een beetje mazzel zo’n leuk geruit chequered flag interieur op je stoelen, a la 928 zijn grote broer.
Zijn doorontwikkelingen vind ik minder puur en racey. Maar da’s maar een mening.
Dat het geen echte Porsche zou zijn, vind ik geleuter van de bovenste plank. Zelfs tractoren waar Porsche opstaat zijn echte Porsches, alleeen voor een heel specifieke doelgroep.
Jammer dat hij ook met 4-pitter leverbaar was/is.
@philipzuidijk:
Dat was juist het meest attractieve van de 944 / 968.
Gewoon lekker een knoeperd van een 4 cilinder (tot wel 3 liter).
Mooie auto, alleen de heeft totaal geen porsche-imago
@reinier73: alleen de auto*
Tja mijn S2 heb ik niet meer. Maar het was een heerlijke auto en degelijk als een kluisdeur!
Er miste voor mij wel wat emotie in de auto, daarom heb ik hem weg gedaan!
Eén van mijn favoriete auto’s. Als ik klaar ben met studeren koop ik een S2.
Mooi stukje :) Heb je ook informatie over de 944 Turbo Cup? Heb in Geneve in de parking eentje op de gevoelige plaat gezet, maar kan er maar weinig informatie over vinden. Exemplaar naast het Turbo logo een “Cup” logo in rode letters achterop staan en was uitgerust met vaste koplampen. Kan ook een hobby projectje zijn uiteraard
Zelf heb ik me een behoorlijke tijd verdiept in een 968. Het vlagge ship en de uitzwaaier van de transaxles.

Heb in een paar hele mooie gereden, maar het deed niks met me. Het interieur vond ik niet prettig, de rij ervaring was afwezig (ondanks dat je heel snel best hard ging).

Besloten die auto te laten staan. Een luxe volle 944 vinden is best prijzig, maar een redelijke rijders auto heb je al van 5 – 8duizend €

De clubsport varianten zijn regelrecht overbodig en duur.
Niet echt een liefhebbersauto hoewel ze er eentje bij Wheeler Dealers wel heel leuk hadden omgebouwd naar trackday auto. Wielophanging aangepast, knaloranje velgen, interieur gestript, rolkooi, kuipstoelen en gaan met dat ding. En dan is het een leuke aankoop waar je een hoop lol aan kunt hebben. Maar als lustobject vind ik hem te gewoontjes. En voor weinig meer heb je tegenwoordig ook een (import) Boxster of jaren 80 911.
@midasracer: Dat laatste is onzin. De enige jaren 80 911 die je voor rond de 12K kan krijgen is een targa, en dat is de minst mooie imho. Bovendien is 12K nog steeds het dubbele van een gewone 944 en nog altijd de helft meer dan een S2.
@911GT2: nou vooruit 2x zoveel. Voor 5 mille heb je een nette 944, voor 10 mille een 911 coupe op nl kenteken. De laatste is dan wel USA import. Voor 12 mille een Boxster, ook import.
Voorbeeldje uit de USA:
http://www.autotrader.com/fyc/vdp.jsp?ct=p&car_id=296576266&dealer_id=66144765&car_year=1987&systime=&doors=&model=911&search_lang=en&start_year=1981&keywordsfyc=&keywordsrep=&highlightFirstMakeModel=&search_type=used&distance=0&min_price=&rdm=1301478828487&drive=&marketZipError=false&advanced=&fuel=&keywords_display=&lastBeginningStartYear=1981&end_year=1989&showZipError=n&make2=&certified=&engine=&page_location=findacar%3A%3Aispsearchform&body_code=0&transmission=&default_sort=newsortbyprice_DESC&max_mileage=&color=&address=92652&sort_type=priceDESC&max_price=12000&awsp=false&make=POR&seller_type=b&num_records=25&cardist=43&standard=false
En dat is 7000 euro!
@midasracer:
Zit je nu gewoon USA prijzen direct te converteren naar Euro’s voor een vergelijk? Wat dacht je van BPM en invoerrechten? Kosten verscheping en aanpassingen om door de RDW keuring te komen?
Zit je alsnog op een veelvoud t.o.v. de eerder aangehaalde 944 prijzen in NL.
@macready: Nee, ik ben bekend met de extra kosten. Uiteraard ben je er niet met de 10K dollar. 1K voor transport, dan importheffing (10%) en BTW over de 11K, en dan nog BPM (10% van totaalbedrag BPM). Zonde geld bij elkaar (in dit geval tussen de 3 en 4 euro mille), maar dan nog altijd een stuk goedkoper dan een NL auto kopen (mmestal)
een S2 cabrio vind ik een waardige voorloper van de boxster hoor… maar de ultieme pick van het gamma lijkt mij zo’n Turbo.
Vergeet aub ook de 986 CS niet, past helemaal in de familie ;-)
En ik heb juist meer met dit model dan met die onvermijdelijke 911jes. :D
In plaats van de ‘Opel Kadett-der sprortwagens’ 911, is dit nu eens de moeite waard! Heb zelf een 944 Turbo gehad, totaal ondergewaardeerde auto. Iedereen loopt te zeiken… er zit een Audi blok in… dit is geen echte Porsche… bla bla bla…. er zit gewoon een Porsche motor in en op het kenteken staat ook PORSCHE… klaar. Ik denk dat de 944, maar in het bijzonder de 924 Turbo (vraagprijs op internet her-en-der hoger dan 30.000 euro) echte klassiekers zullen worden. Kopen!
@hoflander: Eensch.

De 924/944/968 geen echte Porsche? GTFO. Het ding is ontworpen door Porsche, ontwikkeld door Porsche, en uiteindelijk verkocht door Porsche, als Porsche. Wat maakt het dan geen Porsche? Dat er een viercilinder van VW/Audi-origine in ligt? Als dat zo is, is de 356 ook geen ‘echte Porsche’…
@nielsvanderweiden: begrijpend lezen is niet jou ding..damn.
@Ferdinand1: wat begreep ik dan niet?

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).