Uh oh, Tesla gaat Top Gear aanklagen

Auteur: , 57 Reacties

Weet u nog, in 2008, toen Jeremy Clarkson een Tesla Roadster op welbekende Top Gear-manier finaal de grond in boorde?

De Amerikaanse elektrocar zou een ramp op wielen zijn waar van alles aan mankeerde, en om te benadrukken dat het accupakket zwaar zoog werd een shot getoond waarin de auto naar een garage werd geduwd. Tesla vervolgens finaal over de zeik, maar de BBC en Top Gear hebben er naderhand geen aandacht meer aan gegeven. En dat zint ze daar in Californië nog steeds niet.

In de bewuste Top Gear-aflevering uit 2008 werd gesuggereerd dat de Tesla zonder stroom kwam te staan. Een leugen met lange L, want de de lading van de batterijen is, volgens Tesla, nooit onder de 20 procent gekomen op het TG-circuit. Ook de remmen, die volgens Jezza een keer weigerden, waren tiptop in orde. Enkel een kapotte zekering had voor problemen gezorgd. Tja, zo rolt Top Gear nou eenmaal. Hier en daar de boel aandikken en een subjectief eindoordeel vellen. Halen ze mooi 300 miljoen kijkers per aflevering mee.

Nu, tweeënhalf jaar na de uitzending, is Tesla er nog steeds lichtelijk boos over. De elektroheads hebben daarom een aanklacht ingediend (PDF) tegen TG en de Britse BBC wegens het aanhoudend verspreiden van valse informatie. Het fragment is immers nog steeds op DVD en binnen een paar tellen op de JijBuis terug te vinden.

Ze hebben zelfs een speciale site in het leven geroepen (teslavstopgear.com) waar hun frustratie tegenover de review van Clarkson wordt uitgelegd. En het is meteen een mooie manier om aandacht te trekken, dus of ze het heel serieus menen is maar de vraag.

Anyway, voor wie het destijds gemist heeft of het gewoon nogmaals wil terugzien: hierronder het gewraakte fragment waar alle heisa om te doen is.57 reacties

zoog=woog
@tomster15: Zoog, als in verleden tijd van ‘zuig’. Get it? 8)
Ik vond Clarkson anders aardig positief in het filmpje.
Duidelijk aandachttrekkerij. Ze willen zelf dat TopGear ze test, dan moeten ze niet gaan zaniken naderhand.
@Vanquish:
maar TG is wel heel subjectief, er zijn zelfs momenten dat ik informatie over bepaalde auto’s opzoek omdat ik niet eens meer weet of ze sarcastisch bezig zijn of dat ze het menen. Een mop hier en daar hoort er zeker bij maar TG overdrijft teveel. En te veel persoonlijke opvattingen (al dan niet van de reporters zelf of van het script dat ze moeten voorlezen). De ‘cool wall’ bijvoorbeeld was/is ronduit belachelijk, hoewel ik me wel kan voorstellen dat dat invloed heeft op de verkoop van bepaalde modellen
@Captain: Iedereen weet dat TopGear subjectief is en meer op cabaret lijkt. Dat lijkt me ook de voornaamste reden dat er zo veel mensen naar kijken. Tesla wist dat en stuurde een auto om aandacht te krijgen. En dan krijgen ze dat en dan is het weer niet goed. Naar mijn idee gewoon de zoveelste stunt om weer aandacht te krijgen. Hetzelfde geldt voor TopGear, dus misschien hebben ze wel een dealtje gemaakt.
@Captain: Bedoel je dat je TopGear serieus neemt? Als JC een auto afkraakt die ik wel zie zitten, dan gaat mijn mening daar niet door veranderen. Ik zal ‘em altijd zelf eerst testen. En dat geldt ook voor de meningen van andere auto-journalisten (eigenlijk meestal auto-boekhouders), want die hebben hun eigen perceptie die niet noodzakelijk de mijne is. Het merendeel hier is Nederlander, eet wat meer Spinoza.
@Captain: Denk dat de invloed van de Cool Wall te verwaarlozen is. Tenzij je echt geeft om wat zij zeggen. Maar als je ziet hoe gemakkelijk auto’s verschuiven van ‘sub-zero’ naar ‘seriously un-cool’, dan denk ik niet dat iemand dat serieus neemt. Als je daar op af gaat, dan ben je gewoon een zielig mannetje zonder mening (niet op jou bedoeld hé, maar op de mensen die de cool wall volgen voor hun auto-aankoop)…
Zelfs al zouden ze liegen, mogen mensen niet meer zeggen wat ze willen?? Vind ik zelf een beetje raar.
Als iemand een auto afkraakt mag hij of zij dat toch doen, zij dat onderbouwd met argumenten of niet.
het valt toch reuze mee wat ze over de tesla zeggen? ik heb ze wel eens erger gehoord.
@Gregor: Liegen mag (gebeurt dagelijks op tv), maar ‘valse informatie verspreiden’ mag niet. Subtiel maar juridisch onderbouwd verschil…
Achja, goedkope reclame.
Net of alles klopt wat gezegd en gedaan wordt bij Topgear. Heb wel vaker zaken gehoord die niet klopt. Laat staan alle ‘races’ die geen races zijn. Je moet het allemaal met een korreltje zout nemen.

Wel vreemd dat ze er nu pas mee komen.
Tsja, dan moet je je auto niet aan JC en de zijnen meegeven. Er zijn zat fabrikanten te vinden die geen trek meer in TG hebben. Fifth Gear is wat dat betreft een stuk objectiever. Ik kan me de storm van kritiek nog herinneren over de replica Lancia Stratos. Die werd ook de grond in geboord, zo van zie je wel, kitcars zijn rotzooi. Terwijl van tevoren was verteld dat de auto niet 100% was, maar TG wilde persé de Stratos met Alitalia striping. Echt ziek. Ik ben het helemaal met Tesla eens, laat de onderste steen maar boven komen.
Moet je maar durven als kleine autofabrikant, Top Gear kennende laten ze deze kans niet onbenut om Tesla helemáál met de grond gelijk te maken naar aanleiding van deze rechtzaak.
Het zou wel leuk zijn als die clarkson is eens goed op zijn bek gaat.
de advocaat van tesla zal wel goedkoper zijn dan een prime-time/place advertentie.
@Simpson: de pa van mijn girl is flink aandeelhouder bij tesla en geloof mij maar ze kunnen zich daar bij tesla wel het één en ander veroorloven op juridisch gebied.
Wat een goede of slechte auto is, kan alleen de bestuurder voor zichzelf uitmaken. Deze kan voor meer informatie beroep doen op een reviewer die het meest aansluit bij zijn eigen meningen. Een persoonlijke smaak en keuze dus, want zo goed als elke auto die in Europa verkocht wordt, voldoet aan x aantal eisen en voorwaarden om de consument te beschermen. Zo kan ieder voor zich bepalen of Top Gear voor hun een entertainment programma is of een informatieve functie heeft (of beide). Wie voor zichzelf die keuze niet kan maken en makkelijk beïnvloedbaar is, zal in de toonzaal ook door de eerste beste verkoper overhaald zijn.

Wat Tesla nu doet is begrijpelijk, maar of het effectief iets uithaalt valt te betwijfelen. Moet Aston Martin dan ook Columbian Pictures aanklagen omdat een DBS over de kop gaat als deze plots moet uitwijken voor iemand?
Top gear geeft gewoon hun mening en dat risico neemt tesla dat heeft Spyker destijds ook gedaan
@Johan-SV: Spijker heeft daarbij geluk gehad en werd door HMS Clarkson de hemel ingeprezen. Zelfs het stuur zonder airbag! ;-)
Nu heb ik het fragment niet gezien, maar falende remmen door een kapotte zekering vindt ik wel een ernstige zaak.

er zou altijd een failsafe moeten zijn bij zoiets.

maar ik ken het fragment niet, dus in hoeverre klopt dat van de weigerende remmen
@timberleek: Ik geloof dat TopGear zei dat de auto gebrekkige remmen had, terwijl Tesla zegt dat er slechts een probleem met de hele auto is, namelijk een zekering. Zover ik kan opmaken hadden die zaken niets met elkaar van doen
“dus of ze het heel serieus menen is maar de vraag.”

Inderdaad, gezien de timing :)

In elk geval doet de BBC mee met het spelletje: http://www.bbc.co.uk/newsbeat/12907367
@nielsvanderweiden: mmm de speciale site is nog exact hetzelfde. Is het dan toch geen aprilgrap?
Go Tesla!
Hij is positief over de Tesla…en als de batterijen nog een voorraad hadden van 20% = 40 miles(volgens de buwahaha-ingenieurs), dan had hij totaal 95 miles kunnen rijden…en nog steeds geen 200 miles….dus Tesla, you suck.
@Megakix: You got ‘em ;)
@Megakix: Nog altijd knap dat je op TG-circuit nog de helft haalt van fabrieksopgaaf. De meeste auto’s komen daar wel op 1/3e of nog minder te zitten volgens mij…
@Sorcerer: Haha echt niet.. een M3 is er zelfs zuiniger dan een Prius
http://www.youtube.com/watch?v=dKTOyiKLARk
1 april?
las net een leuke tweet voorbij komen, iets in de trant van “de advocaat moest zich nog even opladen”
@Simpson: Zal die er ook halverwege mee ophouden? Of dat zijn zekering doorbrandt tijdens de rechtszaak?
@ErikkNL: :lol:
met die tesla komen ze niet eens bij de rechtbank
als die na 15 miles uitvalt
Zielig van Tesla. Ik vind JC nog best positief over die auto.
Ik heb jezza meer negatief horen doen over benzine autos, die geluiden als de stig rijdt echt flauw
@Stopwearingpants: die geluiden waren het hele seizoen lang te horen in iedere auto, ook benzineauto’s. Het is een speciale code die iedere uitzending iets anders was en een woord vormde. Als je je eerst ns verdiept erin
@salberts93: och jongen toch, het spijt me zeer dat ik me er niet in heb verdiept…doe me een plezier en sterf af met je gejank, danku
ik vind het sowieso lekker onhandig om te zeggen dat Clarkson de Tesla de grond in boort terwijl hij het grootste deel juist zegt dat het een heel leuke en goede auto is. Hij werkt alleen niet, en ik geloof om eerlijk te zijn eerder een onafhankelijk review-programma dan een autofabrikant die zijn auto’s moet verkopen.
dit vind ik eerder een soort haatzaaierij ten opzichte van top gear, deze hele heisa zet Tesla op zodat mensen ze inderdaad niet serieus nemen, maar Top Gear heeft gewoon de feiten van elektrische auto’s op een rijtje gezet en er zijn gewoon te veel nadelen op het moment
Maar een bak die 150.000 euries ongeveer kost mag je toch wel wat verwachten? En niet een dak in zetten die net zoveel herrie maakt als in een golf 3 cabrio!?
OT: waarom heeft niemand er ooit aan gedacht om volgeladen battery packs in tankstations klaar te zetten? Men kan dan in circa 5 tot 10 minuten de battery pack vervangen. Dit battery pack zou natuurlijk een standaard formaat moeten zijn. Maar op die manier hoef je dus echt niet 2 uur te wachten tot het beestje is opgeladen?

De autobedrijven moeten wel een standaardformaat afspreken, maar dat is met containers voor vrachtvervoer ook allang al gelukt?
@captainslow: Dat is een onderhandelingsproces dat jaren kan aanslepen. Iedereen is z’n eigen technologie aan het ontwikkelen, en wil die gebruiken ook. Waarschijnlijk zal het uiteindelijk wel zover komen, maar dat zal niet gemakkelijk zijn. En mogelijk wordt het geen onderhandelde maar een commerciële overwinning – zoals we bvb gezien hebben in de strijd tussen VHS, Video2000 en nog één die ik vergeten ben, of die tussen Blu-ray en HD-DVD. Meerdere systemen zijn op de markt gekomen, uiteindelijk hebben de klanten een keuze gemaakt, en is één systeem overgebleven. Zij die het andere systeem gekozen hadden zijn dan natuurlijk wel een beetje ferm gebuckt…
@captainslow: Je weet dat die pakketten 500kg wegen, right?
Thumbs up voor Jeremy Claxon en TG!
Waarom? We willen toch allemáál mooie opnames zien van mooie auto’s? TG maakt ze en ze doen dat met humor,sarcasme,show, en het lef om élke auto af te kraken waar het nodig is. Netzogoed prijzen ze auto’s de hemel in.(hoop niet dat dat ook met de benzine gaat gebeuren, tis allemaal al duur genoeg)
Mooie beelden is waar het voor mij en de meesten van jullie, voor wat betreft de meeste van die auto’s, bij zal blijven. Voor mij geeft TG prima mooie beelden.
Vind je de TG-way niet leuk?
Dude, er zijn méér programma’s! ;)

Iedereen heeft een mening en dit was de mijne. :)
@ary777: Bavo Galema….ook leuk :(
Puur aandacht nodig, want iedereen was het allang vergeten.
Net als de Mexicanen moeten ze bij Tesla weer gaan janken hoe erg Top gear ze beledigt. Echt hou toch op.
Iedereen lacht er om, en als mensen er een willen kopen laten ze zich goed informeren.
Valt toch goed mee… beetje aan het overdrijven en puur een reclamestunt…
‘elektroheads’ :lol:
Beetje gebrek aan humor bij Tesla? Amerikaanse bedrijven en hun rechtszaken altijd…
Ik kan Tesla geen ongelijk geven.
Top Gear heeft nu eenmaal veel invloed bij alle doelgroepen.
Zeker omdat Top Gear de test gedaan heeft toen die Tesla nog maar net naambekendheid aan het verwerven was.Had Top Gear de test 2 jaar later gedaan, hadden ze er waarschijnlijk eens goed om gelachen bij tesla.

Ken helaas veel te veel mensen die Top Gear quotes aanhalen om een punt te maken, en denken daarmee ook omdat het gezegd is door Jeremy Clarkson, dat het daarom een feit is.

Ik zou zeggen, wordt wakker, want Top Gear is een leuke entertainment show geworden, maar om nu Top Gear als dé referentie te gaan gebruiken?
@SimonMc: je moet ook zeker niet TG als leidraad in je autoleven zien ! Maar door hun humor en scherpe kantjes is het voor de autoindustrie wat lastiger geworden om simpel het publiek te kunnen bespelen met hun brosjuurtjes, hun flyertjes en occassionslogans. Een gezond tegenwicht voor de autoindustrie, vandaar hun populariteit.
Zo negatief zijn ze helemaal niet. Hij zegt zelfs dit zou wel eens de eerste elektrische auto kunnen zijn die je echt wilt kopen.
@meneersander: Ik bedenk me nu dat Opel (vauxhall) ook nog ooit geklaagd heeft omdat de Vectra minder werdt gekocht, omdat Jezza hem ‘niet erg goed vond’.
Beetje zielig om er zo laat nog zo’n drama van te maken…
Ik vond dat ie nog redelijk positief bleef over dit wagentje.. Zeker omdat het een elektrisch apparaat is.. En zoals we weten is hij totaal geen voorstander van eco-wagens…
Kijk nou eens naar dat filmpje, ze hadden de Tesla niet beter neer kunnen zetten! Het is prachtig beeldmateriaal, heel veel lof over de auto en ze zeggen dat ze berekend hebben hoe ver hij rijdt, ze zeggen niet dat hij echt leeg is! En dan nog, dit is gewoon hoe Top Gear TV maakt, en ze doen dat beter dan wie dan ook! Vervolgens wil je Top Gear aanklagen? Ben blij dat ze dat stuk schroot getest hebben! Als je zo veel moeite moet doen om auto’s te verkopen en publiciteit te krijgen dan weet ik één ding zeker: geen Tesla voor mij, nooit!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).