Verrassing van vroeger: Audi 80 DTM

Auteur: , 16 Reacties

We kennen Audi uit de DTM met de V8, de TT en de A4. Maar dat er ooit ook een Audi 80 DTM is ontwikkeld, was minder bekend. Audi toont het enige prototype van de auto op de Techno Classica in Essen.

De Audi 80 quattro 2,5 DTM werd ontwikkeld aan de hand van de nieuwe DTM-regels die in 1993 van kracht werden. Daarom kreeg de wagen een 2,5 liter grote V6 met 388 pk. Tot aan 1993 was het reglement veel minder strikt en zodoende konden tot die tijd heel verschillende auto’s meedoen. Van de viercilinder BMW M3 tot de dikke Audi V8.

De Audi 80 DTM heeft zich echter nooit op het circuit kunnen bewijzen, omdat Audi zich voor de seizoensstart terugtrok uit onvrede over onduidelijkheid over het reglement. Ook BMW en Opel hielden het in 1993 voor gezien. Wel kwam Alfa Romeo erbij met de Alfa 155 DTM V6. In zijn eerste jaar nam die het op tegen de viercilinder Mercedes 190 Evo, maar vanaf 1994 was het de beurt aan de C-klasse met V6.

Audi stortte zich op het tweeliter-toerwagenkampioenschap met de Audi 80 quattro 16V (waarvan een mooie homologatieversie voor op de weg is gebouwd). Zijn opvolger, de A4 quattro Super Touring van 1996 boekte grote successen in diverse nationale tweeliterkampioenschappen.

In het nieuwe DTM zoals we dat vanaf 2000 kennen, is Audi weer van de partij met de TT en later de A4. De Audi 80 DTM was zodra hij uit de fabriek rolde al meteen een museumstuk. Jammer!

Met dank aan Maarten en Robert voor deze bijdrage!16 reacties

-edit: dank u, is inmiddels gefixt-
Zonder die taartscheppen achterop…
@The360box: Ja knuppel, het is toch een DTM wagen… althans, een proto.
De B4 blijft een prachtige Audi.
@mrtn: wat jij prachtig vind:|
mijn zie (en hoor vooral) liever de 90 gto
http://www.youtube.com/watch?v=5RkCx9yln4g
@youri509: Wow, die kende ik nog niet, wat een beest!
@youri509: wow, gave velgen ook!
@youri509: dit is toch nog wel een echt audi motor/ de befaamde 5 cilinder?!.. tenminste als je hem zo langs hoort komen klinkt hij wel zo.. gruwelijk geluid :)
Tja, het dtm is ook niet meer wat het is geweest. Ik stel voor om terug te gaan naar auto’s zoals in het wtcc. Een 4 of 6 cilinder met meer vermogen, dus 350pk of zo. En dan echt op auto’s gebaseerd. En dan vooral op duitse circuits racen.
geweldige wagen de audi 80!
Toen waren er nog echt verschillen in auto race, nu niet meer
Ik wil ook een schuur! #knutselen #opvoeren #tunen

A man needs a shed.
Audi-rood. Zie je ook niet meer vaak…
wat een stoere bak zeg! ongeloofelijk!
Zag er best wel een stoer ding uit hoor…

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).