Autoblog video: presentatie van Wubbo’s Superbus

Auteur: , 45 Reacties

Vandaag was het zover. Wubbo's superbus werd op het voormalige vliegveld van Valkenburg aan pers & publiek getoond. Benieuwd hoe zo'n futuristisch OV-gevaarte er in detail uitziet? Wij hebben de beelden!

Dit geesteskind van oud-ruimteheld Wubbo Ockels en de TU Delft komt steeds dichterbij een verkoopdeal. Echter, in Nederland is het tamelijk moeilijk een koper voor het 15 meter lange en één miljoen euro kostende busje te vinden, maar de overheid in Dubai is des te meer geïnteresseerd in de Superbus. Met maximaal 250 km/u een passagiertje of 23 vervoeren lijkt ze daar wel wat. En daarom vertrekken Wubbo en Co. binnenkort naar het Emiraat om de bus te showen.

Maar eerst liet hij op een desolaat vliegveld de bus aan de aanwezige journo’s en onze cameraman zien. En daarbij krijgen we ook een paar gave shots van het interieur te zien, en Wubbo legt uit wat het doel van deze “combinatie tussen een trein, sportwagen en een straalvliegtuig” is. Check de video op autojunk.nl of hieronder:45 reacties

Ik lees overal wel hoe hard hij kan, maar nergens is te lezen hoe lang hij dat kan en wanneer dus de stekker in het stopcontact moet en hoelang de stekker in het stopcontact moet en dan ook nog even hoeveel stroom hij dan verbruikt.
@Search: Goed punt.
@Search: hoor net dat hij zo’n 200 kilometer kan voordat de accu’s leeg zijn. Ze kunnen blijkbaar gemakkelijk worden vervangen, waardoor hij snel verder kan rijden.

Groningen – Amsterdam kan dus precies zo :)
Vet apparaat, maar ik moet nog zien hoe ze mensen van hun huis naar hun werk willen brengen, op een betere manier dan trein of bus.
Dit wil ik wel eens over de nederlandse drempels heen zien gaan, dat lijkt mij een hele onderneming. Maar als ik zie hoe de bochten genomen kunnen worden, is het totaal niets voor ons landje. In Dubai is misschien wel te doen, of je moet er speciale wegen voor aanleggen.
Het design vind ik niet mooi, maar het zal wel functioneel zijn.
Een 15 meter lang voertuig (zonder aanhanger) mag de weg niet op, helaas dus niets voor Nederland, of ergens anders in de EU. Hij zal 3 meter moeten worden ingekort.

Een gelede dubbeldekker bus haalt een veel hoger rendement, en als je kijkt naar Kilometers per persoon nog sneller ook.
@antoon:
Hoewel ik ook niet zo geloof in dit apparaat moet ik hier even voor Wubbo in de bres springen:
Richtlijn 96/53/EG:
1.1. Maximumlengte
— ander motorvoertuig dan een bus 12,00 m
— gelede bus 18,75 m
— bus met 2 assen 13,50 m
— bus met > 2 assen 15,00 m
— bus + aanhangwagen 18,75 m.
Daar ligt het probleem dus niet ….!
Op andere vlakken zie ik echter wel enkele ‘aandachtspunten’…
@MrKC:
Dat wist ik niet. Apart dat bussen langer mogen zijn dan bijvoorbeeld een bak wagen. Heeft de personen transport sector blijkbaar goed gelobbied bij de EU.
2 en half meter breed, ding neemt dus bijna 2 rijstroken in beslag, neem aan dat die 5-baans wegen nog duurder gaan worden aankomende tijd…

Wat een onding. Leuk voor voetballers met hun onsmakelijke liefde voor auto’s.
@Olleh:
Iedere truck is ook 2,5m breed. een Koeler mag zelfs 2,55 breed zijn als de extra ruimte word besteed aan isolatie.
Volgens Wubbo is de snelheid zo rond de 300km/u en de cruisesnelheid 250km/u, dat is best knap, als ze er ook nog lang mee kunnen rijden, zonder op te laden. Maar dat laatste is nog maar even afwachten. Over ongeveer zal het in zijn geheel produktie rijp zijn? Dat kan toch wel sneller!?
Afzichtelijk ding. Kan veel strakker, een beetje zoals de ICE of TGV. Lijkt me trouwens erg gevaarlijk met die banden, stel je krijgt met 250km/u een klapband.
Blijf het vreemd vinden hoe veel ruimte er nog zit in de wielkast t.o.v. het wiel. Het is niet dat hij deze ruimte nodig heeft als veerweg. Dit kost toch snelheid/airodinamica?
Drempels? Bruggen??
Niet voor niks dat de meeste limo’s wat hoger op hun poten staan.
Buiten dat feit vind ik het wel een leuk project, maar iets te onrealistisch.
Meer excentrieke feestjes-vervoer.
Geluid = -1
Ik vraag mij toch af in hoeverre dit apparaat écht meerwaarde heeft.
@anuspraeternaturalis: Kan je van veel dingen zeggen…
@Esprit_de_Flandre: Daar ben ik het niet mee oneensch. ;)
Ik weet wel vrij zeker dat Wubbo en kornuiten al lang en breed hebben nagedacht over bovenstaand. Sterker nog de bus is in eerste instantie ontwikkeld voor Nederland (ipv een trein verbing geloof ik).
Hebben ze ook gedacht aan de infrastructuur? Het heeft zo te zien wel een eigen weg nodig, zoals een trein een eigen rails nodig heeft.
@Larrs: Hier dacht ik ook meteen aan, anders staat dit ding net zo in de file als iedere andere auto. Er zal dus een speciale hoge snelheids busbaan moeten komen.
Ik heb een aantal colleges gehad van Wubbo zelf over de superbus, maar het idee is inderdaad dat er aparte rijbanen voor komen. Bijvoorbeeld tussen de twee richtingen van de snelweg in. Er zit dus best een uitgebreid concept bij voor de infrastructuur. Maar los van dat zitten er m.i. nog best wat gaten in het verhaal
de bus zal ook wel een grote draaicirkel hebben…
Die zou ik bij ons wel eens over zo’n minirotonde willen zien gaan. En daarna straatje keren omdat z’n Tom Tom Tom Tom zegt dattie verkeerd zit. Whaha
Dit ding is in Nederland alleen geschikt voor mannen met veels teveel geld, een dito ego en die niet in een 13 in een dozijn ego-streler willen rijden.
Deze sportvliegtuigbus(ik heb ergens KLM erop zien staan)zal het dozijn waarschijnlijk niet ééns halen dus dat zit wel goed.
2 dozijn haalt de sportbus wel als het gaat om zitplaatsen, voor alle breezer-bimbo’s die na het zien van je verlengstuk ineens gek zijn op passie.
Dat noem ik bankpassie.lol
Korte ritten kun je nooit maken(get it?) dus zie ik hier weinig nut voor de racebus dus..
Moet je eens mee in een nieuwbouwwijk rijden. De dingen die ze daar nu leggen voldoen nog nét aan de richtlijnen/aanbevelingen. Zat wijken waar je niet meer in kunt met een sportwagen nu, omdat de drempels écht te hoog zijn. 12 cm is geen uitzondering, en Carrera GT rij je daar bijvoorbeeld op kapot (of op z’n minst vast) met z’n 9 cm bodemspeling. Ook leuk bij wegafzettingen van hoofdwegen.

Dus die bus zal in Nederland aparte buslijnen nodig hebben, ook voor de draaicirkel ;)
Waar een wil is, is een weg. Waarom is iedereen zo negatief. Doet iemand een keer zijn best om op een legale manier hard te mogen rijden op de snelweg, is het nog niet goed. mooi dat Wubbo in uitdagingen denkt en niet in onmogelijkheden.
@fietsblogger:
legaal hardrijden op de snelweg? Waar dan? Wanneer dan?
Deze bus mag waarschijnlijk maar 80!:P
120 op z’n maximumst.
@ary777:
En 130 op de afsluitdijk! ;)
@ary777:
Nu wel ja, maar dat zeg ik ook waar een wil is, is een weg. als je denkt in naar huidige maatstaven van de wet dan zal dat nooit lukken. er moet ook nog wel wat veranderen. een speciale superbus strook of iets dergelijk als dat ding in de file staat komt haalt hij zelfs geen 80 :)
Dit komt er niet door, want het is een te grote bedreiging voor de OV-maffia. Stel je voor dat iemand aantoont dat je wel efficiënt en goedkoop en luxe van deur tot deur kan reizen. Dat moeten we niet willen met zijn allen.
Wat een rare opmerkingen allemaal hier (drempels, minirotondes). Jullie snappen toch ook wel dat dit een eigen busbaan krijgt zonder drempels en rotondes.
Ik vind de deuren best cool, mooier dan die gekke vorm die een SLS vleugeldeur heeft, en de achterkant met dubbele wielen, aflopende daklijn en die luchthapper ziet er ook erg gelikt uit! De voorkant is niet echt mijn ding, hoewel de middenpositie voor de bestuurder wel weer gaaf is. Alleen hoe veilig is dit apparaat? Bussen zijn al niet heel veilig en met 250+ km/u rijden voegt daar weinig overlevingskans bij ongelukken aan toe. En wie kan me vertellen welke eigenschap dit apparaat deelt met een straaljager?
Doet me denken aan een Buggati Veyrom Limo hahaha
Ik vind dit maar een raar project hoor… Is hier eigenlijk echt wel een markt voor?
En is dit eigenlijk echt handig?
Waarom bestaat dit ding nou?! Een gewone bus heeft meer ruimte, makkelijkere instap (dus bereikbaarder voor breder publiek), is misschien zelfs korter en ziet er sowieso beter uit.

Waarom hebben ze dat schip zonodig moeten slopen ipv dit ding, of nog beter, waarom niet beiden?
will it drift???
Sorry dat ik het zeg mr Wockels, maar het is nog steeds een flut idee. Een trein kan makkelijk net ze hard en neemt in 1 keer 10-15x meer personen mee. Die speciale baan is waarschijnlijk net zo duur. Hou het maar gewoon bij praatjes over sustainable.
Dubai had interesse in die dingen, en ik kan best wel geloven waarom. Gedaan met die stinkbussen en vervoer me dan maar met dit!
wat een vet ding! voor landen met veel ruimte lijkt mij dit een geschikt vervoersmiddel, zie daarom eerder kansen buiten Europa… voordeel t.o.v. de trein is dat je snel (en luxe) van deur tot deur kunt rijden. toch mooi dat dit uit NL komt.
Dus voor de prijs van een treinkaartje mag ik er zelf in rijden? Hmmm… Daar kan ik wel mee leven :D Ik denk dat Wubbe meerijden bedoeld…
Leuk projekt, alleen de miljarden kostende infrastruktuur ontbreekt. Kip en ei verhaal. Wockels denkt, ik maak vast het ei, dan komt de kip vanzelf. Ik denk het niet.
Wat een ding, alleen jammer dat die weer zwart is zoals nogal opvallend veel auto’s zijn geworden over de afgelopen tien jaar. Het enige dat nog nodig is is onafhankelijkheid van de olie, dat is deze superbus opladen via of geothermische energie (aka aardwarmte) of energie uit getijden. Maar dat komt voorlopig niet want de superbus werd alweer netjes en resoluut uit de televisie media gehouden. Vooruitgang is nog ver weg. Wubbo’s superboot werd ook al de kop ingedrukt (vernielt)
Veel te duur en onnozel prestige project, onhaalbaar vanwege in de infrastructuur die ontbreekt ….. dus te duur, maar ja zolang het gesubsidieerd wordt aan het geld niet gedacht.
waar mag je buiten duitsland zo snel rijden eigenlijk?
@KaCh1ng:
Planeet Mars, Pluto, de Maan, Uranus weet ik niet en op verschillende cicuits on planeet Aarde!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).