Rijtest en video: Ford Mondeo Wagon 2.0 16v EcoBoost

Auteur: , 60 Reacties

Gewoon saai of de ultieme Q-car? Vijf redenen waarom je de getaway van een bankoverval met een Mondeo EcoBoost moet beramen.

[ Eerst kijken, dan lezen? Bekijk in de video HIER! ]

Het pleit natuurlijk niet voor een auto als je geneigd bent om het topvermogen al in de titel vrij te geven. Toegegeven, dit is een strak exemplaar van de Mondeo, maar dat is hetzelfde compliment als je je buurvrouw met een tikje overgewicht zou geven als ze zichzelf eens in een leuk jurkje heeft gehesen. Centerfold zal ze er niet mee worden en dat geldt ook voor de Mondeo, zelfs voor deze Mondeo.

Ford Mondeo EcoBoost

Q-car
Toch heeft de ruime Ford zijn charmes. Dit is de ultieme auto voor bankovervallers. Vergeet RS6-en, Golf R32’s en ander snel, dik en “onopvallend” spul. Die auto’s zijn veel show, maar de Mondeo komt in deze trim veel dichter bij het predikaat Q-car:

A sleeper (US English) or Q-car (British English) is a car that has high performance and an unassuming exterior. Sleeper cars are termed such because their exterior looks little or no different from a standard or economy-class car. In some cases the car appears worse due to seeming neglect on the owner’s part, typically referred to as “all go and no show”.

Monteer twee kinderzitjes en je kunt de Ford gewoon voor je deur parkeren inclusief kogelgaten van de achtervolging. Mocht de politie alsnog aanbellen dan is dat louter om te vragen of je wellicht iets verdachts hebt gezien in de omgeving.

Ford Mondeo EcoBoost

Ruimte
Het is al even geleden sinds we onze laatste bankoverval deden, maar toch stel ik me zo voor dat de ruimte goed van pas komt. Vier tot vijf man personeel is geen overbodige luxe, één man op de uitkijk, twee om het aanwezige personeel “psychisch” bij te staan en nog twee om de buit netjes in te pakken. Voor die psyschische bijstand is apparatuur nodig waar de gemiddelde mens van onder de indruk is, zo groot mogelijk schiettuig doet dat het beste. Een paar tassen voor het resultaat van het proletarisch bankieren is ook geen overbodige luxe en de achterbak van iedere Mondeo, laat staan deze Estate slikt dat met gemak.

Voor een geslaagde bankoverval is het verrassingseffect ook al zo van belang. Parkeer een RS6 voor de deur en al het personeel is meteen alert. Ofwel je komt veel geld ophalen of je komt veel (zwart) geld afgeven. In beide gevallen heb je de volledige aandacht van het betreffende bankpersoneel.

Ford Mondeo EcoBoost

Snel en zuinig
De 2.0 Ecoboost vervangt de oude (ooit van Volvo afkomstige) 2.5 vijfcilinder. Dat was een snoepje van een motor die ook in de Focus ST en RS te vinden was. Enige probleem is dat dat blok wel een slokje lustte en onder de huidige fiscale regels is dat onbetaalbaar geworden. Eruit dus met die mooie vijfcilinder roffel, maar gelukkig krijg je er wel wat voor terug. De nieuwe viercilinder is lichter, krachtiger en zuiniger. De nieuweling is ondanks zijn 240 pk toch goed voor een groen B-label. Als je een robot bent en volgens de NEDC-testcyclus rijdt, dan haal je 7,7 liter per 100 km (179 gram CO2 per km). Ook op hogere snelheid blijft de EcoBoost motor relatief zuinig, zodat er een aangename range is voor de achtervolgingen die je ver over de landsgrens zouden moeten brengen.

Als Wagon haalt de Mondeo Ecoboost 241 km/u, de sedan en de vijfdeurs persen er nog 5 km/u extra op topsnelheid uit. De sprint naar de 100 neemt 7,8 seconden in beslag, niet overdreven snel voor het vermogen, maar rap genoeg om het meeste politie- en KLPD-spul voor te blijven. Voor extra kicks tijdens spannende ritten is de Mondeo ook nog eens uitgerust met een Sound Symposer die een inspirerend, maar ook weer niet heel ruig randje aan de aanzuiggeluiden in het inlaattraject toevoegt.

Ford Mondeo EcoBoost

Wegligging
Ford heeft een naam hoog te houden qua wegligging en de Mondeo voldoet in zekere hoogte aan die verwachting. Het is geen heftige sport-station die overstuurt en je met sensaties overladende door bochten kan sleuren. Veel van de rij-indrukken zijn onderdrukt, maar hard de bocht om dat gaat de Mondeo zeker. Met de Continuous Controlled Damping is het gedrag van het onderstel nog aan te passen, maar de verschillen zijn te klein om de meerprijs te verantwoorden. Het adaptieve onderstel zit gelukkig in een 3700 euro kostend pakket met heel veel goodies, Lane Departure Warning, adaptieve cruise control, keyless go en nog veel meer, maar los zouden we het niet aanraden.

De Powershift transmissie (Ford speak voor een bak met dubbele koppeling) is wel een zinvolle toevoeging. De bak neemt je veel stress weg als je eens “onder vuur” ligt, zodat je tijd over hebt om daar een antwoord op te geven. De bak is goed, maar nog niet zo goed dat ze bij VAG zich achter de oren zullen krabben. Zo nu en dan is er een klein hikje te merken tijdens het schakelen en er is ook een manier om de bak helemaal in de war te krijgen. Zodra het ESP ingrijpt, bijvoorbeeld als je bij de bank voluit wegaccelereert, dan vergeet de Powershift transmissie even op te schakelen naar de tweede versnelling. Na het oplichtende waarschuwingslampje van het ESP, knalt de motor vol in de toerenbegrenzer en pas na een ruime seconde volgt de schakelactie. Helaas vindt Ford het niet nodig om flippers achter het stuur te monteren, dus voor handmatig schakelen zul je de pook moeten bedienen.

Ford Mondeo EcoBoost

Prijs
De prijs van de testauto (56.740 euro) is nogal fors, maar het is dan ook een exemplaar “met het hele boekje”. Los van de eerder genoemde opties, is er ook leren bekleding, elektrisch verstelbare stoelen, navigatie, een achteruitrijcamera, Bluetooth, voicecontrol, een premium sound system met 10 speakers & subwoofer, elektrisch verwarmbare voorstoelen + achterbank en nog veel meer. Qua luxe ontbreekt het werkelijk aan niets. Voor dat geld zijn er echter ook mindere ruime, maar meer premium concurrenten te koop (Audi A4, BMW 3-serie, Volvo V60). Een vergelijkbaar ruimteaanbod biedt de Volvo V70 en ook daarmee kun je onopvallend bij je bank van keuze voorparkeren. In standaardtrim kost de Mondeo Wagon 2.0 EcoBoost met Powershift transmissie 45.691 euro. Nog steeds een bult geld, maar gelukkig hoef je dat dan niet van je eigen bankrekening te pinnen…. Filmpje!60 reacties

De laatste brandstofpas van 3.500 euro wordt nu geveild Bepaal zelf wat je betaalt!.
-edit: nutteloze bijdrage-
Toch best veel geld voor een Ford, maar dan heb je wel wat laten we maar zeggen.
@EdGaR: …maar dan heb je ook niks bedoel je? ;)
…Erik Satie op het einde…de walhalla-klankjes als moderne opvolging van Beethoven….en die luchtige bosrijmuziek waar elfjes en kabWoutertjes meegevoerd worden in hun stoutste droompjes…

OT: 57000,- !!!!! ARE YOU INSANE ?
@Megakix: Het is een ECO-boost uitvoering ;) En een turbo gemaakt van bloem-blaadjes is natuurlijk niet goedkoop ;)
saaie ding :D
ondanks dat ik het een mooie auto vind, is tie in mijn ogen ‘sloom’, een 325i of een a4 2.0tfsi hebben minder pk maar zijn fors sneller. en daarnaast snap ik al die groene labels niet? een 330i rijdt 1:13.5 en heeft een C-label, deze Ford rijdt 1:13 en heeft een B-label hahaha. volgens mij heeft Ford de Mondeo in een hogere klasse gezet om gunstigere labels te krijgen.
@jeanclaude:

Labels zijn gebaseerd op CO2 uitstoot en verbruik gedeeld door het oppervlak van de desbetreffende auto. Oftewel, als je een grote auto hebt met een normaal verbruik krijgt deze hetzelfde label als een zuinige, maar kleine auto. Labels slaan dus helemaal nergens op. Je moet kijken naar absoluut verbruik en absolute CO2 uitstoot.
@jon86:
Of je moet de labels interpreteren zoals je ze uitlegt. Als er labels zouden worden gemaakt naar absolute getallen zou het voor een c1 geen kunst zijn “groen” te scoren, maar voor een mercedes E station onmogelijk.

Sommige mensen willen gewoon een grote auto, en kunnen m.b.v. het label bepalen of hij relatief schoon is. Nu is het voor de consument gemakkelijk duidelijk dat de BleuTec diesels schoon zijn voor hun prestaties. Maar het is inderdaad misleidend. Want hij lust nog steeds een flinke slok terwijl het label groen kleurt
met zoveel geld zou ik toch geen ford kopen
@kets: nee, meer een c-klasse oid…
HAHAHA…
Geniale grap at the end :D
vanmorgen al gezien op RTL autoblog :)
nu nog een c5 3.0 HDIF, vind ik persoonlijk toch mooier dan deze, en is toch een stukje goedkoper met evenveel (of zelfs meer) luxe.
Dat 1’tje op het kentekenplaatje verwijst natuurlijk dat ze eerder gejat zijn. Zou een oplettende bank bewaker dit als louche beschouwen en alerter zijn of juist niet? :|

On topic: De deels in alcantara uitgevoerde stoelen lijkt me geweldig. 8) In tegenstelling tot lederen stoelen schuif je tenminste niet naar links en rechts bij snel genomen bochten. Rode stiksels zijn lekkâh racy, alleen de hemelbekleding is spuuglelijk! Dat vloekt toch met het donkere interieur?! :?
@AutomotiveDesigner: lol! Viel me inderdaad ook direct op… Slordig van Ford!
Dit een perfect net niet uitvoering.
Ik ben bang dat Ford dit als een top uitvoering gaat verhandelen: Mr Ford: als je mensen een auto van 56+k laat kopen (leasen) dan zal het lease bedrag per maand ook niet zoveel uitmaken. Aangezien dit ding ook geen 20% bijtelling heeft (anders had ik het wel in het artikel zien staan), waarom zou iemand dan voor een 2.0 gaan?
En in het reclame-artikel wordt bijna gedaan alsof 240 pk veel is. Dat was het misschien 10 jaar geleden, maar als ze bij Ford met hun luxe uitvoering mensen bij de Duitsers weg willen halen, moet je toch met iets meer komen!
Dus ik zou t meer a la Chrysler/Lancia aanpakken: wat normale motoren en 1 coole!
Daarnaast vind ik het een best mooie auto en als een ik keuze had moeten maken tussen deze en de Opel of de Passat of een of andere Korean, zou dit m misschien wel worden.
@NLbuurman; ja èn? ……
Er word bij deze auto’s altijd een vergelijking getrokken naar BMW”s en Audi’s maar volgens mij is het totaal niet een concurrent. Een oude Mondeo st220 was ook minder snel dan een 325i. Maar het is een totaal andere auto. Mensen die deze auto kopen doen dat ze omdat ze die persé willen hebben, iets anders dan anders rijden heet dat.
Klinkt lekker? Deze haalt het echt niet bij de oude vijfcilinder! Wel vreemd dat Ford die auto’s altijd strak kan laten sturen maar de bak niet goed kunnen afstellen.
the-budel-guy
lekker wagentje maar ik vind het er niet uitzien hoe ford het sleutel gat afdekt met een stukje plastic bij het stuur
Prachtig camerawerk, vooral die camera die voor het stuur hing vond ik erg bijzonder! De auto zelf is wel fris, maar 57mille.. ik weet het niet, wat krijg je tegenwoordig voor dat geld nog met een vergelijkbare uitrusting. Ik zou neigen naar een Alfa 159 3.2 Ti, 65mille, maar dan wel een heel stuk gaver!
Prima auto, maar die specs vallen me toch een beetje tegen. 7.8 sec tot de 100 is met 240pk en 350Nm nou niet echt overdonderend snel…
@Pordon: inderdaad, met een 1.4 turbo gaat het net zo hard of harder. Maar daar koop je deze auto niet voor denk ik dan.
Het is gewoon een auto met een gigantische bagageruimte en als je dan een duffe ongeblazen 1.8 of 2.0 te min vindt, heb je deze.
Dappere machine, ik hou daar wel van een ‘Q-car’ of ‘Sleeper'(net hoe u wilt) Maar met een prijskaartje van 57 Mile… tsjees… dies wel stevig. Dan zou ik voor de Skoda Superb Combi 3.6 V6 4-Motion gaan. Kost hetzelfde, gaat ook HEUL prima van z’n plek, en heb je in de regen ook nog een beetje grip. Daarnaast is het geluid van zo’n dikke 6 met standaard Automatische versnellingsbak ook een stuk lekkerder voor het gehoor. En je kan gelijk meer zakken poen meenemen, want de Superb is gewoon ruimer
Voor 57 mille kun je heel wat lekkere 2ehandsjes kopen. Een M5 E60, of een volle X5 met niet al teveel km’s. Koop nooit een nieuwe auto! Het heeft geen meerwaarde, naast het uitzoeken van je eigen kleurtjes dan. En ik zou al zeker geen Mondeo kopen voor dit geld.
Voor dat geld rijdt je een dikke second hand BMW E61 535d met wat leuke opties.
Prestaties worden niet echt gewaardeerd, maar 0-100 tijden zijn in dit geval niet echt relevant, 1,5 ton voorwielaangedreven familievervoer heeft wat onvermijdelijke tractietrouble (alhoewel de 2.2 diesel met een handbak even snel is). Ik denk dat de tussentijden beter bevallen! Vind deze een stuk mooier met 19″.

Jongens kom op, luister goed naar wat Wouter zegt. Dit is bijna full option. Vink al die opties eens aan bij je C5/BMW/A4 configurator en je gaat er geheid overheen!
Net nieuw, en nu al een duplicatie code…. Hij gaat lekker!
mooie auto maar 57000, daar kun je een Passat voor kopen!
@Flamingo: ……wat wil je dáármee nou zeggen ? Hahahaha ;-)
@Megakix: Dé Passat, de r36!
@Flamingo: oeps toch nog 10000 duurder. naja te veel voor een ford tenzij je gigantisch fan vant merk ben
@Flamingo: eeehm…en een 330i Touring ?.. ;-)
0-100 tijden van Ford zijn altijd zo dat je ze in de praktijk altijd haalt, bv ook met 3 personen ofzo. In je eentje rijd je er wel een seconde af ofzo
@Benjamin1: oh ? In de laatste Autoweek was de 200Pk Mondeo een seconde langzamer dan de fabrieksopgave !
Mooi ding hoor wel wat duur okee maar het ziet er ook goed uit, premium is fictief dus als je denkt dat deze auto premium is, is ie premium en zijn geld wel waard
Mooie auto hoor. Wel duur idd. Kan je wel voor de zoveelste A4 of 3-serie gaan maar dan heb je wel duidelijk minder beenruimte achterin.. maar doe mij maar een Mazda6 GT-M. De Mondeo ziet er met dat sportpakket wel nice uit maar het blijft toch een Mondeo

http://www.distrocar.com/wp-content/uploads/2010/01/2011-Mazda6-Facelift-Front-Side-590x469.jpg
@Atenza: Het staat anders wel op hetzelfde onderstel als de Mondeo. Als je dan kritiek gaat leggen op “het blijft een Mondeo”, dan is die Mazda6 het ook.
@Dev: dombo, ze delen helemaal niet het platform. Waarom zeggen mensen dat toch steeds? :S En niks mis met beide auto’s maar Mondeo zie je teveel en is al saaier
@Atenza: en dat niet alleen: zelfs al zouden ze een platform delen, dan betekent dat ook niet automatisch dat het ‘dezelfde auto’ is of dat er zelfs maar sprake is van ‘hetzelfde onderstel’. Case in point: de Land Rover Freelander, of de Range Rover Evoque, wat u wilt. Staat ook op hetzelfde platform als een Mondeo. Maar hetzelfde? Mmm. Nah :)
@Atenza: Je moet oppassen wie je een dombo noemt, dat je lekker anoniem denkt te zijn op het internet geef ik geen reet om. Vooral als je niet weet wie je aanspreekt.

Mazda laat dit jaar nog het CD3 platform vallen voor het EUCD (waarschijnlijk EUCD2, de revisie) van FORD, dat dus óók onder de Mondeo zit. Als jij dus dalijk voor een Mazdatje 6 gaat shoppen komt daar dus een Mondeo platform over, tenzij je snel bent.

@nielsvanderweiden Sarcasme is moeilijk te lezen op internet, ik weet het. Maar het soort naive uitspraken als “maar het blijft toch een Mondeo” zijn volkomen misplaatst op een autoblog.
@Dev: ah dus je bent wel dom.. we hadden het beide over de huidige Mondeo en Mazda6. Jij zegt dat ze op hetzelfde platform staat maar dat is niet zo. Dan kan je ook gewoon toegeven dat je fout zat ipv maar te beginnen over de toekomstige middenklassers :S Gaat nergens over
Sorry ff offtopic. Bij mij draaien de ABHD filmpjes niet meet op de aaifoon. Hebben hier meer mensen last van?
@Kvgorp: nee bij mij draaien ze ook niet. je hebt een flash player nodig. en bij officiele versie van iphone heb je dit niet
@Kvgorp: Bij mij werkt het gewoon. Ik gebruik een iPhone 3GS met versie 1.1 van de autoblog.nl app. Het is een originele-niet-mee-geklooide-iphone. iOS versie 4.3.

– iPhone restart
– app upgrade?
– iOS upgrade?

Flash heeft er niets mee vandoen, de interne player wordt gewoon aangestuurd zelfde als met JoeTjoeb filmpjes.
Wij hebben een pre-facelift 2.2 TDCI, zelfde interieur, iets dikker uiterlijk, iets dunnere pijpjes.
Ik zou gaan voor de Citroën C5 V6 eclusive, veel mooier dan dit lelijke ding,
‘in zekere hoogte’.
Het is kiezen geblazen in het leven.
‘tot op zekere hoogte’.
Of ‘in zekere zin’.
@mout: Hola. ik bedoel ‘in zekere mate’.
Fijn, die edit-knop. ;-)
@wouter prachtige shot zo’n camera achter de stuur moeten jullie meer doen :D
Als ik eerlijk ben dan moet ik toch wel zeggen dat ik die nieuwe Ford Mondeo eigenlijk nooit echt een mooie auto heb gevonden… Dan vind ik een Renault Laguna toch wel een stuk mooier.. maar het nadeel van de Laguna is dat je niet zoveel dingen kan hebben die je wel op de Mondeo kan hebben…
Life’s too short for a Ford.
Maar behalve de prijs vind ik ‘m wel ok. (Passat in het achterhoofd…)
@mortsel2640 mijne is zo standaard als het maar kan heb nog geen week een nieuwe met 4.3.1 erop. Wat moet ik doen dan?
Hij kan geen twee dingen tegelijk. waar heb ik dat eerder gehoord…
Wouter, ‘vergeet’ de Powershift echt om van 1 naar 2 op te schakelen (volgens de rpm-vs-snelheid-calculator bij 50-55 km/uur)? Dat hij voor die tijd niet opschakelt terwijl je de boel al in de begrenzer hebt hangen lijkt me namelijk nogal logisch ;)
57000 euri is veel ja. Is waarschijnlijk makkelijker om een eco versie voor de vrouw, de kids en de ikea te hebben en een golf GTI voor je zelf.
BTW, die shots bij de begraaf plaats komen mij zeer bekend voor. Als de camera 180 graden draait zie je daar toch een basisschool?
Mijn broer heeft een 2.0 zonder turbo… verre van snel, maar wat een geweldige reiswagen. Super comfortabel als je rustigaan doet, maar het ding lacht gewoonweg om alles wat het er tegenaan gooit qua stevig stuur- bochtenwerk. Je moet echt een mafketel zijn om met deze auto in droge omstandigheden echt in de problemen te komen. Zelfs in de regen relaxt op meer dan “beetje te vlot voor de omstandigheden”…
@stefan82 hard reboot gedaan ab.nl app opnieuw geïnstalleerd ik heb een iPhone 4 met 4.3.1 erop nieuwer kan niet.
Die laatste zin, daar gaat Ford / de importeur heel blij mee zijn;)…

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).