Vlaamse overheid schuldig aan dodelijk ongeval?

Auteur: , 61 Reacties

Vanmorgen gebeurde er op de N446 in Waasmunster (dat ligt halverwege Antwerpen en Gent) een vreselijk ongeluk met dodelijke afloop waar volgens sommigen de Vlaamse overheid schuldig aan is.

Een vrachtwagenchauffeur verloor vanmorgen de macht over het stuur nadat hij door een flinke put van een meter lang en 10 centimeter diep in het asfalt was gereden. Hij botste frontaal op een tegemoetkomende auto, de 49-jarige bestuurder van dat voertuig overleed ter plekke aan zijn verwondingen. Een tweede auto kon het ongeval niet meer ontwijken, vloog over de kop en raakte zwaar beschadigd. De politie had vorige week al melding gemaakt van het gat in het wegdek en er was al iemand ter plaatse geweest om de ernst van het euvel in te schatten.

Volgens minister Hilde Crevits was het de bedoeling vandaag of morgen het gat te repareren. Het parket van Dendermonde wil dat het Vlaamse gewest aansprakelijk wordt gesteld als blijkt dat men nalatig is geweest bij het onderhoud van de N446. Een verkeersdeskundige heeft bevestigd dat het ongeval te wijten was aan het enorme gat in het asfalt. Een gat dat overigens direct na het ongeluk gedicht werd door de brandweer.

De minister wil het onderzoek naar het ongeval afwachten maar geeft wel aan dat dit ongeval aantoont dat het enorm belangrijk is om schade aan het wegdek zo spoedig mogelijk te herstellen.

Meer info over het ongeval en een korte video hier. Met dank aan white_lightning voor de tip.61 reacties

En terrecht.Zijn toch geen wegen.Was vorige week nog in belgie.wat een hel.was gewoon een heel stuk vluchtstrook verdwenen.Hadden ze afgezet met een pilon.Gaten in de snelweg dathet stuur bijna uit je handen gerukt wordt enz
Ook IN steden in België is het zeer droef gesteld; met name het verschil in wegdek irriteert en rijdt niet fijn…heb je ineens van die scheefliggende klinkerstraatjes, die weer overgaan in gaten-asfalt en vervolgens met wegomleidingen via een vluchtstrookje met teveel verblindende-pas-op-lampen en opgegraven spijkers en schroeven terug naar klinkerweggetjes…en dat zonder straatverlichting…
@Megakix: en toch zijn het de klinkerstraatjes die zo geliefd zijn in de koers! die klinkers/kasseien/betonnen/tarmac overgangen vind ik personelijk niet erg, eerder de staat waarin ze liggen!
Geef iedereen subsidie op SUV’s met terreinbanden en moet je zien hoeveel je kan besparen op bestrating en op levens ;)
@zdev: Als zo’n gat een truck van zijn lijn kan rukken zal een SUV ook wel lukken. Maar goed geprobeerd. ;) Een lading Citroëns met hydraupneumatische vering, dat zal toch wel een stuk helpen. Gewoon geen gevoel in je stuur, dus ook geen problemen met gaten in de weg, heerlijk. ;)
@Citrofiel: Doe mij dan maar een C6 voor de klus ;-)
http://www.youtube.com/watch?v=ZHAdJgsRLTA
@Citrofiel: “Gewoon geen gevoel in je stuur, dus ook geen problemen met gaten in de weg, heerlijk.” …

Tja, dat is het verschil tussen bestuurders en auto-liefhebbers; ik heb liever ‘teveel’ gevoel in m’n stuur dan geen :)
@dawwg: Jij zegt dat ik geen autoliefhebber ben? Wat een onzin. Je kunt een autoliefhebber zijn en een liefhebber van autorijden zonder elk kiezeltje te willen voelen. Totaal andere ervaring, maar valt beide onder ‘autoliefhebber’.
Dacht ik dat het slechte wegdek bij de zuiderburen alleen maar irritant en slecht voor je banden/velgen/onderstel zou zijn, blijkt het gewoon serieus gevaar te veroorzaken! Kom op, België. Werk aan de winkel! Moeten wel Schultz even langssturen?
@Jochempie: die dikke blonde kunnen ze met een kraanwagen in het kabinet parkeren daar….áls ze een kabinet zouden hebben ;-).
@Megakix: Slightly offtopic but hey :)
@Jochempie: yepe…net zo zinvol als eergisteren, waarin 2 jochies met elkaar schreven over dildo’s…hahaha :lol:
@Megakix: misschien hebben we nog ergens een Lynx helicopter beschikbaar?
@potver7: …nah, de enige die we hebben, staat in eeeehm…ha, nou, volgens mij weet niemand dat ding meer terug te vinden ! ;-)
@Jochempie: Als je dan nog weet dat 25 procent van de dodelijke ongelukken van motorrijders veroorzaakt wordt door de slechte staat van het wegdek is het helemaal schokkend.
bron: http://www.demorgen.be/dm/nl/989/Binnenland/article/detail/1238350/2011/03/19/Motorrijders-protesteren-tegen-slechte-staat-wegdek.dhtml
@Jochempie:
wij hebben dan ook een iets uitgebreider wegennetwerk dan de meeste europeanen waar veeeel meer op gereden wordt
Oh, en in NL is het beter? Mijn motorkap lijkt wel een maanlandschap en die irritante “carglass repareert, carglass vervangt” viert hoogtijdagen op mijn voorruit. Daar zitten zoveel sterren in dat een gemiddelde Mercedesrijder er jaloers van wordt.
@highperformance:

Misschien moet je niet zo zitten bumperkleven?
@towi1989: Ik ben echt geen bumperklever, maar ik merk het op alle auto’s die we hebben, met mijn DD als topper. Er gaat geen week voorbij dat ik een ferme tik op de voorruit hoor en meer dan eens is dat een pitje of een ster!
@towi1989: hmm, nou rij ik wel BMW dus dan ligt het daar dus aan… ;-)
@highperformance:

Owned :D. Maar wel een punt… is na deze winter wel stuk erger geworden. Gelukkig nog lang niet te vergelijken met onze arme zuiderburen.
@brinky: Was ook meer een comment omdat ik me vaak stoor aan het “bij ons is het beter syndroom”. Na deze winter is het bij ons ook ronduit belabberd. Ik kan niet oordelen hoe slecht de weg was van het ongeluk, maar simpel zeggen dat bij ons alles beter is vind ik te makkelijk. Had hier ook net zo goed kunnen gebeuren.
Het scheelt dat de bestuurder van de wagen kansloos was.
Tenminste dat is wat de nieuwslezer zegt.
België begint op een ernstige ramp te lijken en niet enkel als je naar de wegen kijkt. Die wegen zijn idd een draak van formaat: gaten in de weg, lantaarnpalen die omvallen, onafgewerkte zaken zoals de ring van A’pen die in 2020 nog niet af gaat zijn. Goe bezig!
Bovendien wordt alles hier stilaan peperduur (brandstof maar ook electriciteit enz….
Gewoon een gigantisch apeland zonder visie of bestuur, droef hééééél droef.
@Activa: heb nog een paar euri…kan ik jullie kopen ? ;-)
Oh, en de vrachtwagen chauffeur zat in de put, dat is natuurlijk ook een dodelijke combinatie hé?
Hilde Crevits mag dringend afgevoerd worden, dit is gewoon een lichtgewicht. Melden dat het gat morgen of overmorgen zou gevuld worden… helaas gebeuren er vandaag accidenten. ‘Face it’ en draag de verantwoordelijkheid, en dan stijgt ze misschien wat in mijn achting! Dit zijn gewoon (voor de zoveelste keer) de gevolgen van het jarenlange wanbeleid. [lees: decennia-lang]
moest Crevits nu iets minder persberichten versturen, minder bellen met radio en nieuwsdiensten en meer haar werk in orde doen mocht ze nog blijven!

Maar er gaat letterlijk geen week voorbij of ze komt in het nieuws, of ochtendradio van q-music belgie voor het stomste dingske! best dat niet elke Belgische minister zo mediaggeil is -.-! wat is er mis met de dingen die je doet te laten publiceren in het staatsblad ipv media?

Spijtig van die bestuurder trouwens! sterkte aan de familie, en aan de vrachtwagen chauffeur! want die zal de baan niet direct opkunnen zonder zich onveilig te voelen -.-!
@technopatat: Alsof de andere Vlaamse ministers en politici niet constant in de media opduiken. Crevits is niet de enigste media-geile politicus.

@ Helios: de lamentabele toestand van ons wegdek is niet de schuld van Hilde Crevits, het is de schuld van het jarenlang wanbeleid door haar voorgangers.
en ook hier staan ze met 6 man een gat te dichten
als het kalf verdronken is dempt men de put
@highperformance van een beetje steenslag gaan geen mensen dood van die achterlijke gaten in de belgische wegen wel
@bmwpowerm5: ‘Als het kalf verdronken is dempt men de put’
Neen, als het kalf verdronken is overweegt men er eens over te denken om al dan niet de put eventueel te gaan dempen in de nabije toekomst…

De staat van de meeste Belgische wegen is inderdaad verschrikkelijk. Ik studeer in Nederland, en rijd dus elk weekend naar België. Ik voel gewoon wanneer ik in België aankom. Het moment waar mijn stuur uit mijn handen gerukt wordt en ik naar alle kanten stuiter op mn stoeltje en mn veiligheidsgordel mij vastgespt…

Meestal doet men niets aan de weg, maar zet mn er gewoon een bordje met een nieuwe maximum snelheid met eronder het bordje ‘Wegdek in slechte staat’.
Hier in de buurt ligt er een weg zo slecht bij dat meerdere auto’s hun ophanging er kapot op hebben gereden.
Wordt niet herstelt, nu mag je er 50km/h, maar ik rijdt er niet sneller dan 30km/h.
@Wouter_The_Great:
Ik rijdt… (fail)
Het werkt daar precies het zelfde als hier:
“Een gat dat overigens direct na het ongeluk gedicht werd door de brandweer.”
Er iets aan doen als er al iets gebeurd is.

Erg jammer! Als ik het artikel zag over die japanse weg, en dat vergelijk met de snelheid van de wegenbouw hier in nederland en de slechte kwaliteit van eigenlijk zo goed als alle wegen in belgie, ga je schamen!
@lamdi: Dat vind ik nou ook. Laten we wegen repareren 5 minuten vóór er een ongeluk gebeurt. (en dat beleid ook maar meteen op banden, remmen e.d. toepassen)
Of zou het misschien kunnen zijn, dat de momenten waarop dat netjes gebeurt, de pers niet halen – omdat er dan helemaal geen ongeluk is, bijvoorbeeld?
Kan zijn dat iemand het hier al vermeld heeft maar in het België shit land waar ik niet in woon want ik ben een Vlaming, moet je je aan de staat van het wegdek aanpassen.

Maar wegdek kan je dit niet meer noemen, dus het bestuur is hier verantwoordelijk voor!!!

Zo kwam ik ooit weer van uit Frankrijk met mijn mazdaatje indertijd,eens België binnen mijn schudde mijn auto zo hard dat ik gestopt ben, denkende dat ik lekke band had, niet dus…

En als ze dan eens aan de weg werken, rij je van de ene wegomlegging in de andere wat ik exact 45 minuten geleden voorhad toen ik avondschool ging geven…
kunnen we die japanners die na de aardbeving die snelweg rapareerden niet een maandje naar belgie sturen? zal een hoop oplossen denk ik
@cj87: Idd, de Japanners slagen er in om een snelweg volledig trg aan te leggen op een week tijd… en wij staan hier te klooien omwille van een putje…echt triestig dit…
http://www.autoblog.nl/archive/2011/03/25/japanners-lappen-weg-op-binnen-zes-dagen
Iets met een koe en een put? Altijd jammer dat er eerst een dodelijk ongeluk moet gebeuren voordat er iets aan een gevaarlijke situatie wordt verbeterd. Het was gewoon wachten tot dit gebeurde met al die putten! Hopelijk leren ze er nu ook echt iets van!!!
@Cantago: Nee niets met een koe en een put. Wel iets met een schaap en een put. Wel heel toepasselijk. Maar ja. Grapjes maken over zoiets is enigszins ongepast.
@jipino: oh excuses. het was met een kalf.
@jipino: het is al laat, ga maar weer eens naar bedje toe…
@jipino: slaap lekker he;)
Er moet altijd eerst iets fout gaat voordat er wat gebeurd. Zo was het, zo is het en zo zal het altijd blijven met politici.
Het ongeval is op zo’n 500m van mijn thuis gebeurd. Elke dag rij ik langs die baan op weg naar mijn werk. Had die vrachtwagen een half u later geweest dan kon ik dood geweest zijn. Toen ik vorige week terug kwam van men werk kon ik niet anders dan uitwijken omdat ik dacht men velg anders compleet kapot te rijden. Dat er een ongeval gebeurd is was jammergenoeg te verwachten. Ik hoop dat het Vlaams gewest zijn schuld opneemt want niemand anders dan zij zijn hier schuldig aan!
Door de autoriteiten aansprakelijk te stellen los je dit niet op, dit is gewoon wanbeleid. Ik ben niet zo op de hoogte met de Belgische politiek, maar ik denk dat een kabinet met een deskundige minister van Verkeer dit probleem op moet kunnen lossen, binnen afzienbare tijd.
@Gideon: Dan moet er een deskundig iemand verkiesbaar zijn. Dat is alles behalve het geval. Het wordt er enkel slechter op hier in belgie.
Dat onze overheid het eindelijk is beseft dat ze dringend iets moeten doen aan de wegen… er zijn in België wegen die gewoonweg niet berijdbaar zijn zonder 4×4… echt triestig dit…
Gisteren nog daar gereden :shock:

Ergste is: op dezelfde baan is er een stukje beton afgeschraapt voor een nieuwe laag. 5cm diep, 2 meter lang, volledige breedte van het wegdek en net voor een bocht.
Bijna niets aangegeven.

Accident waiting to happen
@birger: ja en dit over de hele baan. Nu weet ik dat die strook daar ligt, maar de eerste keer was het ook ver te laat.
Uiteindelijk is het allemaal de schuld van Amerika!!!
@KeesB: …en die passen het door naar Al Qaida :lol:
zeer triest deze gebeurtenis.

nog zoiets bizars wat ik in België tegenkwam: een kruispunt waar maanden lang een matrixbord met de tekst ‘levensgevaarlijk kruispunt’ staat/stond. als een soort van waarschuwing dat je groot risico loopt straks dood te gaan… verdere maatregelen werden niet genomen. de Belgische overheden lopen al jaren gruwelijk achter de feiten aan.
Da putteke was ineens rap dicht hoor…In mijn straat heeft er zo ook wekenlang een halve gracht gelegen…
In Engeland is het niet veel beter. En Frankrijk kan er ook wat van. Twee jaar geleden tussen Calais en Duinkerken bleek ik op een soort wasbord te rijden. Een weg die je normaal alleen op testcentra ziet.
In Nederland zou de overheid direct na de melding schuldig zijn in civiel recht, geloof ik… Maar de vrachtwagenchauffeur had misschien ook zijn handen wel aan het stuur mogen houden. Iig ik neem aan dat dat (net zoals bij spoorvorming) een belangrijke reden is. Vaak ligt de schuld niet bij één persoon alleen…
Van wat ik uit het verleden weet is dat je in België slechts een fractie betaald aan WEGENBELASTING dan in Nederland.
Helaas wordt het geld voor WEGENBELASTING in NL voor andere doeleinden gebruikt en is daarom veranderd in houderschapsbelasting.
Probleem is gewoon dat er niet 1 enkel Europees land is waar we de overheid kunnen vertrouwen, dit omdat politici niet afgerekend hoeven en kunnen worden op hun beleid, iets wat bij b.v ondernemingen wel gebeurt.
Politici,in dienst van het volk voor het volk hebben een totaal andere agenda waarvan punt 1 is : Hoe houd ik mezelf in stand.
@desjonnies:
Als ik de E19 neem naar Rotterdam, dan zie ik vaak (’s nachts dan toch) werken in Nederland, kleine putjes, oneffen wegdek die allemaal hersteld worden.
In België heeft mn na de aanleg er niets meer aan gedaan.
Traject Hazeldonk-Antwerpen is goed verbeterd hoor, geen last meer van!
“maar geeft wel aan dat dit ongeval aantoont dat het enorm belangrijk is om schade aan het wegdek zo spoedig mogelijk te herstellen.”

Als je daarvoor een ongeval nodig hebt om dat te beseffen…
twee weken terug in Lierneux geweest. Op de E25 afslag 48 was de weg afgefreesd. Fijn dat ze de freesrand niet geleidelijk hadden gemaakt. Met als gevolg: zelfs met lage snelheid was de auto niet blij met een plotselinge stoeprand van 8 cm. Wat een drollen daar.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).