We worden steeds meer afhankelijk van de auto

Auteur: , 42 Reacties

We kunnen de bus, tram, trein, metro, boot of het vliegtuig pakken. We kunnen lopen, skaten, op de fiets, scooter, brommer of motor. Kortom, legio alternatieven voor de auto, zou je denken. Toch worden we steeds afhankelijker van de auto. Zo meent onderzoeker en oud-Kamerlid Hans Jeekel naar aanleiding van zijn onderzoek waar hij aanstaande donderdag in Rotterdam op promoveert.

Veertig procent van de Nederlandse autoverplaatsingen zijn niet of niet fatsoenlijk op een andere manier te doen. Rond 2020 geldt dit dat naar verwachting voor de helft van alle autoverplaatsingen. “Tegenwoordig moeten we steeds meer doen in steeds minder tijd. In het tijdsslot tussen negen en zes moeten de kinderen naar school, de ouders naar werk, de boodschappen gedaan, de loodgieter geraadpleegd en moet er soms ook gemantelzorgd worden. De combinatie van al die dingen is alleen maar te doen met de auto”, aldus Jeekel.

Veel kantoren en woningen worden langs of in de buurt van snelwegen gebouwd, waardoor de auto al snel een beter alternatief is dan het openbaar vervoer. In veel gevallen duurt de reis met het openbaar vervoer langer, is minder comfortabel en omslachtiger. Eveneens bij vrijetijdsbestedingen is het vaak gemakkelijker om de auto te pakken.

Ondertussen raken de fossiele brandstoffen op en wie daar niet in gelooft, mag aannemen dat deze in ieder geval steeds duurder zullen worden. Elektrisch rijden staat nog redelijk in de kinderschoenen, dus er is volgens Jeekel absolute noodzaak om de autoafhankelijkheid te verkleinen. Dit kan o.a. door bijvoorbeeld “het nieuwe werken” waarbij niet heel Nederland werkt tussen negen en zes. (via: ad.nl)42 reacties

Ik ga, ondanks mijn gratis OV als student zijnde, iedere dag met de auto naar Nijmegen. Is een rit van een half uur tot 40 minuten, die me met het OV anderhalf uur kost… Dan is de auto altijd een betere optie natuurlijk, en zo zal het met veel trajecten zijn gok ik zo
@magetwan: Klopt, bij mij precies hetzelfde iedere dag naar school van huis naar Eindhoven ook Ca. 45 min.
@magetwan: Voor mij is het 10 minuten met de auto en 35 met het OV maar ga ondanks toch met het OV… ies graties
@magetwan: 45min met de auto en een uur en 30-50min met OV, ongelofelijk groot verschil.
@magetwan:
Yup, naar m’n ouders is ook 1,5 uur met de auto en bijna 3 uur met het OV (incl. 4-5 keer overstappen ofzo), dus die keuze is niet zo moeilijk.
@magetwan: Gewoon op kamers gaan, ‘student’… ;)
@Citrofiel: helemaal mee eens, zeker in Nijmegen moet dat wel lukken zou je toch zeggen. Ga toch fietsen, das pas goedkoop en gezond^^
Er ontbreekt een “we” in zin 3. -edit: nu niet meer, thanks-

Tja, het lijkt inderdaad wel alsof het steeds drukker wordt op de weg. Er zal uiteindelijk toch iets aan gedaan moeten worden om het aantrekkelijker te maken het OV te gebruiken of inderdaad variabele werktijden al denk ik dat dit ook vrij lastig zal worden voor het gemiddelde gezin
@C220AMG: De benzine wordt gewoon verschrikkelijk duur gemaakt, door de accijnzen extreem te verhogen. Met alleen maar zakelijk voordeel, met dank aan de VVD, om de economie toch op gang te houden. Problem solved.
Ik zou het ook wel weten als ik een auto had, vandaag voor de zóveelste keer weer raak tussen Arnhem en Nijmegen. Ik dacht al, een paar weken zonder problemen kan toch niet, dat moet toch gecompenseerd worden? Dat stuk is zelfs met een bus in iets van 20 minuten af te leggen maar op het spoor gaat het maandelijks zo niet vaker wel weer mis, zij het door NS/FailRail en storingen etc, of door de zoveelste malloot die in de spits een trein wil koppen.

Als dat OV nou echt een keer fatsoenlijk wordt, dus nog flink wat meer en beter materieel (in plaats van die nieuwe treinen waarvan 90% nog steeds stuk is), beter onderhoud, minder storingen en minder annuleringen, dan kan het idd een aantrekkelijk alternatief worden, maar voor het zover is…

Het is dat dat OV soort van gratis is en dat ik (nog) geen auto heb, maar het gaat toch echt veels te vaak mis met het OV om het een betrouwbaar alternatief te kunnen noemen. Dan sta ik echt niet ervan te kijken dat mensen liever met wat stilte in de file gaan zitten dan met die hele horde gekke schreeuwende studenten in de trein te zitten :P Bovendien, als het niet materieel mis gaat, zit je altijd nog met die leuke aansluitingen die je 9 van de 10 keer mist. Schiet ook niet echt op denk ik zo.

Het nieuwe werken zou idd een oplossing zijn, met van die conferenties die je dan vanachter je pc kan doen (idd, bovenhelft netjes gekleed en daaronder gewoon boxershort xD). Maar volgens mij wordt het niet genoeg aangemoedigd door de werkgevers. En hoe zit het met grote internationale bedrijven waar je samen mee moet werken? Dat lijkt me nóg lastiger te worden…
*Bus, trein, tram, metro (alles wat met het openbaar vervoer heeft te maken): Wil ik niet nemen omdat het toch altijd te laat is, de voertuigen zijn slecht onderhouden of bouwvalling en het openbaar vervoer trekt marginalen aan die geen geld hebben voor een auto…
*lopen gaat te traag
*Skaten is voor homo’s
*Fiets is zelfmoord in het dagelijks verkeer en je word nat in de regen.
*Een brommer: zie de skates en kan je net zo goed een motor kopen want je mag hiermee geen snelweg doen.
*Een motor: Ok, dat lijkt me wel een leuk alternatief, maar ook wel best gevaarlijk (zeker in de winter!).

Dan blijft er uiteindelijk de auto over: daar heb je tonnen poen voor moeten neerleggen, heel veel belastingen en verzekeringen voor moeten betalen en dus wil je je geld nuttig besteden. Daarenboven kan je met een wagen meer dan een goedgevulde pennenzak meenemen en dan moet je schoonmoeder niet zelf in de bakfiets (of dit een voordeel is laat ik in het midden) en je blijft bovendien nog droog en warm bij kloteweer.
Mijn keuze is snel gemaakt.
@xilver: fietsen is zelfmoord door de vele auto’s.
@betonstaal: Fietsen is zelfmoord omdat fietsen niet uit hun doppen kijken en geen verantwoordelijkheid nemen als fietser in het verkeer.(niet kijken,geen richting aangeven,veel te ver voor een afslag op een 60-80 weg op de verkeerde weghelft voorsorteren,met 3en naast elkaar fietsen inclusief slingeren als een dronklap etc.)
@imba: Ja, er zijn ook heel veel fietsers die niet kunnen fietsen, gelijk er otomobilisten zijn die niet kunnen otorijden. Veel mensen zijn zich niet ervan bewust dat ze zelf het gevaar op de weg zijn.
@xilver: nat worden in de regen? Kan je daar niet tegen? Zie je eigen punt bij skates en brommers.
Tijd voor een nieuw soort OV. Autootjes die automatisch rijden, elektrisch zijn, je voor je deur komen ophalen, je op je werk afzetten, en dan weer automatisch verder rijden naar iemand anders die transport nodig heeft.

Experimenten genoeg voor zo’n dingen, jammer genoeg nog niet veel resultaten…
@Esprit_de_Flandre: de Superbus van Wubbo misschien!
@C220AMG: Mmnee, liever niet.

Kleintjes, versie voor één, twee, vier en acht personen. Vooral veel éénpersoons. Ik hou niet van carpoolen…
@C220AMG: Ja, maar dan klein, automatisch, voor de deur (met 250km/h) ophalen, op je werk afzetten, enz.
Of ook wel: misschien toch niet die Superbus.
@Esprit_de_Flandre: auto’s die automatisch rijden inderdaad. Wel erg saai. Maar ook erg veilig. Zie deze TED talk over de auto van Google: http://www.ted.com/talks/sebastian_thrun_google_s_driverless_car.html
@GekkeHenkie: Saai, weet ik nog zo niet. Vlotjes, zonder stress rijden, en vooral: steeds rijden. Nooit stilstaan, want als ergens een file aan het ontstaan is past de computer de snelheden aan, zodat iedereen toch vlot en veilig kan doorrijden. ’s Morgens de krant lezen op weg naar het werk, of, waarschijnlijk, naar het ochtendnieuws kijken op een ingebouwd teeveetje. Eventueel al wat werken zelfs. Exact weten wanneer je gaat aankomen, want de computer maakt (weinig) fouten. Geen parkeerplaats moeten zoeken, geen boetes, geen ongevallen, geen verkeersagressie, enz…

Ik zou het wel weten hoor. Het zou trouwens een veel logischer manier van transport zijn. De meeste auto’s staan meer dan 23/24 stil. Dat is een enorme verspilling van grondstoffen, energie, ruimte, geld, …
Ik probeer sowieso zo weinig mogelijk met de auto te verplaatsen. Maar in veel gevallen is het inderdaad erg moeilijk om níet de auto te kiezen. En dat komt met name om het OV ontzettend duur is, maar ook zeer slecht! Je bent veel te lang onderweg, je moet vaak lang wachten, et cetera. Dan is de auto toch een fijner alternatief, zeker in de avonduren.

Ben ik echter in de [niet Nederlandse] stad, dan doe ik vrijwel alles met het OV – of ter voet. Het is er relatief goedkoop, je kunt alles bereiken, korte wachttijden.
2 uur onderweg met zowel fiets, trein en tram. Als ik dit met de auto zou doen zou het mij +/- 40min kosten… Damn it sucks to have no car…
Afgelopen zaterdag naar De Ronde Van Vlaanderen geweest, met de auto vanuit Rotterdam. Mijn auto is niet de snelste, maar na 2,5 uur waren we toch op de bestemming. Met de trein hadden we dat in 3 uur gekund, zonder voor en na transport mee te rekenen, anders 3,5 uur. Dan de kosten, treinkaartje kost € 33 (enkele reis), nu ben ik voor € 33,- heen en weer geweest (met 2 personen), met de trein was dat € 120 geweest. De trein is niet altijd een alternatief.
tsja, ik studeer, woon op kamers, en heb een auto voor de deur. Dan maar wat meer werken, maar ze krijgen mij niet in dat OnrendabelenVervoer.
Ik ga met de auto omdat ik de trein niet snap…
Als we in Nederland een landelijke ftth netwerk aanleggen kunnen de helpdesk medewerkers (en anderen werkzaam bij de dienstverlenende sector) lekker thuis blijven. Zo hebben autoliefhebbers meer ruimte op de wegen. 8)
@AutomotiveDesigner: amen ! Maar wie gaat de kosten dragen voor deze infracommunicatiestructuuraanpassing ? (ghi…langer woord dan jouw naam, vriend ! ;-))
@Megakix: Alle Internet Service Providers, ze hebben al lang hun break-even point bereikt. Ze zitten lekker te spekken op hun klanten zonder te investeren op hun netwerken. We zitten nu bijna een decennia op de theoretisch maximaal haalbare 30 megabits per seconde ADSL verbindingen. De ontwikkelingen gaan véél te traag.
(Okay, jij wint de strijd met infracommunicatiestructuuraanpassing. :P)
Ik neem de taxi wel:P
Treinverkeer in Nederland kan maar weinig beter. We hebben nu een heel druk (en efficiënt) gepland spoornetwerk. Bij één verstoring echter loopt het dus heel snel en heel erg uit de klauw. Vertragingen verspreiden zich dan als een olievlek uit. IC’s die achter stoptreinen vast zitten.. Stoptreinen die niet kunnen vertrekken omdat ze eerst vertraagde IC’s voor moeten laten… etc etc

Annexeer al het OV (privatisering was het slechtste idee ooit). Verdubbel al het spoor in het land. Middelste banen voor IC’s om over te knallen, buitenste voor stoptreinen. Twee keer zoveel materieel dus ook. En dat tegen echt lage prijzen aanbieden. Maximaal kostprijs ofzo. Dat moet al VEEL gaan uitmaken.

Maar dan NOG heb je geen echt alternatief voor de auto, dan moeten er ook nog meer bussen gaan rijden… meer busbanen etc.

Kost veel geld? Mwah… files kosten Nederland ook miljarden.
@baasbas: OV aanbieden tegen kostprijs? Weet dan dat de werkelijke kosten van het OV nooit een op een in de ritprijs zijn verwerkt. Een aanzienlijk deel komt uit de koker van het Rijk of van de provincies. Dat het OV ‘geprivatiseerd’ is, is ook niet helemaal juist omdat het een vrije markt veronderstelt. Die is er hooguit op het moment dat de provincie bijvoorbeeld het streekvervoer aanbesteedt. De provincie bepaalt echter het budget, de buslijnen, de frequentie, zelfs het type bussen dat er moet rijden (lage instap, hybride, you name it). NS is weliswaar een naamloze vennootschap, maar er is maar één aandeelhouder, namelijk de staat.

Er is geen vervoersmodaliteit in dit land die snelheid, prijs en flexibiliteit zo goed voor elkaar heeft als de auto. Daar kan geen trein of bus tegenop, hoe vervelend dat ook is. Want heel eerlijk gezegd, gereden worden is ook best luxe!
@nielsvanderweiden:
Je hebt gelijk. Er moet nu al veel geld bij. Dat maakt het zuurder dat OV ook met die investeringen nog steeds geen alternatief is voor de auto.

Punt wat ik wilde maken is dat er drastische maatregelen/uitbreidingen/investeringen nodig zijn om wel een alternatief te worden. Met het halfbakken beleid wat er nu gevoerd wordt is niemand gebaat.

Het is niet normaal dat ik midden in de spits over Hoevelaken heen nog sneller op mijn bestemming ben dan met het OV. Dus ondanks de files daar. Daarnaast zit ik vele malen comfortabeler. En veel heeft te maken met het werkwoord ‘zit’ in die zin. Overkwam me regelmatig dat ik in de trein niet kon zitten. Als dat wel kon dan zit je klote vanwege te weinig beenruimte en werken op de laptop is ook een crime omdat de plekken nog te smal zijn ook. Toegegeven, in de auto kan het helemaal niet :)

Maar goed, als het OV vaker reed (betere aansluitingen dus ook) bij minder vertragingen met net een beetje meer comfort tegen een lagere prijs, dan zou ik de auto zeker laten staan. Maar ja, dat zijn dus nogal veel voorwaarden :)
@baasbas: Ja, dat zijn veel voorwaarden en die zijn helaas niet met elkaar te verenigen. Want de ideale vorm van openbaar vervoer voor ieder individu is feitelijk een soort taxi die van deur tot deur rijdt op het moment dat jij dat wilt. Daar kan openbaar vervoer natuurlijk nooit aan voldoen. Mijn idee zou zijn om heel harde keuzes te maken in het aanbod. Zet OV vooral in waar de reizigersstromen het grootst zijn, dus in de Randstad. Twee keer per uur tussen 6.00 en 21.00 uur een bus laten rijden van en naar Boerenkoolstronkeradeel is heel nobel, maar het is dan goedkoper en beter om die mensen lekker met eigen vervoer te laten gaan.

Concreet voorbeeld: de dienst op de (onrendabele) spoorlijn Dordrecht-Geldermalsen is eind 2006 door NS aan Arriva overgedragen. Sindsdien rijden er aanzienlijk meer treinen doordat de frequentie is verhoogd, ook in de daluren en het weekend, en rijden de treinen ook in de vroege en late uren. Schoolvoorbeeld van investeren in goed openbaar vervoer, is dan de leuze. Toch is het aantal reizigers met maar zes procent gestegen. Een deel daarvan lijkt zelfs afkomstig uit de waterbusdienst over de Merwede die voor een deel dezelfde plaatsen aandoet. Ofwel, er rijden wel extra treinen, maar ze zijn voor het grootste deel leeg. Zonde van de centen, de energie, de mankracht…
Ik vind de Nederlandse overheid wel erg star, qua verkeersbeleid.

Zo wordt er niets gedaan om de ‘automobilist’ in een ander individueel vervoer te lokken.

Ja, een motor is een alternatief. Maar wat doet men? Je uitknijpen met bizarre examens. Zie hoe het elders in Europa gaat!!!

In België moet je autorijbewijs reeds 2 jaar hebben en boven de 21 zijn.

De beperking is: maximale cilinderinhoud van 125 cm3 en met een maximaal vermogen van 11 kW!

UK, Frankrijk en Portugal kennen een soortgelijke regeling! In Spanje en Italië spring je al vanaf je zestiende(!!!) op net zo’n ‘fiets’…

Alleen in Nederland… :roll:

Enne…dat ‘onderzoek’ klopt van geen kant, want het verkoop van snorscooters is zowat geëxplodeerd! Hoe wi lje dan verklaren dat juist die dure auto nog populairder is geworden?!

Ik zie nu een hoop collega’s met de snorscooter op het werk verschijnen, waar ze voorheen met de auto kwamen!

Flutonderzoek…Die gasten zullen wel flink wat subsidie ‘getrokken’ hebben. Die hebben ze alvast binnen… :evil:
Mijn ouders werken door hun bereikte leeftijd niet meer, maar dacht je dat zij zonder hun auto kunnen? Nee.

Mijn vader is ernstig ziek geweest, heeft de auto nodig om 1x per maand op controle te gaan in het ziekenhuis.
De klein kinderen moeten gehaald en gebracht worden.
Hun vrienden moeten bezocht worden.
Veel hobby’s vragen om een auto met veel bagage ruimte, in mijn vaders geval voor potgrond – ga dat eens meeslepen met het openbaar vervoer zo’n zakken van ieders 25 kilo!

Het spreiden van de werktijden is een optie maar lijkt me niet prettig voor mensen om s’nachts op kantoor te werken terwijl IT van 9 tot 6 komt en het systeem ligt plat.
Ik wil wel s’nachts werken als het moet om files te bestrijden.
OV is jammer genoeg alleen nuttig voor studenten, wegens geen rijbewijs + vaak goedkoop of gratis. Of voor grote afstanden, als je tijd genoeg hebt (weekendje naar zee bvb).

Thuis-Werk:
Auto: 15 min
Brom: 10 min
Fiets: 30 min
Bus: 50 min à 1 h … zucht
Het nieuwe werken? Alles waar “het nieuwe” voor staat, zet ik vraagtekens achter! Want of het allemaal echt zoden aan de dijk zet? De auto is gewoon altijd al het ideale vervoersmiddel geweest omdat je ZELF controle hebt! Zodra je in de bus/trein wat dan ook stapt en je komt er achter dat je iets vergeten bent… Dan kan je het wel vergeten! 0% controle, 100% bij de auto (met handbak dan, de automaatjes scoren wat minder op mijn zelfstandig leven lijstje!)
@Cantago: en de bouwvakkers en stratenmakers zouden ook best wel aan het nieuwe werken willen. En de hele dag een beetje op een iPhone of Blackberry om willen rammen, maar ja er moet ook eens wat gebeuren. Iets gedaan worden wat wel tastbaar is.
@betonstaal: wat wil je hier mee zeggen? Ik kan je vergelijking niet echt plaatsen?
@Cantago: Bouwvakkers beginnen bijna allemaal op het zelfde tijdstip op de bouw, omdat de een niet op de ander wil wachten, moet het een voor de ander klaar zijn.

Betonconstructie, kozijnen, metselwerk, schilderen.

Als kantoorman kan je ook thuiswerken en ‘nieuw werken’ een bouwvakker kan zijn metselwerk voor de bouw niet thuis doen.
@betonstaal: Volgens mij begrijp je me verkeerd. Ik ben het wat dat betreft helemaal met je eens! En daarom vind ik dat “nieuwe werken” maar een raar idee. Want zeg eerlijk, wie wil er nu midden in de nacht gaan werken om file’s te voorkomen?

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).