Nieuwe 3D flitspaal registreert meerdere overtredingen

Auteur: , 51 Reacties

Te hard of door rood rijden zijn slechts twee van de vele overtredingen die we met onze auto kunnen begaan. Zou het dus niet handig zijn wanneer de collectebussen met ingebouwde camera die langs de kant van de weg geld inzamelen, nog effectiever konden worden ingezet. Om die reden wordt er in Europees verband hard gewerkt aan de ontwikkeling van een nieuwe flitspaal. Eentje die veel meer ziet dan de huidige kasten.

Het streven van het Openbaar Ministerie is om binnen 5 jaar hypermoderne 3D flitscamera’s langs de weg te hebben staan. Deze moeten naast een te hoge snelheid en door een rood licht rijden, ook overtredingen als bumperleven, kind op de voorbank (of hoedenplank), niet-handsfree bellen, zonder gordel rijden, opmaken of scheren achter het stuur en zelfs een te lage bandenspanning kunnen vastleggen.

De Europese Unie heeft een subsidie van 6 miljoen euro beschikbaar gesteld voor de de ontwikkeling van de techniek. Momenteel worden er al testen uitgevoerd in Finland en Duitsland. Het is een combinatie van een 3D-camera, een infraroodcamera en een aparte camera voor de kentekens. Rond 2013 zal de technologie naar verwachting doorontwikkeld zijn, dus binnen 5 jaar zouden de superflitskasten in ons land operationeel kunnen zijn. Aan de apparaten hangt een prijskaartje van 60.000 euro per stuk, maar zo’n veelzijdig apparaat heeft zichzelf natuurlijk binnen no-time terugverdiend, dat wil zeggen, zo lang ze niet in brand worden gestoken.

Met dank aan iedereen voor de tip!51 reacties

Moest ik kunnen zou ik verhuizen. Je zou er maar ziek van worden.. staat = spion = gestappo.
In veel gevallen lijkt mij dit een goede ontwikkeling, aangezien veel mensen zichzelf zien als professioneel coureur.

Maar wat ik mij afvraag, wat nou als iemand anders nog net even voor je duikt bij deze flitser?
Dan ben jij de klos, jij wordt dan geflitst voor bumperkleven.

Overal zitten weer haken en ogen aan, Big Brother is watching you!
@RiKe: Precies wat ik dacht… en ze zullen er ook nog wel een soort van omgekeerde bewijslast bij verzinnen dus dan hang je echt.
@RiKe: Precies! Zo werd ik een keer op de N44 (waar je 70 mag) rechts ingehaald met 100km/h en ik kreeg de boete thuis gestuurd… De flitskast gaf niet aan welke auto te hard reed en kreeg ik hem mooi opgestuurd.. Gaat nog leuk worden met dit concept!
Ik vraag me af hoe dat gaat werken. Als je even aan je oor krabt, denkt dat ding dan dan je telefoneert? Als je even in je oog wrijft, denkt dat ding dan dan je je opmaakt? :?

Nou ja, ik zal er maar vanuit gaan dat ze daar wel over nagedacht hebben.
@Citrofiel: Altijd 2 handen aan het stuur dus sowieso een bekeuring.
@bobb: Dat zal inderdaad het dichtst in de buurt komen. Een klein beetje overdreven is het wel… :roll:
@bobb: Dus als je schakelt ben je ook al de lul?
Dit meen je niet :| moet wel een verlate 1-april grap zijn ofzo. Een overheid moet dat uberhaupt niet willen want na een tijdje rijdt iedereen ook echt als een robot waar geen geld op te vangen is. Ongelukken zullen er ook echt niet door afnemen, interesse in iets anders dan je onboard tv’tje wel.
op de foto die erbij staat lijkt op een soort raar geweer ofzoiets
@kets: duh..
@kets: het betreft een Browning Machine Gun .50 cal, deze wordt gebruikt om automobilisten tot stoppen te dwingen die de maximale snelheid overschrijden. Erg gebruikelijk in het Midden-Oosten en Noord Afrika.
Ach, tegen de tijd dat men ’t in gebruik wil nemen, is ’t achterhaalde techniek. Jammer dat er zoveel geld gaat naar het onder de duim houden van de mensen. In plaats van het verheerlijken van deze wereld.
Haatmachines ter waarde van 60k? Dit gaat het ultieme oud en nieuw target worden voor vuurwerk enthousiastelingen. Can’t blame em :lol:
@barney: geloof dat ik nog wat lawinepijlen over heb :)
@barney: o, die prijs gaat vast nog wel omhoog hoor; het is tenslotte onze overheid…
Grappig dat iedereen dit soort lulkoek overneemt… No fucking way dat dit feilloos gaat werken en dus juridisch moeras… Rechtsgelijkheid zal korte metten maken met ieder systeem dat niet 99% betrouwbaar is en come on Bandenspanning?? HAHAHAHA ROFL Er bestaan werkelijk mensen die dat geloven?
@gregorius: Sterker, een bon voor niet-handsfree bellen kan nu niet op kenteken worden uitgeschreven, dat kan alleen bij staandehouding. Als het Landelijk Parket Team Verkeer (of hoe het BVOM tegenwoordig ook heet) bellers wil flitsen zal er toch wat gewijzigd moeten worden in de wetgeving. Overigens geldt het principe van ‘onschuldig tot je schuld is bewezen’ niet of nauwelijks voor deze en andere verkeersovertredingen; het woord van de agent/ambtenaar/whatsits is voldoende.

Maar zoals @w0o0dy al zegt: het is waarschijnlijk een mooi staaltje bangmakerij. Een beetje ironisch zelfs nu naar buiten is gekomen dat de politie bedroevend weinig misdrijven oplost, maar dat er wel 12 miljoen bonnen voor verkeersovertredingen in een jaar worden uitgeschreven.

Ergens vind ik deze flitskast wel praktisch, come to think of it. Deze loerus laat zich namelijk niet zo makkelijk achter een hectometerpaaltje verstoppen :)
@nielsvanderweiden: Als een agent jou betrapt dan is dat in principe het bewijs dat je de overtreding begaan hebt. Als je het betrappen op een overtreding aan een machine overlaat, dan wordt dat een iets ander verhaal. De huidige flitskasten moeten om die reden regelmatig ge-eikt worden (of dat gebeurt is een ander verhaal).

Overigens geldt voor een aantal verkeersovertredingen (ik weet zo even niet welke) al omgekeerde bewijslast, daar zullen deze wel bij komen als de Tweede Kamer niet heel snel ingrijpt, anders heeft het OM geen poot om op te staan als deze apparaten werkelijkheid worden.

Maar ik ga er eerlijk gezegd van uit dat het AD een beetje laat in een 1-april grap is getrapt…
Gelukkig is het in NL nog wel zo dat je onschuldig bent tot dat de schuld is bewezen. Als die hypercamera dus geen telefoon in je hand ziet, had je geoon je hand onder je hoofd of aan je oor aan het krabben.

Als je aan het bumperkleven bent: gewoon niet meer midden in de baan rijden maar dichter bij de middellijn en je knipperlicht aanhouden: lijkt het altijd alsof je aan het invoegen bent.

En ik vraag me af of het het verkeersgedrag ook maar iets verbeterd. De mensen die de kosten niet interesseren, zullen hun rijgedrag niet aanpassen. De mensen die de boete wel interesseert zullen beelden opvragen en de standaard brieven insturen. Gevolg: zal waarschijnlijk niet heel veel meer geld opleveren voor de staat!
@gregorius: ”Gelukkig is het in NL nog wel zo dat je onschuldig bent tot dat de schuld is bewezen.” <– Nee, je bent altijd schuldig,maar dan in de vorm van voorarrest.
GOh het word nog een hype om dit op je site te plaatsen=P

Maar ik denk dat ze als ze zon camera monteren, ze echt wel een goeie monteren, zodat ze verschil zien tussen oog krabben en met een kwast je gezicht bijwerken:D(hoop ik)

En nooit gweten dat geen goeie bandenspanning een boete kan opleveren:O
Mijn vriendin is 1.50, moet ik die dan achterin een kinderstoeltje zetten om te voorkomen dat ik een boete krijg? Gaat leuk worden! “zucht…”
@Mercbenz: nee hoor, want als je langer bent dan 1,35 meter hoef je niet meer op een kinderstoel of zitverhoger.
Dit leid tot privacy schending. Waarom zoveel investeren om mensen het geld uit de zakken te kloppen als je zulke slechte wegen krijgt (België). Het begrip “auto” brengt miljarden op aan taksen,… maar een deftig wegennet aanleggen?? De laatste jaren zijn er in België geen nieuwe wegen bij gekomen, enkel fietspaden en kleine reparaties. En maar geld pompen in nutteloze projecten.
ze mogen toch niet bekeuren voor te lage bandenspanning? en opmaken ed achter ’t stuur mag wel, zolang ’t veilig blijft. dus ik zie ’t punt niet om de techniek te ontwikkelen?
@NLBUURMAN: ja auto hoort technisch in order te zijn, dat geldt ook voor de bandenspanning. En opmaken achter het stuur mag inderdaad als je stil staat voor het stoplicht, maar met 120 op de linkerbaan hoor je je handen aan het stuur en je aandacht op het verkeer te hebben, niet op je lippenstift respectievelijk make-upspiegeltje
@potver7:
Lucht is een instabiel gas, dat relatief enorm krimpt en uitzet t.o.v. de omgevingstemperatuur.
Zou er lucht in de banden van een Boeing 747 zitten, zou het vliegtuig na 10 uur op 30000 voet gevlogen te hebben, ongeveer 3 uur laag moeten vliegen om de lucht in de banden weer op temperatuur (en spanning) te krijgen.
Dit lijkt me eerder een 20mm snelvuurkanon. Iedereen die zich niet aan de regels houd wordt van de weg af geschoten. :lol:
nix dat enkele brandende autobanden niet kunnen oplossen :)
als ze echt zo laag staan als op die photoshop dan is er gemakkelijk met een spuitbusje stikstof op de lens soelaas!
BELACHELIJK dat hier subsidie voor gegeven word die door ONS word betaald…. die fabrikanten verdienen al goud geld door de dikke contracten die ze binnenslepen bij diverse overheden!
Laat ze lekker hun eigen R&D financieren.

Begrijp me niet verkeerd heb al 3 jaar geen post van CJIB gehad en ben ook geen plannen om dat te veranderen maar vind het BELACHELIJK dat de eu hier zoveel geld in steekt!
the-budel-guy via Android app
dus als ik het goed begrijp kijken ze de hele tijd in je auto.
Echt jonge.. pfoee die gaan we dus zeker in brand steken. of bij nieuwjaar gewoon Bom erop!!
Sinds wanneer krijg je boetes voor een te lage bandenspanning? Of gaat het dan alleen om extreem lage gevallen..?
mmhmm en daar maken ze ons belasting geld aan op? dan heb ik zelfs nog liever dat het naar die jappen gaat of naar asiel zoekers dan deze onzin..
Hahaha jammer dat ons belastinggeld hieraan opgaat.
Mja onder het motto alles kan kapot ;) Tis een dure hobby om die dingen te slopen ( we betalen ze zelf uiteraard) maar wel een leuke zet in volk vs overheid
Ja dit is de beste manier om geld te verdienen als bedrijf. Bedenk een onmogelijk ding waar de overheid helemaal van gaat kwijlen. Vette subsidie aanvragen en kassa! Jaren prutsen en dan tot de conclusie komen dat het niet lukt of er moet nog een keer 10 miljoen bij. Ander voorbeeldje waar Eurlings destijds 1,25 miljoen in heeft gestopt:
de Pal-V gyrocopter. Een zogenaamd surveillance ding voor de politie op basis van de Carver. Paar gladde jongens, leuke Powerpoint presentatie, demootje met een Carver en weg is je dikke miljoen aan belastinggeld. Het is bijna oplichterij.
Ben benieuwd waar in Duitsland ze uittesten! Hoop niet hier in niedersachsen :( echt belachelijk zulke dingen! Je kunt straks helemaal niks meer zonder gezien te worden! Blijft het dan nog leuk op de weg? In mijn ogen niet!!! BAH
heb nog nooit overheid dingen gevandaliseerd, maar als deze er komen, koop ik een knuppel en een spray-can en ga ik ze eens vriendelijk begroeten.

Verkeersveiligheid me reet, tgaat puur om de knaken uit onze portemonnee te roven
Crediet crisis opgelost, nu de kas weer spekken met extra boetes.
maar vaste flitspalen kunnen in een dag dagelijks GPSje gezet worden, zijn ze nu 3D of niet. Het grote probleem zijn de mobiele flitswagens en nu dat je radardetectors wel in je bezit mag hebben maar niet mag gebruiken zit je in een moeilijk parket
en hoe gaan ze dit doen bij vrachtwagens?
@mtqtn: Niet..? Iedereen dus vrachtwagen rijden!
Ik begrijp niet waarom NL auto rijden helemaal verbied, owja dan gaat de economy plat en das niet goed uiteraard. Er is gewoon geen zak meer aan als je om de 50km wordt aangehouden als je bijv in een ferrari rijd. Heel triest allemaal. Auto discriminatie!
gewoon 1 band een kanneke bezine en een aansteker
doet wonderen:P
Ben benieuwd of die camera het verschil zit tussen een blik haring in tomatensaus tegen me oor of een telefoon. Gewoon omdat het kan om ze te pesten.
De natte droom van professor flitspaal Koos Spee wordt werkelijkheid. Moet de politie geen boeven vangen misschien?
wtf hoe willen ze bandenspanning meten?
wang dikte van de band ofzo ?
nou stel eens voor dat ik aan kom rijden met 195-40-15 wat dan ? is niet veel wang dikte
’t Is een beetje laat om deze 1-april grap nog te publiceren mannen!
@Griffin: ik wou net zeggen: ik hoop zo hard dat dit een 1 april grap is!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).