Makkelijk auto’s openknippen dankzij app

Auteur: , 21 Reacties

En nee, u hoeft niet te vrezen voor een tsunami van Bulgaren die dankzij een handige app uw RNS-systeem uit uw heilige koe komen slopen (want dat kunnen ze ook wel zonder app), het gaat hier om een handig hulpmiddel voor de hulpdiensten, die zo kunnen zien waar ze het beste kunnen knippen na een crash.

De iPhone app heet ‘Extraction Zones‘, en toont de hulpverlener met behulp van diagrammen waar ze het beste de hydraulische schaar in kunnen zetten. We wisten immers al dat auto’s tegenwoordig zo ongeveer te veilig zijn, en dat het daarom een hele klus is om door sommige delen heen te komen, zeker vergeleken met het pisbakkenstaal waarmee de auto’s 40 jaar geleden werden gemaakt.

Extraction  ZOnes

Bovendien bieden elektrische auto’s een nieuwe uitdaging voor hulpverleners. Het risico geëlectrocuteerd te worden maakt het openknippen van de auto zo ongeveer tot een modern spelletje Dr. Bibber, geen pretje dus.

Met de app worden auto-onderdelen met behulp van een kleurcodering op meerdere niveaus weergegeven., Hierbij kan de gebruiker selecteren wat noodzakelijk is, en de rest weg laten. Naar het schijnt is er grote belangstelling naar de app, die vooralsnog alleen op de iPhone beschikbaar is (via Wired)21 reacties

hahaXD
WHY?…
@roy1263: Omdat tegenwoordig veel auto’s gordijn-airbags hebben aan de ramen. Daar hoort een klein gastankje bij om die op te blazen. Als je daar door knipt, kan je ferm problemen krijgen. Ook elektrische draden vormen steeds meer een probleem, niet alleen bij elektrische auto’s. In oude auto’s heb je één batterij vooraan. Bij nieuwe heb je vaak aparte batterijen voor motor, airbags, airco, ABS, …
@roy1263: Tegenwoordig doen ze dat met bouwplannen die ze krijgen van de fabrikant, die ze meenemen op laptop of papier. Dit is gewoon de logische volgende stap…
Wat is het met Bulgaren de laatste tijd?
wat hebben bulgaren hiermee te maken ?
“pisbakkenstaal” hilarisch! ” :D
Het antwoord op al uw problemen “There is an App for that!”.
@C220AMG: Nu nog een App om alle Apps te vinden…
@Esprit_de_Flandre: Die App heet de AppStore
sir smokalot schrijft leuke tekst. Dat staal van 40 jaar terug doet mij denken aan aluminium folie. Je hebt staal en je hebt staal. Dat van Simca was snel vergaan maar dat van BMW hield het toch een poos uit vroeger.

Maar dat veilige auto’s zo moeilijk opengeknipt kunnen worden is toch ook niet echt veilig. Als bij de constructie van de huidige auto’s ook gedacht word aan het makkelijk verwijderen van het slachtoffer sla je twee vliegen in een klap. Gewoon op de buitenzijde met een geel driehoek met een zwart X – kruis aangeven waar geknipt kan worden ook als de auto totaal in de kreukels zit. Extra zwakke plekken inbouwen die niet van doen hebben met een felle crash impact.
@tarquesh: “Als bij de constructie van de huidige auto’s ook gedacht word aan het makkelijk verwijderen van het slachtoffer sla je twee vliegen in een klap.”
Dat doen ze ook, de fabrikanten werken er hard aan om te zorgen dat het hele open knippen niet meer nodig is. Veilige auto’s zijn auto’s waar je gewoon zelf uitstapt na een crash.
@tarquesh: De stijfheid en sterkte van een constructie van een auto heeft zo ongeveer wel zijn toppunt bereikt en elk deel van de auto hoort sterk te zijn(met het huidige materiaal in ieder geval). Je kan namelijk van alle kanten een ongeluk krijgen en reken er maar op dat dat deel ook een sterke constructie nodig moet hebben. Als je auto’s weer zwakker maakt, dan ben je terug bij af. Ze kunnen natuurlijk wel de packaging veranderen, maar er is in een auto nou eenmaal slechts beperkte ruimte. Het is beter om de passagier eerst te beschermen en daarna pas na te denken over het openknippen. Er valt immers niets meer open te knippen als het slachtoffer al tussen het stuur en zijn of haar stoel levenloos klem zit.
@tarquesh: Wie wil er nu gele driehoekjes met zwarte X op z’n auto…
Ze zullen niet snel auto’s maken van pisbakken staal hoor, pisbakken staal moet gelegeerd worden om weerstand te bieden aan al het zuur, dus tenzij het mode wordt om over auto’s heen te urineren worden ze niet van pisbakken staal gemaakt.

Als er teveel schroot wordt toegevoegd aan staal, wordt het onzuiver en zal het eerder roesten. Als er bij de constructie geen rekening wordt gehouden met het spuiten en condens vorming idem. Daarom roesten sommige auto’s snel en andere minder snel.
Leuk bedacht, maar ik weet niet of een iPhone betrouwbaar genoeg is om levens te redden! Beter dat ze hiervoor een ander apparaat gaan gebruiken, een die speciaal voor dit doel is gemaakt!
@Cantago: Een potent, betrouwbaar en compact elektronisch toestel ontwikkelen kost handen vol geld. Voor die paar duizend die je per jaar zou kunnen slijten aan de brandweer en andere hulpdiensten is dat niet haalbaar. Beter dus een product gebruiken waar sowieso toch miljoenen stuks van gemaakt worden. Zo blijft het betaalbaar…
@Esprit_de_Flandre: Nouja, als je een apparaat voor één doel wilt maken dan kan het veel simpeler en dus goedkoper. Er zijn meer mogelijkheden dan “apps”! En ik denk niet dat er geld bespaard moet worden op mensenlevens. Een degelijk apparaat is misschien duurder maar zal zeker langer meegaan en waarschijnlijk ook makkelijker te bedienen zijn door brandweerpersoneel! (denk aan de handschoenen).
@Cantago:

1. Simpeler is niet per sé goedkoper. Het gaat ook om aantallen. Een apparaat waar 1000 stuks van worden gemaakt zal over het algemeen duurder zijn dan één waar een miljoen stuks van worden gemaakt.

2. Langer meegaan is ook weer relatief tot de kostprijs. Een apparaat dat 5 jaar meegaat tegenover een apparaat dat 10 jaar meegaat maar 2 keer zo duur is, dat komt uiteindelijk op hetzelfde neer. Als het dan 10 keer zo duur is echter…

3. Computerende brandweermannen dragen geen handschoenen. Tegenwoordig gebruiken ze een laptop voor dat soort ‘knipplannen’, en die laptop wordt bediend door de commandant, die afstand houdt van het vuur. Brandweermannen mogen ook geen gsm dragen tijdens hun werk, omdat de batterij kan ontploffen door de warmte. Hetzelfde gaat dus op voor laptops en iphones. Gebruiksgemak is dus hetzelfde als ieder andere normale gebruiker.
@Esprit_de_Flandre:
1: Als je een product voldoende versimpelt (lees: het voor één ding geschikt maken) dan is het wel degelijk goedkoper. Vooral in de elektronica wereld. Hoe weet ik dat? Daar doe ik momenteel een studie voor.
2: Als je toch in kleine aantallen produceert dan is het relatief goedkoop om iets duurzamer te maken. Bij massaproductie wordt dit relatief veel duurder en is het meestal niet rendabel en kun je beter een nieuwe kopen.
3: Juist beter dat je dan een apparaat maakt wat iedere brandweerman probleemloos kan gebruiken!

Ik ben nog altijd niet overtuigd dat je levens van mensen af moet laten hangen van een app op een iPhone van de brandweercommandant. Beter wordt hier een perfecte oplossing voor gezocht die in iedere situatie betrouwbaar en probleemloos werkt. Dat het dan wat meer kost is het in mijn ogen dubbel en dwars waard! Al red je er maar één leven mee.
@Cantago: “Beter wordt hier een perfecte oplossing voor gezocht die in iedere situatie betrouwbaar en probleemloos werkt.”

Maar dat bestaat toch niet jongen? De meest betrouwbare blustechniek is een emmer, en zelfs daar kan een gat in zitten. Ik heb persoonlijk meer vertrouwen in een goeie app op een iphone dan een toestel dat in kleine aantallen voor dat doel ontwikkeld zou worden…

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).