Autoblog video: Detroit, motor-city no mo’

Auteur: , 71 Reacties

Tussen de ruïnes van de stad vond afgelopen winter de Detroit Motorshow plaats. Wouter was ter plekke en heeft verslag gedaan van de beurs, maar wat hem vooral bijbleef was het contrast met de directe omgeving. Glimmende auto's vs. doffe armoede.

Vanaf 2007 is deze stad in verval geraakt door stijgende olieprijs, de dalende vraag naar Amerikaanse auto’s, de daarop volgende massa-ontslagen bij de plants, dalende huizenprijzen en de leegloop van de stad. Waar ooit de drie grote automerken, Ford, GM en Chrysler de grootste werkgevers van US of A waren, draaien de ‘soupkitchens’ overuren. Armoede, misdaad en prostitutie domineren op dit moment de stad. Het aantal inwoners was op het hoogtepunt in 1950, toen er 1.850.000 mensen woonden. Sindsdien is het inwonertal gedaald naar minder dan de helft. Er zijn ook initiatieven om Detroit te laten herrijzen. Delen van de stad bestaan voornamelijk uit braak terrein waar stadstuinen en boerderijen worden gecreëerd. Hier bestaat de Amerikaanse droom niet meer uit glanzend gelakt staal en walmende uitlaten, maar uit zelf geproduceerde honing en biologische groenten. Deze projecten ontstaan uit armoede, maar vinden een weg naar een beter bestaan. In de korte impressie die Wouter en Patrick maakten werden ze onder gewapende begeleiding door de stad geleid; het was bitter koud en dat alles maakte de aanblik nog troostelozer. KLIK!

Zo wonen ze in Detroit...71 reacties

Wat een trieste bedoening zeg, haast schokkend :shock:
Het contrast tussen de show en de stad is dermate groot, dat je boos kan worden hoe ze een grote stad als Detroid zo in de steek kunnen laten.
Ik versta geen engels man
edit: kut voor je man
@Punk:
Een terechte opmerking!

Verder een goed stuk. Ik had ooit een keer een docu gezien over het tegenwoordige Detroit, en over een kleine groep die deze spook stad juist enorm spannen vinden. De lege stad was als een wit doek voor ze. En het enorme gebouw op 3:51 word compleet opgeknapt (opera of station dacht ik). Deze groep zag de toekomst van detroit in de komende 5 jaar weer omslaan.
@antoon: Ik vrees dat er veel meer dan 5 jaar nodig zal zijn. Reken maar minstens 25. Maar het is goed dat mensen proberen dingen te veranderen…
@Punk: WHAHAHAHAHA arme jij.
@Punk:
Nog niet over naar groep 7?
Welcome back Lotte, lekker “nietszeggend stukje”. ;)
AB goes serious!!
@Daveee: Inderdaad. Complimenten!
Nice, die guide is echt een baas!!!
Wie is Lotte?
Geweldig stukje!
Maar misschien toch eens overwegen om ondertitels te gebruiken?
Whow. Jullie zijn nu officieel over het randje. Dit is geen blog, maar pure journalistiek. En nog goed ook.
leuk fimpje! best wel erg om te zien hoe de stad aftakelt! en al zeker het gebouw van de t1 productie hal!
@technopatat: 2nd That ;)
@tdemoree: wie we hier hebben sie :)!
the-budel-guy
als je die huizen daar ziet :O en wij hier maar klagen als de garage deur net niet de juiste kleur geverfd is
Mooi stukje!

Goed om te zien dat de man die jullie interviewen het wel goed voor elkaar heeft met zijn zwarte Mercedes G55 AMG.

En voor degene die hierbij ondertitels nodig is:
double facepalm…

Mvg,

Remon
@rebbels: Hadden ze niet aan het begin van de beurs van Detroit een feestje van Mercedes-Benz, daar was de Mercedes-Benz G-Klasse de “Taxi” om van hotel naar beurs te gaan. :)
81,6%!! van de bevolking is van Afrikaanse afkomst, 12,3% is blank, en de rest van de bevolking bestaat uit Hispanics, Aziaten en overige oorsprong.

wow wist ik niet^, maar leuk stukje. altijd goed filmpjes!
Gaat autoblog diepgang krijgen?

goed filmpje!
Wow goed gedaan autoblog. Aub meer van dit. Er is zoveel meer in het leven dan alleen auto’s. Een broodnodig stukje relativering. Dank jullie wel
vond dit ook altijd een goede:
was laatst nog eens een uitzending op canvas…
http://rutube.ru/tracks/3971045.html?v=b291fb1f625e36b9863c25366e7bbda8
Maar top filmpje mannen!
Mooi filmpje zeg, had van mij nog wel 25 minuten langer gemogen!
@Stender: eens!
‘The first mass production of automobiles’

Dat is gewoon niet waar. De Amerikanen hebben zichzelf dat ingesproken en sindsdien neemt iedereen het over. De Model T was helemaal niet de eerste massa geproduceerde auto. Wel eentje die ontzettend succesvol in het toen economisch ontzettend expanderende Amerika was. Maar ook in Europa waren er fabrieken die machine technieken toepasten, zoals Morris. Echter werden die auto’s niet of nauwelijks verkocht aangezien we in de WOI belandden. Maar ook in Amerika zelf was bijvoorbeeld Oldsmobile eerder dan Ford. Die hadden in 1902 al een fabriek met machines opgezet, iets waar Ford overigens het hele ‘massa-productie’ idee opdeed.

Een algemeen verkeerde opvatting is ook dat de Model T werd geintroduceerd in 1908 als massaproduct. Dat is ook niet waar, zeker 3 jaar lang werd de Model T met de hand gebouw zoals tot die tijd bijna alle auto’s. Pas na het verhuizen naar een nieuwe fabriek begon ook het langzaam opbouwen van machines en het steeds verder automatiseren. Geen revolutie dus maar een vrij langzame evolutie.
Neemt niet weg dat de Model T zelf wel een revolutie heeft veroorzaakt en een van de belangrijke auto’s is in de geschiedenis.
@raphael:
Iets met ‘een ander het licht niet in de ogen gunnen’.
@raphael: Zo zijn er veel geschiedenissen die helemaal vervormd zijn, omdat dat leuker klinkt voor de Marketing. Coca-Cola bvb is een alcoholvrije kopie van een Franse drank. Maar dat gaat The Company nooit toegeven…
Iemand de Octane nog gelezen? Staat ook een goed artikel in over Detroit, met prachtfoto’s.
Veel medelijden kan ik overigens niet opbrengen voor een stad als Detroit. Ze hebben het zichzelf aangedaan. Het niet aanpassen aan de productiemethoden van de Japanners, het altijd maar weer teren op geleend geld, de uit de hand lopende macht van de pensioenfondsen, de op technisch gebied verouderde auto’s allemaal dingen waar de fabrikanten toch echt naar zichzelf moeten kijken.
Succes en gouden jaren in de jaren ’20 t/m ’60 beloven nou eenmaal niets voor de toekomst. Zeker niet als je in een land werkt dat leeft van leningen en zeepbellen.
Top filmpje mannen. En inderdaad: had veel langer en diepgaander gemogen. Interessant genoeg!
Kort, maar erg leuk. Het kleine beetje diepgang vind ik een erg leuke afwisseling.

Eén klein puntje, voeg de volgende keer ondertitels toe als het kan. Er zijn zat mensen die het niet of moelijk kunnen volgen.
Goed stuk inderdaad!
Als ik zie dat zelfs de Hagenezen in Oh Oh Tirol vloeiend Engels kunnen, dan snap ik niet waarom iemand tegenwoordig nog ondertiteling nodig heeft…
Maar heel mooi stukje indeed! Behoorlijk schokkend dat zo’n significant gebouw quasi staat te verkrotten.
@complexeduif: Denk dat je je vergist. Iedereen spreekt het wel een beetje, maar voor velen zijn ondertitels een stuk beter te volgen. Zeker als iemand onduidelijk spreekt oid. Sowieso, op m’n 14e sprak ik echt geen vloeiend engels.
@r3fl3x: Zelf begon ik Engelse boeken (Harry Potter) te lezen op mijn 11de. Je zou toch denken dat met al dat Engels op TV je het toch vanzelf leert. Ook begin je in groep 5/6 met Engels. Dat is 8/9 jaar. Dan zou je toch op je 14de wel een filmpje zonder subs aan moeten kunnen.
@purplehaze: mee eens. ik leerde het al via computerspellen zoals Larry en Police Quest. Maar niet iedereen heeft een talenknobbel en/of pikt dingen sneller op
@Atenza: Ok, ik versta het prima. Jullie duidelijk ook, gefeliciteerd. Maar je gaat mij écht niet vertellen dat dat voor het gros hier geldt. Ik studeer al vier jaar in Delft – boeken, colleges, verslagen etc alles in het engels – en nog weet ik van sommige studenten dat ze liever films mét subs kijken. Ik heb zelf ook liever ondertitels. In het engels bij voorkeur, maar toch. Gewoon omdat er in films en series vaak genoeg onduidelijk gepraat wordt. Je kent de woorden wel, maar door het gemompel versta je het toch niet.

Om met een flinke sprong weer bij het onderwerp terug te komen: Wie is deze man eigenlijk? Plaatselijke ondernemer? Medewerker van één van de autofabrikanten? Wouter’s biologische vader?
@r3fl3x: Ik heb ook liefst mijn subs in het Engels. Als er soms zacht of onduidelijk gepraat wordt, kan je het toch nog volgen. Maar met NL-subs verlies je een hoop van de finesse van de dialogen. Sommige dingen vertalen gewoon niet deftig naar NL, zoals woordspelingen, bepaalde vergelijkingen e.d.
Mooi filmpje, maar te kort eigenlijk. Ik moest meteen aan Lingotto denken in Turijn. Dat is de oude Fiat fabriek in Turijn met de testbaan op het dak, vorig jaar geweest. Daar zit tegenwoordig een fantastisch hotel / wineklcentrum in, maar veel originele delen zijn bewaard gebleven. Je kan bijvoorbeeld het winkelcentrum uitlopen naar de bekende rondslingerende baan naar boven, en toen ik daar rondliep zag ik dat een deel fabriek nog in originele staat is bewaard. Oude computers, fabrieksvloer, de sfeer was te proeven. Ook kan je als gast van het hotel een sleutel krijgen en de testbaan oplopen. Kan het elke petrolhead aanraden!

En als je dan ziet hoe een stukje historie in Italië bewaard is en hoe dat afsteekt tegen Mo-city en de staat van de fabriek van bijvoorbeeld de T-ford dan doet dat veel pijn. Ford moet heter omgaan met hun historie, want dit is wel een beetje beschamend.
Ga vooral zo door AB!
@wapz: Bedankt voor de tip, klinkt als een aanrader :)
Bijpassend filmpje http://www.youtube.com/watch?v=CRftNfoX7EQ
@Pressman: Ik versta geen italiaans man
Lotte = nieuw !?

OT: goed werk AB ! Maar hou de humor altijd in zicht !
@Megakix: Nee, ze schreef vroegah collums op Autoblog.
Al eerder eens een documentaire gezien van Detroit op Nederland 2 en Discovery Channel. Echt schokkend.
Geen werk = verpaupering. Krijgen we nu ook een filmpje uit Groningen?
@negativan: Goed idee!
Goed werk autoblog. Fijnste filmpje tot nu toe.
jeyo via iPhone app
@negativan, kom jij maar eens na groningen, dan zie jij wat voor’n levendige studentenstad het is. Mr randstad met z’n vooroordelen.
Mooi korte docu, shocking om te zien hoe oude historische panden er gewoon verlaten bij staan.

Nog wat video’s

http://www.youtube.com/watch?v=SWEdjiEJg0U
http://www.youtube.com/watch?v=1hhJ_49leBw
http://www.youtube.com/watch?v=1ii3r4X5Woo

Zoekt iemand nog een huisje voor 1 dollar?
http://www.youtube.com/watch?v=3i3z1njpCnY
Wil best een keer die kant op komen. Heb altijd al keer 130 km/h willen rijden.
Al is eerder filmpjes over gezien ja.
Echt vreemd hoe een stad zo in verval kan raken.
Maar die man heeft wel gelijk. Ik zou ook niet blijven.
En lol @ the ”What’s that black guy doing in a $150 000 vehicle, pull him over”
@ Yeyo: hopelijk begrijp je dat het om de provincie Groningen gaat? Met haar laagste inkomen per hoofd en hoogste werkloosheidscijfers? Hoe leuk de stad Groningen ook mag zijn – vind ik ook – kun je hier toch niet om heen. Verpaupering lijkt me dan ook een correcte constatering.
had de docu laatst idd ook al gezien op netwerk
Gewoon een kk stad, tsja whatsvthere left to say! En mensen met hoop, forget it detroit is de definitie van pauper
Mijn engels is met name ontwikkeld door vroeger vaak naar Star Trek tebkijken op BBC met engelse ondertiteling erbij. Kun je het zowel lezen als horen. Daarna in de ict terecht gekomen en dan moet je wel.
the-budel-guy via Android app
@porsche928: ik door films en topgear te kijken zo kon ik op de 1ste dag dat ik engels had al redelijk goed engels praten.
goed stukje
meer van dit!
Zeer goed stuk! Wat mij betreft mogen er meer video’s komen die niet alleen focussen op het testen van (nieuwe) auto’s.
@birdboy: + 11
@birdboy: Jup wij (en ik denk dat ik ook namens Wouter kan spreken) waren best onder indruk van Motown. Op een maandagochtend via je hotelkamer naar de lege parkeergarages en gebouwen kijken in zo’n stad is onwerkelijk. De vervallen wijken en fabrieken verhullen de wanhoop die je in de subburbs maar ook downtown vindt..
Tja dat krijg je met 50 jaar democraten in je stad aan de macht.
Een vriendin van me is stewardess, en die vertelde me dat de flightcrews die stad DESTROYED noemen, deze vid geeft een aardige verklaring…
America is beautifull; we have euhhhh… euuhhhmmmm… a lot of aother places to go.

Hahaha xD
De Amerikanen hebben het voor zichzelf verpest door nooit op tijd te vernieuwen zoals de Europeanen en Aziaten wel gedaan hebben in de autowereld. Het is jammer dat de normale man in Detroit daar de wrange vruchten van plukt.
Prachtig geschoten trouwens!
“Vanaf 2007 is deze stad in verval geraakt door …”

Dat verval is al heel wat langer bezig…
Prachtig filmpje! Goed dat Autoblog ook zoiets maakt, ik heb met verbazing zitten kijken. Er zou een mooi museum van dat legendarische gebouw gemaakt moeten worden, een soort bedevaartsoord, haha;)

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).