Ford Focus ECOnetic: eerste 14%-bijteller C-segment

Auteur: , 33 Reacties

Want ook in dat segment rijden genoeg knakenpoetsers rond, dus als je er als fabrikant als eerste bij bent heb je, in ieder geval tijdelijk, een goudmijntje te pakken.

Om in het C-segment een dieselaar te presenteren die in het 14%-bijtellingstarief valt en dus is vrijgesteld van wegenbelasting en BPM is niets minder dan een schot in de roos. Geheel leasend Nederland dat modaal tot licht bovenmodaal verdient rijdt in een dergelijke auto, en dat zijn aardig wat potentiële klantjes. Bovendien neemt het relatieve prijsvoordeel alleen maar toe naarmate de auto in een hogere klasse valt, wat deze auto voor de centenneukers onder ons des te aantrekkelijker maakt.

Ik vermoed dat er bij Volkswagen iemand aardig op zijn lazer heeft gekregen; het bedrijf lanceerde als eerste een 14%-bijteller in het B-segment (Polo BM), hetgeen ze geen windeieren heeft gelegd. Bovendien beschikt de VAG-groep eveneens over een 1.6 diesel, een net zo groot blok als dat er in deze Focus ligt, dat met 105 pk evenveel paarden onder de kap heeft, maar toch hebben ze de boot gemist. Ford 1, VW 0.

Verder is er niet zo veel te melden over deze Focus Dago Duck edition, want als trouwe kijker van onze Focus Challenge weet je natuurlijk al lang hoe ‘ie er uit ziet.33 reacties

De Opel Ampera-e is duizenden euro's goedkoper geworden. Kijk hier voor meer info!
105pk is best mee te leven in een middenklasser
niet waar, civic hybrid.
@Poll: ohjahjoh, rijdt die ook op Diesel? #lezenmoeluk
maar… Ford heeft dus een viercilinder waar VW het op een driepitter houdt, toch? Althans, als ze het Polo slowmotion blok in een Golf zouden stoppen.

Wel leuk dat er tegenwoordig weer zo veel rondrijdt wat ik prima kan hebben met m’n ouwe Volvo :-)
De Polo BM heeft idd een driepitter, maar VW heeft al een tijdje ook 1.6 TDI-blokken, waarmee in theorie hetzelfde berekt kan worden als met de 1.6 TDCi van Ford.
@sir_smokalot: Tsja, Poll heeft toch gelijk dat de titel niet klopt.
@BobbyD: bullshit, ga je kommaneuken doe het dan goed. Prius en Insight zijn MPV’tjes dus J-segment, over een Auris Hybrid of Lexus CT200H valt nog te twisten hoewel die laatste sowieso alweer ‘premium’ is en daarmee moeilijker te vergelijken.
@Alwood: ‘C-segment’ en ‘premium’ is RAI-marketingbabble. Er was ooit een tijd (toen de Focus nog Escort heette) dat we gewoon over een ‘compacte middenklasser’ spraken. Qua prijs, formaat, gewicht en carrosserie kun je Focus, Golf, Prius, Insight en Auris allemaal bij elkaar donderen, give or take. Ik neem ook aan dat de gemiddelde koper/leaser dat hele gedoe met segmenten niet meeneemt bij het samenstellen van zijn shortlist.

Jammer dat het tot volgend jaar moet duren voordat deze auto er is. Ik neem aan dat Fords tegenstrevers al aan het kijken zijn of zij niet nog een paar gram bij hun EcoBlueMotionFlexDrives kunnen vinden.
@Alwood: Volgens RDC vallen Insight, Civic Sedan, Prius en Auris allemaal in het C-segment…….
@Alwood: Prius is D-segment. :)
en prius
Alsof ze zich in duitsland druk maken om die paar honderd Golfjes die ze er minder door verkopen in NL…

@ Alwood, de 1.6 is een 4 cilinder, de 1.2 is “dezelfde motor” met 1 cilinder minder, oftewel een 3 pitter.
@nivado: dat Nederland eigenlijk een vrij onbelangrijke markt voor VW is blijkt wel uit het feit dat de boordcomputer nog steeds geen Nederlands kan! Dat komt pas in de loop van dit jaar.
Ik kan maar niet wennen aan die achterkant…
@Lan_Evo: 2nd that!
@poll

Het gaat om de eerste niet hybride in het C-segment.
Jammer dat ze het voor het A en B segment nog niet gelukt is. De KA zal na november ook als 14% versie komen omdat ze dan van van het wurgcontract van Fiat af zijn, maar waarom ze de Fiësta nog niet zo ver hebben anno 2011 is voor mij een raadsel.
Autoblog-Racer-Top-Tip!
Prostitueer jezelf niet voor de overheid en gun jezelf een 182pk (134kW) sterke Ford Focus 1.6 EcoBoost Titanium als een autoliefhebber. Alleen met 182pk maak je optimaal gebruik van het lekkere sportieve onderstel. :D
Tja, inmiddels is al 82% van de nieuw verkochte auto’s een wegenbelastingvrije… Zal alleen maar toenemen! Wat heb ik ineens een race-auto’s in vergelijk met die muesli-mobielen dan zeg!
;)
Prestaties bitte!
Jammer dat ‘ie in mijn ogen zo lelijk is. Anders was het een leuke kanshebber.
@ThomasBol: van buiten ben ik als Ford fan ook niet zo overtuigd maar het dashboard wat je toch vaker zien dan de buitenkant is wel gemakkelijk het mooiste en meest originele in deze klasse, zeker als je wat kleur beschikbaar komt zoals bij de Fiesta.
@ThomasBol: Valt echt heel erg mee. Gisteren voor het eerst het nieuwe model in het wild gezien. Stond hier op de parkeerplaats op de campus waar ik werk. Wel een sedan versie en ook die is wonderschoon. Erg schuine achterruit, het lijkt wel een coupe. Mooi ding. Maar ik ben bevooroordeeld, ik ben een sedan-lover, ik heb ook een sedan. Maar de hatch kan mij ook bekoren. En zeker in de 14% bijtellingsklasse. Goed gedaan F(r)o(r)d. ;)
hebben sze een belastingvrije focus, een fiesta, maar geeneens een belastingvrije KA?!!!!
@rrickk: De Ford Ka heeft dezelfde motor en onderstel als de Fiat 500, maar het motormanagement is anders, waardoor de uitstoot net te hoog is om wegenbelasting vrij te rijden. Ook de start/stop versie is helaas net niet wegenbelasting vrij.
@sir_smokalot mag ik vragen wat je bedoeld met ford 1, vw 0? volgens mij staat het pas 1-0 voor ford als ze meer verkopen.
Wat een lelijke achterlampen! Veels te groot.
Dacht dat de grille weleens te groot zou kunnen zijn, maar valt in het echt (met kentekenplaten er op) ontzettend mee. Ook de achterlichten zijn in het echt beter in proportie dan op de foto’s.
Ik doe niet mee aan de eco-hype. Hier staat sinds een week een nieuwe 5-cilinder diesel automaat op de oprit. Verbruik? Weet ik veel. Dat betaald iedereen mee omdat het een firmawagen is!
@driftkicker: ja, en nu?
Twee belangrijke vraagjes die elke koper waarschijnlijk bezig houden.

1) De huidige (nieuwe) Ford Focus 1.6 TDCi Econetic, 95pk (versie Ambiente) kost zonder verdere opties € 23.425,00 (conform de Ford configurator, dd 12-04-2011, 23:05 uur)
Weet iemand wat de nieuwe Ford Focus met 105pk (14%-bijtellings versie) gaat kosten wanneer deze in 2012 uit komt?

2) Is het bij de 14%-bijtellingsversie van de Ford Focus alléén mogelijk om de lelijke wieldoppen te nemen, of kun je wel (17″ / 18″) licht metaaltjes krijgen?
Zo nee; hoeveel inch zijn de wieldoppen? Lijken zo best groot.

Thx in advance!
Ik heb afgelopen weken 3 proefritten gemaakt met een Toyota Auris hybride, Lexus CT en de nieuwe Ford Focus 1,6 dci. De demo met de Auris (ca. 16000 km op teller) had een gemiddeld verbruik van 1:14,7! Demo had blijkbaar veel op de snelweg gezeten. Dus zo zuinig is een hybride ook weer niet. De Lexus is qua weggligging iets beter dan Auris en iets luxer. Maar het blijft wennen met versnellen en motorgeluid.
En vervolgens met de nieuwe Ford Focus 1.6 (titanium). Na een kleine km gereden te hebben, een heerlijke auto!. Ondanks relatief klein motorinhoud heeft de auto net zoveel power als mij eigen 2.0 Auris diesel (hoge koppel, laag toerental)! Wegligging en het sturen is perfect. Zware portierdeuren, ruime kofferbak, ruimer dan Lexus en Auris. Focus is qua wegligging vergelijkbaar met Lexus. Eind van het jaar komt 14% Focus. Als die net zoals is als de huidige Focus 1.6 dan wil ik daar best op wachten!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).