Saab update: productie nog minimaal een week stil

Auteur: , 19 Reacties

In een zojuist uitgegeven persbericht heeft Spyker Cars laten weten nog steeds bezig te zijn met het veilig stellen van financiering voor de korte en middellange termijn voor Saab. Totdat dit rond is zal de productie stil blijven liggen.

Als onderdeel van de zoektocht naar geldschieters heeft het bedrijf het Swedish National Debt Office (NDO) verzocht afstand te doen van Saab Automobile Property AB (dat nu fungeert als onderpand voor de uitstaande lening), waardoor Saab de handen vrij zou krijgen om deze stenen in de verkoop te doen aan een derde partij, een scenario dat gisteren al werd geschetst. Het bedrijf benadrukt dat dit slechts één van de meerdere mogelijke scenario’s is. Over de uitkomst hiervan verwacht het bedrijf aanstaande donderdag verdere uitspraken te kunnen doen.

Zodra het bedrijf weer over voldoende liquide middelen beschikt om aan zijn betalingsverplichtingen richting de leveranciers te voldoen zal de productie herstart worden. Saab verwacht dat het daarna uiterlijk een week nodig zal hebben om terug te zijn op het normale productieniveau.

De facto houdt dit in dat er op zijn vroegst pas weer volgende week geproduceerd zal worden. Wij verwachten dan ook niet dat het personeel voor maandag terug hoeft te komen. Wordt ongetwijfeld vervolgd.19 reacties

Ze kunnen beter luchtkastelen gaan bouwen..
Krijg wel een beetje medelijden met de Saab-dealers …. die investeringen hebben gedaan en uiteindelijk wordt er ook maar een worst voor gehouden ….
De zoveelste luchtbel
Nee, zeker geen luchtbel…daarvoor moet je bij het oude Spaarbeleg zijn, of investering in woekerpolissen met fictieve rendementen ! Saab bestaat immers al vele jaren !

De afzet is overigens flink gestegen in maart 2011, dus hopelijk redden ze het toch. Er vind nu ‘management by hope’ plaats, maar dat doet een kapitein ook, als het richting een ijsberg begeeft.
@Megakix: wat bedoel je precies met:

“De afzet is overigens flink gestegen in maart 2011”


Gestegen tov wat? Ten opzichte van rock bottom? Dat is niet zo moeilijk he…

Feit is dat Saab het misschien tov Q1 2010 “veel” beter heeft gedaan, maar dat is niet zo moeilijk te verklaren. In die periode vorig jaar lag de productie het grootste deel van de tijd volledig stil, was er nog geen nieuwe 9-5 en waren er geen auto’s op voorraad bij dealers. Geen verrassing dus dat ze het in de eerste 3 maanden van 2011 “veel beter” deden dan in diezelfde periode vorig jaar.

Feit blijft wel dat ze in de eerste 3 maanden van dit jaar wereldwijd MINDER dan 10.000 auto’s verkocht hebben (retail). Dat ligt onder het niveau van Q4 2010.

En als je dan bedenkt dat ze dit jaar 80.000 auto’s willen verkopen dan wordt het plaatje wel een beetje somber.

Uiteraard roepen Saab fans dan heel hard dat dit jaar ook nog de nieuwe 9-4X en 9-5 Estate op de markt komen en dat daardoor de verkopen gaan “exploderen”, maar dat moet ik nog zien gebeuren.

De 9-4X komt pas deze zomer op de markt (als dat geen vertraging oploopt). En de 9-5 Estate staat pas in Q4 bij dealers. Het effect van die auto’s zal ongetwijfeld voor een (kleine) plus in de laatste maanden van het jaar zorgen, maar niet zo’n grote als Saab nu roept.

Handjes dichtknijpen als ze op 60.000 auto’s uitkomen dit jaar. En alle “problemen” die er momenteel zijn helpen uiteraard ook niet echt mee…
@robbie:
Mannen Robbie Negatief is ook weer online hoor! Daar gaan we weer…
Man, hou toch eens op met dat geneuzel, laten we hopen dat alles goed komt, in plaats van altijd maar onheil en rampspoed te profeteren als het woord Saab of Spyker valt!!
Tuurlijk is het belangrijk dat jij later kan zeggen ‘zie je wel, ik zei het toch?’ maar je punt is zo onderhand wel duidelijk: Saab is niks en kan niks worden, Spyker is al helemaal niks en Muller is een prutser.
Zucht.
@stationcar: jij noemt het negatief. Ik noem het realistisch.

Of wil je soms zeggen dat 10.000 auto’s in 3 maanden verkopen een enorm goed resultaat is? Ook riep Muller altijd (zelf tot enkele weken geleden) dat Saab een “fully funded businessplan” had. Tot en met 2012 zou er geen extra geld aangetrokken hoeven te worden. Alles was in kannen en kruiken en ze konden het met gemak uitzingen tm 2012.

Inmiddels zit 1 van de 3 jaren erop en het geld is al op. Ik kan dat heel moeilijk positief uitleggen.

Het afgelopen jaar had dhr Muller 2 mantra’s die hij te pas en te onpas liep te verkondigen in interviews:

– Fully funded businessplan tm 2012, en dan wordt er ook weer winst gemaakt
– 60.000 auto’s verkopen in 2010, 80.000 in 2011 en 120.000 in 2012

Dat “fully funded” bleek dus maar te gelden tm begin 2011.
Die 60k auto’s van 2010 werden er 30k (en retail zelfs nog minder)
En ze laten al doorschemeren dan die 80k van 2011 ook niet gehaald gaan worden.

Ben benieuwd wanneer ze winstgevendheid in 2012 opschuiven naar 2013.
@robbie:
Het gaat niet over gelijk hebben of krijgen, het gaat om de stijl, jij schrijft uitsluitend negatieve dingen over Saab en die noem je ralitisch. Prima. Als jij niks beters te doen hebt dan het internet afspeuren, jaarverslagen uitpluizen en op verkoopstatistieken uit je hoofd leren moet je dat vooral doen. Als liefhebber stoor ik me aan je constante negatieve commentaren. Inhoudelijk zal het misschien best kloppen, maar als liefhebber gaat je hart sneller kloppen van zoiets stoers als het overnemen van een autofabriek, en Muller heeft dat dus gewoon gedaan. Laten we rustig afwachten hoe het afloopt in plaats van een negatieve sfeer rond Saab te creeren.
Niets is zo vervelend als dat constante gezeur over wat er allemaal volgens jou niet klopt.
@stationcar: jij wil je blijkbaar afsluiten voor “minder goed nieuws” prima, doe dat vooral.

Op het moment dat mensen alleen maar naar de (kleine) lichtpuntjes kijken zijn ze plotseling “compleet verrast” voor het onheil dat als een donderende trein op ze af komt denderen.

Jij baseert je mening over Saab op emotie. Ik baseer me liever op ratio.

In veel gevallen kunnen die 2 visies prima hand in hand gaan, maar in dit geval zit er een te grote discrepantie tussen emotie en ratio.

Als je “puur” naar de feiten en gebroken beloftes kijkt dan is er weinig reden tot optimisme.

Als je “gelooft” dat Saab de beste auto’s ter wereld bouwt en alle bedrijfskundige wetmatigheden kan veranderen, dan moet je dat vooral doen.

De beloftes (van Muller) voor de (verre) toekomst zullen bij liefhebbers ongetwijfeld voor natte dromen zorgen, maar dat neemt niet weg dat de harde realiteit op dit moment heel anders is. Je kan wel dromen over 2013 en verder, maar om daar te komen moeten ze eerst de komende 2 jaar overleven.

Op dit moment moeten ze al 1 van hun belangrijkste assets verkopen (vastgoed) om aan hun korte termijn schulden te kunnen voldoen.

Ze verkopen hun huis om eten te kunnen kopen.
Ik besef dat het niet gemakkelijk is om een merk nieuw leven in te blazen, en dat het daarnaast ook al bijzonder moeilijk is om dan ook metee een nieuw model te lanceren, maar toch denk ik dat men vanaf dag 1 moest uitpakken met een wagen in het A en/of B segment, waarvan we trouwens al leuke ‘concepts’ gezien hebben.


Héél misschien ligt daar wel de sleutel tot succes/heropstanding van Saab.
@Pixed: Zal ik een geheimpje vertellen? Voor je een auto uitbrengt moet je ‘m tekenen. Misschien zelfs wel testen. Of een productielijn in elkaar zetten.
En A- of B-segment auto’s zijn bovendien ingewikkelder om in de markt te zetten. De winst per auto is laag (echt, het bouwen van een corsa kost niet de helft van een vectra: misschien 15% minder onderdelen en grondstoffen), en dus moet de verkoop heel snel lopen. Daarom is het ontwikkel- en marketing-budget van zulke wagentjes echt heel groot. Verder heeft Saab geen fabriek die geschikt is voor het snel en veel in elkaar zetten van een wagentje in dat segment.
@mout: Geen fabriek voor A- of B-segmenter? Wij hebben er nog eentje over, in A’pen…
Hetzelfde hebben we gezien bij Rover, de enige die dadelijk lacht is VM …die wat met Antonov zijn geld mag spelen …dit is een vooropgezet plan, en langzaamaan wordt Saab miniteus gefileerd …. Met het verkopen van het onroerend goed is Saab niets meer waard …dus Antonov heeft de stenen en kan voor weinig instappen
Robbie is negatief, maar hij heeft tot mijn frustratie (te)vaak gelijk.
Dit is dus gewoon het einde van Saab.
@jiskaP: ik hoop het vanwege de werknemers daar! want wat beliebers als stationcar doen is uit liefde van iets wat niet meer is toch geloven in mannen als VM de graaier. En straks is er niets over voor afvloeiregelingen van mensen die tientallen jaren trouw voor het merk hebben gewerkt! talk about wan..hoop.

ga naar een bank en roep dat je meer geld wil omdat je geld tekort komt. en dan dreigen want anders krijgen jullie je lening ook niet terug. een bank neemt dan zijn verlies( en berekent dat aan anderen weer door maar dat terzijde) en gaat niet zeggen ehh ok want we geloven dat je met dit extra geld ontzettend succesvol gaat worden. dus dan maar toch die gangster binnenlaten. Sweden i`m sorry a dutchman is sodomizing your legacy. stationcar en andere dwepers: word`s wakker man en laat Robbie met rust totdat je hem betrapt op een onwaarheid.

Herhaal: met Scheringa is niets mis maar die Lakeman is toch een lul! Echt zielige redenering en ik word er gewoon kwaad om . Gewoon hardop zeggen dat je het niet weet maar iemand die het wel weet aanvallen. Bedenk zelf de emoticons die ik bedoel maar! ik kap met autoblog. het is je gelukt stationcar! ik ga weer met lego spelen want hier ben ik te oud voor.
Ik denk dat stationcar een stuk positiever in het leven staat dan Robin en rover, maar kan het natuurlijk mis hebben. Zonder VM en Spyker hadden we geen SAAB 95, 95SC en 94X gehad. Los of je een SAAB nu mooi vindt of niet is dit een ongelofelijke prestatie van VM/Spyker en ik wens hun dan ook alle succes toe op dit moment. Azijnzeikers daar heb je niks aan :-)
@daf77: ik ben een heel vrolijk & positief persoon hoor ;) En het op de markt brengen van de 9-5 & 9-4X is niet zo’n enorme klus hoor. Die waren in 2009 al gereed en GM had al het werk al gedaan voor die auto’s.

VM hoefde alleen de lopende band maar aan te zetten ;)
@robbie: GM had alles al geregeld, idd, maar toch zou die 9-5 er niet geweest zijn als VM/Spyker niet op die ON-knop had geduwd. Ik herinner mij plannen om de hele boel stil te leggen en het model ergens anders onder te brengen. Dankzij VM is er nu nog een kans(je) …

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).