Saab-update: geen vooruitgang, EIB krijgt de schuld

Auteur: , 11 Reacties

Het lange Paasweekend zit er op, en dus beginnen de persdiensten weer te draaien. Saab gaf zojuist via een persbericht een update met betrekking tot de situatie bij het bedrijf, en geeft hierin aan dat de Europese Investeringsbank momenteel de enige dwarsligger is in de poging de productie weer op gang te krijgen.

De verkoop van het vastgoed (Saab Property) is nog steeds onzeker. Het Zweedse NDO, dat de aandelen van Saab Property als onderpand voor de garantstelling voor de lening van de EIB heeft, is (onder 3 voorwaarden) bereid er afstand van te doen, maar de verstrekker van het krediet, de EIB, legt een aantal extra voorwaarden op tafel voor Saab, voormalig eigenaar GM, het NDO en het Zweedse ministerie van financiën, die allemaal partij zijn, en die, evenals de EIB, bovendien de komst van een nieuwe financier (Antonov in dit geval) allemaal kunnen vetoën. Kanttekening: het NDO is evenals de EIB nog niet akkoord met Antonov als financier.

De grootste horde die genomen moet worden schijnt de eis van de EIB te zijn dat de volledige lening binnen 90 dagen afgeschreven moet worden (een niet officieel bevestigde eis overigens). Met de verkoop van het vastgoed zou de lening van 400 naar 280 miljoen euro teruglopen, Saab heeft hiervan inmiddels 217 miljoen euro opgenomen.

In de Zweedse pers krijgt de EIB momenteel de volle laag, de Zweedse woordvoerder van Antonov noemde de gestelde voorwaarden volslagen onredelijk, en ook de voorman van de grootste metaalwerkersvakbond had geen goed woord over voor de voortslepende patstelling. Ondertussen wordt er nog steeds geen beslissing genomen, en het mag duidelijk zijn dat deze stilstand niet eeuwig gerekt kan worden. Spyker Cars, het moederbedrijf van Saab gaat vandaag weer in de slag met het EIB. Bovendien schijnt ANtonov vandaag nar Zweden te komen om met deze en gene te babbelen. Kort hiervoor was hij op vakantie in Argentinië en schijnt hij en passant even de Engelse voetbalclub Portsmouth te hebben gekocht. Wordt vervolgd.11 reacties

De Opel Ampera-e is duizenden euro's goedkoper geworden. Kijk hier voor meer info!
Tsja, het wordt er niet soepeler op nu, als men bezig is met déze vorm van produktie…
Lol, er worden inderdaad meer pb’s geproduceerd dan auto’s op het moment.
’t hele SAAB verhaal begint op een komedie te lijken, niet eens een klucht.
Probleem is dat je een fabriek voor weinig kunt overnemen, maar je toch kapitaal nodig hebt om de boel draaiende te houden.
In eerste instantie hebben de huidige eigenaren zich daar misschien wel in vergist.
Nu er economisch iets betere vooruitzichten zijn, lijkt het mij niet onmogelijk dat er andere krachten achter de EIB zitten, die SAAB naar de afgrond willen brengen om het daarna voor nog minder weerover te nemen.
Vergeet immers niet dat er machines bij SAAB staan en er kennis bij SAAB aanwezig is en goed geschoold personeel.
’t is eigenlijk wat de Japanners hebben gedaan na de ondergang van British Leyland: de kennis was er in Engeland om auto’s te bouwen, de infra structuur was er ook, er was alleen geen kwaliteits controle, overzicht, echt management en dicipline onder de werknemers.
Zucht… ik ben benieuwd hoe het afloopt. Ik ben geen Saab liefhebber, maar ik gun het ze gewoon om door te kunnen gaan, als kleine onafhankelijke fabrikant. Gewoon om te bewijzen dat het kan, dat je niet opgeslokt hoeft te worden door een bedrijf als VAG ofzo om te blijven bestaan.
Succes Saab mannen!
@stationcar: misschien is dit wel het bewijs dat bestaan als kleine onafhankelijke fabrikant helemaal niet meer mogelijk is. Saab was slecht af onder GM, maar het lijkt er op dat Saab nu nog slechter af is.
@mashell:
Misschien is het inderdaad niet mogelijk, maar zolang ze bestaan blijf ik erin geloven. Nu is Saab zeker niet slechter af dan onder GM, dan hadden ze nu namelijk simpelweg al niet meer bestaan.
Hieraan kun je zien hoe vreeeeeeeeselijk ingewikkeld die deal is geweest. En hoe knap het is geweest dat het gelukt is die deal uberhaupt tot stand te brengen! Een beetje respect is dan zeker op zijn plaats.

Er zijn zoveel belangengroepen. Ik vind het een erg vreemde beslissing van de EIB, die als taak heeft te ondersteunen om werkgelegenheid te behouden. Als ze dit soort vreemde eisen gaan stellen, staan zo 11.000 man op straat! Niet gek dus dat de overheid en vakbonden op hun achterste poten staan, dit is eigenlijk de essentie van de EIB.
Ik hoop dat het ze lukt,maar het is makkelijk om de EIB de schuld te geven .Denk dat die bang zijn voor maffia figuren die het bedrijf alleen maar ontdoen voor zijn laatste waarde.(ik zeg niet dat dit het geval is)
Wie de bedragen ziet, uitgezet tegenover de verkoopcijfers weet dat het een utopie is dat Saab nog een gezonde autobouwer gaat worden.
Ik gun Victor Muller al het succes, maar laten wij niet vergeten dat dit spel ook wordt gespeeld over de ruggen van aandeelhouders van Spyker Cars.
De hele gang van zaken van het afgelopen jaar bij Saab/Spyker verdiend IMO niet de schoonheidsprijs, continue achter de feiten aanlopen, zeker geen duurzame bedrijfsvoering.

Naar mijn idee is alles (helaas) uitstel van executie.
Het ging al jaren niet goed met Saab. De recessie van 2009- en de slepende onzekerheid over de redding van GM hebben alleen het laatste zetje gegeven. GM heeft dit goed ingeschat. En ze hoeven niet eens zelf het licht uit te doen, daar zijn ze vanaf gekomen.
De 9-5 slaat niet aan. De 9-3 komt te laat. En de 9-4x:
Dat is in de VS een compacte crossover, maar alles is daar een maatje groter. Daardoor valt-ie in Europa in het luxe segment en daar heeft ie noch de kwaliteit, noch het imago. En: hij wordt gebouwd in Mexico door GM, dat levert in Zweden geen werkgelegenheid op. De 9-4x is hoogstens goed om de Amerikaanse dealers iets meer omzet te bezorgen, maar dan nog…
De Zweedse regering is al gezwicht voor chantage, hopelijk houdt de EIB de rug recht.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).