Koningin Beatrix koopt een Cadillac [updated]

Auteur: , 67 Reacties

Heeft ons staatshoofd dan eindelijk die lelijke verlengde Volvo aan de kant geschoven en vervangen door een Amerikaans koekblik? We moeten immers iets doen om GM te ondersteunen en Obama te vriend te houden...

Nee, zo zit het niet helemaal. Het is waar dat het Koninklijk Huis een verlengde Cadillac heeft aangeschaft, maar die gaat niet de welbekende Volvo S80 vervangen. De Caddy is namelijk aangeschaft als vervanger voor de verlengde Lincoln Continental die voornamelijk wordt gebruikt door buitenlandse staatshoofden die op bezoek zijn. Ik weet niet precies hoe oud die auto is, maar volgens mij is dat ding zeker 20 jaar in gebruik geweest. Hoog tijd dus voor iets nieuws.

Het is opvallend dat het Koninklijk Huis heeft gekozen voor een Cadillac, want de laatste jaren wordt er eigenlijk altijd Ford (of iets van het Ford concern) of Audi gereden. Er is nog niet bekend gemaakt wat voor een limo Bea voor de buitenlandse gasten gekocht heeft, maar naar alle waarschijnlijkheid zal het een DTS zijn.

Die DTS levert Cadillac in 2 verlengde varianten, je hebt de DTS-L (+31,5 cm) en de nog veel langere DTS Limousine (ook ooit gebruikt door Donald Trump). Onder de motorkap ligt in beide gevallen een 4.6 liter grote Northstar V8 die er zo’n 280 pk uitperst. Voor welke versie Bea heeft gekozen weten we (nog) niet, maar zodra er meer info is dan zullen we dat melden.

En voordat er iemand gaat piepen over bakken met belastinggeld dat over de balk wordt gesmeten, doe dat maar niet. Zo’n verlengde DTS kost namelijk iets minder dan $50.000 en dan is je limo voorzien van alle luxe die je maar kan bedenken, tot aan een DVD entertainment systeem voor de achterbank aan toe.

Overigens ontving George W. Bush in 2005 als eerste een DTS limo, dat was wel een extreem gepantserde Cadillac DTS Presidential Limousine.

UPDATE 28-04
En jawel, dankzij bezoeker skokuddel hebben we de eerste foto’s te pakken van deze verlengde, verhoogde en gepantserde Cadillac DTS Limousine. En check ook die suicide doors! De foto’s kan je onderaan dit artikel vinden.

Hieronder nog even een foto van de auto waar Beatrix voorlopig zelf in blijft rijden:
Volvo S80 limousine Koningin Beatrix

PS het Koninklijk Huis reed van 1925 tot eind jaren ’50 ook al Cadillac. Zoals prinses Wilhelmina in 1949 hieronder in een Cadillac Open Tourer. Dus het Koninklijk Huis heeft wel degelijk een band met Cadillac.

Cadillac Open Tourer prinses Wilhemina67 reacties

Zullen de hippies blij mee zijn
Van onze belastingcenten!
@alcantara: Lekker kort door de bocht.Typische burgelijke opmerking!
@mbman: Nee, voor het koningshuis zijn; dat is pas burgerlijk.
@alcantara: Daar is helemaal niks mis mee. Tradities hou je gewoon in stand.
@alcantara:

Alsof een democratie een goed plan is.
@Hupke: volgens mij is Nederland een democratie hoor ;) Je bedoelt misschien een Republiek?
@robbie: Terechte opmerking, maar afgezien van de context heeft Hupke wel een punt: het is inderdaad de vraag of een democratie een goed plan is ;)
@robbie:

Daar versprak (vertypte) ik me eventjes.
Al ben ik wel een anti-democraat in hart en nieren maar dat is hier nu niet echt het onderwerp.

Ik vind dat jullie koningshuis zichzelf hier maar weer eens bewezen heeft door een vrij goede keuze te maken. Die Cadillac is redelijk stijlvol (discussie over mogelijk), praktisch, goedkoop, comfortabel en bovendien heeft die ook nog eens echt het imago van een staats wagen wat bij de huidige generatie van de S-klasse, 7-serie, A8-reeks wel ontbreekt.

En ik vind deze observatie alles behalve burgerlijk.
@Hupke: je bent een anti-democraat in hart en nieren? Wat heeft dan jouw voorkeur? Een dictatuur? Of misschien een oligarchie of theocratie? Ik ben zeer benieuwd!
@robbie: een dictatuur is heerlijk, zolang je de dictator bent of tot zijn “possie” hoort…
@robbie:


Onder het moto ‘there’s no government like no government’ ben ik eerder voor anarcho-kapitalisme wat natuurlijk niet te verwarren is met gewoon anarchisme(= let’s all go wild and run naked).
Het enige slechte wat daarover gezegd kan worden is dat het zou kunnen evolueren tot een oligarchie of feodaal systeem.

Ik bedoel ofwel ga je ervan uit dat mensen slecht zijn, (dus dan werkt communisme niet).
Maar dan zouden de mensen in een regering/ politie dus ook door en door slecht zijn. En wil je zo’n mensen als je baas?
Dus kan je evengoed leven zonder staat. Dingen die nodig zijn om te leven worden toch sowieso gedaan. (ik bedoel moet er een wet zijn die rijden met lege banden verbied? als je lek rijdt vervang je dat ding toch zelf?)


Ofwel ga je ervan uit dat mensen goed zijn (met een paar slechte ertussen) en dan heb je geen overheid nodig om iedereen binnen de lijntjes te houden.
bvb. Dat je aan een kleuterschool geen 120 rijden moet begrijpt iedereen daar is geen wet voor nodig en stel dat je buurman dat toch doet ga je hem wel eventjes de waarheid vertellen (moest hij 2m10 groot zijn en 150kg wegen dan breng je wel best de rest van de straat mee :P )

Kortom ik ben een liberaal/ libertariër/ anarcho-kapitalist of hoe men het ook noemen wil.


Democratie is op zichzelf een vrij vuil systeem want je verkiest ofwel een regering die daarna zich nietmeer moet verantwoorden en je leeft dus in een dictatuur van de meerderheid. Ofwel leef je in een Zwitsers systeem waarin je dus ook letterlijk leeft in een dictatuur van de meerderheid.
Daarbij is het systeem van algemeen enkelvoudige stemplicht (niet recht!) heel pervers.
De regering die mijn doen en laten bepalen kan is (mogelijk) niet door mij verkozen. De man in de straat heeft over mijn doen en laten dus evenveel te zeggen (moest ik perfect volgens de wet leven) dan ik. Dit klinkt niet zo verkeer als je erbij vertelt dat ik ook evenveel over hem te zeggen heb al hij over mij maar bedenk je je dat de helft van de stemgerechtigden (per definitie van IQ) een IQ heeft dat lager is dan 100 (en ik wil niet zeggen dat intellectuelen beter zijn) en dat een meerderheid gelijk is aan de helft +1. Dan besef je toch dat er iets mis is met dat systeem.
Ik zou toch op zen minst verantwoordelijk willen zijn over mijn doen en laten.


Maar om heel eerlijk te zijn zou ik al heel blij zijn met een iets wat slimmere regering (en geen 5 regeringen zoals hier in België) die niet alles aan banden leggen wil. Ik zou onze staatstructuur zo al willen wisselen met die van jullie (die al veel simpeler is). En in zo’n realistisch systeem is het leuk om te weten dat er nog zoiets is als een koninklijke familie die gelukkig genoeg nog verantwoordelijk omgaat met het geld dat van jouw gestolen is en daar persoonlijk voor verantwoordelijk is ipv dat de verantwoordelijkheid verdeelt is over meer dan de helft van het volk.
@Hupke:
anti democraat? interessant… niet dat ik noodzakelijk zo voor de democratie ben.
@robbie: Constitutionele Monarchie (of hoe je dat ook zegt), met een sterke minister-president die weet waar hij het over heeft. (Wie in feite dan een dictator met gelimiteerde bewegingsvreiheid is)
@mbman: Kort door de bocht? Deze auto is gewoon van belastingcenten betaald hoor.
Of dat goed of slecht is laat ik even in het midden.
@mbman: Kort door de bocht? Ik geef het je te doen met zo’n slagschip door een kort bochtje gaan!
@alcantara:
Ik ben ook niet voor ’t burgerlijk huis maar ik vind jouw opmerking van “van onze belastingcenten” toch behoorlijk burgerlijk :P
@TWJ:
onze samenleving is er redelijk op achteruit gegaan sinds “burgerlijk” zijn iets vies is geworden. Leve de burgerlijkheid!
@alcantara:
de grootste uitzuigers zijn bankiers, koningshuis zijn kruimeldieven daarbij vergeleken.
Sorry,lees nu pas de tekst. Prijs is inderdaad nog vrij schappelijk.
@alcantara: Voor die prijs is hij denk ik niet gepantserd…
@mrbones: dat is die Volvo ook niet (als het goed is). Die heeft overigens ook geen leer, maar stof.
@robbie: De Cadillac van Obama heeft stiekem ook stoffen bekleding. Dat ze daar op bezuinigd hebben…
@alcantara: Dat had je nou niet moeten zeggen. Ik lag in een deuk van al die grapjassen die op je los gingen. En ik dacht dat je het expres deed.
Kunnen ze Spyker niet een financiële ondersteuning geven met een C8 ELWB oid of een SAAB 9-5 L? Dan heb je en wat speciaals en val je nog op als Obama langs komt rijden.

Ik ben benieuwd wat kroonprins Willem-Alexander als vervoer krijgt tijdens zijn koningschap.
@cheetacars: die neemt gewoon de Volvo S80 van mama over.
ik hoorde dat ze deze hadden aangeschaft als vervoer voor maxima en alexander omdat daar het hele gezin in kan.. en daardoor kwam de geruchtenstroom weer op gang over het aftreden van Beatrix..

zo shownieuws!
@kevinc3: Blijkbaar weet je er alles over? :D
@As_long_as_it_is_fast: ja tuurlijk! (not) ^^
hoorde het toevallig.. toch grappig dat je het weer kunt gebruiken toch ^^
@kevinc3: voor al het SBS Shownieuws zullen we voortaan bij jou aankloppen ;)
@robbie: doe maar niet ^^ tis een ruk programma.. maar als je beneden zit moet je verplicht met mammie meekijken hé
-edit: dank u, is inmiddels gefixt-

OT: Wat een lelijke auto. Dit straalt saaiheid uit vind ik. Dat zijn ze waarschijnlijk ook, maar toch. Overigens typisch Amerikaans, een 4.6 V8 met maar 280 pk…
Ah, Donald Duck had er ooit ook eentje. Nou nou.
Toen ze laatst in Duitsland op bezoek was werd de Koninklijke familie rondgereden in een S600 Pullman en toen ze in Qatar waren in een Maybach. Komen ze in Nederland met een Cadillac van $50k :’)
Ik ben best benieuwd, kan het Beatrix ook maar íets schelen waar zij in rijdt en waar bezoekers in rijden, of is ze niet zo ‘oppervlakkig’? Zou het haar überhaupt opvallen als er een nieuwe auto is gekocht? (ik neem niet aan dat ze hem zelf gaat uitzoeken)
@Citrofiel: Voor het nieuwe interieur van haar vliegtuig was ze wel betrokken hoor, ik denk dat iedereen dat wel belangrijk vind. Je zit er best vaak in.
Ik vind de DTSL wel een erg gave bak.
Ik ga niet zeggen dat de auto goed de concurrentie aan kan met andere lange topsedans, maar deze mag er zeker wezen.
Zal ook lekker rijden.
Wel triest hoor 280pk uit zo’n groot blok
@mrbones: Het is niet te geloven he? Maar dat is vaker met Amerikanen zo het geval…
@mrbones:
ja want in een limo heb je 750Pk en een twinturbo nodig?
Dat blok heeft amper onderhoud nodig, zal altijd betrouwbaar zijn, zal niet snel verslijten en door zijn lage toeren zal je hem niet horen draaien. En dat heb je wel over voor het hoge verbruik, niet dat zij wakker zal liggen van de prijs van de benziene
@six-trey:
Nee Six-Trey.
Het interesseert hier natuurlijk ook geen hond of er nou 350, 200 of 500pk in die limo ligt.

Maar dan mogen we toch wel opmerken dat het ten minste lichtelijk wrang is dat er een 4.6 liter V8 nodig is bij de Amerikanen om slechts 280pk te produceren.

Dat moet ook kunnen met een 3.5 liter blok bijvoorbeeld, en daarmee bedoel ik dus te zeggen dat dit gewoon geen efficient blok is.
@TWJ:
wat wil je dan? een honda motor van 2L die 11,000 toeren draait? zullen de passagiers fijn vinden.
Zag vanmiddag in Delft precies zo eentje rijden..
Ik moet zeggen dat ik wel eens fraaiere limo’s gezien heb.
sooow, die is wel lelijk zeg..
Ha dat is goed zeg. Eindelijk een gaaf merk voor de konigin.
Ik vind het wel grappig, maar zal de pantsering van dit exemplaar niet gaan zorgen voor een prijs boven de 50 ruggen? Het koninklijk huis heeft overigens wel leuke auto’s gereden door de tijd.
Volgens mij stond er laatst zo’n Cadillac van Wilhelmina te koop.
In vergelijking met een verlengde Duitser wel een leuke prijspakker. Zeker als de auto toch alleen voor buitenlandse staatshoofden gebruikt wordt. Zo vaak komen die toch niet.
@Jazzie: Prijs/kwaliteit zie je er dan wel vanaf! ;)
@RickB: De DTS heb ik nooit van binnen gezien, maar de CTS wel en die heeft een mooi en netjes afgewerkt interieur.
Jullie Nederland koningshuis blijft in ieder geval goedkoper dan ons Belgische, met Fords,Volvo’s en een enkele Cadillac. Terwijl onze Saksen-Coburgs graag zich met Mercedessen, BMW’s en Audi’s laat rondrijden.
Niet dat het erg is, een staatshoofd hoort in een deftige wagen rond te rijden
@mercedesfan: Persoonlijk zou het ons koningshuis sieren om Duits te rijden. Een S-Guard o.i.d. Aangezien Duitsland voor een groot deel ons “brood” betaald. Een S-klasse meer of minder zal Duitsland financieel natuurlijk een zorg zijn, het zit hem puur in het teken.
Nou, als deze ook 20 jaar meegaat is 50.000 dollar (dat is 160 euro geloof ik) een koopje!
Ach, wees blij dat we niet elke 4 jaar een president moeten kiezen! Dat is pas echt duur. En zie je het al gebeuren, President Job Cohen?? Dan pist de hele wereld pas in de broek van het lachen. En als wij president verkiezingen zouden hebben dan is de kans groot dat Cohen of een andere linkse zakkenvuller president wordt, want half Nederland is zg ‘sociaal’.
En ik denk dat Bea niet echt een dure smaak heeft qua auto’s. De Scorpio heeft ze ook behoorlijk lang gehad.
@rufctr01:
Ja man, politieke discussies op autoblog….
Beter laat je die ongenuanceerde onzin achterwege en blijf je bij auto’s.
Waarom geen mooie Saab 9-5 Limo? Lekker Hollands toch?
@The360box: wat is er nou eigenlijk Nederlands aan een Saab 9-5. Dat Victor Muller daar nu zin spaargeld aan het verbranden is? De wagen is gewoon bij Opel in Russelheim ontwikkeld!
De efficiëntie ten top, een auto die 20 jaar mee gaat en voor zijn opvolger hooguit 75.000 euro neertellen, wat hebben wij toch een fantastisch koningshuis!
Goed bezig die Bea, dat moet Alex nog maar eens evenaren, die zal het knap lastig krijgen, met dat soort dingen, hij heeft namelijk een duurdere smaak, van zijn Opa geörven. Maar misschien brengt Maxima uitkomst, met d’r microkredieten.

OT: Leuke en goede keuze, die Cadillac. Bea heeft het laatste woord en de handtekening gezet en Bea laat zich goed informeren over dat soort zaken, dat houdt ze graag zelf in de hand. Bea is ook van het beheersbare type, met een efficiënte en economisch verantwoord koopgedrag. Bea is misschien iets te zakelijk, maar regelt het allemaal wel goed, ook geeft zij tegengas, als het haar niet aanstaat.
Bea is best wel top, voor Nederland, ik ben blij, dat zij een aandeel van zeggenschap heeft in ons landje.
De nieuwe auto is er al, en ook al in gebruik. Zie foto’s hier van enkele weken geleden:

https://picasaweb.google.com/skokuddel/Orange2011DenHaag9April2011#
@skokuddel: thnx! Het is dus idd een verlengde (en verhoogde & gepantserde?) DTS geworden!
@skokuddel: PS Mogen we je foto’s in ons artikel zetten?
@robbie: Geen probleem!
UPDATE Gallery met foto’s van Bea’s nieuwe ride geplaatst.
Op zich niet eens zo lelijk.. Maare gaat het koninklijk huis binnenkort ook weer een Skoda Superb rijden? Die reden ze ooit namelijk ook! En ja dat is waar..
Het kan ook nooit gewoon een gepanserde TWINGO zij hè!!
omg omg omg had bea geen maybach kunnen kiezen… is toch meer stijl dan een cadi?
deze cadi ziet er uit alsof Bea samen met alex een toneel stukje gaan opvoeren van batman en robin!
“Zo’n verlengde DTS kost namelijk iets minder dan $50.000”. Zal best, maar dan komt de pantsering er nog bij. Ik denk niet dat de veiligheidsdiensten van buitenlandse staatshoofden vervoer in een blikje toestaan.
Mooi vind ik hem niet. Een paar weken terug gekeken naar de Royal Wedding in Londen en me daar verbaasd dat veel gasten in Maybachs vervoerd werden, tot het me daagde dat het Bentley State Limousines waren. Dat zag er goed uit maar waarschijnlijk wel wat duurder dan Cadillac. Maar ze waren wel mooi binnen Volkswagen gebleven ….
@mercedesfan: Saksen-Coburgs? Ze heten toch al sinds 1920 “van België” ? :-)

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).