Terug in de tijd: Gemballa Mirage

Auteur: , 38 Reacties

We gaan wederom een aantal decennia terug in de tijd om een blik te werpen richting een ernstig verbouwde voiture. Eentje in de categorie OMGWTF, maar uit een jaar waarin die afkorting nog helemaal niet bestond. Maak kennis met de Gemballa Mirage.

We schrijven 1986. Autominnend Duitsland had inmiddels kennis genomen van het feit dat zich ergens in Leonberg, nabij Stuttgart, een firma bezig was met het ‘verbeteren’ van Porsches. Want zo zag Uwe dat. De eerdere Avalanche (foto) was al niet bepaald geschikt voor tere kinderzieltjes, maar met de Mirage wist Gemballa helemaal een statement neer te zetten. Dát was tuning van de bovenste plank. Geen geouwehoer met enkel wat tupperware rondom een auto plakken, een ander chipje plaatsen en er dan heel leuk iets over vertellen. Nee, dit ging dieper.

Het kan zijn dat je meermaals naar deze creatie moet kijken om jezelf ervan te overtuigen dat er een doodnormale Porsche 930 Turbo onder de Mirage schuilgaat. De rigoureuze ingrepen van Gemballa -bredere wielkasten, bodykit al lá Ferrari Testarossa, verlaagd dak (10 cm), enorme achtervleugel van staal, ander front- maken van deze auto eigenlijk een compleet nieuw model. En dan ben je als tuner goed bezig, wat je ook van de creatie mag vinden. De Mirage die je hiero op de foto ziet is de enige die ze ooit hebben gebouwd. Een exclusief grapje, met een even zo exclusief prijskaartje: 570.000 DM. Omgerekend 291.000 euro.

Qua motorprestaties blinkt deze knaap ook wel aardig uit. Hiervoor wende Gemballa zich tot de pk-hoofden van RUF. De wens eis van de toekomstige eigenaar was namelijk dat het Porkertje minimaal 500 pk meekreeg. Dus kwam RUF met een 3.4L twinturbo boxermotor aanzetten, die om en nabij de 500 pk’s op de achterwielen afvuurde. Mede dankzij deze powerplant stoof de Mirage in 4,4 tellen naar de honderd km/u, om bij de 310 pas te stoppen met versnellen. Let wel, we hebben het hier over een bouwsel uit 1986. Zeer knappe cijfers!

Eén van de meest opvallende features zijn de zijspiegels. Want dat zijn namelijk helemaal geen spiegels. Op de plek waar ze horen te zitten pronken twee camera’s met autozoom-functie (ja, het waren de eighties, dus dat is bijzonder) die de beelden naar een monitor bij de km-teller sturen. Kijk maar. Ook daar zou Hasselhof warme gevoelens bij krijgen.

En dan de hamvraag: wat is er eigenlijk met dit kunststukje van de tuningwereld gebeurd? Iemand enig idee waar deze vierwieler vandaag de dag uithangt?38 reacties

Een jaar lang je auto voltanken met korting Bepaal zelf wat je betaalt!.
Hij is er wel op vooruit gegaan
@jobh: leuk profiel plaatje…
@AlwinH: je blijft het maar zeggen hè.. ;)
@Ferdinand1: Ik heb 1 keer eerder een poging gedaan, maar nooit reactie gekregen.
@jobh: Hij leeft niet meer, ik weet niet hoe dat ‘er op vooruit gaan’ is?
@ricardo: We schrijven 1986. Autominnend Duitsland had inmiddels kennis genomen van het feit dat er ergens in Leonberg, nabij Stuttgart, een firma zich bezig…

Er…Zich…(tip: maak van Er het woordje Zich..en de zin klopt fantastisch !)
@Megakix: check, heb de zin iets aangepast.
op de foto heeftie verschillende kentekenplaten en wielen.. zeker weten dar er maar 1 bestaat?
@rikus: Ik gok erop dat uwe hetzelfde deed als ac. Gewoon voor elke journalist die hem ging testen over spuiten zodat het leek alsof er meerdere gemaakt waren. Andere velgies en keteken plaat erop zetten en weer een andere auto op de foto.

Maar waarom in vredesnaam een stalen spoiler! En ook nog 1 die zo ver uitsteekt over de achterwielen!
Dat gat tussen de koplampen, in de kofferklep, zit daar een batterij opklap-Hella’s voor op het circuit onder? Of raketten? Extra radiatoren misschien?
Waarschijnlijk staat deze spuuglelijke mirage nog bij de amerikaan die hem toen van uwe heeft gekocht ;)
Maar laat hem daar maar lekker staan.. Hij staat mij er best
Wow..
Dat het niet de verkoop in is gegaan hint toch wel een beetje dat er iets mis mee was. Betrouwbaarheid? Veiligheid? Ontploffingsgevaar? Hou rekening dat het de jaren 80 waren ;) Op papier geweldig, in het echie waarschijnlijk wat minder.
Toen fout zijn onwijs in was! Hoewel, toen was het mode… :D
Behoorlijk aan de prijs ook, bijna 3x zo duur als een gewone 911 turbo damals.
Wel gaaf dat iemand nog IETS probeert te maken van een kever.
Dat verlaagde dak staat haar wel erg goed!
Die zes uitlaten zijn echt zoo jaren 80 :). gaaf!!!
Onderhuids allemaal leuk en aardig, maar dat uiterlijk. Gewoon nee. Heel fout kan ook goed zijn, maar in dit geval niet.
@Ferdinand1: Dat was toen in, mode, mooi, leuk, etc. Ga maar eens naar http://www.1000SEL.com
@RickB: mode kan ook fout zijn!
Wat hadden die camera’s nou eigenlijk voor zin? Als ze die nou achterop hadden geplakt, had je geen uitstulping aan de zijkant.
Hij is zo fout… Maar ik vind hem prachtig
De platte neus is op bestelling ook door Porsche zelf geleverd en werd ook gebruikt bij de racewagens 935/936 meen ik. Werd Flachschnauzer (platte snuit) genoemd.
@w0o0dy: der Moby Dick ja!
@Ferdinand1:
http://farm4.static.flickr.com/3477/4039911530_4f9f8162ee.jpg

Der Moby Dick ( Opel kadett C coupé )
@Laue:
Sorry ik post alsnog een Porsche… Ik weet zeker dat er van de C kadett ook ooit een “moby dick” extreme uitbouw is gemaakt. *Zoekt verder*
@Laue: Ik zoek met je mee, maar tot nu toe tevergeefs.
OT:Verlaagd dak is vet.
Ook nog even een gewone “Flachschnauzer”
http://porschebahn.files.wordpress.com/2009/10/000_0059.jpg?w=500&h=375
@w0o0dy:
De 935 was een geblazen racer die nog wat gemeen had met een 911 (eerst was er de 934 die een nauwe verwantschap met de 911 vertoonde, bij de 935 was dit al wat minder duidelijk). De 936 was een prototype racer die nog flink gebruik maakte van de onderdelenbank van de 917 (buizenchassis en remmen) maar dit dan in combinatie met een kleinere geblazen krachtbron.

In de jaren ’80 kon je inderdaad ook een 911 Turbo bestellen met klaplichten, droeg de naam “Flachbau” (ook wel “Slantnose” of “Flatnose” werden in de VS gebruikt). Maakte deel uit van het “Sonderwunschprogramm”.
@StijnB:
De 935/78 “Moby Dick” was trouwens een van de vele 935’s. En trouwens niet zo’n succesvolle 935, dit integenstelling tot de anderen kortere soortgenoten. Maar zijn specifieke look maakte hem onsterfelijk..
Met wie zou Uwe daar zitten te bellen…?
Derrick?
@doewap: Haha
Die camera’s, fantastisch. Nu is het niet meer dan een dikke rol drop.
Heb je zo’n uitzicht in de achteruitrijcamera, blijf je achter ’t stuur zitten.
Zum kotsen…
Weet er iemand wat er uit die klep op de motorkap komt?
Verlichting?
Luchthapper?
James Bond raketten?
Hoe kun je een porsche verkrachten —–> Gembala knows they answer!!
Duitsers en nep gare Testarossa widebody-kits :(

http://i276.photobucket.com/albums/kk19/th3humpedcamel/Cars/5-2.jpg

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).