Herinner je de Willys nog?

Auteur: , 29 Reacties

The Daddy. De directe voorvader van niet alleen de Jeep Wrangler maar ook Land Rover Defender en Toyota Landcruiser. De 4x4 waar het allemaal mee begon en zonder welke we waarschijnlijk zelfs geen SUV's hadden gehad. Een auto met een actief verleden en een zeer belangrijk onderdeel van WO2.

De Willys (MB) heeft werkelijk alles veranderd. Een betrouwbare manier van vervoer, offroad en super breed inzetbaar in de vele oorlogen waar deze heeft meegedaan. Voor de Willys reed het (Amerikaanse) leger rond op motorfietsen en met T-Ford’s. Sinds de Willys rijdt men rond in 4×4’s.

We schrijven 1940 als het in de VS begint te knijpen. Er is veel behoefte om het leger te moderniseren. De sterk toenemende onrust in Europa versterkt dit. Ze willen snel een lichte vierwielaangedreven auto. Leeggewicht: 590kg, een motor met minimaal 115Nm, geschikt voor 3 personen en met een wielbasis niet langer dan 75 inch (190cm). Bij 3 bedrijven gaat het licht aan, allereerst Bantam, na veel vertraging en aanmoediging ook Ford en Willys-Overland. Zij krijgen zelfs de blauwdrukken van de eerste deelnemer, Bantam, aangereikt.

Uiteindelijk weet geen van de 3 deelnemers zich aan het voorgeschreven gewicht (590kg) te houden. Alle 3 krijgen ze de opdracht 1500 test exemplaren te maken. De auto’s mogen nu droog maximaal 980kg wegen. De wielbasis groeit naar 80 inch (203cm). Met haar sterkere 60pk (130Nm) 2,2 liter viercilinder wint Willys uiteindelijk in juli 1941 de ‘hoofdorder’ van 16.000 auto’s.

Het is een eigenzinnige auto, zeker naast een moderne vierwieler. Onderop vinden we (natuurlijk) starre assen en bladveren. De versnellingsbak heeft 3 verzetten en er zit een ‘tussenbak’ aan vast. De tussenbak geeft een extra keus uit 2 versnellingen en schakelt tussen 4- en 2-wielaandrijving. Achter het stuur moet je niet te veel aan gesynchroniseerde moderne auto’s denken. Met een beetje tandenraspen en uitproberen lukt het besturen vanzelf.

Pas als de Willys in dienst is genomen krijgt deze de (bij)naam jeep. Eerder een koosnaam dan een typenaam. Uiteindelijk zijn er van 1942 tot en met 1945 361.339 Willys MB’s geproduceerd.29 reacties

Neen, geen koosnaam, eerder een verbastering van de codenaam in het leger voor dit vehikel nl GP (General Purpose) en dat GP werd weer Jeeep !
@desjonnies: natuurlijk heeft de ‘verbastering’ geleidt tot de ‘koosnaam’. Ze mochten het dappere wagentje wel en via de media etc. werd “jeep” makkelijk opgepakt. Verder lijken de ‘experts’ er nog steeds niet helemaal uit hoe de naam ooit ontstaan is.
@Alwood: Aparte experts heb jij dan. Ik wist al een jaartje of 10 dat het een verbastering was van GP.

Overigens hoeft een stuk materiaal niet geliefd te zijn om een bijnaam te krijgen :)
@bozewolf: Dat verhaal bestaat al veel langer dan een jaartje of tien, maar dat wil nog niet zeggen dat het waar is. Zo zijn er wel meer weetjes die iedereen voor waar aanneemt, maar die dat niet per se zijn, zoals de Mitsu Starrion die eigenlijk Stallion moest heten, maar de Jappies hebben moeite met R en L, of de St-Bernardshond met het tonneke…
@Esprit_de_Flandre: General Purpose vehicle naar “GP” naar “Jeep” is al zo vaak bevestigd dat het onzinnig is om er iets anders van te brouwen. Elke GI die je vraagt zal je zeggen dat ’t daardoor komt.
@bozewolf: En daar roep je meteen weer zo’n wereldberoemd twistpunt op. Waar staat de afkorting G.I. voor bij soldaten? Weet je dat ook niemand dat exact weet? Zoek maar op wikipedia, etc. Heb zelfs er een keer een docu op gezien op Discovery.

Er zijn tot nu toe 3 antwoorden:

1: GI staat voor Galvanised Iron. Dit komt voort uit het feit dat een soldaat in zijn uitrusting altijd een ijzeren bord en mok heeft. Heel veel soldaten hangen dit los aan de rugzak. Dan kunnen ze de beker meteen pakken om te drinken. Als er dan soldaten aankomen hoor je dat rammelen aan de rugzak. Dan zeiden de mensen “daar heb je GI Joe weer..”

2: GI staat voor Government Issued. De gedachte achter deze opmerking is dat alles wat met het leger te maken heeft een staats aangelegenheid is.

3: GI staat voor Ground Infantry of General Infantry, eigenlijk gewoon de Engelse benaming voor Landmacht.

Kijk maar op Wikipedia, answers.com, etc, etc. Volgens de ene is 1 de waarheid, volgens de andere 3, etc. Wie het weet mag het zeggen… ;)
@Freewarefreak: Ik heb nog een ander verhaal gehoord over ‘GI’.

Namelijk dat het de initialen zijn van de kleermaker van het Amerikaanse leger, die ze op elk uniform zette achteraan in de nek (waar nu het etiketje zit met merk en wasvoorschriften). De Duitsers namen de uniformen van de gevangen soldaten en zagen overal ‘GI’ staan, en dacht dat ze zo genoemd werden. Ze spraken dus over GI’s, en die term is overgewaaid naar de US.

Maar of dat waar is…
@bozewolf: Alsof je een GI kunt verdenken van een objectieve en doordachte eigen mening. Die mannen zijn getraind om gewoon te geloven wat de leiding zegt.

Maar los daarvan, het is niet omdat het al lang de ronde doet, dat het waar is. Het ‘tonneke’ van de St-Bernardshond bestaat ook al meer dan een eeuw, en veel mensen geloven het nog steeds, terwijl het volledig bullshit is. Er heeft nooit een St-Bernards-reddingshond met zo’n ding aan z’n nek gelopen.
@bozewolf: Kijk, nog een verklaring voor ‘Jeep’. Uit 1936 zelfs, voor de eerste Willys MB…

http://en.wikipedia.org/wiki/Eugene_the_Jeep
@desjonnies: Kan je ook koosnaampje noemen hé. Zoals de High Mobility Multi-Purpose Wheeled Vehicle – HMMWV – een Humvee geworden is…
Geweldig ding .Mijn opa heeft er een uit 43.Alleen vind ik het nogal lastig rijden.Vooral dat schakelen gaat me niet best af
@ DeSjonnies: Klopt helemaal! GP werd Jeep…
@rufctr01: Idd, net als HMMWV Humvee werd. Krijgsmachten houden van afkortingen. ;)
-edit: check en bedankt-
@bozewolf:http://www.verzetsmuseum.org/binaries/achter_de_iconen/bevrijding/bevr_jeep_utrecht_370.jpg
@bozewolf: Haha, ‘voor drie man’…
@Esprit_de_Flandre: En verdomd knap met een bejaard fototoestel een scherpe “meetrek” foto maken. Toen had je nog geen Nikon’s.. ;)
Godverdomme, waarom zijn plaatjes hier zo kut te posten? Dat gezeik met die lange IMG tags, dat kon 10 jaar geleden al simpeler.
-edit: fixed, wel zorgvuldig invullen he ;) –
Zet er ook even bij dat Ford bijna de helft van het totale aantal heeft gemaakt.
The car that liberated europe…

Over de naam Jeep bestaat nog wat onenigheid trouwens.
Het kan inderdaad staan voor de verbastering van GP, het kan echter ook een koosnaam van de G.I´s destijds zijn, genoemd naar de hond van Popeye uit de strips, Eugene the Jeep…
http://en.wikipedia.org/wiki/Eugene_the_Jeep

Zal waarschijnlijk nooit duidelijk worden welk verhaal waar is, maar dat maakt het wat mij betreft mooier…
Wat betekent de afkorting van Willys MB ?
@Flatfour: Zo te lezen de opvolger van de MA

http://nl.wikipedia.org/wiki/Willys_MB
Blijft een uniek voertuig!

Hier wat leuke foto’s van mijn flickr vriendje (pun intended)

Kijk,
dat waren nog eens tijden.
Alles makkelijk te repareren, en alleen te besturen door échte mannen.

Dan zie je meteen het verschil tussen een kerel en een wijf.
@ Flatfour

Willys MB staat voor Model B….2e Model na Model A de Willys MA uit 1941. Pre productieserie..

En oja…GP staat niet voor General Purpose!!!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).