Jaguar werkt aan totale integratie

Auteur: , 38 Reacties

Het zit in moderne auto's niet snel goed. Je hebt honderdduizend knopjes op je dashboard waarvan je van geen enkele de functie weet of alle besturing gaat via 1 centrale draaischijf waarmee je altijd uren aan het zoeken bent. Dat kan beter. Jaguar denkt het antwoord te hebben: gewoon geen besturingsysteem meer inbouwen. Dat zoek je maar uit met het kopen van een nieuwe telefoon.

Helaas geldt dit voorlopig alleen voor Blackberry gebruikers. Samen met Blackberry-producent RIM werkt Jaguar aan het Connect and View systeem.

Een Jaguar met Connect and View integreert als het ware de Blackberry in de auto. Voor de besturing van de auto heb je nog de beschikking over de traditionele knoppen. Alle multimedia, applicaties en het telefoonboek kunnen van de telefoon overgenomen worden. Het smartphone-scherm wordt hierbij weergegeven in de auto, centraal op het dashboard.

Jaguar hoopt het de klanten hiermee makkelijker te maken. Zij hoeven maar te wennen aan 1 besturingsysteem, dat van de telefoon. Een groot voordeel aangezien de meeste smartphone gebruikers deze op regelmatiger basis gebruiken dan het multimedia systeem van de auto. In de praktijk kan dat een flink wat tijd en ergernis schelen.

De Jaguar XJ Dockingstation for Blackberry Edition moet 2012 klaar zijn. Tot die tijd toch maar de smartphone tegen de ruit plakken? Check de video op Engadget.com.

Met dank aan Matthijs voor de tip!38 reacties

mooiste interieur van Jaguar sinds jaren !!
Lekker handig. Op een gegeven moment heb je wel gezien met je Blackberry en dan moet je Jag nog wel een tijdje mee… of andersom :)
eindelijk is een merk dat niet voor die fashionhype, genaamd ipad, gaat
@Jantje_555: Het zou kunnen dat ze er goed voor betaald worden. SAAB is ook bezig met Android. Ik geloof niet dat ze daar zelf veel geld en moeite in steken.
@Jantje_555: Maar wel voor Blackberry, dus ze gaan wel voor hetzelfde iets.
@Jantje_555: waar slaaaaaaaa√°t deze opmerking op, iedere producent wil dat zen producten een hype worden, jij bent, in dit geval, kk dom
@Stopwearingpants: Nee hoor, dat is zeker niet het geval. Het probleem van hypes is namelijk dat ze na een tijdje vanzelf overgaan.
Dus zijn er ook producenten die voor de langere termijn gaan en dus producten maken die weliswaar niet geweldig hip zijn maar wel goed en degelijk (bijv. Lenovo laptops) of hun producten zo goedkoop maken dat ze toch wel verkocht worden.
@potver7: jij hebt het nu over markt positionering, een goedkoop ding kan ook hypen bijvoorbeeld, een hype staat buiten of het duur/goedkoop/degelijk of wat dan ook is, alstublieft. U got served. Hard.
Jaguar beseft niet dat jezelf vastzetten aan 1 fabrikant van smartphones het domste is wat je kan doen. Er is geen markt dat zo snel veranderd qua concurrenten en platformen. Voordat je het weet gebruikt geen hond Blackberry meer en daar zit je dan met je jaguar die alleen met een telefoon kan werken.
@Relief: inderdaad, tis beter dat je een systeem maakt dat meerdere types telefoons herkent en die kan overzetten op het grote scherm. Maar misschien is dit Jaguar’s manier van een tussenstap bedenken tot ze zo ver zullen gaan…
@Relief: En jij vergeet daarbij ook dat de echt zakelijke gebruiker al ruim 5 jaar lang niets anders gebruikt dan een BlackBerry. Met name in de VS waar die dingen gewoon in 90% van de gevallen de standaard bedrijfstelefoon is. Dat stimuleert bedrijven ook meteen om een Jaguar van de zaak te laten gebruiken.
@raphael:

Blackberry was paar jaar terug inderdaad heel populair. Maar dat is totaal omgeslagen de afgelopen twee jaar. RIM is de afgelopen jaar dramatisch aan het dalen en word binnen een jaar of 2 van alle kanten ingehaald. En op dat moment wil Jaguar dus pas een BB-dock uitbrengen.

Like i said, er is geen dynamischere markt dan die van de telecomindustrie.
@Relief: Waar heb jij het over man? De BB Bold is de beste verkopende smartphone ter wereld van 2010. Ze hebben nog nooit zoveel telefoons verkocht als in 2010 en de eerste 3 maanden van 2011 neemt het aantal alleen toe.

En daarnaast gaat dit helemaal niet over consumenten die android of een iphone hebben. Het gaat om de zakelijke markt en daar heeft niemand een Iphone of een android toestel. Misschien moet je daarvoor ervaring hebben in het bedrijfsleven.
@raphael: Mensen schijnen nog steeds niet te begrijpen dat de BB wereldwijdt in 90% van de gevallen nog steeds dé bedrijfstelefoon is.
@raphael: Ik dacht het ook meteen! Know your facts Relief. De BB is de beste verkochte smartphone van de USA EN van Nederland, etc. The number one! Maar dat is totaal omgeslagen? Toch maar wat beter tweakers.net e.d. in de gaten houden zou ik zeggen. ;)
@Relief: Zouden ze dat niet eerst allemaal onderzocht hebben denk je?
Zoiets dus?
http://www.youtube.com/watch?v=4B_I4P1R2x8
@robbie: niet echt want in die BMW nemen ze niet het besturingsysteem van de blackberry over. Je zit nog steeds met je BMW-knop te pielen in plaats van dezelfde commando’s op een vergelijkbaar touchscreen te geven als je gewend bent van de telefoon.
@Alwood: had de bijbehorende Jaguar video iid nog niet gezien. Maar heel boeiend lijkt het mij nog steeds niet. In een normale XJ heb je ook al zo’n touchscreen en kan je wel gewoon bellen.
Een blackberry is toch geen straf?
Overigens kan ik me voorstellen dat je straks op je Iphone of iets anders een Jaguar-App download en zo je auto kunt bedienen; via blauwtand of een ordinair stekkertje. Zou mooi zijn, valt er voor dieven ook geen navigatie meer te jatten wanneer jij je telefoon uit de auto meeneemt. Bovendien gaan wegenkaart updates ook via je mobiel; lijkt mij ideaal!
ik hoor het al weer, het zit hier weer vol met iphone fan boys!
Terwijl dat, zoals hier reeds gezegd, de hele zakenwereld een BlackBerry heeft en ook meer en meer particulieren dit nu gebruiken
Mijn GP Abarth heeft windowsgestuurde software, die mijn e-mailberichten (als ik het wil) door een dame laat voorlezen…dus hoezo vooruitgang bij Jag ? :lol:
@Megakix: ohja, en dat geldt voor iedere telefoon, android, symbian etc..
Goede ontwikkeling! Voor de toekomst zie ik wel multi-platform (iOS, android, RIM OS, windows mobile) toegang. Op basis van je eigen herkende profiel ook direct de juiste instellingen voor spiegels, stoelen, instellingen voor onderstel en motormanagement en andere zaken. Indien je een standkachel in je auto hebt: gaat wel of niet aan op basis van combinatie van je locatie (weersverwachting) en afspraken in je agenda.
Ik wil geen BlackBerry, maar ik wil wel een Jag. Wat moet ik nu… :?
Het idee is best goed, zelf dacht ik daar namelijk ook aan. Een telefoon is qua gebruiksgemak best hoogstaand en daar kan dus veel van overgenomen worden in een auto. Waarom ik echter geen toekomst zie in dit idee is dat veel mensen nog geeneens een sms weten te versturen, laat staan een smartphone hebben. Een ingebouwd besturingssysteem van een auto of ontelbare knoppen is weliswaar niet meteen het meest gebruiksvriendelijk, maar het is wel iets wat je meteen bij een auto meekoopt. Daardoor zullen mensen die geen smartphones hebben hier geen gebreken aan ondervinden, in tegenstelling tot wanneer je een auto afhankelijk maakt van een bepaald extern onderdeel. Ook vergeten ze een belangrijk iets. Een telefoon is een gebruiksvoorwerp wat weleens wilt vallen of spontaan ermee op wilt houden. Het repareren van dit ding of het vervangen ervan duurt meestal een week of 2-3. Wat gebeurt er dan met je auto?
@jzaero: Ik denk niet auto fabrikanten zo dom zullen zijn om vitale autofuncties af te laten hangen van je telefoon. Wat ik wel gaaf vind is dat je auto functies kunt verlengen naar je telefoon. In dit filmpje stoppen ze de telefoon in de auto.. standaard User Interface, etc. Maar in dat fimpje van de Seat concept is het precies andersom, daar neemt de telefoon zaken van de auto over zoals toerental, watertemp, etc.
Dit is leuk voor mensen die elke 3 jaar een nieuwe auto kopen maar voor de rest is het niks.

Wat doen ze over een paar jaar als er nieuwe modellen blackberry uit zijn, krijg je dan een nieuwe docking in je auto zodat dat nieuwe model goed in je dashboard past?

Ik vrees van niet. Net zo triest als al die wat oudere BMW’s die dan zo’n autotelefoon…
@tstile: Je wilt niet weten hoeveel er aftermarket te bestellen is. Ik weet zeker dat als je met een wat oudere BMW naar een Car Hifi Speciaal zaak gaat dat je daar een passende cradle kunt bestellen voor een iPhone 4 of BB. Wedden? ;)
@tstile: Grappig dat je dat zegt. Ik heb dan wel geen BMW maar een Jaguar waarin een Motorola telefoon zit (met snoer).
Het slimme vind ik dat alle functies (dus bellen, gebeld worden, etc.) via het stuur en touch screen gaan van het navigatie/autobedieningssysteem. Nummer zoeken, bellen (ook spraakgestuurd), opnemen, spreken, ophangen, alles kan ik handsfree. Het enige dat ik nodig heb is een extra SIM.

Wanneer iemand met mij meerijdt en even een belletje moet doen, dan kan ik de telefoon geven. Handig en goed doordacht.
Ik ben geen iphone of android fanboy ofzo, maar feit is dat RIM wel de hete adem van die types in de nek voelt en dat merken ze in de verkopen.

Zie ook http://tweakers.net/reviews/2113/2/voorbeschouwing-blackberry-world-en-google-i-o-blackberry-world-de-toekomst-van-blackberry.html over hun event Blackberry world
@blo3to3t: Hoe gaan we van het compatibel maken van telefoons in een Jaguar naar verkoopcijfers van een specifieke telefoonfabrikant? Please! Hou het relevant en lees een artikel eens voordat je meuk plempt. Er staat ‘voorlopig’. Misschien dat ze jouw favoriete merkje ook nog wel compatibel maken. Nu blij?
Zucht. Waarom begint iedereen gelijk te bitchen over blackberry?!

Jaguar maakt een systeem dat samenwerkt met het besturingssysteem van je telefoon en is GESTART met ondersteuning voor de blackberry. Ik gok dat android, apple en mogelijk windhoos en symbian op korte termijn zullen volgen.

Overigens vermoed ik dat als ze begonnen waren met apple dat iedereen daarover was beginnen te miepen.
@dondeboer: Eindelijk eens iemand die een artikel daadwerkelijk leest i.p.v. na het lezen van de eerste zin een bitchfight te starten over zijn favoriete telefoonmerk. Hatelijk irritant die fanboys.
Ik vraag me af hoe lekker dat gaat werken, als ik mijn telefoon wil bedienen heb ik daar mijn volledige aandacht voor nodig.

Besides, veel systemen zijn prima doordacht en laten zich na een tijdje intuitief bedienen. Idrive 2 en MMI werken heerlijk, mede door de bediening tussen de stoelen.
Ik snap mijn navi beter dan mijn telefoon tering HTC totaal onnavolgbaar toestel had ik maar I Drive op m’n phone
Dan vind ik het systeem wat Volkswagen en Nokia (en ik geloof ook Alpina samen ontwikkelen mooier:

http://www.autoblog.com/2010/09/30/video-volkswagen-developing-terminal-mode-for-full-smartphone-c/

Hiermee kun je feitelijk je telefoon in je broekzak houden, terwijl draadloos (via Bluetooth) de bediening (touchcommando’s, knoppen op het dashboard/stuur), geluid en beeld worden doorgegeven.

Ik heb zelfs vernomen dat Volkswagen ook Wireless Qi wilt inbouwen, daardoor kun je simpelweg je toekomstige met-Qi-uitgeruste telefoon in je middenconsole/armsteun opbergen zodat deze ook draadloos word opgeladen. En toch kun je handfree navigeren, apps gebruiken, muziek luisteren en bellen.
Hoe meer van dit soort techniek er in een auto komt, hoe lastiger het wordt ze ooit te restaureren. Ben echt heel erg benieuwd wat dit voor impact heeft op een toekomstige klassiekermarkt.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).