Vergeten Racer: Lindner Nocker Jaguar E-type

Auteur: , 17 Reacties

Jaguar's snelste en sterkste racewagen toen hij klaar was. Klaar in 1963, dodelijk gecrasht in 1964. Het wrak was niet meer te redden. Dat dachten de experts toen want met 90% originele onderdelen rijdt de auto inmiddels weer rond.

Zo gek kan het lopen. In 1964 was de auto een unieke ‘lightweight’ Jaguar E-type. Jaguar maakte zelf 12 lightweight E-type’s. De Lindner Nocker kreeg een eigen carrosserie en motor. Hoewel het in 1964 ook een unieke auto was werd repareren na een gruwelijke crash niet als mogelijk en betaalbaar gezien. Immers kon je rond die tijd zelfs een Ferrari 250 GTO voor een habbekrats oppikken. In zekere zin hadden ze gelijk want de restauratie heeft nu langer geduurd dan het produceren van de auto vroeger. Er is 4 jaar aan gewerkt en hij rijdt weer als nooit tevoren.

Het wrak van de Lindner Nocker E-typeDeze lichtgewicht E-type was gekocht door Peter Lindner. Het zou Jaguars inofficiële Le Mans auto zijn dat jaar. Daarvoor had Malcolm Sayer, de originele ontwerper van de E-type, een speciale carrosserie ontworpen met minimale luchtweerstand. Als basis had de auto een aluminium monocoque in plaats van een veel zwaarder buizenframe, toen vaak gebruikt in de racerij.

Voorin lag Jaguar’s 3,8 liter zescilinder lijnmotor. In een standaard E-type was deze goed voor 265pk maar voor de racewagens werd dat minimaal 300pk. De Lindner Nocker bewees dat zelfs nog meer mogelijk was. Uiteindelijk produceerde de 3,8 meer dan 340pk.

Jaguar Lindner Nocker Racing

De auto was verschrikkelijk snel maar waarschijnlijk niet al te makkelijk te besturen. Hij racete meerdere malen, in 1964 wisten ze op Brands Hatch zelfs Ferrari op afstand te zetten. Later dat jaar crashte de auto op het circuit van Montlhery. Het duurde 47 jaar voor de auto gerestaureerd werd. Inmiddels rijden er ook wat replica’s rond. Het origineel wordt op een waarde van zo’n €5,5 miljoen geschat.17 reacties

De Opel Ampera-e is duizenden euro's goedkoper geworden. Kijk hier voor meer info!
vette bak
‘Hij rijdt weer als nooit tevoren?’ Das knap!
Aanschouw een sexy E-Type.
Mooi stukje tekst, mooie wagen.
En het mooie is is dat hij in het NFS Shift 2 DLC Legends Pack zit :)
Mooi verhaal. Maar misschien nog meer vergeten en nog veel waardevoller is de Jaguar XJ13, hoewel nooit officieel verkocht wordt het als de meest waardevolle auto aller tijden gezien. 15 jaar geleden zou een bod van 13 miljoen dollar zijn afgewezen volgens geruchten.

Als we toch met speciale Jaguars bezig zijn: wat dacht u van de straat variant van de D-type, de XKSS. Prachtbak!
@raphael:

Ik had 72 miljoen (maar kan zever geweest zijn) gehoord maar 13 is nog enorm veel.
Als iets niet te koop is is er natuurlijk ook geen prijs voor.

Er rijden anders wel een heleboel XJ13 kit-cars en zelfs goede kopiën rond en maar goed ook want het is echt een leuke verschijning.
@Hupke: Ik vind het persoonlijk de mooiste Jag die er bestaat. Nog nooit zo een elegante auto gezien als de XJ13!
Schitterdende wagen maar, hoeveel is nou eigenlijk nog origineel?
@jorden: RTFA. 90%
Euh… Vergeten? Hoe kom je daar in hemelsnaam bij???
@Klassiekerrally: omdat ‘ie 47 jaar in de kreukels heeft gelegen en er erg weinig beeldmateriaal van is/was?
Heb wel wat info kunnen vinden maar de meeste teksten waren geschreven volgens 1 PB van Jaguar zelf of nog globaler…
@Alwood: Ah, op die manier. Dat de auto bestaan heeft is namelijk best wel bekend. Hoe dan ook: Zo’n auto kan eigenlijk nooit teveel aandacht krijgen.
Mooi die popnagels aan d achterkant. Geeft hem een spartaans uiterlijk.
Als je dit ziet en je denkt dan aan hoeveel respect sommige mensen opbrengen voor mtv/discovery programma’s als Pimp my ride, overhaulin, chop shop, …

Dan lopen er toch een heleboel onwetende of snel tevreden mensen rond.

Ik vraag me wel af wat men bedoelt met 90% herbruikt.
Als ik het zo zie is er een heleboel dat niet meer uit te deuken of recht te plooien valt. (veilig)
Is het dan hersmolten/ gesmeed ofzo?
@Hupke: Ja zal wel denk ik. En een hele goede plaatwerker nemen. Als je ziet wat meneer Hietbrink uit stukken kapot ijzer kan maken..
@Hupke: het meeste plaatwerk hebben ze wel de originele vorm terug kunnen geven. Zelfs de aluminium monocoque is in stukken uit elkaar gehaald, opnieuw gevormd, behandeld en weer aan elkaar gelast/gepopt.
@Alwood: en ik neem aan dat met “originele onderdelen” wordt bedoeld: “originele reserveonderdelen”???

Het lijkt me namelijk sterk dat 90% nog heel was na die crash (of te redden).

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).