Spyvideo: Nieuwe BMW 3 Serie (F30) laat zich zien

Auteur: , 37 Reacties

Ook de nieuwe generatie 3 Serie heeft zich voor de zomer ontdaan van zijn dikke laag camouflage en er is nu nog maar een dun laagje over. Wordt de nieuwe 3 Serie revolutionair anders? Of wordt het meer van hetzelfde?

Als je naar de zijkant kijkt zie je eigenlijk weinig verschil met de huidige 3 Serie. De voorkant en achterkant zijn nog redelijk dik ingepakt, maar het lijkt erop dat het ontwerp daarvan geïnspireerd is op dat van de nieuwe 5 Serie. Op technisch gebied zal de nieuwe 3 Serie wel een forse sprong voorwaarts maken.

Naar verwachting zal elk model voorzien zijn van start-stop techniek en er gaan ook geruchten over speciale extra lichte remmen (Slim Rim) en (op termijn) zullen we ook driecilinder motoren onder de motorkap van de 3 Serie gaan vinden. Ook staat nu al vast dat de zo geliefde zes-in-lijn motor redelijk schaars zal worden. Alleen de toekomstige M3 en 335i/335d zullen nog voorzien zijn van een zescilinder (met turbo(‘s)), maar de rest zal het moeten doen met drie- en viercilinders. Uiteraard allemaal wel voorzien van een turbo (of turbo’s). Ook zal de nieuwe 3 Serie beschikken over “vierkante” angel eyes ipv de ronde exemplaren die we nu gewend zijn.

In november zal in Londen de nieuwe 3 Serie officieel voor het eerst worden aangekondigd en dat valt *kuch* heel toevallig samen met wat geneuzel rondom de Olympische Spelen (waarvoor BMW de auto’s levert). In maart 2012, tijdens de autosalon van Genève, zal de productieversie definitief onthuld worden en niet lang daarna start de verkoop. Ook zal in Genève een 3 Serie ActiveHybrid Concept te bewonderen zijn. In april zal vervolgens in China de verlengde 3 Serie Li voor kleine Chinezen worden onthuld en in juni zal in Leipzig de 3 Serie Touring het levenslicht zien.

Het jaar daarna zullen we kennis kunnen maken met de nieuwe 3 Serie Coupe en Cabrio en zullen we ook kennis maken met een conceptversie van de 3 Serie GT, die niet lang daarna daadwerkelijk in productie zal gaan. (via: e90post.com)37 reacties

z4 neusje
Hier zie je nog echte veranderingen in tegenstelling tot het zg ‘premium’ merk.
Hier zie ik echt een nieuwe 3 serie rijden.
@rufctr01: Nou dan mag je me die ‘echte veranderingen’ bij de nieuwe 3-serie eens aanwijzen, want ik zie ze niet. Meer van hetzelfde. Wat op zich heel logisch is, want er staat zoveel op het spel bij auto’s die de ruggengraat van de verkopen vormen, dat ze niet te radicaal durven te zijn met de veranderingen. Want a. je vervreemdt anders te veel klanten en b. je zadelt anders een groot deel van je klanten ineens op met een achterhaald model, wat je niet in dank zal worden afgenomen. Bij evolutie ipv revolutie loop je dat risico niet. Daarom nemen Audi, BMW en Mercedes geen risico’s met hun hardlopende modellen.
@mattraket: toch deed Chris Bangle met de 7- en 5-serie de wereld wel een beetje schokken…dus BMW heeft het aangedurfd kortgeleden. Nu hefet Van Hooijdonk de opdracht gekregen een auto te maken die ‘niemand tegen het hoofd stoot’…en zoals je weet verkopen de 7- en 5-serie als een tierelier !
@Megakix: “..toch deed Chris Bangle met de 7- en 5-serie de wereld wel een beetje schokken..”

Toch deed Chris dat niet om de wereld te “willen” schokken en ook BMW zelf zat er eigenlijk niet op te wachten. Hij heeft verteld dat er toentertijd zo verschrikkelijk veel gewijzigd was aan het technisch platform van die 7 serie dat het niet mogelijk was om een mooi “klassiek” koetswerk op dat platform te maken. Dat hebben ze wel geprobeerd. Ze kregen echter op geen enkele manier de proporties kloppend. Daarom hebben ze het toen radicaal gedaan, wat geresulteerd heeft in de Bangle butt..

Een typisch voorbeeld dus van het gevecht tussen de designers en de engineers wat bij ieder nieuw model optreedt. Technisch moet er iets zo.. hoe krijgen we dat mooi.. en dat andere is zo heel mooi.. maar past de techniek er dan wel in..
Kleine 5 serie met andere voorkant. Heel spannend om daar op te wachten.
@Freewarefreak: ik weet het, heb ook documentaires gezien rondom de 6-serie, waarbij sommmige plaatdelen gewoonweg NIET goed en mooi aaneen konden worden gekoppeld….Hoewel de intenties er dus niet waren (vanuit Bangle), toch kwam het design als ‘een schok’ voor bmw-minnenden. Het was uiteindelijk spelen met 2 petten; als iemand het model wel mooi vond, dan was het ‘Bangle-artisticiteit’…in het andere geval was het ‘ontwerp vs constructie strijd’.
Jij weet ook, dat als je bezig bent met een brief, dat je kan vastlopen in een volzin….wat doe je dan ? Precies, je schrapt de gehele zin en begint opnieuw ! Het ‘verhaal’ ken je, je weet wat je wilt vertellen…maar doe het dan geheel anders. Op dat punt is het zowel een product van Bangle alswel van BMW(-engineers) geworden. Een compromis is NOOIT lonend. Eén van beiden had de doorslag moeten geven. Op 2 gedachten hinken leidt tot mindere prestaties.
@mattraket: mercedes neemt geen riscico’s? jaaa tuurlijk, ik vind deze generatie E bijna exact hetzelfde als de vorige, net als de niewe CLS, trouwens de nieuwe A concept al gezien die er vorig jaar komt?
Audi is kwa eenheidsworst belachelijk. BMW zit op het randje (aan de goede kant dat wel) en bij mercedes verschillen de modellen gewoon. voor ieder wat wils.
@lambo4all: Mercedes E bijna hetzelfde? de vorige E was rond en de nieuw E is vierkant en strakker vormgegeven en behoorlijk anders.
@agera: *sarcasme druipt er vanaf*
laatheid van de reactie ook, maar zag deze @lambo4all wat laat.
@mattraket: Dat ding zit onder de stickers en je ziet nu al veranderingen, dus zonder stickers al helemaal.
ga jij maar lekker in je saaie audi rijden jochie
@rufctr01: Ding zit onder de stickers, maar jij ziet de veranderingen nu al!
Kleine 5-serie. Helaas oogt ie ook al wat ieler zoals bij de 5-serie is. En aub niet weer zo’n “aanplak-neus” zoals de 5 en Z4. Zooo lelijk! De Jaguar XJ en de nieuwe Mercedessen hebben er ook al last van. Bedankt voetgangersveiligheidregels?
@Atenza: Je ziet ook duidelijk dat de motorkap kunstmatig hoog ligt. Veel hoger dan een aantal jaren geleden. Dat komt echt niet doordat de motoren tegenwoordig zoveel groter (hoger) zijn, maar door die 3 inch die tussen motorkap en harde delen onder de motorkap moet zitten. Mercedes heeft daar een omhoogklappende (meer omhoogKNALLENDE) motorkap voor ontwikkeld. Ik snap niet waarom BMW niet hetzelfde doet. Op die manier kun je namelijk een stuk slankere auto ontwerpen en toch aan de wet voldoen.
@Paragon: ik vind het nog het lelijkst dat de motorkap daar ergens maar ophoudt. Voorheen sloot dat doorgaans gewoon aan tot de grille. de grille zelf zit ook steeds maar lager. Volgens mij is er op het gebied van de plaatsing van de radiator en ruimte tussen de bumper ook veranderd. Ik vind iig bijna elke auto er daardoor lelijker op worden. Ik vind dit gewoon geen porum

http://media.autoweek.nl/m/m1ayue2bup6a_480.jpg

Terwijl bij de XF facelift de motorkap wel mooi aansluit op de grille

http://media.autoweek.nl/m/m1gy3h6bcjk7_480.jpg
Sorry hoor maar de huidige en deze zijn ook qua contouren en lijnenspel moeilijk uit elkaar te houden. Interieurs helemaal (5,7)
Het kan niet veel slechter dan de huidige 3 serie
@mrbones: that’s totally true.
@mrbones: sterk onderbouwt wel. Naar mijn weten is het anders helemaal niet zo slecht gesteld met de huidige 3er.
@BMW330Ci: qua uiterlijk vind ik hem erg snel verouderd. Bovendien heb ik hem vanaf het begin niet mooi gevonden, maar smaken verschillen. De huidige designs van BMW vind ik overigens helemaal geweldig.
Ik vind de huidige 3 (de facelift) meer dan mooi en groot genoeg. Als je daar onderhuids wat aan zou prullen zou meer dan genoeg zijn. Dat design van de F10 is leuk maar het kan snel lelijk worden.
Kleine 5-serie en daar is niets mis mee! :D Na een aantal misbaksels de laatste jaren (GT, X1) gaat het nu weer de goede kant op met de X3 en 5-serie. Ook met deze 3-serie komt het wel goed.
the-budel-guy via Android app
ik vind de dat de ontwerper van de vorige 7 6 5 en nu de 3 serie weer terug móet komen. want zo help je een merk wel heel erg omzeep
Het huidige model E90-E92 is gewoon ‘nog niet op’ !? Nog steeds de mooiste hogere middenklasser van het moment, zeker in coupé / sedan vorm. Tuurlijk zal de nieuwe weer béter zijn, sneller en zuiniger. Maar een model kan óók te vroeg komen (denk hierbij aan de Grande Punto die is vervangen door de Evo).
De 5-serie is overigens rellerig goed qua verkoop, dus mijn hoop voor de 3-serie zal niet minder zijn.
@Megakix: Goed dat je dat zegt. Helemaal mee eens dat een model te vroeg kan komen – en de grande punto is een sterk voorbeeld.
Maar de 3 is nu wel de enige zonder eenheidssmoel aan het worden. Niet dat ik daar op zit te wachten, maar mij wordt niets gevraagd. En het is duidelijk dat Duitse fabrikanten het maar een eng idee vinden als ik modellen uit elkaar kan houden.
Ik hoop niet dat de achterlichten net zo lelijk worden als die van de 5
3 serie krijgt een nieuwe betekenis bij BMW .
Vraag me werkelijk af hoe de fanboys een 3 cilinder gaan verdedigen.
Zo verschrikkelijk mooi twee eindpijpjes (aan iedere kant één).. is dat alleen voorbehouden aan de 335? Of is dat vanaf een minder zwaar gemotoriseerd type ook al beschikbaar?
@Freewarefreak: Waarschijnlijk alleen bij de 335 zoals we gewend zijn van de huidige. De 330 zal er 2 naast elkaar hebben denk ik.

Volgens mij wordt het wel een leuke vervanger.
@girls_VS_cars: Denk het ook wel. Voor zover ik het kan zien wordt het vooral een kleine 5. Ben ook benieuwd naar de Slim Rims.. die zijn er wel super uit t.o.v. normale remmen:

http://www.bimmerpost.com/forums/attachment.php?attachmentid=509054&d=1302647895

Ben wel benieuwd hoe groot deze zijn, het scheelt nogal.. zullen ze wel met grotere velgmaten moeten gaan werken..
Het mooiste van de 3 serie halen ze weg de 6 in lijn… na een E30, E46, E90 (320i werd toen ook al vervangen door een 4 pitter en ben ik overgestapt naar een 325i) zal ik dan nu moeten overstappen naar een 5 serie. Erg jammer want nu gaat het helemaal op een A4 lijken.
Hier kan ik geen mening over hebben, blijkbara beschikt iedereen over Jomanda kwaliteiten. Maar op foto een oordeel geven prima, maar pas in real live kan je pas echt een oordeel vellen. Ik wacht gewoon tot maart 2012.
@highperformance: foto zonder camou dan te verstaan, met camo is het helemaal niet te doen…
@highperformance: Maar wat meen je over 3 pitters? ;)
@norge: tja, zal wennen zijn. Maar als deze betrouwbaar zijn, voldoende vermogen leveren wat maakt het dan uit? Ik haal nergens mun neus voor op. Gaat om het rijplezier en de handelbaarheid van de auto. Een lekkere krachtige turbo 3 pitter zal daar geen afbreuk aan doen denk ik. En het geluid is bij BMW vaak goed en met een uitlaat (zoals Audi) ook te regelen.
m.a.w. ze worden dus een stuk goedkoper als aanschafprijs, want je kan immers moeilijk hetzelfde vragen voor een huidige 6 in lijn, ipv een 3 cil of 4 cil met turbo.

Ik denk dat hij er zelfs beter gaat uitzien dan de de 5 serie F10.
lelijk

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).