Alcoholcontroles minder betrouwbaar dan gedacht?

Auteur: , 13 Reacties

Wie bij een reguliere blaastest (jeweetwel, het blaaspijpje) door de mand valt vanwege een stuk in den kraag mag altijd even met oom agent meelopen naar het ademanalyseapparaat in de trailer verderop. Maar die tweede test blijkt niet altijd even betrouwbaar, zo blijkt uit Amerikaans onderzoek. In Nederland heeft een rechter ook opdracht gegeven voor een onderzoek naar de betrouwbaarheid van het apparaat, met als gevolg dat wellicht "tienduizenden boetes en veroordelingen ongedaan worden gemaakt."

Dat schrijft het AD vandaag. Het ademanalyseapparaat zou namelijk kunnen aangeven dat er teveel is gedronken terwijl dat niet het geval is. Zaakje kwam aan het rollen toen een tamelijk nuchtere 47-jarige vrouw voor stomdronken werd verklaard. Maar de agenten roken bij haar geen alcohol. Haar advocaat heeft vervolgens het Amerikaanse onderzoek er aan de haren bijgesleept waaruit blijkt dat de software van het apparaat inferieur is.

Nu is het aan het Nederlands Forensisch Instituut om te bepalen of diezelfde puf-apparatuur die hier wordt gebruikt ook aan faaalhazerij onderhevig is. Indien ja, dan kan dat nog wel eens vervelende gevolgen hebben voor justitie, aangezien de 30.000 tests die jaarlijks worden uitgevoerd met het ademanalyseapparaat dan niet meer betrouwbaar zijn. Mmm, zou het alcoholslot in auto’s daarom ook uitgesteld zijn?13 reacties

Ondernemers hebben nooit autopech toch. of wel!?.
Daar moeten ze hard op controleren! En niet op iedere hoek van de straat iemand op snelheid laten controleren!
In Blik op de Weg, heeeel vroeger, toen er nog geen YouTube was, was Koos Spee een keer aanwezig toen Leo ging testen hoe goed die apparaten nou eigenlijk werken…

Na 10 bier ofzo dacht het apparaat nog steeds dat een testpersoon nuchter was (persoon zat zichtbaar in beeld te drinken terwijl De Haas Spee interviewde).

Koos Spee voelde zich na afloop enorm te kakken gezet en dat is ook de reden van zijn rancune richting het programma en Leo de Haas denk ik.

Misschien kan iemand dit fragment alsnog ergens opgraven?
@Sorcerer: dat was inderdaad een heel mooi stukje TV. Zal ongetwijfeld ergens op YT staan ;)
ah, goeie tip, kan iedereen dus weer flink zuipen achter het stuur. Laat de politie in dit geval maar lekker kordaat optreden en iedereen dan direct een spuit in de arm steken.

@Sorcerer volgens mij ging dat over de ‘mobiele’ controle, in dit geval zijn dus de grote blaasapparaten in busjes en op bureau’s onbetrouwbaar gebleken.
Ik zou eigenlijk wel eens willen weten waarop het faalt.

Is het omdat de alcohol in de uitgeademde lucht niet overeenstemt met het de alcohol in het bloed. (wat tot nu toe wel aangenomen word)
Is het omdat het machine faalt in het detecteren van de alcohol in de uitgeademde lucht (echt niet moeilijk nochtans).

Of detecteert het machine te veel andere stoffen die het onder alcohol rekent?
Wat weer een farce.

Natuurlijk is het belangrijk om alcohol in het verkeer te bannen. Maar…

Er rijden veel meer mensen rond met versuffende medicijnen. Anti hooikoorts, anti depressiva, medicijnen tegen angsten, medicijnen tegen tal van ouderdomskwaaltjes.

Al die eenzijdige ongelukken komen door mensen die domweg niet opletten. Soms omdat ze moe zijn, soms omdat ze afgeleid zijn, maar vaak omdat ze gewoon onder de legale dope zitten.

1 op de 6 automobilisten gebruikt deze medicijnen. Dat aantal is veel schokkender dan alcohol of illegale drugs. Hier wordt helemaal niets aan gedaan…
Ben wel eens staande gehouden met (naar mijn eigen beleving !) teveel ‘gat in de kraag’…maar ik werd altijd nuchter bevonden ?!?! Klopt ook wel, want het rijden ging nog prima ;-). Schijnt dat die apparaten al beginnen te loeien als je teveel gistende appels zou hebben gegeten….
@zdev: Mee eens! Ook al baal ik elke keer dat ik niet nog een biertje kan nemen als ik moet rijden, is het naar mijn mening veel veel belangrijker dan burgertje pesten voor te hard rijden waar je 70 mag door wegwerkzaamheden… om 20:00!
@gregorius: ze werken ook na 20:00 aan de weg, en dan vaker nog dichter bij de afzetting omdat het dan rustiger is. juist dan zijn er mensen zoals jij die denken dat ze harder kunnen rijden omdat er niemand werkt. dat is dan vragen om problemen
@gregorius: ik drink eigenlijk nooit als ik moet rijden. Soms 1 biertje. Nooit meer dan 2 en dan pas na een uur of wat. Ze mogen er van mij heel streng op controleren, maar dan net zo streng op medicijngebruik.
gewoon niet drinken als je rijdt maar dat is toch nog steeds heel moeilijk voor veel mensen. en wat betreft de medicijnen dit is heel moeilijk te controleren maar er zal vast wel een oplossing voor zijn.
ik wil mijn geld terug !!!
Ben vorig jaar verdomme gepakt, ik had het vermoeden dat ik bijna niets in mijn bloed had, maar wat bleek, net 1 slok teveel.
Hopelijk gaat alles teruggedraaid worden, scheelt mij een punt op m’n rijbewijs en €250!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).