Rijtest en video: Volkswagen Golf Cabrio 2.0 TSI

Auteur: , 58 Reacties

Na jaren van afwezigheid is hij er weer: de Golf Cabriolet. Nog steeds met stoffen kap, terwijl alle concurrenten allang voor een stalen vouwdak kiezen. Als dat maar goed gaat...

[ Eerst kijken, dan lezen? Bekijk in de video HIER! ]

De voordelen van een stalen cabriodak zijn immers duidelijk. Het is steviger, stiller en kwaadwillenden zetten er niet zo makkelijk een mes in. Dat Volkswagen toch kiest voor een stoffen dak is niet zo heel vreemd: met de Eos is er al een Golf(achtige) met stalen cabriodak en concerngenoot Audi bouwt al enkele jaren de A3 Cabriolet met stoffen dak. En laat die A3 nu net zijn platform delen met de Golf. Om te claimen dat de Golf Cabriolet een verbouwde A3 is gaat wat ver, maar Volkswagen heeft zeker optimaal gebruik gemaakt van de ontwikkeling die Audi al heeft gedaan.

Volkswagen Golf Cabriolet

Een stelling innemen over styling is altijd erg gevaarlijk, maar in ieder geval heeft de keuze stof versus staal verregaande consequenties voor het ontwerp. Om een stalen dak netjes te laten wegvouwen is veel ruimte nodig en de meeste CC’s hebben dan ook een stevige kont. Daar kun je van houden, maar het is niet voor niets dat de meeste fotomodellen dat niet hebben. Blijkbaar is de consensus onder ons mensen dat het ook wel een maatje minder mag. In onze nederige opinie heeft VW erg goed werk geleverd met het ontwerp van de Golf Cabriolet. Gesloten heeft het dak een mooie coupelijn en open is de Golf cabrio eindelijk verlost van het draaghengsel AKA de rolbeugel.

Volkswagen Golf Cabriolet

Tijdens onze tour aan de Cote d’Azur hebben we het niet geprobeerd, maar met dak dicht zou de Golf Cabriolet behoorlijk stil moeten zijn. Stiller zelfs dan sommige concurrenten met een stalen dak. Het was te mooi weer om langdurig dicht te rijden, maar de eerste indruk is dat de Golf Cabriolet dicht prettig stil is. Voor een betere beoordeling verwijzen we jullie graag door naar de serieuze media, die er na een controle ongetwijfeld ook achter komen dat de kofferbak geen 250 liter groot is, maar slechts 248,9 liter meet. Maar goed, nog een kleine mededeling over de kofferbak ruimte: die is (dankzij het stoffen dak) groot genoeg voor een vakantie met twee personen. En hij is ook nog eens redelijk toegankelijk.

Volkswagen Golf Cabriolet

Volkswagen Golf Cabriolet

Het motorenpalet is geen grote verrassing: VW lepelt louter turbomotoren in de Golf Cabrio. Dieselaars kunnen kiezen uit een 105 pk sterke 1.6 TDI of de 140 pk sterke 2.0 TDI (ook met zestraps DSG). Bij de benzines is er de keuze vanaf de net toereikende 1.2 TSI met 105 pk tot aan de 210 pk 2.0 TSI (altijd met zestraps DSG). Er zijn ook nog twee varianten van de 1.4 TSI met 122 en 160 pk.

Volkswagen Golf Cabriolet

Wij kregen de 2.0 TSI toebedeeld, wat uiteraard niet de zuinigste, maar wel de snelste Golf Cabriolet is. Het blok functioneert ook in de Golf GTI en de performance cijfers van de Golf Cabrio 2.0 zitten daar dan ook niet ver van af. Op de sprint levert de cabrio (door het extra gewicht) enkele tienden van seconden in, maar over een tijd van 7,3 seconden naar de 100 klagen we verder niet. De topsnelheid bedraagt 235 km/u. Uit die cijfers kun je afleiden dat de Cabrio met 2.0 TSI een vlotte jongen is en uit praktijkervaring kan ik dat bevestigen. De tweeliter trekt er ook heuvelop aan als een puber na een gedwongen kampeerervaring in een gedeelde tent met zijn ouders. Tenminste als de DSG bak in sport staat, want de D van drive staat tevens voor demotiveren. Demotiveren om al te kwistig met de brandstof om te gaan en dus schakelt de bak belachelijk vroeg naar veel te hoge versnellingen. In sport gebeurt weer precies het omgekeerde, dus het beste werkt de bak als je de flippers zelf hanteert.

Volkswagen Golf Cabriolet

Op de bochtige weggetjes aan Cote d’Azur ontpopte de open Golf zich als een leuke stuurmansauto. Het onderstel is duidelijk zachter dan de Golf GTI, maar met dak open wordt dat ruimschoots goed gemaakt doordat je nu feedback van de banden hóórt. Tegen de limiet aan rijden wordt er net iets makkelijker van. Het repertoire blijft verder beperkt tot onderstuur, dus een speelse kameraard zoals de Golf R is de cabrio niet. Door het extra gewicht, slappere koets en minder strak onderstel is de cabrio op de Nurburgring ongetwijfeld een stuk langzamer dan de Golf GTI, maar de funfactor is eigenlijk hoger. In zekere zin is het nog steeds onbegrijpelijk dat er ook nu weer niet een GTI badge op de snelste Golf Cabriolet prijkt en dat de rest van de uiterlijke kenmerken van de GTI niet worden overgenomen.

Volkswagen Golf Cabriolet

Hoewel… de Golf Cabriolet is naast de Golf R de enige Golf die standaard LED achterlichten mee krijgt. Het is een gimmick enerzijds, maar fraai en modern oogt het wel. Qua interieur zijn er weinig verrassingen, modern en frivool is het geenszins, maar zeker het (niet-standaard) interieur van de testauto met leer en aluminium accenten wist wel een zeker gevoel van verwennerij op te roepen. Het is geen grand dessert, maar een keertje dubbelvla als afsluiter na de piepers. Open rijden kan ook gemakkelijk bij twijfel over de weersomstandigheden. De softtop is standaard voorzien van elektrohydraulische bediening die ook rijdend –tot 30 km/uur – te bedienen. Mede met dank aan een ontbrekende afdekkap gaat het dak open in slechts 9,5 seconden, sluiten duurt 1,5 seconden langer.

De prijs voor al deze techniek wordt natuurlijk wel verdisconteerd door VW. Afhankelijk van de motorisering en uitrusting kun je rekenen op een meerprijs van 4 mille meer ten opzichte van een dichte Golf. Met een prijs van € 27.290,- is de 1.2 TSI tevens de voordeligste Golf Cabriolet, maar die heeft dan wel 20% bijtelling. Voor de A3 Cabriolet, Megane en 308 CC vragen de betreffende dealers ruim boven de 30 mille, dus de Golf Cabriolet is prettig geprijsd. De kopers kunnen vanaf 18 augustus uitmaken of het gemis van een stalen vouwdak een groot probleem is. De geteste 2.0 TSI is, net als de 2.0 TDI nog niet in de prijslijst te vinden, maar we gokken op minimaal 36 mille. Veel geld voor een Golf, maar wellicht niet om in prettig ogende, fijn sturende en snelle cabrio te rijden. Filmpje!58 reacties

Een leuk degelijk wagentje! Eindelijk weer eens een Golf Cabrio.
Je zal er maar mee gestraft worden. Een tripje naar een warm land en dan nog cabrio rijden. Poe..
@JamesBond007: Ja he, ik ben blij dat ik dat niet hoef te doen! Poeh hé!
Ik vind hier echt niks aan qua design, ik heb zelf vorige maand een Golf vi 2.0 TDI dsg highline besteld en vind de normale hatchback toch echt mooier. En die standaard led achterlichten zijn wel leuk, maar ja mag het voor 27 mille en een 1.2!
@Wouter, “De tweeliter trekt er ook heuvelop aan als een puber na een gedwongen kampeerervaring in een gedeelde tent met zijn ouders.” Trauma’s?
OT: Stiekem toch wel een erg mooi ding, misschien wel mooier en volwassener ogend dan de A3.
Lijkt wel of de daklijn is verlaagd?
Voor een stofdak vind ik’m gesloten eigenlijk helemaal niet zo mooi. Wouter is zo gewend aan de lelijkheid van al die staaldakken dat hij niet meer weet hoe mooi een echte cabio kan zijn?

Opvallend detail: die bekleding lijkt zo overgenomen uit een oude Citroen XM!
2 tests in 1 week. Da’s hard werken voor Wouter in z’n team. Respect.
Vind de Golf cabrio trouwens suf, by the way. Sorry.
Opzich een aardig concept golf met stoffendak ipv een CC, maar het kan mij niet bekoren, een te hoog BADKUIPgehalte zeker zo in het wit!
Goed verhaal Wouter, en een terechte opmerking, dat deze Golf Cabrio mooier is gelijnd dan de hatchback. Het stuurtje ziet er geweldig ‘pakkend’ uit, volgens mij ligt dat super in de hand. En de motor is een zonnetje, dat staat vast.

Blijft altijd weer knagen, dat duffe interieur, degelijk, maar oersaai, niks frivools, niks spannends an. Het niveau van een RCZ / DS3 halen ze bij lange na niet. En volgens mij wordt dat toch een belangrijker punt in de automarkt; relaxter rijden met minder uitstoot (uche!) en een prettige werkomgeving..kijk maar naar de 5-serie van BMW. Ongeveer 1000% mooier dan het vorige interieur.
@Megakix: Het interieur is toch hetgeen waar je het langst aankijkt als autobezitter. Ik kan mij ook helemaal vinden in jouw stelling. Mijn vermoeden is dat het helaas nog lang zal duren voordat Volkswagen het interieur aanpakt, gezien het feit dat de huidige Volkswagen line-up allemaal voorzien zijn van ingrijpende facelifts. :? De eerstvolgende kans tot een ingrijpende en eigentijdse interieur zal hopelijk van toepassing zijn bij de volgende generatie.

De coupévormig daklijn staat de Golf Cabrio opvallend goed ondanks de korte kont. Het is echt maatwerk van vooral de Audi ingenieurs. ;)
Blijft een vrouwen auto deze cabrio. Terwijl ik dat van de normale dichte versie niet vind.
Maar is de VW Scirocco eigenlijk geen Golf Coupé?
@JamesBond007: platgeslagen golf :mrgreen: :P
@JamesBond007: Dachten wij eerst niet ook allemaal dat de eos de nieuwe golf cabrioslet was? Btw volgens mij is de VW scirrocco niet zo gelukt als model dus de tip van wouter vind ik wel een hele goeie.
niet gek. zelfs mooier dan een A3 cabrio.
Lelijk. Net als de A3. Trouwens weer lekker bezig met al die VAG meuk. Ik sla deze rijtesten meestal over omdat Wouter de reclamefolder over moet praten en de auto’s te saai voor woorden zijn…
Als je als USP ledlampjes op gaat noemen zou ik serieus overwegen om die auto onder te kotsen. Daarvoor koop je dat ding toch niet? De VAG medewerker die dat in Wouter zijn ingestudeerde verhaaltje heeft gezet mag ontslagen worden…
@Benjamin1:
Haha, inderdaad, maar wel een heel belangrijk USP voor de doelgroep natuurlijk. LEDjes = +5 street cred
@Benjamin1:
Na het lezen van je reactie ben ik er nog niet uit. Ben je nou aan het trollen of gewoon niet slim genoeg om sarcasme te herkennen? Help eens?
@baasbas: Don’t feed the troll remember!!!
@Benjamin1:
In mijn vorige reply stond “@ Benjamin1:”. Aan je nieuwe reactie te zien is mijn tweede conclusie de juiste.
Wat mij vooral opvalt is dat de rolbeugels van de Audi niet op de Golf zitten, althans standaard. Wordt hij nu eindelijk wel door te pruimen overigens!

Bij de Mini cabrio vond ik het leuk staan, maar met zo’n kort kontje zijn die hoge beugels achter de hoofdsteunen maar lelijk. Al met al beter geslaagd dan de open A3 zo. Aan deze kont kan ik wel wennen, al met ik hem eigenlijk iets te rond achter. De Golf 3/4 cabrio had dit mooier voor elkaar. Mede dankzij de bovenkant die juist een beetje lang was.

Tip voor alle cabrio tekenaars:
Kap eens met het doortrekken van achterlichten over de kont heen en het afronden van de kont. Een bovenkantje dat net iets langer is, maakt een cabrio veel “krachtiger” en laat de kont er echt beter uit zien! Slanker wordt hij van het afronden en doortrekken van de achterlichten echt niet!
Gelukkig gebruiken ze mooie materialen en knoppen, anders was het interieur niet om aan te vind. Goed verhaal, achterlampen staan mooi en met kap dicht idd best te doen. Kap open vind ik het gewoon weer een saaie Golf. Doe mij maar een echte betaalbare cabrio dat fun to drive is; MX-5
@Atenza: “aan te zien” bedoel ik.
Oh en ik had toch gelijk ;) Na de Audi rijtest kwam natuurlijk een VW rijtest…
@Atenza: doe dan meteen een 3 serie cabriolet! Enige cabrio die niet gay is? ( supercars uitgezonderd)
@Benjamin1: mijn baas heeft er een en is gay ;) stalen dak is een no no
“Om te claimen dat de Golf Cabriolet een verbouwde A3 is gaat wat ver”

Uhh, nee??
@jack_abarth: Om de Fabia een verbouwde Polo te noemen gaat ‘m ook te ver, vermoed ik. Zal wel zijn omdat het warm is, en hij lui: met dit weer vindt ie alle gaan ver. Om te zeggen dat het stoffen dakje een verbouwd A3-dakje is gaat ook ver – want het is ongewijzigd overgenomen ;)
zo hebben we de A3 cabriolet ook ineens getest! VAG bespaart ons een hele hoop werk
@love4sportcars: Ghehe lol
@love4sportcars: http://www.autobild.de/bilder/bilder-audi-a3-cabrio-gegen-vw-golf-cabrio-1684672.html#bild19|ref=http://www.autobild.de/artikel/vw-golf-cabrio-audi-a3-cabrio-test-1675900.html

kan je het mooi zien
Ik vind dat er ook wel eens wat gezegd mag worden over de muziek. Geen techno of hoe die stijl ook heet die ze zo vaak doen, vind ik goed, mag wat mij betreft wel zo doorgaan. De muziek is passend bij de beelden. Meer sfeervol dan de muziek die ze normaal gesproken hebben. Ga zo door Autoblog!
@jipino: Ik was ook naar deze reactie op zoek! Viel mij ook op! De muziek is inderdaad beter gekozen bij de omgeving en bij de rijtesten! Vorige had dit ook al!

Teven valt me ook op dat er meer sfeerbeelden tussendoor geplaats worden.

Goed maar wel een aandachtspuntje: Hier kan je mooi voiceoveren.

Maar zeker dat de laatste 2 reviews flink gegroeit zijn. Als laten jullie nog steeds niks zien van de kofferruimte/interieur op film, of hebben jullie het over de afwerking van het geheel.
nee heb nog liever een gewone golf, dit is nou echt net een badkuip.zal wel een heel goeie auto zijn want het blijft een VW
Sorry, maar wat is dit inhoudelijk een slechte test. Niks over hoe het cabriogevoel overkomt (zit je in of uit de luwte bv) en heel dat gemekker over een GTI-uitstraling of badge. Het is een CABRIOLET, die koop je niet om mee te scheuren of je moet de Renault Wind kopen. En wat is er voor verschil met de Eos qua interieur/ruimte/geluidsisolatie? Oftewel: Een test waar niemand wijzer van wordt.
@utr1984: tests van wouter gaan bijna alleen maar over uiterlijk, interieur en beetje over de motor enzo. Zitpositie, schakelbak, communicatie van pedalen, interieurruimte e.d wordt bijna altijd overgeslagen
Oh ja, LEDs heb je ook standaard bij de GTI tegenwoordig, niet alleen de ‘R’. Check your facts!
Wat een gaycar. Vreemd genoeg past ‘ie wel bij de chauffeur in het filmpje.
Geef mij de Eos maar ,dit wordt iets te veel badkuip idee.
Geen tonneau cover is echt slim!
Scheelt qua open-en-dicht tijd, scheelt electronica, scheelt qua ruimte en scheelt qua design omdat je geen cover hebt die toch groter moet zijn dan het dak zelf. Nogmaals: slim!
Wat een saai ding. Ik zou doorsparen voor een Audi A4 cabrio, evt. een occasion.
Waar ik nieuwsgierig naar ben -en wat ik een keer in een filmpje zou willen zien- is hoe het op de achterbank van zo’n auto zit. Ik heb het laatst getest met mijn eigen cabrio. Ik had mijn dochter achter de voorstoelen gezet op een kussentje (eigenlijk een 2-zitter) en bij 100km/h kreeg het arme kind een orkaan om haar hoofd. Ze heeft er een flinke verkoudheid aan over gehouden.
Ik vraag me af of dat bij deze Golf comfortabeler is.
Ik heb deze auto meerdere malen voorbij zien rijden vorige week. Ik was op vakantie in de buurt van het vliegveldje waar al deze Golfs stonden en oa getest werden. Ik vindt hem we geslaagd, nja met de kap open dan. Met de kap dicht oogt hij wat minder mooi.
Hij is mooi!! En wat die golf coupe betreft, nooit van een Scirocco gehoord??
ga is iets leuk rijden, en niet een golf!
Heb van de week wat brochures etc. opgehaald van dit ding (reed toevallig langs een vw dealer), en hij is NIET leverbaar in NL met de GTI motor!!!!
dat is dan de enige reden om een golf cabrio te kopen want hij heeft, komtie (tromgeroffel) LED ACHTERLICHTEN en de A3 cabrio niet
@kets: De a3 cabrio heeft ook standaard led achterlichten hoor…
Wel lekker fel opzich die 2.0TSI; alhoewel Audi hem met dik 211 pk heeft (gewoon een volle 1 pk meer)
Verder wel mooie auto!
nou de etos is toch wel mooier hoor. prachtig trouwens, de mediterraanse kust.
Niet een heel spannende auto, maar vind `m mooier dan de dichte versie. Alleen de voorkant oogt zo suf.

Filmpje vond ik erg goed! Kwaliteit lijkt in de afgelopen twee filmpjes erg vooruit gegaan. Mooie opbouw met sfeerbeelden en leuk muziekje. Veel verschillende camerastandpunten, wat detailshots etc. Het wordt steeds beter!

Denk alleen dat het wel leuk is om, net als Sahsa af en toe doet, halverwege het filmpje oid eens rond de auto te lopen en wat details doornemen. Leuke innovaties in het interieur, mooie stijlkenmerken, ruimte op de achterbank, verstelbaarheid van stuur/stoelen etc.
Ik vind hem een beetje gay/kapper…
Ben ik blij dat je geen reclame hebt bii het kijken van een foto…
Rijdend lijkt deze veel leuker dan op de eerdere persfoto’s. Gaat een verkooptopper worden.
mooier dan de A3. zonder dak is hij wel aan te zien maar ik vind het dak niet geslaagd

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).