Deal Saab en Hawtai is van de baan

Auteur: , 65 Reacties

Vorige week werden er nog handjes geschud en tevreden gelachen, maar Saab's Chinese avontuur gaat helaas niet door. Een tegenslag die ik 'onze' Victor Muller niet gun.

De deal leek zo goed als rond, maar er moesten nog wel een paar kleine bultjes worden gladgestreken voordat Hawtai 150 miljoen euro in Saab zou pompen. Saab heeft nu middels een persbericht laten weten dat de deal niet door gaat.

Er zullen nog wel gesprekken worden gevoerd om te onderzoeken of er andere mogelijkheden zijn, maar de eerder gesloten overeenkomst is dus van de baan. Saab zal overigens niet exclusief bij Hawtai aan tafel blijven zitten, maar ook gesprekken voeren met andere Chinese partijen. De autobouwer heeft zeer dringend financiering nodig.

Waarop de deal is stukgelopen, daarover doet Saab geen uitspraken, maar volgens de Zweedse website SvD was een delegatie van Hawtai onaangenaam verrast om tijdens een bezoek aan de Saab fabriek in Trollhättan, te zien hoe slecht Saab ervoor stond.65 reacties

De Opel Ampera-e is duizenden euro's goedkoper geworden. Kijk hier voor meer info!
Da’s balen voor Dhr. Muller. Maar er waren toch meer potentiële partners?
Spyker stelt dat Hawtai de afspaken (nog) niet is nagekomen…

Klinkt trouwens wel erg herkenbaar dat Zweeds-poten zagen.. Lijken die zweden toch weer HEEL veel op Nederlanders.
@w0o0dy:
De enige overeenkomst die ik zie dat ze altijd anderen de schuld geven. En nooit het probleem bij zichzelf zoeken.
Volkswagen, kom d’r maar in! :D
Haha, die foto
Dan denk ik dat de fabriek maandag nog niet open gaat…
Haw je Tai, Viktor!
Weer een tegenslag, hoeveel kan Saab/VM/Spyker er nog hebben?
Uit beleefdheid zeggen ze in China en Japan altijd eerst overal ja tegen, tot het er echt op aankomt. Geen Hawtai, dus hou je taai Victor. Misschien vind je nog een financier tijdens de Mille Miglia. Saab moet blijven!
Minor details. We gaan gewoon door met deze routineuze afslanking, totdat we de kern van de zaak weer draaiend hebben. Kijk, het duurt gewoon even voordat Spyker van alle GM-gewoonten afscheid heeft genomen -it takes time, … time -, echter ondertussen dient de schoorsteen wel te roken….en daar gaat Tim Colbeck voor zorgen. Gewoon rustig afwachten.

damster
@damster: en hoe kan de schoorsteen gaan roken als de productie al meer dan 6(!) weken stilligt? En het nog zeker enkele weken gaat duren? Die 30 miljoen zijn niet genoeg om de boel weer op te starten.

En laten we maar helemaal niet beginnen over de dramatische situatie in de VS, want daar wordt niemand gelukkig van. Heb je toevallig wel eens gekeken naar de voorraad Gama Saab in vergelijking met die van de concurrentie? Op dit moment staan er al bijna genoeg onverkochte auto’s op voorraad voor de rest van het jaar. Zo slecht stonden GM & Chrysler er niet eens voor vlak voordat ze failliet gingen.

Look at the facts, they don’t lie.
Hopelijk komt er zo snel mogelijk een einde aan deze soap (en dan bedoel ik niet de onderhandelingen met de Chinezen maar het hele bestaan van Saab). Laten we niet vergeten dat Saab momenteel een lening van 400 miljoen euro van de EIB aan het verbranden is zonder enige vooruitzicht op een winstgevende toekomst. De EIB is de investeringsbank van de Europese Unie en eigendom van de lidstaten van de EU. Met andere woorden is Muller gewoon bezig om 400 miljoen euro gemeenschapsgeld in een bodemloze put te laten zinken. De toekomst is van Saab is zo obviously kansloos dat niemand er een cent voor zou moeten geven. Het is ondenkbaar dat Saab met zijn beperkte middelen kan concurreren met de Duitse drie en een semi-premiumfabrikant als Volvo. Gaat gewoon niet gebeuren. Het beste voor ons allen is dat zo snel mogelijk de stekker uit Saab wordt getrokken.
@Femme: +1

Een geluk bij een ongeluk is dat die EIB lening al beperkt is tot “slechts” 280 miljoen. Tot nu toe hebben ze daar 216 miljoen van opgenomen en ze willen nu nog eens 29 miljoen opnemen.

Overigens kan dat geld niet zomaar gebruikt worden om leveranciers te betalen. Het geld kan alleen maar gebruikt worden voor bepaalde (vooraf bepaalde) R&D projecten waarbij Saab zelf minimaal de helft van het geld moet inloggen. De andere <50% is dan afkomstig van de EIB.
@robbie: So what?
@damster: niks “so what”.

Geef alleen wat achtergrondinformatie bij de EIB lening. Op die manier kan je makkelijker een discussie voeren.

Ook is het nog zo dat de EIB geen enkel risico loopt. Op het moment dat Saab failliet gaat of er een andere reden is waarom ze niet terug kunnen betalen dan zal de Zweedse overheid het geld aan de EIB betalen. De Zweedse overheid moet vervolgens dat geld weer terug zien te krijgen van Saab (dmw onderpand dat ze hebben).
@robbie: Alles ‘so what’. Je sluit je aan bij de mening van Femme – zeg maar dat Saab zo snel mogelijk dicht moet – en vervolgens ga je een deel van de huidige financiering uitleggen. Wat is je punt? Weer dat riedeltje van ‘de Chinezen komen er aan’?
@damster: dat ik voor Saab geen rooskleurige toekomst zie komt denk ik niet als een verrassing. Of wel soms?

Daarom sluit ik mij aan bij de kritische woorden van @Femme, maar ik geef wel even wat extra uitleg mbt die EIB lening. Het is namelijk wel zo fijn als iedereen precies weet waar we het over hebben.

En wat betreft die Chinezen: Daar ben ik niet bang voor. Laat ze maar komen als ze willen. Denk alleen dat ze niet zo dom zijn om Saab over te nemen. Ze zullen wel Saab willen gebruiken, maar dat is iets anders.

Ik ben het ook niet eens met @femme dat er (Europees) gemeenschapsgeld in de bodemloze put die Saab heet wordt gegooid. Er wordt hoogstens Zweeds belastinggeld ingegooid, maar de Zweedse overheid heeft (waarschijnlijk) genoeg onderpand gekregen om er geen cent op te verliezen.
@robbie: dank voor de uitleg, nu begrijp ik beter waarom je e.e.a. schrijft. Maar nog steeds: boeien hetgeen Femme schrijft! Lekker hard roepen dat iemand er mee moet stoppen. Stuurlui, wal, enzo. Muller is op dit moment de hardest-working man in automotive country. Wellicht slaagt hij.

Saab ligt in de reanimatie-stand op de pijnbank. Echter, er zijn in ieder geval nog mensen die vechten voor het leven van Saab. Als het aan de posters hier ligt – incluis jezelf- is het beter om de zaak te sluiten en de wonden te gaan likken. Deze instelling verraadt iets over de heersende volksaard. Ik vind het geen juiste instelling. Waarom niet proberen, ook al heb je vele en vele voorbeelden waarin het mis gegaan?

Krimpende winden en uitgaande vrouwen zijn niet te vertrouwen. Maar: Een wind die ruimt en een zeeman die pruimt, daar kun je huizen op bouwen!

damster
@damster: Laat me raden, of je bent vorige maand begonnen met het volgen van de VM soap, of je hebt je te duur gekochte aandelen nog vast.

Lange tijd heb ik als jou gedacht, maar ik ben mn aandelen nu gelukkig wel kwijt! haha ;-)
@Guan: Ik laat je zeker raden. Doe je ding. Boeien!
@damster:
Nee, geen stuurlui en wal gezever, een fabriek kopen is 1 ding, een fabriek runnen/draaien/ managen is een ander ding.
Ik zal nooit zeggen dat SAAB NIET kan slagen en een succesvolle kleiner niche speler kan zijn; maar het getuigt van enige naïviteit om te denken dat je geen knaken nodig hebt om een fabriek draaiende te houden, hele vele knaken en die zijn er niet.
De rest doet de pers en de roddel en achterklap en juist daar had men op voorbereid moeten en kunnen zijn, ik zal geen SAAB kopen omdat ik niet weet of het merk over vijf jaar nog zal bestaan, iets dat van enorme invloed is op de restwaarde en onderdelen voorziening.
Of het waar is of niet, da’s een tweede maar auto’s en emotie he !

Ooit tijdens het begin van de grote depressie in de twintiger jaren van de vorige eeuw was er een run op de banken, mensen haalden en-masse hun rekeningen leeg.
Maar de banken hadden dit geld uitstaan en konden dus niet of nauwelijks cash geld uitbetalen.
Er was 1 bank en die liet pallets vol met 1 dollar biljetten, door de entree naar binnen brengen.
Achter iedere kassier stond een gewapende bewaker en een pallet met geld.
Er stond een enorme rij in de bank, allemaal om hun rekening leeg te halen.
Maar de kassiers hadden grote moeite en veel tijd nodig om bedragen in 1 dollar biljetten uit te betalen.
het volgende geschiedde : de mensen in de rijen moestenuren wachten, maar zagen anderen wel met zakken vol uitpuilende Dollars langs hun heen naar buiten lopen.
Na uren wachten geloofden de meesten het wel, er was dus wel geld bij deze bank en men was het wachten moe. Ze lieten er hun geld staan.
Deze bank heeft de grote depressie overleefd.
Mensen zijn kudde dieren !
@desjonnies: Heel veel tekst, maar wat is je punt? Waarom zeg je ‘ik zal nooit zeggen dit en dat’…….wat wil je nou wel zeggen?

PS. Natuurlijk heel nobel enzo dat je over 5 jaar nog onderdelen voor je auto wilt hebben, maar dat is natuurlijk niet voor iedereen belangrijk.
@Femme: Ferme taal, maar als het zo overduidelijk is dat dit bedrijf in de huidige staat kansloos is, waar sponsort de EIB dan? Mmmmmmz?
@damster: de EIB sponsort niks. Sterker nog de EIB loopt geen gevaar, want hun risico wordt gedekt door de Zweedse overheid.
@robbie: akkoord, foutje. Ze sponsoren niet. Maar de vraag blijft, waarom wordt er aan Saab geleend? Nou?
Zo eindelijk een serieuze reactie..zie Femme! Superkneus victor heeft zijn bonus weer binnen en het wordt tijd deze man met pensioen te sturen. Een trui verkopen is duidelijk iets anders als een auto.
Wat een verrassing… Not!

Ik heb de vergelijking met MG-Rover al eerder gemaakt en die haal ik ook hier weer even van stal. Dat concern zou destijds namelijk ook gered worden door de Chinezen (SAIC). Die hebben net zo lang de patiënt aan het lijntje gehouden totdat die stierf. Toen ze eindelijk failliet waren haalden ze de pareltjes uit de stront en waren ze weer verdwenen. Zo’n patroon zie ik hier nu ook ontstaan.

Die slimme Chinezen zien een zwak slachtoffer en slaan hun slag. Ze cirkelen als aasgieren boven het stervende Saab en wachten op het juiste moment om toe te slaan.
@robbie: de 4 directeuren hadden in totaal 40 miljoen uit de kas gejat…nadat ze het van BMW hadden gekocht voor 10 pond.
Dat van die chinezen rondom MG wist ik (nog) niet.
Tuurlijk was dit met voorbedachte rade van Hawtai, chinezen knikken allemaal namelijk ja maar ze bedoelen Nee. Voor Hawtai ligt plan B allang klaar, wachten tot het einde oefening is, ze hebben al kunnen inventariseren omdat ze in Tröllhatan zijn geweest en ‘geschrokken’waren van de deplorabele staat van alles, en gaan er dan vandoor met de overgebleven kroonjuwelen…waarom zouden ze 150 mio betalen voor 29& als ze dadelijk 20 Mio moeten betalen….
voor hetgeen ze hebben willen ….
Het moet een-of-andere chinees wórden, omdat dat de enigen zijn die interesse en geld ervoor overhebben. Volgens mij is deze afzwaai van Hawtai alleen maar gelukkig te prijzen, want jongens, wat een zwijnerij-deal was dat zeg !!!!

Hopelijk dat Muller en consorten dus heel snel een andere investeerder vinden…anders is het doekie-dicht.
De handel in het aandeel Spyker is iig al stilgelegd.
@robbie: de handel loopt weer, maar staat inmiddels al op -15%
geen vertrouwen meer in blauw ogen?
Victor had gewoon zich moeten blijven focussen op Spyker. Dat was gewoon geweldig! Dit is veelte hoog gegrepen!
@Johnnnyboy15nl: Spyker heeft vergelijkbaars doorgemaakt. Was ook te hoog gegrepen.
Ik hoop voor ééns dat Robbie een keer ongelijk krijgt. Zeker in deze kwestie.
Voorspelling: Saab gaat failliet en Haw-Tai neemt het voor een prikkie over, Spyker wordt overgenomen door Marussia.
@phantom95: Spyker (de sportwagen fabrikant) is al verkocht (in principe) aan Antonov.
@robbie: Antonov is toch ook eigenaar van Marussia?
@phantom95: Antonov heeft niks te maken met Marussia. Dat was een 1 april grap van ons ;)
@phantom95: toen GM er vanaf wou wilde niemand het hebben, waarom zou dat nu anders zijn?
@mashell: Als ze toen niet waren overgenomen door Spyker en failliet waren gegaan was er heus wel een Chinese kopieer fabrikant geweest die de boedel opkocht.
VM heeft in de 10 jaar met Spyker nog geen Euro winst gemaakt, Honderden Miljoenen ‘down the drain’ … en hoeveel auto’s zijn er uiteindelijk gebouwd en verkocht …wie het weet mag het zeggen …..
By the way VM is helemaal niet in China om Saab te redden, VM zit in Italië waar-ie bezig met de Mille Miglia …..
@themenace: Muller heef zich al een tijdje geleden afgemeld voor de Mille Miglia. Hij zat de afgelopen dagen in Washington voor de (pers)introductie van de 9-4X en momenteel schijnt hij inderdaad onderweg te zijn naar China om te onderhandelen met Great Wall, BAIC en Youngman.
Die voorman van Hawtai nam niet eens de moeite om op te staan om VM de hand te schudden voor deze deal.
@FIAT127: nou ! en die chinees wás al zoooo klein ! ;-)
@FIAT127: De voorman van Hawtai stond zelfs op een Heineken kratje. ;)
Misschien iets voor BMW om Saab over te nemen.
@Robbie

Ik meen ergens gelezen te hebben dat er iemand een SMS van hem heeft ontvangen vanochtend vanuit Italië … en hij helemaal niet in of richting China is of gaat. Maar goed hij heeft mij niet persoonlijk gebeld …dus het zou zomaar kunnen.
@themenace: het feit dat hij niet (meer) op de lijst met deelnemers staat zou genoeg moeten zeggen he ;)
Voor de liefhebber een stukje tekst van saab.nl, vooral het laatste stukje zwart gedrukte tekst :-)

http://www.saab.nl/nl/nl/start#/world/news-and-events/news-archive/celebrating-our-first-birthday/carrousel:tag1/
Poeh, dat is k*t.
Zonde, ik vind Saab een respectabel merk die het verdiend. En natuurlijk gun ik het mister Muller!
Het is pas mislukt als je het opgeeft.

Je kan vanalles zeggen over VM, maar niet dat hij snel de handdoek in de ring gooit. Ondanks alle tegenslagen blijft hij knokken voor SAAB. Alleen al daarom heb ik respect voor voor deze kleurrijke figuur die niet bang is om zijn hoofd boven het maaiveld te steken.
@Trionic: hij zal wel moeten blijven knokken, want al zijn geld (en veel geld van Antonov) zitten in dit avontuur. Als het jouw geld was zou je ook tot het gaatje gaan.
VM heeft weer een investeerder nodig voor de bodemloze put die Spyker heet. Nog nooit winst gemaakt en probeert weer via de meest bizarre manieren mensen er geld in te laten pompen.
Time to change the image of the Saab Automobile
by TimR on May 12, 2011

Lars Carlström posted a debate-article at Di.se this morning. We republish it here as well!


——————————————————————————–The general picture of Saab characterized by misperceptions that are not based on facts but on a media image that has been painted. This view has been reflected in large groups in Sweden, writes Lars Carlstrom, who has pushed several initiatives for Saab in recent years.

Which European country has a government that speaks ill of their own national industries? Can you imagine Nicolas Sarkozy speak grossly offensive of Peugeot, Renault and Citroen, or Silvio Berlusconi to work actively for the termination of the Fiat and Alfa Romeo?

In Sweden it is a reality. We are not only the world’s least nationalistic people, we suffer from a laissez-faire mentality that accepts such acts. Probably unique in Europe.

Let’s look at why the image of the Saab has come to be in error.

“Saab has never made money.” This phrase is based on the heavy years in Saab’s history when the Investor was the owner of the company. When GM had acquired the company in full, it was heavily integrated into GM. Saab ended much as a separate company and became a division of GM. It is therefore impossible to say how the outcome of the Saab has been over the years with GM. The integration of the GM has only been to maximize GM’s profits.

During 2002-2007, ie the years before the global financial crisis hit, Saab never sold less than 120,000 cars per year. One can also observe that during this period was the scheduling based on up to ten years old products. Saab has today a new model program and has never been able to offer something similar.

How can there be a reluctance to make a sales target is located on 80000-100000 cars? I see no other explanation than ignorance of its possibilities. The brand Saab is one of the automotive world’s strongest. Saab is one of the world’s most modern and efficient plants in the same ratios as Toyota model factories.

For sales objectives: to re-start the Saab was an almost impossible task. Saab did not exist as a company, after the intense integration of the GM got Saab’s management start from the beginning of recreating the Saab into a separate company. This process took much longer than you imagined. Production was not really in earnest until mid-2010, which of course led to the halving of sales volume in terms of goals. This is forgotten quickly removed and seen as a failure in terms of sales. Saab has simply not been able to deliver more cars.

“Taxpayers’ money” – a common buzzword when leading politicians talk about the government guarantee that the Swedish State, the European Investment Bank, EIB, as collateral for loans Saab. Nothing could be more wrong.

In a bankruptcy, Saab valued at 6 billion which parts company with the bulk of the value – the company currently serves more than one million cars that are around the world. And it’s going to do for 10-15 years, irrespective of the continued production of Saab. There is therefore no risk to taxpayers.

EIB loan was vital for the Saab after time with GM and the global financial crisis that existed at the time. But one can now say that it is a very expensive solution for Saab with skyrocketing interest paid to Bank despite a government guarantee with AAA ratings. Saab will also pay for all costs for the monitoring of the loan – the state has never had costs related to Saab.

One of the points that should be high on Saab’s agenda is to shift the EIB loan to a more market-driven lending, non-politicized. The main problem is the lack of knowledge of and interest in the Swedish automotive industry to the Swedish Government, which also controls the Bank’s conduct in question.

Sweden is one of the few countries in the world with the industrial expertise to develop and produce cars, which would be natural to defend. The importance of the perception of Sweden is obvious: Volvo and Saab are exported globally and acts naturally as rolling ambassadors for the Kingdom of Sweden.

It does not require governmental initiatives in the form of money, however, support and encouragement from government and media. We can all make an effort to Sweden and Saab, and at least 8000 jobs in western Sweden.

By: Lars Carlström
@Svenska_Aeroplan_AB: You go Svenska! Goed om ook eens wat positieve geluiden, zeker tegen de Robbie’s en de Femme’s van deze wereld, te horen.
@Svenska_Aeroplan_AB: neem je die halve oplichter van een Lars Carlström ook maar enigszins serieus? Die man heeft de afgelopen weken zoveel rare/opmerkelijke uitspraken gedaan dat ik hem niet meer serieus kan nemen.
Die Chinezen zijn niet te vertrouwen; die zien alleen maar handel en een mooie manier om kennis te vergaren om te kopiëren. Ik snap niet waarom we zoveel producten van Chinese makelijk kopen want uiteindelijk is het alleen gekopieerde rommel. Laten we liever een Europees merk met een sterke naam en goede kwaliteit steunen. Het moet helemaal niet zo moeilijk zijn om met de nieuwe modellen een jaarafzet van ruim 100.000 stuks te halen.
@wirbel010: die Chinezen zijn wel te vertrouwen hoor. Ze zijn alleen niet achterlijk en daar had Muller misschien niet op gerekend. Waarom denk je anders dat ze na een kijkje in de keuken bij Saab plotseling af zien van de deal.

Vast niet omdat het door Victor Muller geschetste beeld volledig overeenkwam met de kille waarheid.
@robbie: ik dacht dat jij altijd van de feiten was? Dat van ‘dat kijkje in de keuken’ is niets meer dan een roddel! Niet voor waarheid overnemen svp…

Feit is dat dat Muller het nieuws gewoon veel te vroeg naar buiten heeft gebracht, terwijl de deal nog middenin de onderhandelingsfase was (en is, zijn nog in gesprek!). Logisch, want goed nieuws was hard nodig, maar heeft vooralsnog niet goed uitgepakt.

Wat mij altijd weer verbaasd, en waarom ik het stuk van Carlström geplaatst heb, is dat het de Zweedse overheid werkelijk niks kan schelen zo lijkt het. In Duitsland had Merkel allang 3 miljard overheidssteun overgemaakt als er bij VW een scheet dwars zit… Zelfde geldt natuurlijk voor Frankrijk en Italië. De Zweden hekelen de passieve rol van de overheid ook al lang, is een rode draad in de hele soap.
Dit zijn vooralsnog de feiten:

Zoals aangegeven in het persbericht van 3 mei 2011, was de transactie met Hawtai onderworpen aan bepaalde voorwaarden, inclusief de instemming van de verschillende
belanghebbenden. Sinds duidelijk werd dat Hawtai niet in staat was om alle noodzakelijke toestemmingen te verkrijgen, werden de partijen gedwongen om de overeenkomst met onmiddellijke ingang te beëindigen. De partijen zetten hun gesprekken voort over een
mogelijke samenwerking, maar nu op een niet-exclusieve basis.
Ik vraag me af wat er gebeurt als de chinezen SAAB voor een prikkie kopen nadat het failliet is gegaan.

Ze krijgen recht op de merknaam, dat is duidelijk, maar krijgen ze er ook technologie bij? Of is dit allemaal nog van GM?

Vraag me af wat ze er precies mee zouden doen ..

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).