Puntenrijbewijs alleen bij drank en drugs

Auteur: , 10 Reacties

Alleen voor automobilisten die met te veel alcohol of drugs op achter het stuur kruipen, komt er het niet onomstreden puntenrijbewijs. Snelheidsduivels, bumperklevers en andersoortig asociale weggebruikers blijven hierdoor tegen het advies van het openbaar ministerie in buiten schot. Het kabinet wil het puntenrijbewijs per 1 juni invoeren.

Het Openbaar Ministerie had graag gezien dat met het puntenrijbewijs al het asociale gedrag zou worden aangepakt, maar de ministers Schultz (Infrastructuur) en Opstelten (Veiligheid en Justitie) menen dat dit te veel bureaucratie zou opleveren. Daarbij zou het na een schrikeffect, op de lange termijn te weinig effect hebben op de verkeersveiligheid.

Het idee is dat automobilisten hun rijbewijs een aantal maanden moeten inleveren wanneer ze tweemaal gepakt worden terwijl ze dronken achter het stuur zitten. De officier van justitie bepaalt exacte duur van de rijontzegging. Een punt wordt gegeven vanaf een promillage van 1,3 of meer. Hetzelfde geldt voor bestuurders met drugs op, maar de politie heeft nog geen apparatuur om de overtreding vast te stellen. De introductiedatum van de speekseltester is 1 november, maar er wordt bij wijze van proef al mee gewerkt.

Voor de beginnende bestuurder (eerste 5 jaar van het rijbewijsbezit) geldt straks net als bij alcohol en drugs dat men na twee keer in de fout te zijn gegaan, het rijbewijs voor een tijdje kwijtraakt. Nu is dat nog drie keer. Voor deze groep bestuurders geldt overigens wel dat alle zware overtredingen meetellen voor punten. (via: telegraaf)10 reacties

Ondernemers hebben nooit autopech toch. of wel!?.
Ik wil graag een puntenrijbewijs als je:
– Onnodig langzamer rijdt en daardoor andere weggebruikers hindert
– Onnodig links blijft plakken en daardoor andere weggebruikers hindert
– Te traag reactievermogen hebt (of het nu komt door drank, drugs, medicijnen of ouderdom)
– Je gewoon niet in staat bent normaal te anticiperen en te reageren in het verkeer (of het nu een fysieke, geestelijke of emotionele beperking is)
@zdev:
voila se, goed idee!
ik vind het zo’n zeik met die speekseltest.
als ik zondag op mijn vrije dag een joint (of meerdere rook) en ik vertrek ’s maandags naar mn werk en ik heb speekseltest, ben ik zwaar de pineut want dan zien ze het nog steeds.. terwijl ik helemaal niet meer ‘stoned’ ben.
echt belachelijk die speekseltest!
In Amerika (florida) is het helemaal goed geregeld.
Laat ik voorop stellen dat ik een ontzettende hekel heb aan mensen die met drank op achter het stuur gaan zitten!

In Florida moet je bij je eerste overtreding je rijbewijs minimaal 6 maanden tot maximaal een jaar inleveren.
Je gaat een nacht de bak in
Je moet een boete van 500 tot 2000 dollar betalen.
Je krijgt minimaal 50 uur taakstraf
Je moet op cursus die je uiteraard zelf moet betalen
Je auto word voor 10 dagen in beslag genomen
en als klap op de vuurpijl komt er een alcohol slot op je auto. (en natuurlijk zijn ook deze kosten voor jezelf)

Met andere woorden, het kost je ongeveer tussen de 10.000 en 20.000 dollar.

Dat zijn pas regels!
@Wat_een_gezeik: Dat is wel een hele erge straf, maar je leert het dan snel af. Dat wordt van de zomer weinig drinken haha! (als ik al mag rijden)
@Torsten: Goede manier van een bon voorkomen: Niet drinken. Zo moeilijk is het niet om aan de cola te gaan terwijl je maten drinken.
@RoT___:
helemaal niet, ik ben graag bob!
Een slechte zaak dit, want asociaal weggedrag word dus straks een stuk minder bestraft. Volgens de betreffende ministers zou dit te veel bureaucratie opleveren en het schrikeffect te klein zijn. Is er dan een onderzoek wat dit onderstreept en hebben wij daar inzage in?
Met drank achter het stuur is wat mij betreft meteen rijbewijs inleveren. Ik kan er met mijn hoofd niet bij dat er mensen zijn die nog in de auto stappen als ze gedronken hebben.

Or you drink, or you drive. Don’t drink and drive!
Goed om te zien dat ze harder gaan optreden tegen mensen die na enkele biertjes nog in de auto stappen.
the-budel-guy via Android app
van mij mogen mensen die dronken achter het stuur zitten nooit meer op de weg komen. zelfde voor mensen die met drugs achter het stuur zitten.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).