Video: Lotus Exige S crasht door olie op Nürburgring

Auteur: , 59 Reacties

De bestuurder van deze Lotus Exige met 220 pk ontdekt op pijnlijke wijze wat de gevolgen van wat olie op het wegdek kunnen zijn.

De Italiaan is een aardig potje aan het gummen met zijn witte Exige S. Het is zeker niet zijn eerste ronde op de Nordschleife, maar waarschijnlijk wel de laatste voor zijn Lotus. Hieronder zie je de lichtgewicht Exige in betere tijden:

Fisheye afbeelding van de Lotus Exige vóór de crash

Terwijl de man ergens tussen de 150 en 170 km/h rijdt raakt de auto plotseling in een oncontroleerbare slip. Zijn snelle stuurbewegingen kunnen het niet meer voorkomen. Na de crash blijkt dat wat olie op het wegdek de oorzaak van de opvallende crash op een relatief recht stuk is.

En als bonus nog een oudere video gemaakt door twee Nederlandse Audi S2 rijders die goed laat zien wat te gevolgen van een olieplas op het wegdek zijn. Diverse auto’s en een motorrijder verliezen de controle over hun voertuig. Heb jij je auto weleens (bijna) in de prak gereden dankzij vettigheid op het wegdek? (Via GTSpirit)
.59 reacties

Blijft toch zonde. Zo’n lichtgewicht circuit racertje blijft toch een beetje een droom.
Ben benieuwd wat het eindresultaat van deze lotus is!
Ik kwam een paar jaar geleden met een Cooper S een bocht in met 180 en toen lag er opeens olie met gras halverwege de bocht. Stond uiteindelijk achterste voren maar gelukkig niet in de vangrail, weg was gelukkig leeg. Dus ik weet hoe naar die olie kan zijn!
@kraakensmaak: Met olie heb ik persoonlijk geen ervaring mee maar wel met gladdigheid, geeft eenzelfde soort gevoel! Geen pretje in ieder geval.
Dat schelden is wel op zijn plaats. Wel netjes dat de jongens in de tweede video zich ook zorgen maken om de andere bestuurders en ze gaan waarschuwen, in plaats van ze uitlachen.
-edit: bedankt!-

Wel heftige crash inderdaad. Mooi lullig dat je door andermans toedoen je auto in de prak rijdt!
Beetje vreemd om een snelle Audi Coupé S2 te benoemen. Is dit de reden waarom er nooit een ‘echte’ S2 is gekomen op basis van de A2, omdat de naam al bezet was?
@alcantara: een a2 in s uitvoering? Geloof je het zelf?
@Stopwearingpants: Waarom niet, Audi maakt er toch een gewoonte van om overal een S van te maken.
@Stopwearingpants: niemand die zo’n ding koopt natuurlijk, kan dus niet uit. Een naam alleen weerhoudt audi als ze het toch van plan waren er niet van, die opmerking is echt dom.
@alcantara:
De S2 bestond natuurlijk allang voordat er uberhaupt werd gedacht aan een lichtgewicht stadsautootje als de A2. Om dezelfde reden zal er zeer waarschijnlijk ook geen Audi S1 komen op basis van de A1.
@alcantara: Haha een naam zal ze er niet van weerhouden een auto te bouwen :P.
Heb ook een olie crash gehad, op een T splitsing van een winkel straat kwam ik aanrijden, had een vrachtwagen olie gelekt toen die stond te laden/lossen, dus ik ging richtdoor (ipv rechts) en reed zo recht de AH in, de deuren stonden gelukkig nog open dus geen schade.
@DePannekoek: Uitstappen en net doen alsof je daar mag parkeren. Om het bont te maken, ook nog je parkeerschijf op de juiste tijd zetten!
nu nog fotos van de aftermath!

en ja ik ben met mijn bmw overgestoken in scheivlak cpz toen het geregend had… krijg je als je op semis met regen gaat rijden (geen staande plassen)
Die reacties ook onder die video van die Audi S2…
Merde MERDE!!!
@Jokkebrok: correctie: Merda. Italiaans, niet Frans :P
Ooit met en motor op de rotonde rechtdoor gereden, een cbr kan dan best prima een heuvel en wat los zand meepakken.

Gelukkig met de voeten aan de grond en de motor rechtop..

In de auto een keer in duitsland. zo´n fijne scherpe afrit bleek mooi gepolished door een vrachtwagen met een lek carter…
Dat was een enkeltje berm. Gelukkig geen vangrail dus met een sleepkabel kwam ik er weer uit..
Ik vind deels ook dat het veiligheidsbeleid van de Nürnburgring faalt.
Deze bestuurder had wat meer geluk (en quattro aandrijving?):

http://www.autojunk.nl/2008/04/olie-op-de-weg-bij-150-kmu
@carbert: 96 A4 TDI FWD zonder esp
@carbert: Haha dat filmpje wou ik ook al plaatsen in een reactie:P die man loste het wel ff mooi op..ik zou denk ik een hartverlamming krijgen..
@carbert: zow de knetters die goot hem ff in de counterlock!Respect voor die gast!
Vorig jaar september tijdens regen met mijn Exige S 240 de vangrail van De Ring stevig aangetikt tijdens Lotus evenement. Ach, hoort er bij. En bij nat weer leer je tenminste HEEL snel van je fouten. Voordeel van een Lotus is dat ‘ie -van buiten- van polyester is en makkelijk te fixen, kost allemaal niet zoveel. Voor de prijs van een 911 GT3 bumperje koop ik hele ‘clamshell’ van een Exige.

Dit was het evenement. http://vimeo.com/16306335
Flinke klap! Hij heeft echt geluk dat Lotus de airbags er niet uitgehaald heeft ivm gewichtsbesparing!
@Sciurida: In deze toch niet…Er zijn er wel degelijk zonder airbags ( de meeste zelfs volgens mij ).
Sorry maar die bestuurder in het tweede filmpje is echt een ontzettende tokkie. Eerst kansloos gaan zitten schelden en daarna eerst filmen hoe 3 auto’s in de rondte gaan voordat ie ook maar uitstapt. En dan stapt ie uit, loopt ie rustig 10 meter verder en gaat ie daar staan filmen. Dat soort mensen hoort niet om de Ring imho.
@toospee: Wat zou jij dan roepen? “Ah, nee toch!” Ik denk dat jij op dat moment ook andere taal uitslaat dan normaal. Een redelijk natuurlijke reactie lijkt me als je in een situatie terecht komt waarbij je ineens je geliefde auto (bijna) kunt afschrijven… Het had wel wat sneller gemogen misschien, dat waarschuwen, maar toch doen ze het in ieder geval. Het zag er niet uit alsof ze expres wachten. Sterker nog, ik denk dat ze nogal geschrokken waren en dat ze daarom niet direct rationeel dachten. Maar ach.. Het is zo makkelijk praten van achter het scherm hè!
@E320cdi: Inderdaad…. Die gast die krijgt pas na auto nr 3 door waarom ie zelf eigenlijk dwars is gegaan. En dan gaat ie ook gelijk waarschuwen.

En dat schelden, ach, ik scheld niet vaak, maar in echte stresssituaties verbaas is mezelf vaak over het uitgebreide repertoir een ziekten wat komt bovendrijven… Ik heb er wel begrip voor. Zo te zien reed ie lang niet op het randje en dan ga je alsnog dwars, ik zou ook over de zeik zijn.
@dondeboer: Als je ineens rond gaat is de oorzakelijk wel duidelijk lijkt me. Daarnaast, als je echt wilt waarschuwen ren je terug en ga je voor de bocht waarschuwen. Je moet echt van de ideale lijn af om dit spoor te missen wat betekent dat de snelheid er behoorlijk uit moet.
@E320cdi: Het is inderdaad makkelijk praten vanaf hier, maar met ongeveer 800 rondjes Nordschleife-ervaring heb ik genoeg meegemaakt om te weten dat ik in dit soort situaties anders reageer ;). Vandaar ook mijn felle reactie als ik dit zie, je moet echt respect hebben voor de ring anders ga je vroeg of laat echt op je bek.
gedwongenleaser
@toospee: eens, al gaan lopen ‘kankeren’ voordat er ook maar iets gebeurd is, beetje jammer. Zal wel motherfuckingstoer zijn
waarom gaat bij die lotus trouwens ook de passagiers airbag af?
Zitten toch sensoren in zo’n stoel om te “voelen” of er iemand zit of niet?
@g40freak: nope. Zijn eenvoudige racestoeltjes, geen draadjes. De meeste Lotusbezitters die ik ken, hebben airbag eruit gesloopt, net als airco, achterruit en stuurtje met airbag vervangen door een quick release versie.
Wow! Heb met 30km/u een paar jar terug ook eens olie in een bocht gehad, toen wel opgevangen maar de auto is echt meteen weg
@hoxha
Op bezoek geweest bij Ron Simons zie ik. :) Bij Martin die op de achtergrond staat ben ik afgelopen weekend nog blijven slapen.

Afgelopen weekend bij de VLN 6 uurs race crashte er een BMW E36 in de opwarm ronde bij Brunnchen. Ook handig…
Wat wel vreemd is, is dat de auto’s voor hem blijkbaar geen last van de olie hadden. Zijn tegenstuur reactie is overigens ook niet echt gedecideerd, of althans zo lijkt het.
@wouter: ik heb filmpie nog paar x gezien en ik betwijfel nu ook of het wel olie was. hij stuurde veel te ver in naar rechts, zat ook naar rechts te kijken terwijl dit niet nodig was. Corrigeerde dit te laat en te plotseling aan de bovenkant van klein heuveltje in dat stuk downhill. te weinig grip op voorwielen, toen opeens wel grip op voorwielen en pats.
@hoxha: en zo te horen, ging hij ook van het gas af. Lijkt me goed recept om in de rondte te gaan op zo’n plek.
@wouter: volgens mij heb je aardig gelijk. Achterkant werd licht door de lift-off, wat kombaan achtige bocht, te late reactie en niet op tijd gas bij geven zorgt inderdaad voor een aardig effect.
@berkay: volgens mij is het hobbeltje in de track de voornaamste reden en ik sluit niet uit dat het ook de reden is dat ie iets lift.. doe je dat bij load op de buitenkans (in een bocht) dan zal een lichte auto als de Exige best heftig kunnen reageren, zoals hier…
Ik zie nergens olie of andere zooi vlak voordat hij crasht.. Volgens mij harde ophanging, load door de hoge snelheid en bocht, hobbeltje en mogelijk lift.. en weg is de achterkant.
tijdens het afgelopen Paasweekend zaten er bij Aremberg diverse baanmarshals. Deze zijn in het 2e filmpje ver te zoeken…
Erg zonde van zo’n mooie Lotus. Hij greep nog wel even naar zn hellumpie van….Oh neeeee!
Die 2 knurften in de Audi hadden al veel eerder in de bocht kunnen gaan staan om mensen te gaan waarschuwen.
Zonde van de Elise! Maar hoe kan het dat de Elise wel slipte en de twee auto’s voor hem niet?
@Nico94: Misschien verliest de auto voor hem de olie wel…
Een auto ver voor hem!

Hij kijkt naar rechts omdat er snellere Ringers aankomen!
(Trackday etiquette)

Inderdaad zonde van de Elise… wellicht ook een dikke rekening voor stukje vangrail enz. vervangen en sleepdienst.

Enne marshalls op 22,7Km?
Wie gaat dat betalen en wie gaat dat doen…

Het blijft de Nordschleife, was er meer uitloop dan had ie ‘m misschien gered.

Maar dan nog als een lichte middenmotor sportauto als de Exige gaat, moet je van goede huis komen om hem op te vangen

Als hij zo serieus rijdt dan had hij beter een HANS systeem gedragen naast de Alpinestars handschoenen en Arai GP5 helm.
Zie zijn hoofd eens tollen naar voor, achter en opzij.
(had tevens de bijrijders airbag uitgezet!)

@hoxha… check het gritspoor wat ze hebben uitgestrooid waar olie lag (intro van het youtube filmpje zie je de fotos ervan)
ArjanS2 van het 2e filmpje is wel bijdehand ofniet?

‘Let op het wegdek’… DUH wat zie je dan? Meneer rijdt er zelf overheen! Als je iets ziet liggen een oliespoor of wat dan ook, dan rij je zeker vol door?

@audisucks.: inderdaad maar ja, je bent even flabbergasted.
Was dan even doorgereden in het gras, waar je toch al in staat. Alarmlichten aan en seinen met groot licht naar de ‘tegemoetkomers’.
@ wouter

Kan je lastig zeggen want die porsche en die andere auto die gleden ook later uit en die porsche draait om en rijd weer verder alsof er niks aan de hand is.Dus als iedereen ervoor nou ook het geluk heeft gehad om niet in de vangrail te eindigen dan zie je er niks van.:D
@ Ralphizzle

Jij bent echt dom of niet? Je hoort toch dat hij niet weet wat er gebeurd is en pas na 4 auto’s er achter komt dat er olie het wegdek ligt en het is beetje lastig te zien als je niet oplet in de video op het wegdek vandaar: Let op het wegdek! Plus als jij aan het “racen” bent dan ben je op andere dingen gefocust dan op te letten wat er eventueel op het wegdek kan liggen en een olie spoor hoef je niet altijd te zien:)
Ik vind dat de bestuurder in het 2e filmpje veel te lang wacht voor hij iets onderneemt om de andere auto’s te waarschuwen.. Als ik zoiets aan de hand heb sta ik onmiddelijk te zwaaien met mijn fluo-vestje..
@ ruubje
Interessante foto…zeker goede fotograaf? Zal ik MIJN andere twee foto’s dan ook maar even plaatsen?Overigens had de italiaan de Exige gehuurd! Mzzl voor hem dus dat hij alleen de borg kwijt was!
http://www.youtube.com/watch?v=RAsyb-RRN_Q

Deze heeft dan wat meer geluk…
@Eric: hier lijkt het mij wel te gaan om het feit dat ie op de curbstone reed (wat wel eens glaad kan zin :p) en niet door olie , maar wel mooi opgevangen en geluk gehad dat de acterliggers heel oplettend waren
Ja, maar dat is ook Gerwin. Die heeft ook wel een behoorlijke partij Ring ervaring waar je bang van wordt. Ik ben wel eens met hem mee geweest over de Ring. Hele aardige man overigens.
Balen zeg. Hier kan je als crasher en als veroorzaker niets aan doen…

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).