Bijzondere klassieker: Daf 55 Siluro

Auteur: , 29 Reacties

Op Villa d'Este is zowaar ook nog een stukje Nederlands trots te bewonderen, namelijk deze unieke Daf 55 Siluro die ontworpen is door de Italiaanse designer Giovanni Michelotti. Er bestaat slechts 1 exemplaar van en dit is de eerste auto met een wigvorm. Wat dat betreft dus zeker een auto die zijn tijd ver vooruit was.

In 1968 werd de Siluro onthuld tijdens de autosalon van Genève en daarna eindigde deze bijzondere auto als “versiering” in de tuin van Michelotti. Toen hij in 1980 overleed was de auto veranderd in een wrak en na wat omzwervingen is hij uiteindelijk in handen gekomen van het Daf museum. Onder de motorkap ligt een 1.1 liter viercilinder Renault motor die uiteraard is gekoppeld aan een Variomatic transmissie.

De naam Siluro is Italiaans voor “torpedo” en dat is niet eens zo’n verkeerde naam als je naar het design kijkt. Overigens was Michelotti ook verantwoordelijk voor het design van de Daf 44 en 55. Meer foto’s van deze bijzondere auto kan je HIER vinden.29 reacties

De Opel Ampera-e is duizenden euro's goedkoper geworden. Kijk hier voor meer info!
Wel exclusief en allemaal, maar ik vind hem in weze hondslelijk.
@philipzuidijk: zeker de kont/achterstuk v/d zijkant is lelijk, maar de neus is wel weer gaaf.
Ik kan hier natuurlijk hele flauwe opmerkingen over maken maar ik vind het z’n tijd ver vooruit. Vooral de koplampen die kennelijk achter de grille weggeklapt zijn, zijn mooi. Heel jammer dat het met DAF uitewindelijk toch fout gegaan is.
@polak: Ik had t niet beter kunnen zeggen. In 1968 zagen de meeste auto’s eruit als dozen, dit moet toen echt iets heel bijzonders zijn geweest.
Bijzonder, maar niet echt mooi. Beetje vreemde achterkant. Doet niet echt sportief aan.

En waar zijn de koplampen… ?
@Esprit_de_Flandre: koplampen zijn overrated ;)
@Esprit_de_Flandre: zitten volgens mij achter de grille, als je naar de zijkanten kijkt zie je dat ze niet bij het geheel aansluiten.
Het zal ongetwijfeld een bijzondere auto zijn maar ik heb er helemaal niets mee.
Toch raar dat dit prachtig stukje neerlands glorie nooit in productie is genomen :oop:
Vette bak, die wil ik best wel hebben om een beetje de buurt te terroriseren :P
@roy1263: Terroriseren met door met hoge toeren te versnellen door de variomatic zeker? Van de echte snelheid zul je het niet moeten hebben. ;)
Lelijk, hoort zeker niet thuis op Villa d’Este
Koets past toch niet goed bij het onderstel.
Die wieltjes hangen er maar wat onder te bengelen.

Is dat trouwens een zwarte streep of past de motorkap niet echt goed?
Het heeft iets Fiat achtigs. Leuk om te steeds auto’s tegen te komen waar ik het bestaan niet van wist.
Leuk dat deze auto op Villa d’Este staat. Maar eerlijk is eerlijk, de gewone Daf 55 Coupé vind ik mooier.
Retro futuristisch
en de inspiratiebron was een stofzuiger???
Maar eerlijk is eerlijk, voor die tijd een vooruitstrevende auto, die er ook nog is goed uitziet (voor die tijd)

Hier zitten de koplampen: http://conceptcar.ee/daf/55siluro/index.html
Deez’komt uit de tijd dat designers nog volop creatief konden zijn en ideën verwezelijken.
Mu staat er altijd een marketingjongen achter ze te blaten.
Insipiratiebron van deze DAF? Wedden dat dat de 1967 Buick Riviera is geweest !
@desjonnies: Deze komt ook uit de tijd dat diezelfde ontwerpers en ontwerpbureaus actief moesten leuren met dit soort concepts om hun diensten aan autofabrikanten te verkopen. Michelotti had weliswaar al de 44 (en daarmee de daarvan afgeleide versies, zoals de 55) ontworpen, maar in 1968 zat er een derde Daf-model in het vat en daarvoor mochten de hh. designers weer gaan intekenen. Vergeefs voor mijnheer Michelotti, want de ’55 facelift’ (de 66) en de Volvo 343 zijn door Dafs eigen designers ontworpen.
Siluro betekent inderdaad ook torpedo maar de eerste betekenis is “meerval”, en wie de foto’s daarvan bekijkt weet meteen waar de inspiratie vandaan kwam (tot en met het verstoppen van de koplampen):
http://www.google.nl/search?q=meerval&hl=nl&client=safari&rls=en&prmd=ivns&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=YjvaTZ-GOouUOqb01eEP&ved=0CCQQsAQ&biw=1181&bih=684
Apart. Hij lijkt zoveel op de Saab Sonett III (van 1970) dat ik verwachtte dat Michelotti het ontwerp in eerste instantie voor DAF had gemaakt, en vervolgens voor Saab had hergebruikt (een beetje zoals de Volvo 343 Tundra uiteindelijk de Citroën BX werd). Maar de Saab is door een ander bedrijf ontworpen.
Echt iets speciaals, niet mijn stijl, maar wel creatief en gedurfd. More please !
Dit is in werkelijkheid een schitterende auto. Niet fotogeniek maar je moet hem gezien hebben. En meedoen tijdens het concours d’Elegance is zeker niet voor elke auto weggelegd.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).