Lancia Stratos HF Zero verkocht voor slechts €761.600

Auteur: , 22 Reacties

Wacht, is dat te weinig dan? Wel volgens de veilingmeesters van RM Auctions. Ze hadden namelijk de hoop dat deze door Bertone ontworpen conceptcar tussen de 1 en 1.8 miljoen euro zou opbrengen. En naast deze conceptcar werden er nog vijf instant classics van Bertone van de hand gedaan op het Concours d’Elegance. Jep, Bertone had weer eens kleingeld nodig.

In 2009 werd bekend dat Bertone werd opgesplitst. Fiat kocht de productieafdeling (Carrozzeria Bertone) en de ontwerpafdeling (Stile Bertone) bleef in handen van de Italiaanse Bertone-familie. Ook een museum met 84 Bertone-bolides is tot op de dag van vandaag in handen van de weduwe van. Tot voor kort waren dat er nog negentig, maar aan het Comomeer moesten ze toezien hoe zes modellen onder de hamer gingen.

Enige tijd geleden besloot Fiat om de beloofde investering van $710 miljoen op te schorten vanwege gezeik met de verantwoordelijke vakbond van de Bertone-fabriek. Volgens de CEO, Marco Filippa, zou dat overigens niet de reden zijn verklaren waarom er opeens zes iconische auto’s van de hand worden gedaan. Dat heeft meer te maken met de eisen van de curator.

Anyway, deze Stratos HF Zero heeft driekwart miljoen opgebracht. Het is een proefballonnetje uit 1970 dat het nooit tot een productiemodel heeft geschopt. Jammer. Aan boord vinden we een 1.6 V4 en instappen gaat via de voorruit. Bijna net zo opvallend zijn de dubbele ramen aan de zijkant. Meer details? Die staan hiero.

De overig Bertoni’s die aan het Comomeer werden verkocht zijn de Chevrolet Testudo (336.000), Lamborghini Marzal (€1.5mio), Lamborghini Bravo (€588.000), Lamborghini Athon (€347.200) en de Lancia Sibilo (€95.200). Voor een zestal live foto’s van de Stratos HF Zero kun je terecht op Autojunk, of check de gallery hieronder.

Lancia Stratos HF Zero - chickmagnet22 reacties

Echt een monument van de jaren 70. Niets verouderd zo snel als het toekomstbeeld van morgen. Mercedessen zijn altijd conservatief gelijnd. Daarom ziet bijvoorbeeld een w124 er altijd nog redelijk modern uit.

Wel een schitterende auto overigens.
@ccvw: Mercedes is het beste merk wat auto’s produceerd na mijn mening. ik heb vvooral voorkeur aan de w123 en 116 als ze in topstaat zijn. rijdt subliem, echt waar beter dan een vage audi of niksan. the best or nothing.
Respect the Benz
@ccvw: Sorry, modern?! Een C-klasse uit 2006 ziet er al oud uit! Benzen vergaan echt heel snel… (en dan heb ik het niet over de kwaliteit of wat dan ook, maar puur over het uiterlijk)
@OverSoft: Ik wou net zeggen, de kwaliteit blijft altijd geweldig. bijvoorbeeld wat de s klasse vroeger had als opties is nu een standaard geworden voor alle merken. de s klasse is altijd voorop geweest in gadgets en hulpmiddelen punt uit.
@roy1263:
Was, op het gebied van gebruik van camera’s, interfaces, head-up display, airbags ter bescherming van de knieën,… was Mercedes nergens te bespeuren. De voorsprong die Mercedes eens had op de concurrentie is niet meer. De ster is tanende. Ik zou nog steeds de S verkiezen maar het verschil is kleiner geworden en de preferentie minder sterk.
@OverSoft: ik wil niet veel zeggen maar een c-klasse uit 2006? dat is een uitloop model-.- 2008 kwam een nieuwe. Het is wel waar dat ie een beetje veroudert was maar dat was puur exterieur. interieur was hij zeer mooi na mijn mening
Hij lijkt verdacht veel op die uit Moonwalker van Michael Jackson, geloof ook dat het een en dezelfde is.

Edit : en ja hoor :D

http://en.wikipedia.org/wiki/Lancia_Stratos_HF
@Patrick2289:
Hahahahahaha…. sorry, maar kon het even niet laten.
Een conceptauto vergelijken met een productiemodel uit dezelfde periode. Hoe haal je het in je hoofd.
Lancia heeft ook genoeg tijdloze auto’s gemaakt net als dat Daimler de nodige conceptauto’s ontworpen heeft die nu hopeloos verouderd aandoen.
Maar op 1 punt moet ik je gelijk geven : Mercedes is conservatief (=saai, =emotieloos, =middle of the road)
@Hubert & Patrick2289:
Was voor CCVW.
@Hubert: Lezen en scrollen blijft moeilijk voor sommige mensen!!! Als je de moeite neemt om naar beneden te scrollen dan zie je daaronder het juiste model staan dan de oude mooie Stratos. Jammer joh!
Volgens mij zie je bij het afslaan echt iedereen over het hoofd, maar dat mag de pret niet drukken. Dat instrumentenpaneel is ook wel geinig trouwens.

@ccvw: leuk om te weten dat Mercedessen zijn altijd conservatief gelijnd zijn…
wow dit is echt iets bijzonders, maar die motor valt me zwaar tegen. weet iemand ook hoeveel pk’s dit ding heeft?
@porsche9ff: 115bhp, toch nog een boel voor zo’n kleine motor uit de seventies
Ik zou hem nog niet meenemen als ik geld toe kreeg, wat een kotsbak!
@stationcar: ja man, kun je beter een bmw rijden uit 1988 dat is pas design. Maar ja, er zit geen piepje in de je dash.
Designstudies uit de 70’s en 80’s zijn geweldig. Volledig compromisloos.
ik zou hier eerlijk gezegt nog geen 5 euro aan uitgeven..
Mooie iPad ook op foto 13! Tsjeez alsof die interieurdesigners destijds steevast aan de dope zaten tijdens het ontwerpen/maken van het interieur zelf.
Jammer dat zo’n collectie uit elkaar valt, eeuwig zonde.
Zou ik nooit er aan geven. Je kan die dingen zelfs niet gebruiken op de weg. Een Zonda R aanschaffen is zelfs minder verkwisting van je geld.
Natuurlijk istie niet practisch of mooi, maar als concept vind ik ‘m prachtig..! Het is wel een 40 jaar oud ontwerp dat er nog steeds futuristisch uitziet..
Onbegrijpelijk dat zo’n superconcept voor minder dan een miljoen over de toonbank gaat.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).