Video: Dit is de voorruit van de toekomst

Auteur: , 28 Reacties

Ja, die head-up displays kennen we inmiddels wel. Maar hoe kijken we in, pak 'm beet, 2020 tegen onze voorruit aan? Dit filmpje geeft alvast een aardig idee.

Een navigatiesysteem en snelheidsaanduiding op de voorruit zijn de eerste stappen die autofabrikanten -en toeleveranciers- al hebben genomen om dat ooit simpele stukje glas langzaamaan om te toveren tot een multifunctioneel display. Dat is slechts het begin. Uiteindelijk moet het een soort iPad XXL worden, maar dan doorzichtig.

Autoglass ziet het helemaal voor zich hoe we over een krappe 10 jaar tegen/door de voorruit kijken. Wie het begrip multitasken nu nog niet onder de knie heeft in 2020 een probleem. Tenminste, als je de informatiestroom de op de voorruit wordt geprojecteerd wil bijhouden. GPS, flitscontroles, temperatuur, muziek-info, POI’s, de actieradius, een stukje augmented reality en de laatste beurskoersen, ofziets. Allemaal weergegeven op de voorruit. Goed idee, of simpelweg té afleidend? Beoordeel de toekomstige techniek op Autojunk.




28 reacties

Of in je contactlens!
@betonstaal: Ook interessant voor wielrenners om koergegevens bij te houden. Verloop van de etapper, verschillen met de koplopers, hoeveel calorieën je nog in je lichaam hebt. Hartslag, trapfrequentie en natuurlijk de actuele snelheid etc. etc..
@betonstaal: koersgegevens
@betonstaal: lens met koergegevens; voor duivenhouders? ;-)
Moet toch wel haalbaar zijn rond 2020 lijkt me zo? als je kijkt wat ze nu al hebben (auto-fabrikanten en los daarvan internet bedrijven zoals informatie/navigatie systemen) moet dit toch echt wel mogelijk zijn
LET OP: hoeveel gaat een sterretje in je voorruit kosten in de toekomst, of hoeveel gaat een vervanging dan wel niet kosten..??
@bigcar: HUD’s worden normaalgesproken geprojecteerd. Dus niet geïntegreerd in de ruit zelf.
@stihl: buiten dat om zitten er nog veel meer andere dingen in die ruit. soms is het zelfs zo dat een vrij nieuwe auto (1 / 2 jaar oud) word afgeschreven: puur en alleen maar omdat er geen ruiten meer voor zijn…
T lijkt de HUD van de gemiddelde racegame wel! Denk dat de gamegeneratie hier geen moeite mee zal hebben ;)
Naah te veel van het goede! en inderdaad wat gaat het wel niet kosten in de toekomst als je een sterretje hebt? (of hele ruit moet vervangen)
Jongens, dit wil je toch niet als petrolhead? Kom op! Enige wat je in een auto nodig het is een versnellingsbak, benzine of diesel en leren bekleding; niet al dit gedonder. Echt jammer dat dit komt, heel jammer.
@philipzuidijk: That’s the shit I wanna hear!
@philipzuidijk:

99% van Nederland gebruikt een auto puur uit praktisch oogpunt. Petrolheads zijn maar een klein groepje ;)
Allemaal wel goed en wel, maar ik prefereer nog steeds mijn klokkenwinkel!
Trouwens, bij bepaalde lichtinvallen kan je last krijgen van reflecties, en dan zie je geen fuck meer van je HUD.
Geef mij maar een lege voorruit die weergeeft wat er voor mij rijd, voor alle andere rommel is lang geleden het dashboard uitgevonden.
Wanneer je leest dat er een voetganger oversteekt, heb je ‘m al aangereden. Al die info leidt veel te veel af, levensgevaarlijk.
opzich vet, maar ik heb een bloedhekel aan autoglass (carglass) vooral door die reclames!
@mrbones: Carglass herstelt, carglass vervangt.
Ik vind het absoluut niet slecht. De informatie bevindt zich op dezelfde plaats als waar je naar kijkt. HUD’s worden al jaren gebruikt in gevechtsvliegtuigen, het wordt eens tijd dat ze in auto’s ook toegepast gaan worden.
Dit leidt echt niet meer af dan je huidige navi.display, radio, snelheidsmeter, toerenteller en ga zo maar door. Dat lees je (al dan nite bewust) ook continue. Het hele idee van een HUD is dat je alle info. bij elkaar hebt én je ogen niet van het verkeer hoeft te halen. Kortom: prima ontwikkeling!
@Svenska_Aeroplan_AB: Helemaal mee eens.

Maar als dit er echt gaat komen kun je ongetwijfeld zelf instellen wat er allemaal wel en niet moet verschijnen, ik hoef bijvoorbeeld op mijn woon-werkroute niet elke dag te lezen dat ik langs de lokale Rabobank rij ofzo ..
Verder alleen maar handig :D
Als ik naar een mooie meid kijk wil ik geen getalletjes in de weg zien staan.
Deze HUD is maar een dom idee, ik bedoel, zoals hierboven al vermeld is, je moet in het verkeer al op zoveel letten, de HUD moet je werk uit handen nemen, niet afleiden. Wat doet dat domme grid daar over de weg? Waarom moet je zien in welke versnelling je zit? Of een flitcamera aangeven? Die van de max snelheid vs rijsnelheid is wel erg handig maar voor de rest is dit gewoon SF-GFX gespeel.

Dat alles HUDs worden is zeker waar, maar dit is gewoon een voorbeeld waar niet over is nagedacht.
Als info op het scherm verkeers afhankelijk wordt kan het interessant zijn.
En dan komen ze straks met apps voor de voorruit en dan heeft de politie nóg meer om op te letten.
Het moet alleen in luxere autos komen zoals 5 serie 7 serie s klasse a8 etc en niet in twingo corsa en die gevallen ! het moet als een optie komen en niet als een standaard iets
@akif7:

Zodat je bij je matties kunt patsen?
zolang ze dr ook een uit-knop bij doen :)
vind t niet zo spannend…heb een dergelijk concept vorig jaar al uitgewerkt tijdens mn minor, maar dan stuk uitgebreider…nadeel waar je aan vast zit is de positie en kijkrichting van de bestuurder.

Tenzij elke bestuurder op dezelfde plek zit en zn hoofd geen cm verplaatst (ja zulke kleine marges) werkt een dergelijke projectie niet zonder minstens 4 camera’s die de locatie van de ogen van de bestuurder berekenen.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).