Rijtest en video: Volvo S60 DrivE R-Design

Auteur: , 82 Reacties

Twintig procent bijtelling en heel zuinig dankzij een klein 1.6 dieseltje. Maar het ziet er wel snel en sportief uit. Is de S60 DrivE R-Design daarmee een schaap in wolfskleren?

[ Eerst kijken, dan lezen? Bekijk in de video HIER! ]

Een ding hebben ze in Zweden heel goed begrepen. Het Duitse trio doet het leuk met S-line, M en AMG pakketten, maar sporting “Goteborg” slaat genadeloos terug met een behoorlijk opgeleukte S60. Lees je even mee, dan lopen we door de aanpassingen aan het exterieur:

Een gewijzigde voorbumper en High Gloss Black grille met R-Design-embleem.
De diagonaal in de grille en de omlijsting in Silk Metal-finish.
Spiegelkappen en de raamomlijsting Silk Metal-finish.
Diffuser aan de achterzijde
Twee uitlaatpijpen met een diameter van 90 mm.
Lichtmetalen 18-inchwielen in Diamond Cut-finish, met bandenmaat 235/40 R18

Volvo S60 DrivE R-Design

Daar blijft het niet bij, want ook in het interieur hoef je je niet te vergissen welk optiepakket je had aangevinkt. De blauwe wijzerplaten zijn een gimmick, maar wel erg fraai. D sportstoelen en het sportstuur is echter wel functioneel. Alles is (gedeeltelijk) met leer afgewerkt, waarbij er voor de stoelen de keuze tussen volledig zwart en de hier getoonde zwart-wit combinatie is.

Volvo S60 DrivE R-Design

Volvo S60 DrivE R-Design

En dan is de koek nog niet op, want de aanpassingen aan het onderstel zijn ook heel serieus te noemen. Grotere 18” velgen noemde ik al, maar het onderstel is ook 15 mm verlaagd en de standaard achterdempers zijn vervangen door monotube schokdempers. Een veerpootbrug geeft nog meer stijfheid aan de voortrein, die Volvo weer benut door de besturing wat scherper te maken. Het resultaat: een S60 die nog lekkerder stuurt, remt en zich met ware doodsverachting in bochten laten gooien. Het past niet bij Volvo om de S60 R-Design een heel speels karakter mee te geven, dus in het grensgebied is de Volvo vooral onderstuurd. Toch kan de achterzijde ook worden verleid een stapje opzij te doen, maar daar is provocatie voor nodig. Veilig dus, maar zonder dat er helemaal geen lol aan te beleven is. Om het gras voor de voeten van critici maar eens weg te maaien: vanzelfsprekend is dat niet, bijvoorbeeld een Giuiletta QV trakteert je alleen maar op onderstuur in het grensgebied. En zelfs met de minder potente achterwielaandrijvers zullen op droog asfalt vooral onderstuur opdienen ter vermaak.

Volvo S60 DrivE R-Design

Volvo S60 DrivE R-Design

Als sportieve automobilist zal je toch een tikje teleurgesteld raken in exact deze uitvoering van de S60. De snelheid bocht-in is prima, maar de 1.6d “sleurt” er bocht-uit niet echt aan. Minimaal het dubbele aantal pk’s zou lekker zijn, maar dan vervalt de 20% bijtelling die de loonstrook een fijner uiterlijk geeft. De S60 DrivE zit precies op de grens (114 gram CO2 per km) en de V60 DrivE valt er net buiten (119 gram CO2 per km). Overigens heeft Volvo nog een heel palet fijne motoren die natuurlijk ook allemaal met het R-Design pakket te combineren zijn. Als T6 krijgt de S60 R-Design er zelfs extra pk’s bij. Woei!

Volvo S60 DrivE R-Design

Die extra pk’s wens je er in een S60 DrivE ook wel eens bij, juist als je gaat boenderen. Op de snelweg voldoet de 1.6D wel weer prima, zolang het vlak is en je geen races aangaat met potentere auto’s. De koppelkromme is goed en zelfs vanaf 90 km/u gaat de S60 DrivE er in een redelijk tempo vandoor, zelfs als de 6e versnelling gekozen is. Het voelt in ieder geval potent aan en dat telt ook. De kilometervreter die zijn/haar reizen vooral in Nederland maakt, zal met de S60 DrivE prima uit de voeten kunnen. Vreemd genoeg komt de (toch zwaardere) S60 makkelijker bij het verkeerslicht weg dan een C30 met hetzelfde blok. Blijkbaar is er in Zweden nog verder geknutseld aan de aandrijflijn.

Volvo S60 DrivE R-Design

Om alle cijfers uit de weg te werken: de 1.6 turbodiesel levert 115 pk en 270 Nm aan koppel. De sprinttijd naar de 100 bedraagt 10,9 seconden en de topsnelheid is 195 km/u. De Duitse concurrentie in de vorm van A4 TDIe en 320D EDE laten veel mooiere cijfers zien, maar vragen daarvoor ook een stevigere investering. De S60 is er vanaf 34.995, de A4 is 3 en de 320D 5 mille duurder. Scheelt weer een paar tientjes in de maand, hoewel je daar in deze prijsklasse de keuze niet van af zou mogen laten hangen.

Volvo S60 DrivE R-Design

Volvo slaat de concurrentie wel in alle opzichten om de oren qua veiligheidsvoorzieningen. Er is simpelweg geen ander merk wat in de buurt komt van wat de Zweden bieden. De S60 (en V60) is standaard (!) uitgerust met City Safety: mocht je als bestuurder niet opmerken dat een voorganger remt of zie je een stilstaand object over het hoofd, dan remt de S60 uit zichzelf af. Net als bij de XC60 kan tot 30 km/u schade worden voorkomen. Boven die snelheid wordt de klap van de impact in ieder geval fors beperkt. Nog een stapje verder gaat het “Pedestrian Detection with Full Auto Brake”: dat systeem detecteert voetgangers en remt daar voor als een aanrijding dreigt. Met snelheden tot 35 km/u weet het systeem de klap compleet te vermijden. Het systeem Pedestrian Detection with Full Auto Brake is een optie van 2.295 euro, maar daarvoor krijg je dan ook meteen adaptieve cruise control. Het is niet alleen dat (een gedeelte) van deze voorzieningen standaard zijn, maar in een recente Adac-test van automatische remsystemen konden zelfs de systemen in de Duitse oberklasse het Zweedse vernuft niet de baas.

Volvo S60 DrivE R-Design

De S60 DrivE is noch de krachtigste noch de zuinigste in zijn klasse, maar gezien de verkoopcijfers (de helft van verkochte S60’s is op dit moment een DrivE) wel een welkome aanvulling. Bovendien is het wel de modernste in zijn klasse, qua looks (kan je over discussiëren) en qua technologie (zeker de veiligheidstechnologie). En dat R-Design pakket he…. Het kost afhankelijk van de motorisering 5 mille of minder, maar dan is de S60 van binnen en buiten lekker dik gemaakt. De 1.6D maakt de sportieve ambities niet helemaal waar, maar voor velen zijn alleen sportieve looks ook genoeg. Voor diegenen die wat meer power wensen heeft Volvo lekkere vijfcilinder diesels en diverse turbo-benzinemotoren in de prijslijst staan. Filmpje!82 reacties

Diesel…. :p Autoblog en Diesel
@rubenpriest: en met Draifie zowaar vanavond te zien bij DWDD, de tv draait door.
Pfiew, die ziet er inderdaad lekker uit zeg, zeker met dat R-Design gedoe, oogt hij lekker compleet.
‘k vind het nog niet eens lelijk, je laat wel zien dat je ‘milieubewust’ bent maar niet bezuinigt op uiterlijk.
HEt is mooie auto.Maar de vorige was veel rubuuster,gewoon meer auto.Mijn vader heeft er een.DIt wordt in ieder geval niet de opvolger.Gemiste kans van volvo.Zeggen ze trouwens bij de dealer ook.
@mbman:

Ik vraag me af of je een grap maakt of het serieus bedoelt omdat je vader eigenlijk in een gedateerde auto rijd?

Die oude volvo zag je nooit en is ongelofelijk gedateerd, de nieuwe daarentegen zie je al bijna op elke hoek van de straat. Dus het lijkt me sterk dat de volvo dealer die gedateerde vierkante auto terug wil:P
@japiekrekel: brilletje nodig misschien.De vorige s60 heeft gewoon altijd goed gelopen.
@japiekrekel: Waar kom jij vandaan? Vorige s60 was niet vierkant. Integendeel. Verkocht overigens super in nederland. Mooie auto ook.
@japiekrekel: De vorige S60 was een mooie auto en reed ook erg veel rond. De nieuwe S60 volgt een andere designrichting maar betekent niet dat de oude Volvo meteen een gefaald model was?
@japiekrekel: Jij leeft volgens mij in een ander land dan ik. De oude S60 zie je nog steeds vaker dan de nieuwe en dat model heeft 10(!!!) jaar gelopen (los van de nieuwe koplampen/achterlichten/bumpers). Vanaf december 2000 werden ze geleverd geloof ik. Dat zie ik Audi, BMW etc. niet nadoen hoor, die vervangen hun modellen sneller. Bovendien was de S60 zowat de eerste auto die coupé-achtige lijnen had als sedan.

Nu vinden we het niet meer echt coupé-achtig (vergeleken met bijv. CLS en Passat CC), maar begin van deze eeuw wel nog :)
@Sorcerer:
Volvo de eerste met een coupé-achtige sedan? Je vergeet voor het gemak de in 1997 geïntroduceerde Alfa Romeo 156. Die was toch echt even eerder.
@japiekrekel: qua verkoopaantallen heb je volkomen gelijk ! De verkoop van de nieuwe S60 is treurig (2010 = 758 stuks), terwijl het oude model minimaal 5x zoveel verkocht. Toch vind ik deze nieuwe S60 een stuk mooier om te zien, maar inderdaad..ook ik wil er uiteindelijk niet in gezien worden.
@mbman: inderdaad, ik heb zo een oude s60 en daar ben ik redelijk tevreden over! de garagisten zeggen het me zelf ook, de oude is de betere… en zeker die van de laatste facelift vind ik eigenlijk even mooi als de nieuwe… (zeker met de juiste velg, ondertussen heb ik nieuwe gelegd!
video ff gepauzeerd , sorry premium begint pas bij sedans? een 116D heeft een 2.0D en deze S60je maar een 1.6D haha ..
@KaCh1ng: de S60 is imo een directe concurrent vd jetta , niet echt premium
@KaCh1ng:

ja een audi a4, bmw 3 serie en een mercedes C-klasse zijn ook concurrent van een volkswagen jetta toch? En een passat is meer een concurrent van een Mercedes E, audi A6 en bmw 5. Ben jij er zo eentje?
@japiekrekel: nee , ik vind dat de S60 geen concurrent kan zijn vd A4/3/C
@KaCh1ng: Ik zit te twijfelen of ik hier nou serieus op in ga haken of niet… Advies?
@piebepost: volvo is niet premium :) heeft volvo gezegd , daarom dat die ook goedkoper is dan concurrentie
@KaCh1ng: Zie jezelf nu eens tegenspreken. S60 is concurrent van de Jetta én Volvo is goedkoper dan de concurrentie? Wijs mij eens een Jetta aan die in vergelijkbare configuratie duurder is dan de S60.

Je praat gewoon onzin. Een Jetta is sowieso een klasse kleiner dan de S60, meer zoals de S40.

Concurrentie betekend dat 2 of meer producten elkaars koperspubliek kruizen. De A4 en de S60 zijn daarmee duidelijk concurrenten van elkaar omdat een relatief groot koperspubliek die aan de aanschaf van een A4 denkt ook geïnterreseerd zal zijn in de S60 en vice versa. Dat leer je blijkbaar niet op ASO.
@KaCh1ng: Die begint 15,000 euro lager, das een hele VW Golf.
@jzaero: tss de 1.6TDI BMT en de S60 DrivE zit 5k verschil niet 15k
@KaCh1ng: Twee auto’s op minimumniveau uitgerust:
Jetta 1.2 TSI BlueMotion T. Easyline €21.390
Volvo S60 T3 €33.995

Bij mijn vorige indicatie ging ik van prijzen bij lancering uit.
@KaCh1ng: Als ik ff google wat de rest van de wereld als concurrentie ziet voor een V60, dan is het verbazend hoe weinig ‘jetta’ je te zien krijgt.
Ik zie A4, Passat, Insignia, andere volvo-typese. Maar geen enkele jetta. Gek zeg…
@KaCh1ng: Het gaat om het gevoel van de auto als geheel. De 1 serie voelt nog steeds aan als een kleine hatchback en niet als een volwaardige zakenauto. De sedans zijn wat dat betreft veel volwassener.
@jzaero: een mini/a1 is toch premium? het gevoel krijg je mee met de badge..
@KaCh1ng:
Nee, JIJ krijgt het gevoel met de badge.
Echte autoliefhebbers bepalen per auto of zij hem goed of slecht vinden.

Jij interesseert je alleen maar voor de badge.
Blijkt ook wel uit je nickname, althans beetje.

Ik heb daar een grove hekel aan, en ik kan je dan ook niet als autoliefhebber zien.
@TWJ: ik ben een met sterke voorkeur naar DUITSE merken :)
@KaCh1ng: Ik heb zowel in een Mini, 1 serie en een Golf gereden en ze voelen allemaal niet veel anders aan. Daarmee doel ik niet qua rijeigenschappen maar wel qua gevoel dat je meekrijgt bij zo’n auto. Heel anders is het als jij in een wat luxere en comfortabelere sedan rijdt die beter geïsoleerd is en daarnaast meer de indruk wekt van een grote zware premium auto dan een lichte hatchback. Hetzelfde geldt voor een telefoon. Wanneer deze degelijk en zwaar aanvoelt, zal deze meer kwaliteitsgevoel meebrengen dan wanneer je een hele lichte telefoon maakt, ook al is het een goede telefoon, voor je gevoel is het iets goedkoops.
dat gemene lachje ook van die gozer in de corsa reclame na ‘maar 14% bijtelling’..
Hhahahaha 2 dochters van 300kg XD
Mooi is ie zeker!
Check die vette a8 @ 2.18min
Weer een erg leuk filmpje! Maar ik zou toch voor een BMW gaan ;)
Leuk zo’n schaap in wolfskleren
Voorspoiler is nét iets te petje. Maar wel goed van dat onderstel, fijn als je een beetje kunt hoeken.
Heej mooie auto, is dit die welbekende 5-cilinder van Volvo, dat moet wel met zo’n dik uiterlijk en die 2 potjes achter. (eigenaar): uhmm nee ik wou eigenlijk wel voor die 5 cilinder gaan, maar dit is dus ja uhmmmmm de 1.6 turbo. (andere meneer): ohhh okeey de 1.6 Turbo benzine met 180pk? (eigenaar) nee de turbo diesel met 115pk en 20% bijtelling ahahha
@jeanclaude: Na het testen van de 5cylinder dit weekend kan ik je enkel zeggen dat deze héél erg soepel loopt.. en geweldig past bij deze auto.
De 1.6 kachel komt imo iets tekort, de 2.0l 5 cyclinder is dan weer een motor die meer plezier gaf dan de duitse concurrentie.. en nog goed klinkt ook!
Gewoon een super mooie auto, ook mooi verslag, en hij ziet er gewoon goed uit, ook als lease is dit een super mooie auto tav de audi en bmw enz..
Hé kijk, een Volvo op Autoblog!
Dragrace tegen de S60 van Wouter! Was dat niet een 200pk 2 liter toerbo in het bruin?(koper) volgens mij ook met 18″ porno’s eronder. Carlo Brantsen heeft er ook 1, T6. Krijgen jullie die auto’s te leen van Volvo? ( kentekens van Wouter en Carlo zijn bijna identiek)
Mooie auto hoor, maar dat R-design samen met die badge achterop is gewoon een FAIL BIG TIME.
http://static.autoblog.nl/images/wp2011/review/Volvo_S60_Drive/Volvo_S60_Drive_R-Design_18.jpg
@tvrspeedsix:

Gewoon zonder motortype- en modelaanduiding optie aanvinken :)
@koluh:
je kan enkel zonder motortype
model kan je er niet laten afnemen :D echt superdom!
maar een haardroger doet snel de job!
@Stino: pak je dan wel een ‘zacht plamuurmesje’ ?? voor je het weet bekras je je mooie Vollevoo
@Megakix:
mijn allereerste keer dat ik het deed was met een breekmes :p
zag snel dat dit niet goed kwam..
nu doe ik het met idd een plamuurmesje met een fijn doekje rond, als je lang genoeg droogt (maar ook niet te lang, de lak mag er niet mee afkomen natuurlijk) komen ze er haast vanzelf af ;)
2 uitlaten voor zo’n motor is wel een beetje zielig. Mooie auto hoor en voor dagelijks gebruik is zo’n motor prima. Maar voor mij zal het te weinig zijn. Wel jammer dat we vooral wat horen over de motor en het uiterlijk. Niet hoe het zit, hoe stuurcommunicatie is, ruimte of iets dergelijks belangrijks
Dubbele pijpen met een 1.6!, dit is de zakenauto voor de wat oudere petjes?
r-design is gewoon een must en zou gewoon verplicht moeten zijn bij de meeste volvo’s. Anders zijn ze echt zo ubersaai!
2 uitlaten op een volvo…
Mijn vorige v70R met 300PK had zelfs maar 1 pijp..

als het er potent uitziet, moet het ook gaan..
of eigenlijk.
het moet er niet potent uitzien, het moet gaan. eerder een sleeper (zo’n toffe oude 240 turbo) dan dit..
mooie auto!! stukken beter dan zoon saaie A4…
@wolffjee: och , volvo is saai , zet eens een A4 met S line icm dikke velgen ernaast
@KaCh1ng:
Audi fanboy :P
@KaCh1ng: Antwoord op mijn vorige vraag is bij deze gegeven. Hoe gingen je examens trouwens KaCh1ng? Heb gehoord dat de VMBO examens nog vrij pittig waren? Of moet je nog een jaar wachten voor je aan de beurt bent?
@piebepost: ik snap niet wat jij zegt , sorry :) ik woon in belgië , ik ga nu naar een hogeschool , heb wetenschappen gedaan (ASO) 6e jaar
@piebepost: VMBO is beroeps ? ik heb duidelijk geen VMBO gedaan dus, in belgië is er 1.ASO (AlgemeenSec.Onderwijs) / 2.TSO(technisch) / 3.BSO(beroeps) …
maar dit is een autoforum waarom praten we eigenlijk daarover?
@KaCh1ng: Vanwege de stomzinnige reacties die je plaatst probeer ik je intellectueel vermogen in te schatten. Je hebt het over een hogeschool, ik vind het jammer dat mensen liegen over hun scholing.
@piebepost: och jong waarom lieg ik? nederlandse systeem is duidelijk anders .. ik heb al mijn ASO diploma –> moet je iets verder doen ofwel hogeschool of universiteit
@KaCh1ng: trouwens ik ga nu richting mijn 2e jaar op hogeschool .. ben 18j oud (19 eind deze jaar)
@piebepost: Het Belgisch schoolsysteem ziet er zo uit :

kleuteronderwijs (2,5 tot 6 jaar)
lager onderwijs (6 tot 12 jaar)
*middelbaar onderwijs (12 tot 18 jaar)
ASO : Algemeen Secundair Onderwijs
TSO : Technisch Secundair Onderwijs (plus eventueel zevende jaar)
BSO : Beroeps Secundair Onderwijs (plus eventueel zevende jaar)
KSO : Kunst Secundair Onderwijs
Buso : Buitengewoon Secundair Onderwijs (gehandicapten, leerlingen met leerstoornissen…)
*hoger onderwijs (hogeschool of universiteit) (boven 18 jaar)
Hogeschool Korte Type (Professional Bachelor)
Hogeschool Lange Type (Bachelor-Master)
Universiteit (Bachelor-Master)
maar @autoblog , verwijder al deze reacties aub , ben zo dom geweest om op hem te reageren
@KaCh1ng:

Oftewel, bij Audi moet je na een S-line nog steeds velgen aanschaffen ;-)
@KaCh1ng: rijden er veel meer van rond en de spannende lijnen blijven nog steeds uit..
lol wanneer komt de maandagrijtest? :P :(

maar ik ben met je eens wouter mooie auto alleen mocht ie van mij wel in het rood en met t6 motor
ik ben het eens met wouter, het is prachtig! vooral de achterkant heeft het eigenlijk wel nodig vind ik, anders staat hij te hoog en te kaal, nu komt het mooi stoer over! En vooral: hij stuurt pakken beter, veel minder onderstuur, achterkant komt inderdaad iets vlotter los en het rijden past me beter, net dat tandje harder (of minder zacht tenminste)

nu heb ik er ook hier mee gereden en ik moet zeggen, die 1.6 viel me dik tegen, veel lawaai, niet voorruitgaan en zuinig ook niet echt! de D3 (2.0 5 cilinder) viel me dan weer veel beter mee, ging redelijk, klonk goed en was zuiniger!
Altijd dat gezaag over welles nietes premium. Een V60 met de zwaarste motor 4×4 en alle opties kost zo’n 85.000 euro. Premium genoeg? Op het volvo forum zijn ze het er trouwens over eens dat BMW’s zuiniger en sneller zijn. Er zitten veel ex-bmw rijders bij. Vooral omdat ze de Duitsers saai vinden. Directe concurent van de A4 avant en 3 touring. Ik heb er zelf ook tussen getwijfeld.
Hé mannen van Autoblog. Leuk zo’n Volvo test hoor maar wordt het geen tijd om voor Volvo te gaan kijken bij Heico…Ze hebben een demootje van de S60 van +330 pk. Deze eco-auto hoort toch niet bij autoblog….? Trouwens laatste tijd veel eco-shit bij jullie.Stop daareens mee.
Daar zijn er al sites genoeg voor, toch?
Leuke auto, maar een dubbele uitlaat en 18 inch jetsers is echt ‘not done’ op een 1.6 dieseltje. Doe mij de T6 R-design dan maar! :D
Had mij anders even uitgenodigd! Kijken hoe deze het doet tegen een échte S60R, die er toch net een stukje meer bescheiden uitziet :)
@Ka ching. Zelfs een S4 ziet er onopvallend uit….A4 prima auto maar opwindend??
@wolf: voor mij wel , vooral een witte of suzuku graue A4 mt S line icm 19/20 inch velgen , valt meer op dan een S60je , men denkt alleen dat het onopvallend is maar iedereen kijkt ernaar ..
Wie koop nu zo’n auto in wolfskleren. Vind het een zielige vertoning een 1.6d in zo’n auto.
Als je echt premium bent koop je een t5, niet zo’n spaarversie, doet me denken aan tupperware tuners
2 uitlaatpijpjes op een 1.6 diesel is wel fail
Ik heb het filmpje afgezet vanwege dat katte gejank op de achtergrond, niet om aan te horen.
Mooie auto zo, maar die koplampen zijn ”wennen”
De V60 blijft nog altijd een stuk mooier…. Voor de rest is dat R-design wel top!
Ja Wouter, je kunt het wel een leuke auto vinden, maar met je ‘Seat hoofd’ vind ik jou niet echt bij die auto passen.

Volvo is toch meer voor huispappa’s (uitgezonderd C30)!!
@sirdrinksalotofpetrol:
hij rijdt zelf een oranje volvo
ik hoop voor hem de T6, dat weet ik nu niet :p
@Stino: 51-LTS-5;)
@sirdrinken nogwat. Tuurlijk, Volvo voor huisvaders, Porsche voor mannen in de penopauze, Bmw’s voor patjepeejers, Saab voor doctoren en notarissen. Nog meer vooroordelen…?!
http://www.autojunk.nl/2011/01/volvo-s60-r-design-2011-2
dan toch liever de 2liter diesel :D
vraag ik aan wouter of hij niets wou doen rond de eerste R design in belgie
nu gaan ze identiek dezelfde nemen maar dan een drivE man man :D
Wat een premium gezeur hierzo. Premium dit, premium dat.
Volgens mij rijdt iedereen hier in ”premium” wagens. Kort samengevat BMW, Mercedes en Audi. Alle overige fabrikanten zijn natuurlijk niet premium genoeg :|.

En nee, ik rij niet in een volvo ;).

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).