17-jarigen mogen vanaf november rijbewijs halen

Auteur: , 84 Reacties

Het plannetje van verkeessnoes Melanie Schultz is goedgekeurd door de ministerraad. Eind dit jaar wordt de leeftijd om je rijbewijs te halen van 18 jaar verlaagd naar 17 jaar. Gefeliciteerd, kinders. Er zitten echter nog wel een paar voorwaarden aan dit puberrijbewijs.

Zoals bekend staat in het nieuwe plan dat jongeren vanaf 16 jaar hun theorie-examen mogen doen, en een half jaar later mogen beginnen met rijlessen. Ben je zeventien, dan mag je naar het CBR om een rijexamen af te leggen en maak je kans op dat felbegeerde roze pasje.

Maarrr, wie nog geen achttien is mag enkel ’s Heeren wegen betreden als er een begeleider in de auto aanwezig is. En daarvoor heb je een begeleiderspas nodig waar maximaal 5 namen op mogen staan. Dit experiment genaamd ‘2toDrive’ begint in de een-na-laatste maand van dit jaar. (bron: Telegraaf.nl)84 reacties

De laatste brandstofpas van 3.500 euro wordt nu geveild Bepaal zelf wat je betaalt!.
Ik zie veel fraude nu al met die passen en nog meer.
@Lucb: Vertel ons eens waarom dan? (en ook waarom jij daar verstand van hebt)
@Lucb: En een extra administratieve (rompslomp) handelingen voor het CBR. Gaat geld kosten…
Nu nog een fatsoenlijk minimum jeugdloon zodat ze het tijbewijs daadwerkelijk kunnen bekostigen!
@Stopwearingpants:

Ouders?

Minimum lonen zijn zowat het allerdomste wat je kan doen. Want dat zorgt er net voor dat er minder jongeren een weekend of vakantie werk zullen krijgen. (om over echt werk maar niet te spreken)
@Stopwearingpants: idd ja.. ik word in december 17. rijbewijs krijg ik van ouders. maar je kunt tog nooit geld bij elkaar gespaard krijgen voor een auto. verzekering etc etc.. Je hebt hier dus eigenlijk niets aan. het is alleen handig dat je vlak voor dat je 18 bent je rijbewijs kan halen en als je 18 bent alleen in een auto kunt rijden.
@bomber888: Hoezo is dat een probleem? Ik mocht altijd de auto van me ouders wel lenen en ik had ook redelijk snel een degelijke auto.

Niets mis met sparen.
@bomber888:

Wat een onzin, heb me rbw ook gekregen en heb mijn auto’s altijd zelf betaald.

Als je iets wilt moet je er nu eenmaal voor werken, en eventueel concessies doen.
@jack_abarth: ik weet wel wat werken is. heb m´n brommer ook zelf betaald inclusief rijbewijs. maar als je 17 bent. en nog op school zit. kun je toch niet genoeg bij elkaar gespaard krijgen voor een auto. ( laten we zeggen 4000+ rijbewijs+ verzekering die duur zal zijn als je 17 bent..) ook benzine..
En ik reageerde op minimumloon. Als rijbewijs voor 18 jarige is. kun je op 18e er voor werken(rijbewijs heb je niet in 1 dag) en verdien je veel meer als dat je 16 bent en moet sparen.
@bomber888: je hoeft geen eigen auto te kopen? Heb het rijbewijs zelf betaald en leen de auto van mijn ouders, no problem at all
@RoT___: er moet dus ook altijd iemand naast je zitten.. wat ik al zeg. je hebt er eigenlijk geen ene fuck aan. ik blijf lekker op m’n brommer rijden :P
@bomber888:

Het is net de bedoeling hiervan dat dit als aanvullende rijles geldt! Niet als wow we gaan Amerika achterna, iedereen een auto onder z’n gat vanaf z’n 16e.
Als je een jaartje rondgereden hebt met een volwassene langst je zou die toch op z’n minst opmerkingen moeten geven als je dingen doet die niet zo goed zijn. Ik zeg maar zonder kijken 70 doorblazen als je eigenlijk voorrang zou moeten geven of het ‘ik kan die afrit echt wel tegen 120(=130)’ dat zoveel ongevallen veroorzaakt,…

Dus je hebt er wel degelijk iets aan, 1) je rijdt ipv saai passagier te zijn, 2) je leert in het verkeer meegaan met begeleiding 3) het is niet verplicht dus als je vind dat je er niets aan hebt…
@bomber888: Wat jij onderschat zijn de dingen in het verkeer die je als 17 jarige of beginnende bestuurder nog allemaal niet weet of ervaren hebt. Het gaat hier om ervaring opdoen. Een rijbewijs, ongeacht je nou 17 of 18 bent is een hulpmiddel en niet een pasje dat bedoelt is om mee te gaan scheuren over de weg. Het houdt in dat jij als jongere helemaal geen besef hebt van gevaren en dat je alleen maar hard wilt rijden. Met je ouders naast je ben je meer geneigd rustig te rijden en juist door rustig rijden doe je ervaring op. Tegen de tijd dat je 18 bent, heb je veel meer ervaring dan iemand die nu eigenlijk een rijbewijs haalt op zijn 18de en dan maar meteen het verkeer in gaat.
@jzaero: Ik bedoel maar. wij ´jongeren´ moeten niet massaal een gat in de lucht springen.
Wat jij zegt, er zal altijd iemand naast je zitten en je corrigeren. tuurlijk leer je hier van. maar zou jij dat leuk vinden als je jong was? ik denk dat veiligheid in het verkeer vooral van jezelf moet komen. en wat je ook zult zien, is dat jongeren die 17 zijn toch stiekem de auto gaan pakken van papa of mama.
@bomber888: Dat zou kunnen, maar dan spreek je toch over een bepaalde groep die dus niet volwassen genoeg zijn om te gaan rijden. Het is je eigen verantwoordelijkheid plus die van je ouders. Je kan nu als 17 jarige ook zonder rijbewijs rijden, maar wat schiet je ermee op? Ook als je stiekem die auto pakt heb je alsnog een gevoel dat je elk moment gepakt kunt worden. Ik rijd zelf nog regelmatig met mijn ouders rond en dat vind ik helemaal geen probleem, het is juist fijner als er iemand meegaat die je helpt het verkeer te oriënteren. In dit geval dus je ouders, maar dat kan ook je vrienden zijn. Veiligheid moet inderdaad van jezelf komen, maar je moet ook realiseren waarom het goed is dat er iemand meerijdt. Als je op die leeftijd niet kan accepteren dat er iemand naast je moet rijden ben je eigenlijk al het perfecte voorbeeld van waarom er juist wel iemand naast je moet rijden. Wat maakt het uit als je iemand naast je moet hebben? Ik denk dat de gedachte achter het invoeren van rijbewijs vanaf 17 jaar er ook juist is gekomen om het verkeer samen met een ‘coach’ te oriënteren en niet om deze groep extra vrijheid te geven.
@bomber888: Vanaf dag 1 van m’n rijbewijs had ik een eigen auto met eigen verzekering op mijn naam (ik was toen 18). Als je werkt en spaart is dit best mogelijk. In België kost een auto (als je gemiddeld 10.000km rijd) ongeveer €3.000-€4.000 onderhoud, benzine, taxen,…Wat niet onoverkomelijk veel is. Je moet natuurlijk niet verwachten dat je met een nieuwe bimmer kan rondrijden. Maar als eerste auto moet je iets hebben dat kan rijden. Zo had ik een Opel Vectra GLS van 1993; een oud ding, maar rijden deed ie wel.
@bomber888: Rijbewijs deels zelf betaald, ik rijd nu in een Starlet van mijn moeder (op een oude fiets moet je het leren he). Binnenkort ga ik kijken voor een BMW 3 serie E46. Het is maar of je zoveel wilt werken, dan is dit best haalbaar.
@Stopwearingpants: dat slaat nergens op. ik had van me 15e tot me 16e ook 3000,- euro gespaard en toen brommer gekocht. en ik vind het niet erg, nog paar maanden en dan kan ik voor me rijbewijs, krijg ik ook niet, daardoor leer je ook gewoon sparen, en welke kosten heb je nou op die leefijd? ;)
@MichaelvdBroek: qua vaste kosten hooguit de telefoonrekening. Met de belastingdienst, verzekeringen en andere zooi heb je voor je 18e nog niet te maken.
Hebben we in België ook zo ongeveer, ben er wel voorstander van. Ik heb zo zelf leren rijden, m’n rijbewijs heeft me zo bijna niets gekost. Enkel de prijs van het roze papiertje en het examen (theorie is gratis op school).
@Hupke: volgens mij heb je niet goed gelezen. Jongeren moeten gewoon nog steeds een (fatsoenlijke) rijopleiding doen, alleen mag dit nu dus een jaar eerder dan voorheen.
Zoveel heb je er niet aan lijkt me. Want dan kun je eigenlijk alleen maar rijden als jongere op vakantie met pa en ma of bij het boodschappen doen. Gewoon nog even wachten dus
@bmwalpina: en alleen binnen Nederland, dus voor velen is op vakantie rijden ook maar een beperkte tijd ;).
Dit komt voor mij dus weer net te laat!
Maar ik heb nog wel een vraagje:
Ik heb al geinformeerd om gelijk in november te beginnen en dan op me verjaardag af te rijden 30 november ( of ergens in de buurt als 10 daagse cursus niet lukt)
Maar toen gaven ze aan dat je alleen mee mag doen als je nog 17 moet worden. Dus alleen als je 16.5 jaar oud bent.

Ik lees hier nu niets over iemand een idee?
@nvu078: Als ze dat bij het CBR zeggen dan zal het wel kloppen toch?
Heb nog wat gevonden dat er misschien wel handig is om bij te zetten:

Alleen jongeren die op of na de startdatum 17 jaar worden, mogen het praktijkexamen afleggen bij het CBR. Ben jij al 17 op het moment dat 2toDrive start? Dan mag je wel beginnen met lessen volgen maar vanaf je 18de mag je het praktijkexamen afleggen. BRON: http://www.2todrive.nl
alles best hoor, maar die bieber..
Ik snap hier werkelijk de pepernoten van…

Een kind van 17 mag in een auto rijden (met welk nut?), maar ik mag als (binnenkort) 38 jarige niet op een 125cc scooter rijden. Mits ik geld stuksla aan een rijbewijs A ‘opleiding’?!

Kijk eens rond in de rest van Europa, zou ik zeggen…Voordat men mij gaat bekritiseren op mijn woorden.

:roll:
@FrankypankyV8: Hoezo mag dat niet dan?
Hier in België mag je eens je achttien bent en houder van het B rijbewijs, met een scooter rijden, alles tot 25kW. En dat komt overeen met 35pk ongeveer. En dat heeft zo een 125cc niet. Ik heb nu wel m’n A rijbewijs (voorlopig) en ben dus vrij van die beperking. Rijd met 80pk, de max gewoon.
@As_long_as_it_is_fast:

Ik had het over Nederland…De Belgische situatie was mij al wel bekend…
@FrankypankyV8: Verhuizen man, verhuizen. :D
@As_long_as_it_is_fast:

ROFLOL! Mss. doe ik dat wel… ;)
Ik ben net een maandje 17 dus kan niet wachten om (legaal:P) achter het stuur te kruipen!!
@rubenpriest: Let op, je moet na 1 november 17 zijn geworden… Dus ik ben ook de sjaak (30 juli)
Wij moeten wachten tot 18 :(
@ilovecar & @rubenpriest:
Volgens mij mogen jullie al gaan lessen hoor, ik zou zeggen deze zomer doen, neem aan dat jullie eindexamen gedaan hebben als jullie 17 zijn?
Ikzelf heb mijn papiertje alweer 2 jaar, en had zelfs nog gewacht tot mijn 20e tot ik begon met lessen, dus ik snap het hele plan niet helemaal, sterker nog ik denk dat het heel onverstandig is, maar goed de politiek krijgt er eindelijk iets doorheen dat is ook iets waard (zucht -rampenkabinet)
@Sciurida: ik had al examen gedaan toen ik 16 was :p (VMBO)
@ilovecar: Zoals bekend staat in het nieuwe plan dat jongeren vanaf 16 jaar hun theorie-examen mogen doen, en een half jaar later mogen beginnen met rijlessen. Ben je zeventien, dan mag je naar het CBR om een rijexamen af te leggen en maak je kans op dat felbegeerde roze pasje.

Maarrr, wie nog geen achttien is mag enkel ‘s Heeren wegen betreden als er een begeleider in de auto aanwezig is.

Mij is verteld dat als je 16,5 bent je gewoon kan beginnen met lessen en in november ( als je 17 bent ) mag afrijden. voor mij geen probleem dat samen rijden met papa. Werk toch samen met hem en ben elke dag met hem op weg dus. komt heel goed uit voor mij en dan nog eff volhouden tot april :D en me roze pasje ophalen ;)
@ilovecar: Prachtig! Ik word 10 november 17…
Te laat voor mij, het rijbewijs is alweer bijna een jaar in bezit, maar natuurlijk geweldig voor de rest van jong Nederland. Kan me nog goed herinneren hoe vreselijk graag ik dat roze pasje wou :)
the-budel-guy via Android app
ik zie alleen voordelen.
Wat denk je zelf de leeftijd van een rijbewijs naar beneden brengen en ouderen het pasje nog langer laten behouden zonder een keuring of iets. Misschien beetje zwart wit maar als er een paar dode vallen dan begrijpt NL pas dat het niet werkt. 16 of 17 jarige die zijn echt niet geschikt voor het verkeer geloof mij. Zal wel weer iets zijn om de kas te spekken vanuit een andere hoek
@mightymike:

Daarom zit er 1 een volwassen begeleider naast, en 2 waarom zijn 16/17-jarigen minder verantwoordelijk? In België zijn er niet meer ongevallen mee en die hebben nog niet eens eerst een practisch rijexamen moeten doen, en in Duitsland/Luxemburg en Frankrijk mag je vanaf je 16e al op een volwaardige moto rijden in het verkeer (begrensd op 80km/h).
Petjesvolk in het verkeer heeft zowat alle leeftijden tot een jaar of 30 dan zijn die verongelukt of zo gemarginalisseerd dat ze geen wagen/ benzine meer kunnen betalen.
Owja voor ik het vergeet: WAAROM HEEFT DIE KUT BIEBER EEN FERRARI EN IK NIET?! Ik hoop dat ‘ie hem een ravijn inrijdt, schandalig dat de mannen uit Italië deze stumpert een auto verkopen die niet in de fik vliegt! :P
@Sciurida: omdat je met zingen en er leuk uitzien enzo veel geld kan verdienen
@Sciurida: Hahaha nou als jij het voor elkaar krijgt door met een optreden ook miljoenen irritante puberende krijsmeisjes naar je toe te krijgen dan kun jij ook heel snel een Ferrari kopen :)
@Sciurida: Omdat het die van Sean Kingston is, Bieber heeft een Lambo. ;)
Alleen in Nederland ?
Dus, gewoon hetzelfde systeem als in België, het enige verschil is dat je hier 18 moet zijn voordat je je rij-examen mag doen, dat is het enige verschil, want in België mag je voor je theorie opgaan vanaf je 17e en dan mag je vrij rijden met begelijder, zonder rijlessen of met, dat mag je kiezen. Je kan ook wachten tot je 18 bent en dan 20 uur les gaan volgen en dan mag je natuurlijk wel volledig vrij rondrijden, enkel op bepaalde uren niet.
mooi, nog 5 maandjes voor mij dus:P
@fluvioglacialeafzetting:
Haha, voor mij nog 1 maand en 2 dagen :p
@lovethecar: Het kan pas vanaf november…
@gerard1710:
Ik woon in België…
eindelijk, kan eindelijk het doek van me auto af en kan ie de hal uit. van rondjes rijden op het indu. word je ook wel een beetje moe ;)
in duitsland was het experiment geslaagd, dus hopen dat nl geen doden veroorzaakt!!
moet je trouwens nagaan hoeveel justin bierbuik verdiend.
de meeste mensen kunnen pas een ferrari aanschaffen als ze al half in de midlife crisis zitten ;)
@rollsroycebsron: Vraag me af wat er van de hype Justin over is zodra hij zijn midlife crisis bereikt heeft :)
@VeniVidiVici: waarschijnlijk niet meer dan een zeer vage herinnering
@VeniVidiVici: Hype of niet, hij heeft een geschat vermogen van rond de $30.000.000. Daar kan wel al een Ferrari van af.
@xilver: ik ben natuurlijk wel jaloers op zijn goed gevulde beurs. maar verder heb ik niet veel met de zanger.
wel super om al op die leeftijd zulke mooie kuntwerken op wielen te kunnen rijden.
alhoewel ik zelf voor een rangerover sport en bentley continental speed zou gaan.
maarja smaken verschillen natuurlijk
@rollsroycebsron: Je moet niet jaloers zijn op andermans zaken, dat ontsiert een persoon. Je moet zelf werken voor je eigen geld en je eigen fortuin. Hetzelfde met wachten of rekenen op een erfenis, ik zou er iets van krijgen. Geen groot fortuin is ontstaan door altijd op safe te spelen.
@rollsroycebsron: Met dat geld? Koop ik me een CL65 AMG en een witte California met pornorood interieur. En als er nog een zakcentje over is koop ik er een Veyron SS bij ;-)
@rollsroycebsron:
@xilver:
@VeniVidiVici:
Bieber in z’n midlife zeg je?
Hier komt ie…
http://www.slackerland.com/file/pic/photo/2011/01/drastic-40-year-old-justin-bieber_650.jpg
@As_long_as_it_is_fast: Waarom vind ik dit zo passend :mrgreen:
@xilver: Beter wordt ’t toch niet? :D
@As_long_as_it_is_fast: Idd, dit is zo’n foto van 14-jarige meisjes, waaronder Justin Bieber.;-)
geen oplossing voor fileprobleem.
Wat ik niet zo goed begrijp is waarom dit eigenlijk wordt geregeld, is er enorme vraag naar deze verlaging? Met alle issues die er op dit moment spelen is dit wel het laatste waar ik nieuws over had verwacht. Wat mij betreft is 18 een prima leeftijd, je mag tenslotte ook pas vanaf die leeftijd stemmen…
@gschoots: het gaat er juist om dat een 18 jarige, met net een rijbewijs op zak, niet als een gek gaat rijden. Dus als je 17 bent met mama/papa naast je ben je eerder geneigd om fatsoenlijk te rijden. Hierdoor doe je meer rijervaring op, zonder als een idioot te raggen.

Alhoewel ik de meesten toch als idioten zie raggen zodra ze alleen in de auto mogen haha.
@halfzuiver:

Joh,

Ik zie vaak genoeg mensen (zeg maar gerust mannen) van in de veertig als een mongool te keer gaan!

Maar of het idd. gaat helpen ‘omdat pa of ma naast je zit’? En wat als pa of ma juist van gas geven houdt?

Onnodig ingewikkeld…
@FrankypankyV8: Ja m’n moeder is 76 maar ze gaat nog dagelijks mee.
Ik vind het maar een idioot plan. Die jongeren mogen nu dus straks achter het stuur gaan zitten terwijl ze zichzelf in de kroeg onverantwoord heerlijk in coma zuipen :?
En rijden met een begleider… O ja, alsof die veel kan doen als het fout gaat! Maar goed ik geef het het voordeel van de twijfel. :|
@VeniVidiVici: begeleider kan hooguit een ruk aan het stuur geven in het geval dat, fijne gedachte
@RoT___: Haha ja idd of de handrem aantrekken :)
Kan niet wachten
Belachlijk meer gevaar op de weg, meer doden ongelovelijk!!!
Als je dan toch een begeleider mee moet hebben dan is het toch gewoon hetzelfde principe als een voorlopig rijbewijs? Beetje dom idee…
Zie die snotneus zitten.DIe hoort op een kinderfiets te zitten!
De meeste 16/17 jarige geven niet eens richting aan met hun hand tijdens het fietsen, kijken amper links of rechts en dan moet ik geloven dat ze in staat zijn om auto te rijden. Zullen er vast wel tussen zitten die er wel toe in staat zijn, maar het grootste gedeelte waarschijnlijk niet.
@DonEmilio: maar als ze 18 zijn doen ze dat ineens wel zeg je?
Melk koe moet nog meer uitgemolken worden natuurlijk. De meeste koters van 16 jaar kunnen geeneens een auto betalen, verzekering en wegenbelasting ?
@majinstar: en daar maak jij je zorgen om? Heb je de jeugd van die leeftijd nog bezig gezien onlangs? Dat vertrouw ik nog niet achter het stuur, sorry. Die 2 jaren extra zijn echt wel jaren van inzicht en verantwoordelijkheid.
Ik ben het hier niet mee eens.
De juiste leeftijd om je rijbewijs te mogen halen ligt anders. Voor Jongens zou dat 15 jaar moeten zijn.
Voor Meisjes zou dat 23 jaar moeten zijn.
Voordelen zijn duidelijk. Of hebben al die slimme jongetjes van AB hulp nodig !
Ik vind het opzich geen onaardig plan hoor. Natuurlijk er zijn genoeg jeugdigen die zich, verplaatsend op fiets of scooter, ontzettend onverantwoordelijk gedragen. Ik denk wel dat ze wel enigszins veranderen wanneer ze daadwerkelijk rijles krijgen. Het echt bewust worden (van de gevaren in het verkeer) leer je imo alleen als je ook daadwerkelijk actief deel moet nemen in het verkeer zoals tijdens autorijden. Om vervolgens een jaartje langs een begeleider te zitten die je op de vingers kijkt versterkt dat proces alleen maar denk ik. En zoals altijd zullen er ook rotte appels tussen zitten, maar die zijn er van alle leeftijden.
ik ben het hier niet mee eens ! ik wacht al vanaf kleins af aan tot mijn achtiende verjaardag. nu word ik 23 november 18 jaar.. en wil ik rijles nemen terwijl het nu druk gaat worden door al die kleine kinderen ! laat ze lekker wachten tot hun 18e hebben ze vooruitzichten
Ik vind deze aanpak dat je eerder de theorie kan leren en dan als je 17 wordt met de praktijk beginnen heel interessant. Als je erover nadenkt begrijp je dat hij genoeg tijd heb om alles goed te leren en dan met stille beginnen te rijden. Mijn zoon is 15 en ik wil dat hij zo vroeg mogelijk zijn rijlessen krijgt daarom ik ben nu op zoek naar een goede autorijschool. http://www.rijles-voc.nl/auto

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).