De autoverzameling van Jerry Seinfeld

Auteur: , 30 Reacties

Sitcom-fenomeen Jerry Seinfeld is een Porsche-verzamelaar van de buitencategorie. Er wordt wel eens gesuggereerd dat hij de grootste particuliere Porsche-verzameling ter wereld heeft. Zo groot, dat hij er in hartje New York een paar verdiepingen van een pand liet ombouwen tot garage voor zijn speeltjes. Laten we eens kijken wat die verzameling ongeveer inhoudt.

We kunnen helaas geen lijst achterhalen met alle details van zijn Porkerverzameling. Het is ook niet bekend welke modellen nog wel in zijn bezit zijn en wat inmiddels al van de hand is gedaan. We zullen het moeten doen met informatie die her en der over het internet zwermt. Misschien wel een van de meest geruchtmakende verhalen is dat hij beweert de allereerste Porsche 911 uit 1964 in zijn bezit te hebben. Het exemplaar dat ooit in handen was van Ferry Porsche himself. Alleen gelooft lang niet iedereen dat Seinfeld écht het originele exemplaar in zijn ruim bemeten garage heeft staan. Zullen we er ooit achter komen?

Hieronder twee foto’s van de bewuste 911.

Seinfeld's oudste 911

Seinfeld's oudste 911

Een bekende is zijn blauwe 993 Turbo S uit 1997. Ook hier claimt Jerry dat het de eerste Turbo S ooit gemaakt is en tevens de eerste die naar de V.S. werd vervoerd. Deze Porsche zal waarschijnlijk niet meer in zijn bezit zijn, onlangs stond ‘ie te koop.

993 Turbo S

Misschien wel één van de meest iconische race-Porsches uit zijn verzameling is de Porsche 908/03 Spyder, de opvolger van de 907. Uitgevoerd in Gulf-kleuren en met een vermogen van 370 pk uit een 3.0 achtcilinder boxermotor een waar trackmonster dat hoge ogen gooide op Le Mans en aanverwante circuits. De komiek wordt er nog regelmatig mee gespot als hij weer eens een klassiekerevenement bezoekt.

Porsche 908/03

Porsche 908/03

Porsche 908/03

Sorry, misverstand, dit hieronder is trouwens de meest iconische race-Porsche uit zijn epische verzameling. Waarom? Omdat het hier de originele Porsche 917 K (K = Kurzhec) uit de film Le Mans betreft, met Steve McQueen in de hoofdrol. En als Steve in je auto heeft geracet, dan betekent zulks automatisch dat het een instant klassieker met een ongekend hoge coolheidsfactor wordt. De race-Porsche domineerde op de 24 uur van Le Mans in de jaren ’70 en ’71 (in ’71 gewonnen door Gijs van Lennep). Niet meer dan 12 stuks zijn er van deze coupé gemaakt, en van de K-versie zijn er zelfs nog minder. Het vermogen komt van een 600 pk sterke 5.0 twaalfcilinder boxermotor.

Porsche 917K

Porsche 917K

Porsche 917K in de film Le Mans (1971)

Hieronder de lijst van Porsche-modellen die in het bezit zijn/waren van Seinfeld. Benieuwd hoe zijn op maat gemaakt garage voor 20 auto’s (verbouwkosten: $1.4miljoen) in New York eruit ziet? Check HIER de foto’s.

Porsche Carrera GT
Porsche 911 Carrera (1981)
Porsche 356 Speedster
Porsche 550 Spyder (1955)
Porsche GT speedster (1959)
Porsche 1600 Speedster
Porsche Boxsters – 10 stuks, in verschillende kleuren
Porsche 959 (een stofverzamelaar, want de retedure uber-Porsche mag in Amerika niet op kenteken worden gezet.)

Natuurlijk heeft Jerry wel eens meer gereden dan alleen Porsche. Ooit begaf hij zich in een Fiat Dino waar plots de remmen van weigerden en dus zag Jerry zich genoodzaakt de Italiaan op z’n dak te gooien. Alles beter dan het naderende kruispunt oversteken zonder mogelijkheid om te stoppen.

Het schijnt dat Jerry ook ooit eens naar Mercedes is overgelopen en een E60 AMG Widebody heft besteld.
Mercedes-Benz Classic Centre California

Porsche is natuurlijk in z’n nopjes met een fanatieke verzamelaar als mister Seinfeld, ze lieten de komiek daarom ooit eens opdraven in een documentaire. De beelden staan op Autojunk.

De autoverzameling van Jerry Seinfeld30 reacties

Bedoel je niet Porsche 959?
Wat een mooie collectie
“dit hieronder is trouwens de meest iconische race-Porsche uit zijn epische verzameling. Waarom? Omdat het hier de originele Porsche 917 K (K = Kurzhec) uit de film Le Mans betreft, met Steve McQueen in de hoofdrol.”

Toevallig gisteravond gekeken, aanrader!
Komt volgende week in NL uit op BluRay ;)
Die Fiat Dino was een Fiat 500, die twee zijn toch moeilijk met elkaar te verwarren.
-edit: check!-
Leuke auto’s heeft Seinfeld, series echter niet.
@bosnialove:

Snap niet hoe je dat kan zeggen. Die afleveringen kan je 1000 keer zien en nog blijven ze leuk! Een van de weinige series waar de tijd niet aan vreet!
Volgens Wikipedia heeft hij 46 porsches!!!! http://en.wikipedia.org/wiki/Jerry_Seinfeld#Car_collection
“Porsche 959 (een stofverzamelaar, want de retedure uber-Porsche mag in Amerika niet op kenteken worden gezet.)”
Waarom niet?
@alcantara: geen typegoedkeuring. De Amerikaanse regels zijn namelijk nogal raar (en streng). Er zijn wel meer auto’s verboden in de VS.
@robbie: Dat begrijp ik maar waar wordt hij dan op afgekeurd?
@alcantara: geen idee, maar het zal ongetwijfeld iets te maken hebben met botsveiligheid, het ontbreken van airbags en/of emissienormen.
@robbie: Tegenwoordig kan de 959 wel ingeschreven worden in de US of Arrogance, de wagen is ouder dan 21 jaar en moet dus niet meer voldoen aan de uitlaatgaseisen. Destijds kon de wagen oa niet ingeschreven worden omdat de NHTSA geen wagens kreeg om crashtests op uit te voeren.

Er was indertijd wel een manier om 959’s in de States ingeschreven te krijgen, als Show and Display vehicle, waarbij maximaal 2500 mijl per jaar gereden mocht worden. Hiervoor moest er wel een aantal aanpassingen gedaan worden, oa twin turbo’s, lambda-sensor en katalysatoren.
@robbie:
Vermits Porsche maar een 200 exemplaren aan klanten ging verkopen weigerden ze om er nogmaals enkele op te offeren (dit keer in de VS) voor crashtests.
Haha, zo ironisch dat een zo bekende joodse komiek zo een grote autocollectie heeft van duitse autos, en vooral Porsche, wiens vader samenwerkte met Hitler.
@thibault1234: Sweet irony :D
@thibault1234:
En weet je ook waarom hij samenwerkte?
@JanJansen:
Om er beter van te worden, net zoals : Mercedes, BasF, Bayer, MaK, MAN, Varta, Krupp, DKW, Thyssen en noem maar op…….
Boze tongen beweren dat de eerste 911 (die wel van hem is/was) zo door en door verrot was, dat men bij Porsche restauraties (die van de fabriek ja) een andere vroege 911 heeft gesloopt en als donor heeft gebruikt.

Verder is er nog een ander geintje, hij beweert nl ook de laatste luchtgekoelde 911 in zijn bezit te hebben, echter schijnt dit de laatste naar de VS geëxporteerde 911 luftwaffe te zijn en niet de aller, aller laatst gebouwde.

Over de 917 K (kurzheck) die werden van kort naar lang omgebouwd al naar gelang het circuit. Ok officieel heeft Zuffenhausen K’s en L’s (langheck) gebouwd, maar lang niet iedere L of K is als L of K geëindigd.
schijnt dat hij rond de 280 miljoen dollar verdient heb met die vage serie, tja dan kan ik ook alle porsches kopen die ik tegen kom. die hard blauwe vind ik wel wat hebben de rest vink niet zo boeiend ondanks de historie
Volgens mij heeft de 917 overigens een V12 met blokhoek van 180 graden. Dus géén boxermotor. Bij een boxermotor bewegen de zuigerparen steeds tegelijk naar het bovenste dode punt en onderste dode punt. Bij een V12 met blokhoek van 180 graden beweegt de ene van de 2 tegenover elkaar liggende zuigers naar het bovenste dode punt, en de andere naar het onderste dode punt.
@original_arnoud

ik denk dat jij in de war bent met de Ferrari Testarossa? die heeft idd een 180 graden V12. Deze porsche heeft een 12 boxer (gebaseerd op 2 x 6 cilinder boxer)..
@luwek:
Duitse Wiki over de 917:

Entgegen der weit verbreiteten Meinung handelt es sich dabei nicht um einen Boxermotor, da dieser 12 Kurbelwellenkröpfungen aufweisen müsste, der Motor des 917 verfügt aber nur über sechs Kurbelwellenkröpfungen und ist damit ein 180°-V12 und somit kein 12-Zylinder-Boxer.
@luwek:
Original_Arnoud heeft gelijk is een flat 12 maar geen boxer twaalfcilinder…
Wat een apart gezicht zoals je daar in zit, die 1e foto van de 908/03. Lijkt wel een soort kinderautootje.

En zijn 917 lijkt wel een replica vergeleken met die originele racefoto, zo perfect ziet die koets er nu uit.
Allemaal stuk voor stuk prachtige Porsches, hij heeft duidelijk smaak :P
Als je smaak hebt koop je geen platgeslagen kever.
Jerry is cool.
Deze is ook van Seinfeld, een 356/2, een van de eerste en nog gemaakt in een schuurtje in het Oostenrijkse Gmund:

http://files.conceptcarz.com/img/Porsche/49_Porsche_356_05_DV_Amelia_01a.jpg

Hij heeft wel smaak, die Jerry…
Hij heeft tegenwoordig ook een 918 Spider :) http://youtu.be/-woWYgHmhvI

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).