Spectaculaire crash tijdens Le Mans [video]

Auteur: , 79 Reacties

Tot zo ver het Le Mans-avontuur voor Allan McNish. Zojuist maakte hij met een duikvlucht een einde aan één van de drie Audi R18 TDI's. Bij dit ongeluk zijn heel wat omstanders/fotojourno's aan de dood ontsnapt, zo lijkt het.

McNish dook aan de binnenkant van een bocht langs een van de Ferrari’s, maar die kwam hard naar binnen zetten waardoor de dieselende Audi op heftige wijze van de baan vloog, richting een groepje mensen langs de rand van de bandenstapel. De impact zorgde voor heel wat rondvliegend lethal carbonfiber, maar tot nu toe zijn er echter geen berichten dat er iemand gewond is geraakt. Ook Allan McNish is tiptop in orde, dankzij de stevige monocoque. Mirror op Autojunk.79 reacties

Wajo, wat een klapper!:o Praise the Lord dat er geen gewonden zijn gevallen! Wat een serieuze klapper:o
@Barnevelder: Zwaartekracht?
@Barnevelder: dit is niet naar jouw gericht maar vind dat het wel ergens boven aan moet staan……

walgelijk hoe de fransen stonden te juichen toen deze audi er met een rot gang afging had niet veel gesscheeld of de mashalls achter de barierre hadden die audi opgevangen en ik zou niet willen weten hoe het dan was afgelopen
was idd een serieuze klap, zag het ook op tv!
wut-de-fuk, alsof z’n remmen het niet deden ofzo? behoorlijk snelheidsverschil waarmee hij aan komt kachelen terwijl de Ferrari al aan het insturen is? Ook geen blokkerende wielen in de binnenbocht die je anders bij zo’n soort vergissing zou verwachten.
@Alwood: lijkt er meer op dat z’n voet op het gaspedaal zat. Die LMP dacht er gewoon volgas tussendoor te banjeren (en de 458 rekende daar totaal niet op).
@Jimmie:

Volgens de commentatoren op eurosport zou hij die ferrari niet hebben kunnen zien omdat ze in zo’n coupé tunnelvissie hebben. Je ziet enkel wat recht voor je is omdat de A-stijlen in de weg zitten. (al mag hij blij zijn dat het dit jaar een coupe is want met de speedster/spyder van vorig jaar was het ongeval mss slechter afgelopen)

En de 1e audi ziet de ferrari gaat trager rijden de 2e ontwijkt die en moet er dus voorbij net als de ferrari instuurt en dan krijg je dit.
@Hupke: je moet nooit geloven wat ze op Eurosport zeggen ;)
@robbie: dan hebben jij en eurosport toch nog wat gemeen
@Hupke: Ze zeggen dat de Ferrari maar één van de twee Audi’s kon zien.
Wouter-Klinge via iPhone app
@Hupke:

Ze zeggen dat er in die Audi geeneens een voorruit zit. Het is gewoon een dichte koepel. En hij krijgt de instructies via zijn TomTom.

Maar ja, dat zeggen ze alleen maar…
@Alwood: Niks wtf aan, het is toch logisch dat zo’n Audi R18 veeeeel harder door de bocht kan dan die 458. Totaal andere klasse.
zo, die is kapot..
Shit, kijk ik even niet mis ik het weer. Heftige klapper, maar meer kans voor peugeot op de overwinning.
Goed dat Audi nu ook een dichte wagen heeft, dat ongeval met een open wagen zonder die stabiliteitsvin…
UPDATE: nog steeds geen gewonden gemeld. Serieus, die fotogasten hebben ff een portie geluk gehad.
Damnn wat een klapper een wonder dat de coureur er goed vanaf is gekomen. Die journalisten komen daar ook goed weg zeg.Let vooral op die gast in een blauw vestje. Hij loopt rustig weg en plotseling valt er een band van de wagen op de plek waar hij stond en daarna rolt dat ding nog met flinke snelheid langs hem.
Audi is niet saai. :D
Prachtig toch dat je zulke klappers kunt maken en vrolijk weer uit kunt stappen. Waarom maken ze straatauto’s niet zo veilig? Daar wil ik best wat meer voor betalen en wat ruimte voor inleveren.
@alcantara: Omdat dit type veiligheid alleen werkt als je een helm op hebt, die vast zit en je nek door een band beschermt is (en je hoofd dus nog minder kan bewegen). Anders heb je kreukelzones nodig, om energie te absorberen. Je nekje redt het niet. Overigens absorberen alle wegvliegende onderdelen bij deze auto’s ook veel energie.
@alcantara: Uuuh…monocoque, 5punts harnas, HANS-riempjes, dikke helm, speciale overall…

jij wil zo elke dag rondrijden?
@bozewolf:

Nou, waarom niet? Het zou betekenen dat ik dan een (prof)coureur ben?

:mrgreen:
@FrankypankyV8: Zie je jezelf al 5 minuten losgespen in de parking van de Appie Hein? :D
@bozewolf: Of bij de McDrive? Trouwens, elke keer als je vriendin een paaltje pakt moet je de halve voor/achterkant vervangen.

Als dat de toekomst is, begin ik zsm. een schadeherstelbedrijf.
@_Eend_: Nou, als dat vervangen in race-stijl gaat is 10 seconden plastic erop duwen vast en zeker goedkoper dan de schurken van de garage die daarvoor 3 uur arbeidsloon in rekening brengen :)
je ziet echt dat die dingen freakin licht zijn.
Zitten inmiddels al meer dan een halfuur met de safety car..

Echt een behoorlijke klapper! En wat een inschattingsfout van McNish, niet verwacht van hem!
Die Ferrari had’m nooit zien komen, Audi die er (netjes!) achter bleef blokkeerde het zicht.
Waarschijnlijk vergat McNish zijn adem in te houden voor hij de bocht in ging, resultaat: Longen verpletterd tegen de zijkant van z’n ribbenkast en macht over het stuur verloren.
En rijd die Ferrari weer verder???( ik heb geen tijd om te kijken)
@tvrspeedsix: Ja, die heeft amper schade
Dat is een behoorlijke klapper :o Gelukkig voor de berijder dat hij er goed vanaf is gekomen en de omstanders hebben zeker zwaar geluk!
Hij kon hem niet zien en de ferrari kon hem niet zien.
In zo’n racers heb je geen goed gezichtsveld. Zeker niet dat het hij te gulzig was.

Was er ook niets iets van dat de °1 audi of de Ferrari pas uit de pits kwam waardoor de °1 audi erachter bleef hangen. Zodat Mcnish die sneller aankwam er wel langst voorbij moest om °1 audi te ontwijken.
Pech voor de Ferrari, een meevaller voor die Porsches. Mocht hij er langs zijn gevlogen had hij er wellicht een kettingbotsing mee gehad.
Wat een klap. Ook enorm veel geluk dat de wagen niet over de bandenstapel vloog. Dan had het heel wat slechter afgelopen kunnen zijn met die fotografen.
Het lijkt erop dat de Audi’s achtereen zaten en dat de eerste McNish ziet komen en hem door wilt laten om over die Ferrari te gaan. Die Ferrari zal hebben gedacht dat de Audi(‘s) achter hem blijven en hij dus kan insturen en ze niet moet voorlaten. Op dat moment is McNish ernaast en raken ze elkaar.

Heb stukje interview gezien met de Ferrari-rijder en die beweerde absoluut niets in de mot te hebben en had nog in zn spiegels gekeken voor hij de chicane inging ed. Plots was die Audi er, toen hij indraaide..
Wat een fout! De beste stuurlui staan wal, maar dan nog. Er worden juist ervaren oudere coureurs aangenomen voor LeMans om dit soort ongein tot een minimum te beperken. Dit is einde carriere McNish.
@midasracer: hoho niet te ard vn stapel lopen 1 stuurfoutje word niet zo erg afgestrafd hoor en je kan zeggen wat je wil de man heeft meer stuurtalent dan iedereen hier op AB, race brengt risico’s mee en soms loopt het is fout
@midasracer: Rustig maar, Audi heeft zoiets wel eens vaker meegemaakt. Ze weten zelf ook dat een ongeluk zo gebeurt is en ze zullen McNish er echt niet om ontslaan. McNish is tenslotte een coureur met veel ervaring in de Le Mans-series. ;)
@midasracer: Je wil ons de boom injagen. Oke.
Er is maar 1 Duitse oudere coureur die ongein uithaald.
Dat is Michael Schumacher.
Er is maar 1 Nederlandse oudere coureur die ongein uithaald.
Dat is TimTom Coronel.
@boygeorge: waarom zou ik je de boom willen injagen ;-) ik wil gewoon zeggen , het is niet de eerste coureur die een stuurfout maakt , oke de gevolgen zijn groot maar zo een enorme stuurfout was het niet he ,
@bpc: Mon ami, jij en ik weten dat er GEEN sprake is van een stuurFOUT. 1 maal met je linkeroog knipperen is voldoende in deze TopSport. Je spoiler 5 mm verbogen.
Een minimaal windje laten. Ik bedoel; zuchtje wind van rechts. Op dit niveau worden geen Onbewuste stuurfouten gemaakt.
Beginnersfoutje…..jammer joh!
Ongelofelijk wat een aso, alsof de race na 3 ronden gereden zou zijn. Wat een risico nam die gast zeg! En te bizar dat het wrak niet over de bandenstapel werd geslingerd, wat komen die mensen daar achter goed weg!
Ik dacht het al want ik zapte naar Eurosport en zag dat een LMP die F458 wilde inhalen en net toen hij hem aanraakte brak de reclame in, of het was en herhaling, anyway, dom. Maar ach, ze hebben er nog 2 duzs.
Hmm, kijk ik vreemd als ik zeg dat ik dat muurtje van banden,etc erg laag vind????
Voor’t zelfde geld was ie erover geklapt…. :X
Ultra licht maar gelukkig ultra sterk of je overleeft zoiets niet. Heb toch wel vragen bij het feit dat alle klassen er aan deelnemen. De LMP klasse is dubbel zo snel als de rest zowel op rechte stukken als in bochten. Alsof je F1 gaat mengen met F2 en Formule 3 wagens. Gewwon spitsen en je krijgt meer competitie terwijl alles nu afhangt van hinderende wagens.
Bizar hoe slecht de veiligheid is van dit event. Hier hadden met een beetje pech zo 10 man kunnen sterven. Iets wat volledig onmogelijkj is in de F1. Schokkend dit, ze zouden die hele race meteen moeten cancellen of iedereen daar weghalen.
@raphael: Al een geluk dat je 50jaar geleden nie keek.
De pit was toen op het circuit zelf, en toen had je pas een zware crash met de Mercedes.
Ja damn, wat een klapper. Wel merkbaar hoe Le Mans wordt gesponsord door Audi ;-) Kijk maar goed naar de safety car en ongevallenwagens.
@xilver: Nou F1 heeft ook al jaren een Mercedes safety car,
Misschien moeten ze maar een Ferrari kiezen klopt het wat meer de beslissingen die ze nemen.
hahaha, hoe die fotograaf wegloopt van die autoband. :D Geweldig. Voor de rest wel huuuge klap. Die man die achter zijn motor duikt enzo, niet niks. Veel pietzakken daar. ;)
Bam Jonge!!! Zoo´n grote botsing jong!
Toch nog even toevoegen. Heerlijk als je als monteur ziet dat de piloot goed en wel uit jouw monocoque komt na zo’n crash. Leuk visitekaartje geef je dan af.
wat een kneus, zelfs al had hij de ferrari gemist, kwam ie nog veel te hard op die andere 2 af.
Probleem van deze auto’s is, dat als je je grondeffect verspeelt, of je spoilers ervan worden afgerukt, je de rest van de reis als passagier kunt beleven.
“wie de schuld heeft “: Dit hoort bij racen.
Serieuze bandenmuur dat…. Die Audi lag er bijna over….
Oe, zware crash!
Dat is raar…
Hier verteld hij nog alles over hoe en wat, maakt hij zelf een giga fout.

http://www.youtube.com/watch?v=1SWNcv52g8g

FAIL
@JamesBond007:
”Clear, precise decision making” Clear, precise into the 458 italia bedoelt hij.
Wat een eikel die gast in de Audi. Als je zo dicht voor een bocht iemand in gaat halen dan vraag je gewoon om ongelukken. Het is logisch dat die Ferrari op dat punt al aan het insturen was.

Als ik in die Ferrari zat zou ik hem zwaar flippen op die Allan McNish, hij zorgt er even voor dat zijn LeMans in 55 minuten afgelopen is…
@crackdavid: De Ferrari scheen verder te kunnen :)

Karma!
Veel te wilde actie van McNish en voor iemand die al zolang meedraait is dat heel vreemd. LeMans gaat altijd weer over langzame en snelle deelnemers en McNish weet dat.
Op zich hoort het team in dit soort situaties de rijders op de hoogte te houden om dit soort fouten te voorkomen, maar goed.. het blijft racen en je kunt als team ook niet altijd alles via de radio op de goede plek krijgen.. Hopen dat het voor alle betrokkenen meevalt.
@w0o0dy: mee eens. McNish is bepaald geen beginner (mijn bijdrage aan de understatement van het jaar verkiezing), erg vreemd dat het hem zo overkomt.
Spotrepairtje en in de showroom zetten.
Haha, kiek die cameraman sprinten LoL
Gelukkig hebben we de foto’s nog… Maar even serieus: die gasten achter de vrij lage bandenstapel hebben echt mazzel. Als je ziet dat de brokstukken precies landen waar niemand staat, volgens mij mogen ze allemaal hun beschermengeltje danken.
De andere Audi is ook zwaar gecrasht
@laurensl: #1 Audi Rockefeller is ook tegen een Ferrari geknalt bij een optimistisch inhaalmanouvre.
Hij is wel OK, auto daarintegen
@laurensl: wat mij betreft is de ferraribestuurder de mogool. Je gaat in een GT1/GT2 bak niet een LMP1 proberen achter je te houden, wat heeft dat voor nut? Bovendien had het best slechter kunnen aflopen, gelukkig lijkt hij in orde te zijn.
@HDM: eerst zorgen dat je weet hoe dit spelletje werkt en misschien mag je dan kritiek hebben. Deze rijder voor mongool uitmaken zegt meer over jou dan over die rijder…

Learn the rules, dude.
nog een audi er af, gaat lekker
Iemand heeft echt een blik beschermengeltjes open getrokken zeg! Dat de coureur het overleefd is nog begrijpelijk (uiteraard wel super mooi om te zien, hij is gewoon bij bewustzijn en alles!) maar dat al die fotografen enzo niks hebben? Banden die uit de lucht vallen, een auto die echt centimeters voor hun neus rondtolt en net niet over de rand vliegt… Ongelofelijk. Het lijkt me nu wel slim om boven de huidige barrière nog een hekje te bouwen! Want het zal niet de laatste keer zijn dat zoiets gebeurd. Ik vraag me alleen wel af, is deze inhaalactie legitiem? Deed de auto niks verkeerd? Los van het feit dat de Ferrari rijder hem misschien niet kon zien?
Ze hebben hier dus nog geen kabels aan de wielen zitten zoals bij de F1. Wist ik niet, dacht dat dat verplicht was. Die Pers gasten hebben echt zeer zwaar mazzel, gelukkig loopt het zonder gewonden af.
AUW!
Wel opvallend dat geen enkele marshall naar de Ferrari gaat om te vragen hoe het met de piloot gaat. Iedereen naar de Audi, terwijl het incident wel 2 wagens betreft.
Als marshall zijnde (Zolder en Spa) vind ik dit niet kunnen.
Weer een stinkdiesel minder, waarschijnlijk had die Ferraririjder net zo de pest aan diesels als ik.

Die inhaalactie van die Audi was trouwens onverantwoord, hij kwam veel te snel op dat groepje aanrijden, als hij niet tegen die Ferrari was aangekomen dan zeker wel ergens anders tegen aan. Je moet andere rijders wel de tijd geven om opzij te kunnen gaan, maar niet op zo’n botte manier, dat loopt nooit goed af.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).