Ook op vakantie rijdt de man

Auteur: , 26 Reacties

Er kunnen boeken volgeschreven worden over het autorijden van mannen versus vrouwen. Als het gaat om parkeren, ruzies in de auto, verdwalen, angst naast een vrouw, nerveus naast een man, wat de kinderen vinden, de stuurmanskunsten, welke sekse het beste rijdt, wat mannen allemaal verkeerd doen. Ik zou nog wel even door kunnen gaan, maar dit bericht gaat over wie er rijdt op vakantie...

Online autoverhuurbemiddelaar holidaycars.com heeft Maurice de Hond opdracht gegeven een aantal feitjes te verzamelen. Daaruit blijkt dat alle emancipatie ten spijt, de rollen van man en vrouw ook tijdens de zomervakantie nog steeds zeer traditioneel zijn. Het zijn de vrouwen die de bagage thuis inpakken, waarna de man deze inlaadt in de auto. De vrouw zit vooral naast de bestuurder tijdens de rit naar het vakantieadres. Eenmaal op de vakantiebestemming aangekomen, is het wederom de man die achter het stuur kruipt tijdens de tussentijdse ritjes.

Tijdens de rit naar de vakantiebestemming blijkt het de man die het vaakst achter het stuur kruipt (64%). In minder dan een kwart van de gevallen (22%) rijden man en vrouw evenveel. Slechts bij 9% van de ondervraagden is het vooral de vrouw die rijdt.

Voorafgaand aan de reis zijn het de vrouwen, die de koffers inpakken (95%). Navraag bij mannen leert dat 44% meent dat zij hierbij ook een handje helpen. Dit cijfer lijkt echter vertekend, omdat minder dan één derde van de vrouwen (31%) deze hulp in de praktijk ook zo ervaart. De koffers in de auto laden is weer een typische mannengelegenheid. In slechts 13% van de gevallen doet de vrouw dit zelf, terwijl dit bij 58% een gespecialiseerde taak is voor de man des huizes.

Duitsland meest favoriete wegennet, België minst

Niet verrassend zijn mannen en vrouwen zijn eensgezind als het gaat om hun voorkeur voor het internationale wegennet. Beiden beoordelen de wegen van onze oosterburen als het meest ideaal voor de komende zomervakantie. In totaal wees maar liefst 50% Duitsland aan als het land met het beste wegennet. Op gepaste afstand volgde Frankrijk (18%). Opvallend was het unaniem oordeel over het Belgische wegenstelsel. Vrijwel niemand van de ondervraagden was positief als het gaat om reizen met de auto door dit land.

Route hoofdoorzaak ruzie onderweg

De rit naar de vakantiebestemming verloopt lang niet altijd rimpelloos. Veertig procent van de maken nogal eens ruzie met elkaar over de route Bij bijna een kwart van de paren (23% ) blijkt een te hoge (of te lage) snelheid reden voor onderlinge verwijten. Muziek op de radio leidt bij meer dan één tiende van de ondervraagden (12%) tot onenigheid.

Uit de peiling bleek ook dat ruim één derde (35%) van alle Nederlanders meer dan acht uur per etmaal achter het stuur zit richting vakantiebestemming. Zo’n 12% van hen ziet er niet tegen op zelfs tot maximaal veertien uur achter elkaar te rijden. Het gebruik van een huurauto in het buitenland leidt eveneens tot redelijk wat kilometers achter het stuur. Eén derde van de vakantiegangers rijdt met een huurauto per vakantiedag gemiddeld zo’n honderd tot tweehonderd kilometer. Eén vijfde rijdt zelfs meer dan tweehonderd kilometer per dag.

Voor de peiling ondervroeg Maurice de Hond via zijn website peil.nl meer dan 3.000 personen.26 reacties

Wie wordt er Vakantieauto van het jaar in de FUN categorie, bekijk het HIER!
En bij mij thuis rijd mijn moeder dus altijd… Alleen als mijn vader naar het werk gaat rijd hij zelf. ;)
@raoulkroes: zo, interessant zeg
Tijdens de rit naar de vakantiebestemming blijkt het de man die het vaakst achter het stuur kruipt (64%). In minder dan een kwart van de gevallen (22%) rijden man en vrouw evenveel. Slechts bij 9% van de ondervraagden is het vooral de vrouw die rijdt.

En de laatste 5% heeft de vraag open gelaten?
@jack_abarth: Die laatste was Kelly van der Veer!
@jack_abarth: Ligt er denk ik ook aan waaruit de combinatie bestaat. Mijn broer heeft in de vakantie altijd een dikke Hobby van 6 meter achter zijn V70 Cross Country hangen.. daar gaat zijn vrouw inderdaad echt niet mee rijden.. die houdt het bij haar Fiatje 500.. ;)
Nou als die kinderen zich vervelen vreet ik mijn schoen op.. en een laptop, een iPod, schermen in hoofdsteunen, links een gameconsole, rechts een film.. centraal scherm in het plafond, ieder zijn eigen audio met hoofdtelefoons.. toen ik klein was keek ik gewoon 10 uur uit het raam naar de andere auto’s tijdens de rit naar Zuid-Frankrijk.. ;)
@Freewarefreak: Hadden ze toen geen pocket reisspellen zoals: Mens erger je niet. ;) :D
@Freewarefreak: jouw een schoen zien opeten is natuurlijk nog betere entertainment dan al die gadgets ;)
En terecht.

Marchel.
Je ziet vooral bij de caravan rijders, eigenlijk bijna nooit een vrouw achter het stuur. Is het toch de angst? Tevens zien de mannen (ik zelf) de rit zelf eigenlijk ook als een van de leukste dingen van de vakantie.
Deze vakantie rijd ik, m’n pa op de passagiersstoel, en m’n moeder en broertje achterin ;) We willen een redelijk hoge gemiddelde snelheid halen :P 900km in 8 uur. (Dat vind m’n vader hoog)
@vali1992nl:

Dat is ook best hoog;-) ga er vanuit dat je namelijk nog stopt tussendoor.
@vali1992nl: idem hierzo, ik mag met mijn vader afwisselen. Alleen wij gaan voor 2500 km in 32 uur;)
Ik vind al die polls tegenwoordig maar gevaarlijk. In dit geval lijkt het wel aardig te kloppen , maar de mensen hier op het internet geloven alles en het nieuws neemt alles klakkeloos over. Terwijl deze polls worden gehouden op basis van voluntary-response en dus is er sprake van BIAS…
Sjah, vrouw en hond (ook vrouwtje) hebben geen rijbewijs… :)

Maar ik heb er geen probleem mee om 15u achter het stuur te zitten… (met voldoende pauzes)
Het verbaasd me dat er nog altijd veel buitenlanders op onze wegen rijden.
Paar foutjes:

De rit naar de vakantiebestemming verloopt lang niet altijd rimpelloos. Veertig procent van de (ECHTPAREN/STELLEN)maken nogal eens ruzie met elkaar over de route(PUNT)
Tsja, sinds ik m’n rijbewijs heb niet meer met de familie op vakantie gegaan, maar dan zouden m’n pa en ik afwisselen. Vooral ook omdat m’n vader als een bejaarde rijdt en het dan compleet niet opschiet.
@fant: haha ik herken het. die van mij maakt er vaak een sport van zo zuinig mogelijk te rijden ;o als hij dan ziet dat de teller van verbruik/100 km van 6.2 naar 6.3 schiet, dan gaat hij zachter rijden haha.
Het enige voordeel aan het niet zelf rijden is dat je meer invloed hebt op de route (ook met navi). Verder zou ik het niet weten.
Allebei rijden is verreweg het efficiëntst.
Dan kan je idd in 15 van Barcelona naar Groningen rijden…
Met de komst van de TomTom zal het aantal ruzies over de route wel stevig verminderd zijn denk ik :)
Bij ons in de auto gaat de onenigheid meestal over de snelheid en soms over afstand houden.
Ik rij want zij wil niet in het buitenland rijden ,maar natuurlijk wel klagen over de snelheid :D
Aantal jaren gelden “”in mijn wilde jaren” van Tarifa bij Gibraltar terug naar huis gereden in mijn vw t4 2,4 5 cyl. Vrijdag rond 18.00 uur vertrokken en zaterdag rond 19.00 geloof ik weer thuis. Non stop gereden alleen om te tanken, uiteraard met een vriend van me zodat terwijl de ene achterin sliep (op eigen gemaakt bed) de ander kon doorijden. Is toch z”on 2500 km .
De man rijdt bij ons, is het niet mijn vader dan ben ik het! Tenminste, als ik met mijn ouders op vakantie ga… En als we op een lange rit (zeg 1500km) dan alle twee moe zijn en mijn moeder rijdt eens (die normaal alleen navigatie doet) dan is het gezeur. Ook pakt mijn pa standaard de koffers in de auto terwijl mijn ma ze gepakt heeft. Uiteraard pak ik mijn eigen koffer;)
Hahaha. Als je op vakantie gaat doen wat ze op die foto allemaal aan ’t doen zijn, over de grens dus, is ’t misschien handig om zo’n kastje van Droam.nl te huren… veiliger qua roamingkosten :shock: Blij dat ik nog niet zo’n gezinssloep nodig heb trouwens.

Ontopic: je regelt natuurlijk geen huurauto als je niet van plan bent om te gaan rijden, dus die kilometers geloof ik direct. Voor de rest weinig nieuws onder de zon.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).