Rijtest en video: Audi Q5 Hybrid

Auteur: , 40 Reacties

Met de Q5 Hybrid zet Audi de eerste stap op de (mogelijk) lange weg die elektrificatie heet. Daarmee zijn ze verre van de eerste fabrikant die een hybride (of volledig elektrische) auto in productie neemt, maar hopelijk hebben ze de tijd goed gebruikt.

[ Eerst kijken, dan lezen? Bekijk de video HIER! ]

Zelf claimt Audi nog wel de primeur van de “first performance hybrid SUV” in het B-segment, maar dat is nauwelijks een indrukwekkende prestatie. BMW heeft immers al een hybride X6, Lexus doet het al een tijdje met de RX450h en concerngenoten VW en Porsche hebben hybride varianten van respectievelijk de Touareg en de Cayenne. Die zijn allen een formaatje groter (en duurder), dus mag Audi een bescheiden primeurtje claimen. Verder is de entree van Audi in de hybride markt wel spannend, want je kunt er vergif opnemen dat deze oplossing ook in de andere Audi modellen terug te vinden zal zijn. De MLB (Modularer Längsbaukasten) bouwwijze maakt immers dat Audi gemakkelijk verschillende krachtbronnen kan delen over de verschillende modellen (behalve de Audi’s met motor in dwarsrichting; A1, A3 en TT).

Audi Q5 Hybrid

Wat wel bijzonder lijkt is de keuze van Audi om niet één van hun befaamde en zuinige TDI’s met behulp van hybride gebruik nog zuiniger te maken. In plaats daarvan koos Audi voor de 2.0 TFSI (met 211 pk en 350 Nm). De reden daarvoor is simpel: in hun glazen bollen zien marktanalisten vooral een sterke groei van hybrides in de USA en China. Juist daar rijdt men veel op benzine en met de Q5 Hybrid richt Audi zich dus in eerste instantie op die markten.

Audi Q5 Hybrid

De slogan “Vorchsprung durch technik” gaat niet op voor de timing van een hybride introductie, maar de technologie is gelukkig wel modern te noemen. Voor accu’s gebruikt Audi lithium-ion, waardoor het accupakket zowel relatief licht (38 kg) als compact (26 liter) kon blijven. De bagageruimte is dan ook ongewijzigd, maar het reservewiel moest wel het veld ruimen. In tegenstelling tot diverse andere hybrides kan de Q5 wel met trekhaak worden besteld en kan er zelfs een indrukwekkende 2000 kg worden meegesleept. Geen probleem dus om een caravan met voldoende aardappelen, potten pindakaas en rollen WC-papier milieuvriendelijk richting de Costa del Sol te slepen. Daar aangekomen blijft de accu koel, wat gunstig is voor de capaciteit die deze kan leveren. Een accu is als een diva: als deze te warm is moet de accu gekoeld worden en bij kou moet een accu warm worden gehouden. Voor de koeling gebruikt Audi bij niet al te hoge temperaturen simpelweg de lucht uit de cabine, bij hogere temperaturen wordt een separaat koelsysteem gebruikt.

Audi Q5 Hybrid

Audi Q5 Hybrid

De elektromotor levert maximaal 54 pk en 210 Nm, het gecombineerde vermogen komt op 245 pk en het maximaal te leveren koppel is een TDI-achtige 480 Nm. Let wel: net als bij andere hybrides kunnen deze topwaarden maar gedurende een korte periode worden geleverd, Audi geeft daarvoor 10 seconden op. Met de prestaties is niets mis, hoewel het verschil met de reguliere 2.0 TFSI naar de 100 niet schokkend is; de Hybrid doet het in 7,1 seconden. De topsnelheid ligt op 225 km/u, grappig om te weten is dat boven de 150 km/u de Hybrid niet significant zuiniger is dan de non-Hybrid. Bij lagere snelheden scheelt het tot 20%, het verbruik volgens de testcyclus komt op 6,9 liter per 100 km. Bijtellingspuzzelaars kunnen teleurgesteld zijn, want met een CO2 uitstoot van 159 g/km komt de Q5 Hybrid bij lange na niet in aanmerking voor de begeerde 20%.

Audi Q5 Hybrid

Of de Q5 Hybrid werkelijk zo zuinig is als men wil beweren, was op het bergachtige, bochtige en drukke Mallorca moeilijk vast te stellen. Met flink doortrappen explodeerde het verbruik, voor de echte autobahn fetisjisten lijkt een TDI dan nog de betere keuze. Qua prestaties kom je echter niets tekort in de Q5 Hybrid. Audi’s eerste hybride accelereert zonder drama, maar aan het andere verkeer is te merken dat de Q5 Hybrid een rappe jongen is. Dankzij de assistentie van de elektromotor is er een reuze veel koppel beschikbaar. De eerder genoemde limiet van tien seconden lijkt dan een beperking, maar de sprint van 80-120 duurt slechts 5,9 seconden. Maak de 10 seconden vol en de snelheid laat een waarde zien waarvoor je liever geen fanmail uit Leeuwarden ontvangt (voor de Vlamingen onder jullie: daar komen de bekeuringen vandaan).

Audi Q5 Hybrid

Alles goed dan? Helaas niet, Audi implementeerde een parallel hybride systeem waarbij de benzinemotor en elektromotor achter elkaar zijn geplaatst. In tegenstelling tot de reguliere Q5 2.0 TFSI zit er in de Hybrid geen S-Tronic bak met dubbele koppeling, maar een reguliere 8-traps automaat. Hoewel het woord regulier de lading eigenlijk helemaal niet dekt, want een koppelomvormer is niet aanwezig. In plaats daarvan zit nu de elektromotor en een meervoudige plaatkoppeling in een oliebad. Die hybridemodule kan de elektromotor en verbrandingsmotor aan elkaar koppelen of juist koppelen. Dat samenspel zou helemaal naadloos moeten verlopen, maar dàt gebeurt dus niet. De meeste schakelmomenten gaan ongemerkt voorbij, maar in veel gevallen is of een vertraging of een behoorlijke schok door de aandrijflijn te voelen. Slecht voor het comfort, en ongetwijfeld ook slecht voor de mechaniek, dus daar heeft Audi nog werk aan de winkel.

Een beetje hybride kan ook elektrisch rijden en bij de Q5 Hybrid is dat niet anders. Na het beroeren van de EV-knop kan er bij een volledig opgeladen accu 3 kilometer worden gereden met een constante snelheid van 60 km/u. De Q5 Hybrid kan maximaal 100 km/u hard rijden op de accu’s, maar erheen accelereren kan je shaken. Het werkt alleen als je al 100 km/u rijdt en dan de EV-knop indrukt. Na nog geen kilometer is de accu dan leeg, dus veel praktisch nut heeft dat niet. Tenzij je volledig geluidloos een ramkraak wilt uitvoeren en er een lange aanloop naar het bankfiliaal is.

Audi Q5 Hybrid

Binnenin zijn er de gebruikelijke elektro-goodies op het dashboard en in het navigatiesysteem. Mooie groene geanimeerde pijlen geven aan of er juist elektriciteit wordt opgewekt of wordt verbruikt, de status van de accu kan zowel aan een soort brandstofmetertje als in het navigatiesysteem worden bekeken en er is natuurlijk een “eco” stand waarvoor Audi de premium term “efficiency” voor gebruikt. In plaats van een toerenteller is er een krachtmeter aanwezig waar de groene gedeeltes voor bijladen of voor efficiënt rijden staan. Trap je het gas volledig in, dan slaat de teller als het ware de schaal uit in een “boost” zone. Leuk voor de Knightrider fans.

Audi vraagt voor Q5 Hybrid 65.500 euro, wat een meerprijs ten opzichte van de 2.0 TFSI met automaat oplevert van net geen 10 mille. Ongeveer de helft is weg te schrijven tegen de hogere standaarduitrusting, de Hybrid heeft standaard 19” lichtmetaal (in turbine-design), MMI-navigatie en Audi soundsystem. Om de meerprijs met het lagere verbruik terug te verdienen, moet met de huidige brandstofprijzen circa 40.000 km worden afgelegd, dus dat lijkt overkomelijk. Toch worden we nog niet wild van Audi’s eerste stappen op elektrisch gebied. De aandrijflijn laat te vaak steken vallen en dat komt simpelweg niet premium over. De volgende keer beter en dat zal waarschijnlijk de A6 of A8 worden. Zeker de A6 kan wel eens een echte zuinige auto worden, zonder extra gewicht en mindere stroomlijn van de SUV carrosserie en wellicht zelfs met alleen voorwielaandrijving. Dan wordt het voor ons Europeanen pas echt interessant. Filmpje!40 reacties

Ahh, dit is wel èrg laag, een hyrbide is gay klaar. Ookal rijd je een Ferrari.
Heb meer zin in de rijtest video van een Jaguar dan van zo’n hybride hok :P
kijk die wielen. Armoede in Ingolstadt?
@meneersander: idd, ik was verbaasd te horen dat het 19 inch is, ze zien er zo klein uit. waarschijnlijk komt dat omdat ze zo min mogelijk luchtweerstand mogen veroorzaken, vandaar ook het misselijke ontwerp.
@meneersander: Ik vind ze vet
@meneersander: deze ook trouwens. ok ze zijn wel wat groter (a8 hybrid)
http://www.blogcdn.com/www.autoblog.com/media/2010/03/06-audi-a8-hybrid-live.jpg
@Flamingo: Maar die A8 kan ze 100x beter hebben, dan die VW Tiguan.
vond dat filmpje waar @wouter laat zien dat Shell V-Power oplichting is beter ..
@lincoln: je…eeehm…bent de enige die dat filmpje heeft gekeken ? ;-)

OT: geen busjes voor deze mijnheer…doe maar een rappe 335i ofzo…
haha Wouter, was je tondeuse kapot?
@fejjie: aaaah, da’s vlouw ! Z’n vriendin had hem net verteld, dat hij er 13,3679 jaar jonger uitzag zo… :lol: Het kapsel ziet eruit als van iemand die rokend onder een afzuigkap gestaan heeft; beetje naar elkaar toe geblakerd ‘on top’ en ongeschonden grijs wat al grijs was ;-).
@fejjie: Inderdaad :-) Ik zat voortdurend naar zijn haar te kijken :p
Heerlijk, nieuwe video player? Ik kan nu iig die vervelende reclames van Opel op stil zetten, dus bedankt!
Mooi duidelijk verhaal! Leest prettig!
Wat is die Google functie die in de MMI systeem zit? Zit niet bij onze ’10 Q5 3.2 :(
@d15b2: Dat is navigatie via internet, kun je 3D met Google Maps navigeren. Is een dure optie, en niet echt nodig :)

Verder vind ik dit een erg interessante auto, als ik het geld had zou ik hem zeker overwegen. De Q5 is niet te groot zoals een Q7, en rijdt heerlijk, en daarnaast is dit een hybride met PIT! Jammer van die aandrijflijn die niet helemaal soepel werkt.
een dieselhybride zou hier veel beter van pas komen
@laurens324: Hier wel ja, maar wie woont er nou in Nederland :?
@laurens3242

Nee, want in China en Amerika hebben ze het niet zo (gewoon helemaal niet) op diesels; en deze auto gaat internationaal de markt over daarom dus een benzine-hybride.

OT: vind het sws wel mooiste SUV in zijn klasse! Gewoon een goed rap dingetje wat lief is voor de berm!
Niet onbelangrijk in dit segment… mag dat ding een trekhaak hebben?
@neal: Lees de tekst eens zou ik zeggen
@neal:
“In tegenstelling tot diverse andere hybrides kan de Q5 wel met trekhaak worden besteld en kan er zelfs een indrukwekkende 2000 kg worden meegesleept.”
Mooie nieuwe player op ABHD, maar de kwaliteit is toch duidelijk veel minder, niet? (zelfs van de commercials)
@Asilson: work in progress ;)
Voor een Volkswagen best wel een leuk ding ,beetje aan de late kant met dat Hybride Systeem .
Wat dat betreft apen ze wel een beetje Toyota na.
Maar, holy jesus wat een prijs heeft dat ding zeg ,dan had ik liever en premium auto gekocht.
Hybride Q5? Netjes! Prachtig interieur trouwens waar Wouter in zit :D Deze Q5 is duidelijk voor Amerikaanse en Chinese markt. Heeft het dan zin om over bijtelling en prijs te lullen? Gelden alleen maar in Nederland. Nou moe. Geen tegenargument maw. Wat ik wel had willen zien: de zogezegd stotende aandrijflijn??? Helaas niets daarvan in het filmpje… Zullen maar een korrel zout nuttigen zeker? Trouwens, welke auto haalt de opgegeven verbruikswaarden WEL als ie door Jan met de pet in het dagelijkse verkeer wordt gebruikt? Ook geen argument maw. Misschien eens iets doen aan die belachelijk onrealistische tests. Of misschien helemaal niet meer zeuren over verbruik, CO2 op een blog voor autoliefhebbers? Het is maar een bedenking…
echt mooie velgen! nie te groot en niet te klein
Complimenten aan de crew. Top review hoor. Knappe beelden, mooie locatie, niet te stijf verteld. Zo mogen ze het allemaal doen als je het mij vraagt.
Heerlijk locatie…Cote d’Azur, Corsica???
Ik vind dit best wel een leuke wagen… Zoveel beter dan een Prius dit…
Dit ziet er goed uit, mooi interieur, is een krachtige motor,….
Enkel die meerprijs tov de gewone…. Ik vraag me echt af of er velen zijn die bereid zijn om dat te betalen….
leuk ding, vooral met s-line. of is die hybride altijd met sline??
Over die aandrijflijn, en de ‘Vorsprung durch Technik’:
Ik had een beter eerste bod van Audi verwacht. De koppelomvormer vervangen door de electromotor is slim, maar vooral ook de simpelste oplossing. Slim, omdat je het verlies van koppelen anders omzet in warmte, en de regenererende electromotor juist prima met de toerenverschillen om kan gaan. Het is de enige beschikbare techniek, die behalve remenergie ook koppelenergie terugwint. Dat hebben ze knap uitgedokterd – bij Honda. Want dit is bijna hetzelfde kunstje als de IMA-techniek van Honda. Al heeft Audi er iets op gevonden dat je ook op electra alleen kan rijden. Primitief, omdat het lang niet zo geïntegreerd is als bij Toyota. Je vervangt eigenlijk alleen de koppelomvormer door een dynamo / motor. Nadeel blijkt al uit de test. Doordat ze in serie staan, is het lastig te voorkomen dat je de start vd verbrandingsmotor voelt. Dat werkt net als wanneer je tijdens uitrijden met uitgeschakelde motor start door de koppeling op te laten komen. En zo voelt het dus ook.
Een ander nadeel is, dat je op deze manier nooit meer dan pakweg 15% bezuinigt. Opnieuw net als bij de Honda’s. Maar die rijden er al ruim 11 jaar mee rond.
In de bonuspunten maakt het DSG en een handbak onmogelijk. Laten dat nou net de bakken zijn waar Audi goed in is…

Daar heb je meteen het echte argument voor de combi met een benzinemotor: een diesel heeft veel meer kracht nodig om ‘aangezwengeld’ te raken. Dat zou niet alleen voelen alsof je moeder de koppeling lomp op laat komen, maar alsof ze daarbij ook een heel verkeerde versnelling inlegt.
Nu kunnen ze wel roepen dat ze zich vooral op Amerika en China richten, maar dat is dus meer gevolg dan oorzaak. Als ik een auto van 1800 kg, deze buitenmaten en zonder handbak moest verkopen, met dit verbruik en zonder dieselmotor, dan riep ik ook dat Amerika en China geweldige markten zijn. Geloof maar dat ze liever in staat waren om een A4 diesel met DSG of handbak hiermee uit te rusten.
Maar ja, er is maar één fabrikant die dieselhybrides kan maken. En die is niet Duits, laat staan premium. Dus die komt niet in beeld bij autoblog…
Ik vond de muziek erg afleiden tijdens Wouter haar verhaaltje. Verder kijk ik nu al uit naar de echte rijtesten van de Lambo en de Jag….

Over de auto: boring, /care, geen mening.
Leuk geprobeerd van audi maar de achterstand in techniek tov Lexus is enorm.
Wel komisch, Lexus doet al zo lang Hybride. Audi komt met een Q5 en de specs van een RX450h zijn veel beter. Sneller, krachtiger en net zo zuinig. Daarnaast is het een grotere auto, kan ook 2000kg trekken.

Inderdaad geen voorsprong door techniek.

Nieuwe GS gaat worden uitgerust met 3.5l + twee elektromotoren, en komt ook met een 2.5l + elektromotor. Die komt ook in nieuwe IS.

Je kan alles van die Jappen zeggen, maar dik voorlopen op hybride gebied doen ze wel.
Jammer, autoblog is op tv. Dat betekend blijkbaar concessies doen aan de auto’s die getest moeten worden. Milieu en middle of the road ipv sportauto’s. Jammer, erg jammer.
Kun je net zo goed kijken naar autoweek; alhoewel die zijn wel meestal sneller.
Betekend dit het einde van Autoblog. Ben bang van wel.
Van toonaangevend naar nivo rtl autowereld. Kwestie van tijd vrees ik.
@wolf: Ben ik het niet mee eens, het niveau en de manier van presentatie en zo is vele malen beter dan van vele andere autoprogramma’s. Ik ga er van uit dat Autoblog zijn hooligan karakter niet gaat verliezen en gewoon auto’s dwars blijft gooien! Aangezien dit een blog is en dit een fijne, serieuze en professionele review is mag dit van mij best af en toe tussendoor!
Wouter, over de dubbele koppeling. De “reguliere hybride aandrijving van Audi, (zoals in de A8 en Q7, de concepts) hebben wel deze dubbele koppeling. Deze echter niet omdat de aandrijflijn met dubbele koppeling en elektromotor simpelweg niet past in de Q5. Dit zelfde zullen we waarschijnlijk dus ook gaan zien met de A3/A4 hybride. Btw, is je kapper dood??
Schandalig duur!!! Je moet echt een enorme sukkel zijn om deze te kopen.. Je moet dus € 10.000 aan benzine verschil eruit rijden om deze prijs te rechtvaardigen.. Met een gemiddeld verbruik van 6.9 tot een liter meer normaal zijn dat heeeeel veel KM’s.
Erg goeie review weer dit, ook al kan ik niet wennen aan het haar van Wouter. Wel fijn dat Audi bruikbare techniek heeft. De accu’s zijn licht, ze zijn eerlijk dat dit systeem vooral op plekken als de stad een verschil gaat maken (en dat is waar je het nodig hebt) en ze hebben schijt aan die milieugrenzen en maken gewoon wat ze kunnen. De auto oogt op zich goed, je zou er alleen wat spannendere velgen onder moeten leggen, deze staan erg sullig en zijn wat klein. Het design van de auto vind ik ook niet geweldig, een beetje tam. Hij ziet er goed uit, geen storend design of zo (dat is vaak al knap!) en geen aanstootgevende details. Heel neutraal! Dat zal goed zijn voor de verkoop, maar zorgt er wel voor dat ik heel snel uitgekeken ben op de auto. ik ben heel benieuwd hoe deze auto zich in het echte leven gaat gedragen! En of mensen het extra geld er voor over hebben?

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).