Ingezonden: Het beste van Jos Verstappen

Auteur: , 49 Reacties

Uit de AB Inbox: "Beste Autoblogredactie, Jullie post van Hamilton in een NASCAR heeft me YouTube opgeslingerd om nog meer unieke F1-momenten te bekijken. In verband met gepaste Nederlandse trost kan je dan natuurlijk niet om Nederlands enige echt succesvolle F1-coureur heen; Jos Verstappen. Veel credits heeft hij niet gehad en vele zullen hem herinneren als de grindbak-man"

Autodrop wilde destijds nog een nieuw dropje lanceren: Grindbakracers.. Ergens is het toch wel vreemd dat wij niet verdomde trots op die gast zijn. We lijken meer te genieten van zijn ‘falen’ en zo wordt hij ook door velen herinnerd. Volledig onterecht!

Jos heeft zoveel pech gehad. Keer op keer zat hij bij een team met een niet-competitieve auto. Te weinig budget resulteerde in een ‘onderontwikkelde auto’ met te weinig power om een eerlijke kans te kunnen maken. Het nadeel van de onderontwikkelde auto’s bepaalde voornamelijk zijn ‘underperformance’ en deed hem meer (te veel) risico’s nemen met de beroemde grindbak als gevolg.

Totdat het ging regenen… Hij floreerde in de regen omdat het ineens minder van belang was hoeveel power je onder je gaspedaal had. Regen vraagt meer van een coureur dan de techniek, hier kwamen dan ook zijn kwaliteiten naar voren. De GP van Malysië 2001 begint droog. Jos start op de 18e plaats en ligt na de 1eronde al op de 6e plaats. Dan gaat het regenen, hij haalt auto’s van snellere teams in en weet de toppers het erg moeilijk te maken. Zelfs Schumacher komt er bijna niet langs en praat in de nabeschouwing met lof over Jos.

De GP van Brazilië 1996 ook een regenrace. Jos zet in de regen tot 2 keer toe de snelste rondtijd neer met een van de shityest auto’s van het hele veld (een Arrows met een Footwork Hart motor..). Zijn rondetijden zijn meer dan een seconde sneller dan Damon Hill in zijn state of the art Williams. Ook de commentator in dit filmpje weet deze prestatie op waarde te schatten:

En hier nog een filmpje waarin Jos helemaal los gaat in de regen, wat een talent!

De volgende vraag komt na het opnieuw bekijken van deze filmpjes weer bij mij naar boven. Wat als… Wat als Jos destijds een contract had gekregen bij Williams of Ferrari. We will never know.

Jullie getalenteerde schrijvende petrolheads kunnen mijn pleidooi (Jos is toch wel iets meer Boss dan we ons herinneren) vast wel omvormen naar een veel prettiger te lezen stuk in Autoblog-style. Ik hoop een post te zien. Jos heeft het eerlijk gezegd wel een beetje verdiend, toch?

Groet,
Martijn

Hoi Martijn,

Jos’ carrière wordt soms inderdaad overschaduwd door grindbak-avonturen en kartbaan-opstootjes, maar wat jij hierboven neerzet, daar kunnen we ons prima in vinden. Jos kon en kan geweldig rijden, helaas komt dat niet tot zijn recht in een F1-bolide van Simtek, Arrows, Tyrrell, Stewart of Minardi. En dat is jammer, dus dit lijkt ons een prima manier om wat aandacht op zijn skills te vestigen.

Oh, en jouw pleidooi is beter dan wat ik er van had kunnen maken.

Groet, Ricardo
Chef E-Mail Copy/Paste49 reacties

zeer leuk stukje en volledig terecht. Te ondergewaardeerd deze man.
Waardig stukje tekst ter ere van de Boss. Goed werk ;)
Lol @ Chef Copy/Paste!

Mooi Stukje Martijn
@matthisl: Oja, vergeten, thx Martijn! Well done.
Heerlijk! Ik droomde even weg naar die jaren. Heb altijd genoten van Jos, ben jarenlang lid geweest van de fanclub.

Mijn breekpunt kwam met de A1 race op Zandvoort. Hij zou toen gaan rijden voor het Nederlandse A1 team van Jan Lammers. Ik speciaal er voor naar Zandvoort. En toen ging het niet door. Jos voelde zich te goed voor die klasse. Belachelijk. Ook Jan Lammers was erg boos. Dat was toen all over the news. Jan zei: “Een internationale raceklasse, met grote namen, prachtige auto’s, veel PK’s, interessante circuits over de hele wereld, F1 in het klein, wat wil je nog meer?..” Inderdaad.. Jos wou meer. Vooral meer geld. Toen was ik er klaar mee en heb mijn lidmaatschap opgezegd.

Toch Jos, bedankt voor al de jaren dat je er wel voor ging. En ik hoop dat Max jouw talent heeft. Wie weet in de toekomst weer een nieuwe Verstappen in de F1? Train him well.
@Freewarefreak: Ook mijn breekpunt! Was toen ook bij die race en keek er naar uit hem daar te zien… Toen de teleurstelling en dan ook de reden: mijn centjes niet op tijd binnen. Heel erg jammer.
Die dag genoten van Bleekemolen en als ze zijn banden toen hadden vervangen, had hij zijn koppositie kunnen behouden! Dan hadden we een waanzinnige dag gehad, Nederlandse winnaar op Zandvoort. Helaas een foutje met de pitstop berekeningen…
@Freewarefreak: Er zat meer achter dan je denkt. Er waren ook financiele problemen tussen verstappen en lammers. En wat betreft Max, die is nu al volop bezig met winnen.
@Freewarefreak:

Telegraaf praatjes terzijde, Jos kreeg nog een zak geld van Lammers destijds. Terecht dus dat hij zei dat ie niet kwam wanneer er geen geld was.

Jos baalde er ook enorm van. Zelf vind ik dat ie voor de fans desnoods gratis had kunnen aantreden maar een man met principes kan ik ook wel waarderen.

Feit blijft dat Jos veel te weinig geluk/kansen heeft gekregen want wat was het een topper.
De videos hierboven zeggen meer dan genoeg.

Nisschien zien we Max Verstappen nog eens terug in de F1 over een paar jaar. Dat ventje heeft het niet van een vreemde!
Mooi geschreven. Ga geen oordeel geven over de man want ik volg F1 niet echt. Ik val altijd in slaap… :P
Ohh jee weer Verstappen geleuten.
Waarom men klaar met hem was?omdat hij misschien een vervelende man was?
Zou dat het kunnen zijn?
Half Nederland komt daar die treurige baan van Zandvoort waar het helmgras tot de kerbstones staat om mr Verstappen te zien rijden.
Maar die heeft even geen zin omdat hij zijn miljoen nog niet op de bankrekening had staan.
En Verstappen zat bij McLaren en had dus het stoeltje van Coulthard kunnen hebben.
Maar Mr Money ging voor Benneton en Briatore en dus voor geld om 2de viool naast Schumacher te worden.
En als je die stempel hebt kom je er nooit meer van af.
Hij heeft de kans om in een top team te rijden gehad maar heeft dat weg gepist.
En Doornbos kon het publiek weg bekoren ondanks mindere prestaties maar hij was gewoon een toffe peer.
Het kan dus wel.

Maar het was altijd de schuld van iemand anders.
@Merry: ‘Nice guys finish last’

;)
@Merry: Ron Dennis hield zich niet aan de afspraken. Toen jos het contarct wilde tekenen kon dat niet omdat ron dennis een diner met zijn vrouw had. Hij vondt Verstappen niet belangrijk genoeg Toen is verstappen naar Briatore gegaan waar hij wel meteen kon tekenen. Tijdens het tekenen van het contract belde ron dennis. Briatore nam de telefoon op en zei: “Ron, je bent te laat”.

Dat is wat ik er van heb gehoord. Achteraf is het allemaal makkelijk oordelen, maar op dat moment waren de keuzes die hij maakte misschien we de juiste.
@Merry: je heb helemaal gelijk. Als hij zooo goed was zou hij vast en zeker opvallen. Kijk naar de echte toppers die komen vanzelf bij een topteam!
Idd, ik was altijd erg gecharmeerd door de coureur Jos Verstappen. Ik heb me ook wel eens afgevraagd, wat als Jos voor McLaren had gekozen in plaats van Benneton. Uit de eeuwige schaduw van Schumacher en leren op zijn eigen tempo. Buiten dat is het gewoon prachtig om te zien hoe hij die RS Spyder over La Sarthe knalde en hoe snel hij was in die DBR1-2.
Al een geluk dat we het niet over ’94 hebben, waar hij teammaat was van ene Schumacher. Die Schumacher werd wereldkampioen in de Benetton, Verstappen werd 10de (!) in het kampioenschap. Toegegeven: het was zijn eerste jaar in de F1…
@Mee: Je vergeet te vermelden dat hij slechts 10 van de 16 races reed in ’94 en daarbij in een aangetoond mindere auto dan Schumacher. En dan heb ik het nog niet over de torpedo acties van Irvine en vuurwerk in de pits.
@macready:
Klopt, slechts 62,5% van de races in een auto die ietsje minder was dan de beste van de hele grid. Ohja je vergat ook nog Magny Cours waar hij op geweldige wijze plots de pitmuur induikt. Wat een held! *kuch*
Ach ja, Jos was goed, maar ik zal zijn gevleugelde uitspraak “Het lag aan de wagen” niet vergeten. Als ook maar iets verkeerd was gegaan was dat het gebruikelijke excuus… :D
het zal best, ik volg de f1 wereld niet helemaal…
bovenstaande foto scares the shit out of me ..
net zo naar als de brandende monnik ..

wel prachtig getimed .. en uit de perfecte hoek ..

Jos Verstappen lijkt me geen prettige kwibus ..
en het oogsten van afgunst kwam (denk ik) door het zaaien ..
1 woord: EPIC
Mijn fanschap van Verstappen bekoelde toen hij uitstapte in de A1GP in de Amerikaanse race. Meneer voelde zich benadeeld door de organisatie en stapte gewoon uit. In een race waarin nog van alles kon en ging gebeuren. Daar kon ik geen fan meer van zijn, ondanks o.a. Maleisië, A1GP Durban en Le Mans klassewinst.
Vergeet iedereen nu dat ie tijdens z’n eerste Le Mans de LMP2 klasse heeft gewonnen? Ook een prestatie van formaat!
@moritzh:

tja .. hij heeft net dat “iets” niet wat Gijs van Lennep en Jan Lammers wel hebben ..

dat “iets” dat je em wil onthouden ..
@lincoln: Zou dat ‘iets’ misschien kunnen zijn dat Verstappen niet in dezelfde mate als Van Lennep en Lammers bekendstaat als een sympathieke gast? Want verder heeft ie in de autosport minstens evenveel bereikt of laten zien.
@moritzh:
Van Lennep heeft o.a. twee maal Le Mans en een keer de Targa Florio gewonnen… Geen vergelijk.
@moritzh:

ik weet het niet zo goed ..
denk dat Jos eerst de 80 moet bereiken wil die dezelfde status bereiken ..

denk ik ..
In de regen was hij koning, toen was er nog wat aan te beleven als toeschouwer/tv-kijker.

@Martijn: je verwoordde zijn carrière pakkend : “Wat als …” ;)
@Pressman: neehoor niks wat als, als hij bij McLaren gereden had had hij de 2de man achter Hakkinen geweest.
Of je nou 2de man achter Schumacher of Hakkinen ben maakt denk ik niet veel uit.
Dat eerste filmpje is geniaal, Jos the Boss! :D Hij had toen in een Ferrari moeten zitten, zeker weten dat hij daar geschiedenis geschreven had.
Jos Verstappen is arrogant, een zeikerd en een eikel. En niet eens heel snel. Hij had op z’n beste dag middenmoot kunnen worden. Vergeten dit soort mensen.
Mensen als Jan Lammers, Ros Slotemaker en Gijs van Lennep dát zijn pas Nederlandse coureurs, een Verstappen hoort niet eens in dezelfde zin genoemd te worden.
Om nog maar te zwijgen over de dollartekens in zn ogen en z’n losse handjes.
@raphael: Ik kan me je antipathie goed voorstellen. Ook je voorkeur voor de door jou genoemde coureurs. Dat zijn allemaal meer liefhebbers dan zakenmensen (en dan doen ze het ook niet alledrie alleen voor alleen de liefde). Zij zijn veruit meer aimabel dan JV ooit zal worden. Een eikel oké, arrogant ook, z’n gesloop van zijn auto aan andere wijten kan ik inkomen. Blijft wel overeind dat het een goed coureur is en het beste dat NL tot op heden in de F1 heeft laten zien. Ik beoordeel hem op zijn prestaties (want zo makkelijk kom je niet in de F1, zeker niet voor een aantal jaar, hoe beperkt de teams ook waren) en daarmee verdient hij mijn respect. Als persoon ken ik hem niet goed genoeg om te oordelen, maar wat ik van hem hoor en zie mis ik er niet heel veel aan. Eikel oké, maar ook getalenteerd coureur.
Die bovenste foto, welk circuit was dat ook al weer? Canada? ;)
@GOD: volgens mij hockenheim (duitsland) of zo… weet het niet zeker iig.
Ooit heb ik Schumi eens horen vertellen dat hij op karts tegen Jos heeft gereden en dat Jos menigmaal sneller was dan Schumi terwijl Schumi echt bloedsnel is. Was het niet Nick Wirth die eens zei dat het enige probleem van Jos was dat hij voor meer dan 100% voor het racen ging maar dit net iets teveel voor zijn materiaal was? Het ging om het zoeken naar de balans tussen op de top rijden en materiaal sparen. Dat duurde iets langer voor Jos om dit door te hebben maar volgens Wirth was Jos heel hard bezig zich goed te ontwikkelen. Jos is echt een talent…wat er ook wordt gezegd. In de formule 1 kom je niet zomaar. Ik volg een beetje wat zijn zoontje max doet en hoop dat hij heel ver zal komen. Een betere mentor dan Jos kun je volgens mij niet hebben. De confrontaties die Jos heeft gehad hebben we allemaal wel eens op onze manier maar dit zegt niks over zijn talent. Geen argument dus. Net zoals dat Jos een klootzak zou zijn….en Schumi dan in zijn topperiode?
Dit is in mijn ogen meer absoluut fanatisme en het streven naar het beste. Zulke mensen zijn bewonderenswaardig en als ze goed tot uiting komen mogen we genieten van datgene wat wij niet hebben. Jos, ik heb i.i.g. van je talent genoten en bedankt voor de mooie momenten. Ik hoop stiekem je wat vaker in actie te mogen zien.
@samp: Ja ik denk ook dat hij zo 12-voudig wereldkampioen zou zijn geweest. Maar ja hij was zo snel dat de topteams hem gewoon niet wilden. Die gaan namelijk niet voor de snelste coureurs, maar voor de minder snelle ofzo. Conclusie: Verstappen was té snel voor alles en iedereen.
Heel mooi stuk Martijn!!
Gelukkig dat er nog mensen zijn die Verstappen weten te schatten op waarde.
Iedereen komt weer met dezelfde smoesjes om de man “te proberen” te haten door kleine akkefietjes uit het verleden aan te halen. Los handjes bla bla bla …… , arrogant bla bla bla …… , dollartekens bla bla bla …… , 1994 benetton versus mclaren bla bla bla ……. , A1GP bla bla bla …….

Het ergste is nog dat men alleen bepaalde zaken via de media hoort en er vervolgens een eigen draai aangeeft om maar weer een stok te hebben om Verstappen mee te slaan. Maar ja, we zijn nou eenmaal Nederlanders en we zijn nooit trots op onze prestaties. Niks ten nadele van alle andere grote Nederlandse coureurs , maar Verstappen mag (en moet) in 1 adem genoemd worden met de andere groten. Ongeacht of zijn persoonlijkheid je nu wel of niet bevalt. Want hij is een sportman , en geen cliniclown die je aan het lachen moet maken zoals een Doornbos. (waar is hij eigenlijk….?)

In de situaties waar Verstappen zat heeft Jos er ALTIJD het beste van proberen te maken. Dat is ook wat waard.

Laten we het over andere namen hebben. Waar is Albers? Waar is Doornbos? En waarom is de groei van Bleekemolen gestopt? Zijn ze misschien dan toch niet zo goed als Verstappen of hebben wij Nederlanders ook daar weer een excuus voor?
@kungfupanda: Haha grappig, je neemt alle argumenten tegen hem en zet er blabla achter. Kan ik ook, neem ik alle argumenten vóór hem en zet er blabla achter.. oh wacht die zijn er niet.
@raphael:
Haha grappig , want dat heb je al gedaan. Je gemiddelde comments lezen als “bla, bla, bla” in mijn ogen.

Dus wat is het verschil?

Dat Jos de LMP2 wint was geluk en dat Jos de snelste van het trio was kwam door toeval??

En het grote probleem van Jos was dat hij maar weinig sponsorgeld had. Waarom hebben de teams dan zo lang van zijn diensten gebruik gemaakt? Vriendendiensten of zo???

Jos is gewoon Neerlands beste F1-coureur. Simpel.
Jos is gewoon de beste Coureur die Nederland heeft voortgebracht punt uit.
@norge:

nope .. da,s Huub Vermeulen .. dubbele punt uit ..
@lincoln: Pas op ik heb nog een 3 punter liggen. :D
Ik vind F1 niet meer leuk sinds Jos er niet meer bij is. Jos maakte het spannend door in een ondergewaardeerde auto altijd weer te verrassen door zijn regenkunsten en superstarts.

We missen Jos in de autosport. Laten we hopen dat Max een waardige opvolgen zal worden. Daar heb ik althans vertrouwen in. Succes max en wie weet kom ik je ooit tegen op de kartbaan (birel 125cc icc-kart met nr 666)…..Dan kan je me helemaal zoek rijden…..

gr.
@sandergt:
Hetzelfde hier. De F1 mist mensen met karakter die niet vies waren van wat akties. Heel veel mooie akties van Jos. En ach , die paar missers van Jos heeft hij ruimschoots gecompenseerd. Zeker met de Porsche RS Spyder.
@raphael

Echt zielig hoe je reageert. Het enige wat je als argument neerzet is je haat tegen hem. Voor de rest niets inhoudelijks of constructiefs.

Flikker toch op :)
@raphael
Kom eens met inhoudelijke punten jongen…of meisje…
Ik probeer het nog enigszins te baseren op uitspraken van mensen die er echt verstand van hebben….
Dat ik hier een reactie geef wil niet zeggen dat ik ook gelijk een discussie wil aangaan met je. Ieder zijn argumenten en subjectief of niet…in mijn beleving is het zo en ja…misschien zou hij wel wereldkampioen zijn geworden. Ik weet zeker dat je dan het hardst geroepen zou hebben dat je Jos zijn grootste fan bent.
Ondergewaardeerd oké, het is idd puur NL om onze “helden” te beoordelen op hun fouten, maar ons Jos maakte het ons ook niet makkelijk. Zijn persoonlijkheid (ms beter, zijn uitstraling) en fratsen rondom kartcentra maken hem niet geliefd. Als coureur tot op heden het beste dat NL te bieden heeft gehad. Te ongeduldig geweest in zijn beginperiode. Had lekker in de buurt bij Schumi moeten blijven als testrijder bij een topteam. Maar goed, “als als” telt niet. Wel genoeg geld verdient als beperkte F1 coureur (qua punten), dat kunnen er weinig zeggen. Verder was het een sublieme starter en idd regenrijder. Als rijder krijgt hij mijn respect. Leuk item dus.
@highperformance:

thumbs up voor je evenwichtige verhalen ..

maar ergens kon je aan zijn kop al zien dat ie het impulsieve breintje van een 13 jarig kind had ..
met zijn houding kon hij onmogelijk in korte tijd de berekende professionele rijder worden ..
Klein detail: De dropjes heetten geen grindbakracers maar gestrande Verstappertjes, heb er nog steeds in mijn vitrine staan :-)

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).