Rijtest en video: Jaguar XKR-S

Auteur: , 72 Reacties

Nog sterker, sneller, harder, heftiger en wilder dan de XKR.

[ Eerst kijken, dan lezen? Bekijk de video HIER! ]

Jaguar had in Portugal alle andere modellen met de 5.0 supercharged V8 in de aanbieding. In welke trim dan ook, de AJ-V8 5.0 Gen III (zoals deze officieel heet) is een absoluut snoepje. Jaguar claimt ook nog dat dit blok in zowel de XF-R als in de XKR-S de zuinigste in zijn klasse is. Na een heftig stuk sturen in de XKR-S, waaronder brandstof vretend filmwerk stond de teller op 28 liter per 100 km. Misschien moeten we de Nederlandse demo te zijner tijd nog eens lenen om te zien of met een normaler rijgedrag het verbruik wel binnen de perken blijft.

Jaguar XKR-S

Het brandstofverbruik is ook volstrekt irrelevant voor dit soort auto’s, alleen tijdens de aanschaf is de verminderde CO2 strafheffing wel prettig. Dat het verbruik zo stratosferisch was, is overigens volledig de schuld van de route-uitzetter van Jaguar. Hij (het kan bijna geen “zij” zijn geweest) had een enorme lange route over de Portugese binnenwegen uitgezet. Briljant, maar wel lang, zodat we na een fors stuk rijden en filmen alsnog bijna 100 km moesten afleggen. Exact getimed hebben we het niet, maar nog geen 40 minuten later waren we er. Onderweg was er een mix van wegen met bijna te veel bochten met zo nu en dan een recht stuk. Op ieder recht stuk zweepte de fabuleuze V8 (met porno-uitlaatgeluid, kijk de film, spoel desnoods door als je mijn hoofd ziet, maar luister naar die V8) me zo op, dat er telkens weer 200+ op de klok stond. Ongelofelijk hoe hard de XKR-S loopt. En hoe fantastisch die V8 klinkt, of had ik dat al gemeld?

Jaguar XKR-S

Ten opzichte van de “standaard” XKR is het vermogen gestegen van 510 naar 550 pk, het koppel kreeg een boost naar 680 Nm. Daardoor is er weer 0,2 seconden van de sprinttijd naar de 100 afgesnoept, in 4.4 seconden is dat gepiept. De topsnelheid maakt wel enorme sprong, maar dat is vooral te danken aan de begrenzer die veel ruimhartiger is afgeregeld. De XKR mag maar 250 (of 280 met Speed Pack), maar de XKR-S is begrensd(!) op 300 km/u. Gezien de voorwaartse drang bij 240+ twijfel er ook geen moment aan dat die 300 makkelijk op de teller van de XKR-S kan verschijnen. Met deze cijfers claimt Jaguar dat de XKR-S de snelste productie Jaguar ooit is, hoewel de XJ220 nog betere cijfers liet zien. De XJ220 werd echter in een gelimiteerde serie gebouwd, dus dat was geen echte “productie” auto.

Jaguar XKR-S

Jaguar XKR-S

Het vinkje op de checklist bij extra power kan zodoende worden gezet, maar een echt sportief topmodel heeft meer nodig om de kopers helemaal wild te krijgen. Een nieuw bodykitje bijvoorbeeld en ja ook die heeft de XKR-S. De term bodykit is volledig misplaatst overigens, want de aanpassingen aan de carrosserie zijn niet gedaan om de maximale visuele impact te genereren. De engineers kregen van designer Ian Callum de vrije hand om de meest optimale XK te ontwerpen. Alle extra gaten, ducts en spoilers zijn dan ook volledig functioneel. De verticale “vleugeltjes” aan de zijkant van de voorbumper zorgen er bijvoorbeeld voor dat er een “schonere” luchtstroom langs de auto vloeit, wat zorgt voor meer stabiliteit op hoge snelheid. Alle aerodynamische aanpassingen zorgen er eveneens voor dat er 26% minder lift aan de voorzijde is en 28% minder aan de achterzijde. Toch fijn om te weten als je als XKR-S bezitter je hobby hebt gemaakt van het zo hard mogelijk ronden van snelwegbochten.

Jaguar XKR-S

Ook het onderstel van de XKR-S bleef niet ongemoeid en dat was niet zonder effect. Apart genoeg is de XKR-S minder zenuwachtig dan de XKR, ook op het vaak wat minder strakke asfalt in Portugal. De rijhoogte is met 10mm verminderd, veren zijn voor en achter respectievelijk 28% en 32% stijver, maar Jaguar heeft het adaptieve onderstel ook aangepakt zodat de koets minder beweegt. Bovendien werden de wielen 4,8 kilogram lichter. Al die maatregelen zorgen ervoor dat de XKR-S met de name de achterzijde veel stabieler aanvoelt, de lichte bewegingen die de XKR (convertible) kenmerken zijn volledig geëlimineerd. Met 550 pk en 680 Nm die alleen via de achterwielen op het asfalt worden gebracht, mag het geen verrassing heten dat de XKR-S enorm makkelijk te driften is. Als je voor de apex in een bocht alleen maar denkt aan gasgeven reageert de achterzijde met een stap opzij, waarbij de huilende V8 en rokende banden om de aandacht vechten. Met wat meer beleid accelereert de XKR-S wel weer als een kogel de bochten uit, maar de bestuurder moet altijd beducht zijn op de achterkant die je op een toefje overstuur wil trakteren.

Jaguar XKR-S

Jaguar XKR-S

Voordat ik het vergeet, pak ik nog even de rijtesten-checklist erbij.

Afwerkingsniveau: keurig.
Kofferbak: zit er ook aan. Gaarne vullen met wat contragewicht voor beter driftwerk.
Comfort: minder dan een XJ, maar beduidend beter dan een Connexion bus.
Concurrentie: Mercedes SL heeft veel meer motoren, maar is een echte tweezitter en wordt gereden door mensen die camperen. BMW 6-serie is ruimer, maar veel saaier. Porsche 911 is minder GT en meer sportwagen. Maserati Grancabrio is duurder en trager, maar klinkt ook fabuleus.

Jaguar XKR-S

Jaguar XKR-S

Waar Jaguar met vlag en wimpel is geslaagd, is om de bestuurder (m/v) van de XKR-S continu het gevoel te geven met iets heel bijzonders op pad te zijn. Geparkeerd op de oprit ziet de XKR-S er al heldhaftig uit. Het starten doe je met de startknop waarin de rode Jaguar hartslag knippert, waarna de Jaguar Drive Selector omhoog schuift. Bij rustig warm rijden klinkt Jaguars snelste al potent, maar zodra het blok warm is kunnen er echt toeren (en herrie) worden gemaakt. De “reguliere” XKR klonk al fantastisch, maar Jaguar heeft voor de “S” nog extra aanpassingen aan het Performance Active uitlaatsysteem gedaan. Waanzinnig, zo klinkt die. En met het gestegen vermogen ben je alles behalve de echte supercars te snel af. Filmpje!72 reacties

Patrick; Fijne edit! niaas!
@Wassenaar: Thx! :)
Heerlijk, superwagen met een fabuleus geluid. En een gewaagde kleur, dat zouden al dit soort auto’s moeten hebben. Wat zeg ik, dat zouden gewoon alle auto’s moeten hebben. De snelweg zou er een stuk leuker door worden, beter dan al die grijze eenheidsworsten.

Top filmpje, mooie slow motion effecten in de drift. Was wouter hier zelf aan het driften, of hebben jullie een ander gefilmt die helemaal los ging.:p
@vincent_995: juist! altijd maar dat zwart, ben het zat! (niet racistisch bedoelt)
Krijg het filmpje helaas niet aan de gang.
Wel een beest van een wagen op de RAI met verwondering naar staan kijken. wat een bruut ding
Haha de 1e drie plaatjes zijn al allemaal verschillende auto’s :P
@Daniel073:
De eerste 4 zelfs.:P
@vincent_995:
ja dat 4e kenteken was zo klein dat ik daar niet de moeite voor nam haha :p
Mooi gefilmd!

Vind ‘m net niet ingetogen genoeg voor een Jaguar, maar dat komt ook door de kleur. Spoilers mogen er ook wel af wat mij betreft. Verder geen klachten :)
Dit is wel de Jag onder de Jags!
Wat een prachtige auto, hij is gewoon helemaal af.
Wat is de prijs, aangezien die niet genoemd wordt?
Wouter met haar! Bizar!
@RickB: Dat was het ja! Sjonge ik zat al te denken ‘Haar geverfd wouter?’, maar hij had eerst gewoon geen haar. Grappig.
Wat kost die in Nederland? Minder dan een 911 turbo neem ik aan? Dan zeg ik doen!
@kraakensmaak: De XKR kost: €156.700,- wat de XKR-S kost, zal wel een klap meer zijn, maar ach! ;)
Een diff zorg er toch juist voor dat de drifts zo lang mogelijk uitgesteld worden?? Het bevoordert het juist toch niet??

Verder een leuke auto. Weet alleen nog niet of ik het helemaal bij jaguar past, de styling dan. Misschien is het even wennen. Klinkt wel erg lekker
@Burdy:

Een sper differentieel is inderdaad beter om te driften, dan een normaal differentieel . Anders raakt alleen/(eerder) het wiel met de minste grip in de slip. En niet alle twee tegelijk, dacht ik.
@Prutsor: Ik heb ooit een filmpje gezien van de japanse drifters. En het eerste wat ze doen is het diff vastlassen om zo beter te kunnen driften.

Daarom is de m3 ook niet de ideale driftaut omdat het diff 100% kan sperren. Niet dat het niet kan natuurlijk..
Erg dikke Jaguar!

Nieuwe bril Wouter? Eindelijk eens een Aviator!
@exotic: Het is een Cockpit en hij is te klein. :p
”Concurrentie: Mercedes SL heeft veel meer motoren, maar is een echte tweezitter en wordt gereden door mensen die camperen.”

Mooie verwijzing naar Sacha haha. Verder een vette bak, zou het alleen nooit kopen als ik het geld zou hebben. Deutschland über alles
Helemaal te gek! Video is retestrak in elkaar gemonteerd en het commentaar van Wouter is grotendeels terecht. ;) Dit is weer één van de “All time Great” video!
Over de auto kan ik kort zijn, het is een wannabe Nissan GT-R geworden. Als ze het blauwe bumper deel, waar het voorste kenteken gemonteerd zit, zwart zouden wrappen zou het helemaal des GT-Riaans zijn. 8)
@AutomotiveDesigner: WTF?! een nissan GTR?!?! hoe kan je die nou hiermee gaan vergelijken. zou deze ondankt dat ie iets langzamer is veel eerder nemen dan een GTR. zal even een paar ‘vergelijkingspuntjes’ opsommen:
5.0 V8 met supercharger tegen v6 met turbo
oude kut navi tegen enorme berg electronica
hemels geluid tegen stofzuiger
achterwielaandrijving tegen vierwielaandrijving
vloeiende lijnen tegen hoekige styling
ze hebben 4 wielen maar daar houdt het nou wel zon beetje op hoor!
@lambo4all: Heb je je pilletje nog niet gehad? Ik zie er ook geen GTR in, maar ieder z’n eigen mening toch? Denk dat Automotive doelt op de hoekige luchtinlaten.
@lambo4all: Ik vind de vergelijking niet zo heel gek. Het type auto zoals je schrijft is totaal anders. Maar al kijk je naar de veranderingen t.o.v. een gewone XK, is een GT-R vergelijking niet heel gek. Al het tuning/spoiler werk heeft er wel wat van. Het zit alleen op een andere auto.

Maar als je naar de bumper kijkt zie je waar we het over hebben.
Eindelijk weer eens een echte sportauto ipv die ecoshit.
Briljant camerawerk op het eind ( tunneltje). Keep up this good work.
Wat een gave video! Keurig gemonteerd en mooie beelden! Zo willen we de video’s vaker zien! TOP!!
Na nu de 1400 honderste keer de (nieuwe) opel astra reclame gezien te hebben heb ik het eindelijk door; Sacha wil de nieuwe sls amg cabrio, en die komt naturrlijk niet vanzelf aanwaaien

Dus nog een paar keer die muesli astra bekijken en dan binnen een paar maand de sls amg cabrio rijtest en video waarin sacha de sls amg cabrio van hemzelf reviewt en gehakt maakt van die (nieuwe) opel astra.

OT: echt een dikke bak die JAG. en dan vooral dat geluid
Hebben Hebben Hebben! Zonder spoiler graag.
Nice glasses 8)
@crew: Tof filmpje jongens, kudos!

Deze XKR-S is misschien een beetje on-jaguars, maar wel erg lekker :P

Toch hadden ze dit nog wel iets even wat beter kunnen doen. Een grote plastic kap op de motor bij een auto van bijna 2ton is een kans gemist, daar wil je een SuperCharged V8 zien:
http://speedlor.com/wp-content/uploads/2011/06/Jaguar-XKR-S-Engine-600x398.jpg
Hoezo is de Grancabrio een concurrent? Neem dan de GranTurismo MC Stradale…
En smurfenblauw is zo nice! Op een Porsche staat het ook heel goed, zelfs beter.
Toch een dubbel gevoel bij deze auto. Wilt toch flink sportiever zijn dan de normale XK-R, maar is vervolgens eigenlijk alleen maar een nog dikkere GT. Had dan het interieur wat gestript, en maak zaken als airco optioneel… Lekkere bak hoor, daar niet van. Evenals het filmpje!
Erg gave auto! Alleen wat is het weer jammer dat er in zo’n topmodel een automaat ligt. Het geluid klinkt zo lekker, maar die automaat verpest de schakelmomentjes… Zonde!
Hij doet me een beetje denken aan een AMG, het geluid, goed kunnen driften etc. Maar zeker een mooie wagen, alleen zou ik als ik voor een Jaguar zou gaan niet voor zo 1 gaan. Vind het niet hoe een Jaguar moet zijn.
Ik vind hem helemaal geweldig! Ondanks dat ik een Porsche gek ben vind ik dit wel stijlvoller. Als iik wel voor een Jag.
Ok, dus even voor de duidelijkheid.
Dit is de XK-RS:
http://images.cdn.fotopedia.com/flickr-2728959618-image.jpg
En dit de XKR-S:
http://www.autoblog.nl/gallery/0_Reviews/Jaguar/XKR-S/Jaguar_XKR-S_10.jpg
@JamesBond007: Die XK-RS was ik al weer helemaal vergeten. Bloedmooi zo in het zwart. Meer Jaguar naar mijn mening.
@r3fl3x:
Vind de XK-RS echt bloedmooi. Beetje als een Aston DBS met die dikke bumpers in vergelijking tot het basis model ( Xk en DB9 ).

Zou dan wel graag de koplampen en achterlichten units van de nieuwe XKR-S willen hebben op de XK-RS. Gewoon iets moderner.. Vind vooral die voorbumper en spoiler achterop de nieuwe XK-RS lelijk. Veel te agressief en niet mooi.
hij is grijs aan het worden!! haha in het filmpje zijn het ook steeds andere auto’s dacht ik zie een italiaans kenteken dacht ik en duits en nog een klein kenteken voorbij komen maar kon niet zien waarvandaan. vind de prijs toch aan de hogenkant, zou toch voor een GT-R gaan dan
alweer een prachtige rijtest!!!
on topic: toch nog in 4,4 sec naar de 100km/h??
die moet toch sneller kunnen als ze wat gewichtsbesparing doen? satnav weg etc ==> nog meer hardcore dan ie al is ;)
en wat een geweldige wegen hebben ze in Portugal!! geen kat te zien daar !! zalig =)
Heel mooi filmpje Patrick!
Geweldige edit & rijtest.. Helden!
Echt een prachtig filmpje, schitterende shots, om je visuele vingers van af te likken. Meer van dat! ;)
Heb het niet zo met een Jaguar die drift…of kan rammen…ergens ‘klopt’ dat niet met mijn beeld van een Jaguar. Overigens topfilmpie !
@Megakix: Dan zul je misschien stilletjes aan je mening moeten herzien over Jaguar. XK en XF zijn echte rijdersauto’s geworden en in de R(S)-versie driftmachines. XF werd zelfs al driftend voorgesteld, ten tijde van lancering.

Wat een heerlijke wagen!! Als sinds de eerste beelden mijn achtergrondfoto en nog steeds één van mijn topfavorietjes.
@lowlow: vind de design van de XJ werkelijk geniaal ! Maar stiekem blijft er iets knagen in mijn koppie, zo van, het zijn mooi, britsgeijnde, solide, zoefende, naar walnotenhout en dikleer ruikende prachtkoetsen….en geen brommende monstertjes met harde killingcijfers op de sprints…ach, misschien moet ik het aanvaarden ;-).
Gaaf filmpje!
Waanzinnig mooi gefilmd, moest aan Top Gear denken oid :)

Hou niet van Jaguar, maar deze kan mij wel bekoren..

+ Wouter doet het natuurlijk weer leuk.

Top rijtest!!
Wat een afschuwelijke kleur dat blauw!
Super mooi gefilmd Patrick. Ik heb ook het Autocar filmpje gekeken, maar ik geloof dat ik deze review echt beter vond, mede door de visuele aspecten.

Daarnaast is deze bak bij deze genomineerd tot beste pornobak van 2011. Het geluid overtreft dat van de AMG’s en dat is een prestatie van formaat. Welke indruk je er in 2012 mee maakt laat me koud. Dan maar later overspuiten naar een decente Jaguar kleur.
In 4,4 seconden naar de 100? Dat is zielig, dat doet een Porsche 993 turbo van 1995 gewoon sneller. En dat is dus ondertussen al 16 jaar geleden.

Fantastisch filmpje jongens!
Een vraag, moeten jullie op eigen kosten naar Portugal? Of krijgen jullie een uitnodiging / ticket naar de voorstelling van nieuwe wagens?
@Wouter: Je bent vergeten te zeggen of er veel plaats op de achterbank is…
Anders krijg je daar straks weer een comment over….. ;-)
ot: Leuke bak dit… lekker sportief en dan dat geluidje….
Ongelooflijk.. Ik vraag me wel af of dit ding echt zal verkopen? Ik hoop van wel.
Wellicht ten overvloede: super filmwerk!

Auto: imho mislukt. Die spoilers en luchthappers geven 26% meer downforce? Waarom? Alsof het nu opeens een track-auto is? Nee, het is nog steeds een GT.

Doe mij maar de hierboven geposte XK-RS. 26% minder downforce, maar 126% mooier…
zo een geil geluid…
En wie zat er achter het stuur tijdens de powerdrifts? :-)
Prachtig filmpje en een prachtige auto!
de kwaliteit van de filmpjes wordt steeds beter! autoblog wordt ook bekender en wordt door de fabrikanten dus ook vaker uitgenodigd voor de introducties op leuke plekken! blijf zo doorgaan!
K*t, nou moet ik WEER eerst naar die Slopel Corsa kijken en dat duiste gegniffel luisteren.
” Als je dan toch je rijbewijs kwijtraakt kan je het maar beter goed doen ” Hint naar de GT-R? Haha! ( Alhoewel dit filmpje eerder is gefilmd)
Doe mij maar een normale XKR. Ik vind het nu allemaal een beetje too much, zo’n Jaguar hoort elegant te zijn vind ik.
Lekkere geluiden in dit filmpje! Ik zou hem alleen nooit in die kleur willen. Doe mij die donkerrode maar.
Deze rijtest was het wachten waard!
Goed bezin jongens! Meer van dat :)
Alhoewel ik het commercieel belang van reclame volledig in zie, denk ik dat de veelvuldige herhaling van het Opel Corsa filmpje een negatief effect begint te krijgen op de kijkers.

Echter, voor het eerst vond ik het wachten dubbel en dwars waard. Wat een mooi filmpje! Ik denk de beste tot nu toe van Autoblog?

Waanzinnige auto, prachtige beelden, zeer goed gepresenteerd. Houd deze koers aan!
mooi filmpje, prachtige Jag. En prachtige locatie.
mooi filmpje ,persoonlijk zou ik wel de gewone xkr kiezen dat spoilertje achteraan ,is net iets te vulgair , op een wrx sti past het gewoon, maar op een mooi gestijlde coupe van jaguar ? nee, geef mij om die redenen maar gewoon de gewone xkr , en dan in het wit ! prachtig !
Wouter met nog meer haar!! :)
Wel vette bak!!
Waar blijft de lambo lp670-4 SV waarin we Wouter hebben gezien ??!! Ik hoop dat het een test was want dat zou een zalige test zijn.
Mooi filmpje deze keer. Deze springt er echt uit. Mooi gemaakt. Beste film van zeker de laatste tien.
De XJ220 gelimiteerd, dat is de understatement van het jaar, van de XJ220 is maar 1 exemplaar! En dat is de mooiste Jag ooit!
wiki zegt:
Production, 1992–1994, (281 produced)
leuke video! alleen jammer dat veel shots op 30 km afstand zijn genomen… net als dat die in de bocht in de bergen weg “scheurt” als je dat van dichterbij had gedaan veel leuker!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).