Senna: misschien toch nog een screening?

Auteur: , 52 Reacties

Het is rumoerig in raceminnend Nederland de laatste dagen: 'Senna', de film over het leven van de veel te vroeg gestorven gelijknamige raceheld (trailer hier), boekt in het buitenland uitstekende resulataten, maar zou in Nederland Priusland niet in de bios te zien zijn. Een aantal fans kon dit niet verkroppen, en dus werd er een actie opgezet om de film eenmalig te vertonen, wellicht met succes.

Indien de bios-vertoning niet door gaat moeten geïnteresseerden tot 1 december wachten, want dan komt de DVD uit. De mensen van filmstudio Universal (die de rechten heeft) hebben echter ook wel gezien dat er de laatste dagen op twitter en verscheidene blogs acties zijn gestart ‘Senna’ nog voor die tijd in Nederland te vertonen. Het initiatief kwam van Jordy en Nicky, en zij kregen hiervoor veel bijval (van onder andere hunnie, junnie, en zullie).

Maar hoe zit het dan uiteindelijk: heeft het nut gehad of niet? Met andere woorden, levert het wat op? Wij hebben om dit te peilen contact gehad met Universal, maar hun antwoord is bevestigend noch ontkennend. Bij monde van de Product Manager:

Fijn te horen dat er belangstelling is! Momenteel zijn we in volle voorbereiding voor de DVD launch van SENNA. We doen er alles aan om een mooie campagne op poten te zetten die ook de fans zeker niet zal ontgoochelen.
De optie om een screening te organiseren is een mogelijkheid die we ook onderzoeken.
Veel kan ik je echter niet bevestigen, want niets is definitief.

Juustem, daar word je ook niet veel wijzer van, behalve dan dat Universal de deur niet definitief dicht gooit. Of zal er wat anders achter zitten? (Aluhoedjes opzetten graag) Met alle aandacht die op deze manier is gegenereerd zullen de DVD-verkopen straks vast niet tegen gaan vallen. Was het een vooropgezette slimme marketing-move?52 reacties

heb hem al gezien via download. Fantastische docu met geweldige beelden. Een echte aanrader!
Hopen dat dit in de bios komt. Toch een van de meest legendarische F1 coureurs. Ik kan het me nog herinneren als gisteren dat hij om kwam. Olav Mol zei toen nog: Mijn god, wat gebeurd hier allemaal.
1 Mei 1994 a day to remember. Laten we Roland Ratzenberger ook niet vergeten die een dag eerder het leven liet op het circuit van San Marino.
Ieder bericht over Senna is het tonen waard, kom maar op dus.
utr1984 via Android app
Docu’s in bioscopen zijn vaak niet bijzonder succesvol. Ik zie niks tegen DVD verkoop, dat gebeurt immers normaal ook met docu’s (uitzonderingen daargelaten als This is it en Super size me).
Waar kan ik doe docu downloaden? Want ik MOET die gewoon hebben!
@xilver: Effe zoeken achter een .Torrent hé.
Ik weet niet meer welke site ik hem van heb, maar niet van de piratebay.
Ik heb hem half gezien, mooie beelden, en deskundige commentaar.
Als je niet echt van racen houd en Senna zegt je niet veel word het al snel saai.
maar voor de mensen die Senna nog echt gekend hebben is het zeker een aanrader!
Ik ben 18 jr, dus Senna heb ik zelf nooit weten racen, maar de beelden en de verhalen zeggen genoeg!
Een legende!
Beetje liefhebber heeft hem al gezien via usenet of torrents. Anders moet iemand hem ff op YouTube gooien…
@Benjamin1: hehe een film van 3 uur op youtube :p word in veel deeltjes knippen dan
heb 3X in mijn leven een bioscoop afgehuurd ..
omdat ik een film ECHT wilde zien .. en delen met vrienden ..

relatief goedkoop ..

en ECHT een bijzondere ervaring ..
@lincoln: Wat versta je onder relatief goedkoop?
@Alpinaa: dat is precies wat ik ook wou zeggen
je was me voor,

OT: lijkt me zeer interessant, denk niet dat de bios een groot succes wordt.
@Alpinaa:

laatste keer was 900 euro inclusief onbeperkt chips popcorn en drank voor iedereen ..
let wel .. op een doordeweekse dag ..

giften van vrienden mochten ongezien me jaszak aan de kapstok in ..
dat zoeken ze maar uit ..

echt een aanrader om te organiseren ..
trouwens .. welke debiel gaat er nu een film op zijn computertje kijken ..
dan wil je em gewoon niet ECHT zien ..
@lincoln: Woooot, dat is zowat mijn jaarsalaris.
@Alpinaa: Bedoeling is toch dat je met wat vrienden gaat en niet in je eentje, dus dan valt die prijs wel te delen he :-)
Helemaal mee eens: een unieke ervaring!!
@Alpinaa:

kapitalist .. ik moet er 3 jaar over doen ..
@lincoln: Gohh zieligerd. Je kunt de benzine van je Lincoln zeker niet meer betalen.
@Alpinaa: -.- Zeer slechte grap dude…
Tsjah ik heb de film gezien, maar ik was niet volledig weggeblazen na alle hype van TopGear en de presentatoren van BBC F1.

Tuurlijk, het is een megaheld (zeker op de baan) en het blijft een episch verhaal maar de ‘film’ bestaat vooral uit beelden die iedere fan al tig keer gezien heeft, aangevuld met wat interviews met journo’s en wat ik dan persoonlijk wel leuk vond, de reactie van Prost.

De moeite waard om te kijken/DVD te kopen voor het archief; zeker (vooral denk ik als je wel van Senna gehoord hebt maar nog niet het hele verhaal kent). Naar de bioscoop rennen om een kaartje te kopen; meh…
prachtige film!! vond alleen de heer Prost een beetje vervelend worden.
Was volgens mij nog niet zolang geleden nog een goeie documantaire over Senna op NGC, titel weet ik niet.
utr1984 via Android app
flatfour, volgens mij heb ik die ook gezien.

En film kijken op laptopscherm? Nooit gehoord van hdmi naar je grote flatscreen?
Vond het maar niets. Dat gehype en opgehemel is echt walgelijk. Mensen die hem nooit hebben zien rijden zullen al gauw denken dat het god was. Z’n dood heeft hem pas echt populair gemaakt, maar ik denk dat de echte echte échte autosport kenners (dus niet fans) weten dat andere jongens net zo noemenswaardig en snel waren. Daarnaast was Senna een hypocriet. Die zogenaamd kapot was na de dood van een coureur om vervolgens zelf mét opzet een andere te laten crashen. Ik walg van dat soort mensen, sorry.
@raphael: Ik walg juist een beetje van deze reactie… Echte F1 kenners weten hoe goed hij was. Samen met zijn charisma en willing to win, één van de beste coureurs allertijden.
En en zijn dood heeft niets te maken met zijn populariteit. Hij had namelijk al de harten gestolen.
Ik weet niet of je Ayrton hebt meegemaakt. Maar aan je reactie te zien, niet… Ik volg de sport vanaf dat ik 6 jaar was, nu zijn we inmiddels 21 jaar verder, en kan je zeggen… Ik heb geen race gemist!

Kijk Ayrton wist dat racen gevaarlijk was. Als je dan mede racers ziet overlijden, gaat dat je natuurlijk niet in de koude kleren zitten. Echter stap je wel gewoon weer in je wagen. A true racer. Als je 2e was, was je de eerste van de verliezers. If you no longer go for a gap, that exists, you’re no longer a racingdriver. A true Epic!
@TheVeenmeister: Blablabla moet ik me nu warm van binnen voelen? Allemaal zogenaamde emotioneel geblaat. Feit is dat hij in een gelijkwaardige McLaren van Prost verloor, pas toen Dennis Senna ging steunen en hem een betere auto gaf met nieuwere onderdelen was hij sneller. Prost was niet geliefd omdat hij Frans was maar de man was wat mij betreft beter, en de statistieken geven mij gelijk. En ik vind dat je aardig hoog van de toren blaast met je 27 jaartjes oud, alsof je alles al hebt meegemaakt.

Als we de échte F1 kenners vragen, je weet wel typjes die er al sinds 1950 bij zijn zoals Murray Walker dan komen namen als Fangio, Clark en Schumacher boven drijven. Senna is een publiekslieveling mede dankzij de emotionele Brazilianen. Oh en z’n emotionele dood. Zie je, het woord emotioneel komt veel voor als het om Senna gaat. Tuurlijk zet een Murray, Prost of Schumacher voor de camera en ze zullen allemaal emotioneel worden en zeggen hoe goed hij wel niet was. He daar heb je dat woord weer, emotie ;-)
@raphael: Prost werd jaren de hand boven het hoofd gehouden door de FRANSE FIA baas op dat moment. Senna was koning en vergeet niet dat Prost een jaar eerder hetzelfde trucje deed om wereldkampioen te worden.
@raphael: Sommige “overroepen” Senna een beetje. Degene die doen alsof hij god op aarde was. Maar het is niet voor niks dat hij als een held word beschouwd.
Brazilië kondigde meteen na zijn dood DRIE dagen van nationale rouw af. Dat doet een land niet gauw hoor. Toen was hij nog maar een paar uur dood. Hij werd dus al aanschouwd als een held VOOR zijn dood.

Het volgende filmpje kan je zeggen dat ze alleen “de beste momenten” er uit gehaald hebben, maar ik daag je uit om dat van eender andere rijder uit die tijd te evenaren qua rijkunsten.
http://www.youtube.com/watch?v=aNmqn3heGgE

BTW: je word niet zomaar 3 maal wereldkampioen.
@vale46: Ik twijfel ook absoluut niet aan zijn kunnen hoor, het was een geweldige coureur. Maar ik begin een hekel te krijgen aan dat bijna goddelijke karakter waarmee mensen over hem praten. Men vergeet ook wel eens dat de McLaren waarin hij reed volledig dominant was.
En het feit dat de Brazilianen 3 dagen van rouw afkondigden heeft wederom niets te maken met z’n prestaties of de verhouding daarvan ten opzichte van andere coureurs. Puur emotionele publieksheld. Hij was een symbool, maar ook dat maakt hem niet sneller. Prost en Senna waren aan elkaar gewaagd, wie zegt dat Senna de beste coureur ooit was moet ook zeggen dat Prost de beste allertijden was.

Senna won 41 van z’n 161 wedstrijden = 25,5%
Prost won 51 van z’n 202 wedstrijden = 25,2%
Schumacher won 91 van z’n 275 wedstrijden = 33,1%
Clark won 25 van z’n 72 wedstrijden = 34,7%
Fangio won 24 van z’n 51 wedstrijden = 47,1%

Laten we de beste man niet onderschatten maar hou in godsnaam op met overschatten. Fangio, Clark en Schumacher waren een klasse apart, dat weet iedereen.
Zonde, Raphael dat je zo denkt.
Hij was een chauffeur in hart en nieren en zoals vele groten wou hij koste wat het kost de snelste zijn. Dat maakt hem niet populair bij z’n ‘collega’s’ en gaf hem ook een arrogante schijn, maar wel het respect die hij verdiende, Een geweldige rijder, de beste (in een F1-bolide) van de moderne tijd misschien.

En het belangrijkste misschien: hij had overschot aan charisma en dat heeft hem groter gemaakt dan velen, volgens mij

Ik ben misschien een beetje bevooroordeeld (hij was m’n jeugdheld :)), maar je kan z’n kwaliteiten als rijder én als mens buiten de track niet ontkennen.

Ik ben hem op dit moment ook aan het binnenhalen, kon niet meer wachten :D. Nu hopen dat het geen Spaanse versie is..
@quin: Het spijt me voor je dat mijn mening conflicteerd met die van jou maar zo zie ik het nou eenmaal. Ik denk oprecht dat de man dom was, een beetje gek. Vroeger zouden we zeggen: bij hem zit iets scheef, of hij is niet helemaal honderd. En dat heeft niets te maken met z’n passie voor de sport. Neem een standaard interview van hem en hij zegt zo 3, 4 dingen die met elkaar conflicteren. Zo was hij ook als mens. Huilen en verdrietig doen als iemand sterft maar zelf een situatie veroorzaken waar iemand kan sterven. Noem dat maar lekker ‘groots’ of ‘geweldig’ ik noem het een hypocriete idioot.

Oh rijden kon hij natuurlijk wel, dat staat buiten kijf.
iemand een link van een torrent?
of word hier deze film mee bedoelt:
Ayrton Senna Beyond The Speed Of Sound 2010 RNFO BDRip-SANTi
http://thepiratebay.org/torrent/6276530/Ayrton_Senna_Beyond_The_Speed_Of_Sound_2010_RNFO_BDRip-SANTi
@BetaArkUser: Yups, dat is de juiste (zo noemt de docu), althans, die ben ik toch ook aan het downloaden :)
ja in mijn ogen de aller beste rijder,uit die tijd dan;) veel te vroeg gestorven:(
ik ga als hij draait.
International trailer 0:00 – 0:22 track id iemand?
Ik wil hem zeker zien! In de bios dan ga ik kijken, op DVD? Dan download ik hem wel, zoals de rest van Nederland!
En dan als filmmaatschappij miepen dat er zoveel wordt gedownload. Jammer, ik had hem graag in de bios gezien.
@pjotr: Inderdaad! Helemaal mee eens!
Het echte verhaal is dar Senna zelfmoord pleegde door zijn auto de muur in te rijden.
Hij wist natuurlijk dat hij alleen dood de legende in stand kon houden anders was hij nog jaren door Schummacher zoek gereden en was de Senna mythe in duigen gevallen.

( ;
@yerrie: tuurlijk, want Senna ging ieder vorm van concurrentie uit de weg (Mansell, Piquet en niet te vergeten Prost). Onzinnige post, jammer van iemand met een kwalitatief mooie avatar….
Quote: “de film over het leven van de veel te vroeg gestorven gelijknamige raceheld (trailer hier), boekt in het buitenland uitstekende resulataten, maar zou in Nederland Priusland niet in de bios te zien zijn”

Geen wonder dat de marketing managers van Universal Pictures Nederland overslaan: zij weten ook wel dat er in een land dat nog niet zo lang geleden zijn souvereiniteit voor het houden van het WK voetbal wel wilde inruilen geen droog brood met een dergelijke film te verdienen is . . .

:-(
Marketingtip voor Autoblog en haar adverteerders: sponsor die viewing met een aantal vertoningen in het land voor Autoblogleden. Kost je de kop niet en je maakt er een hoop vrienden mee.
@raphael: Die 3 dagen van nationale rouw was eerder om aan te tonen dat hij toen al wereldwijd als een held aanschouwen werd.

je statistieken zijn eigenlijk waardeloos, waarom?
Neem nu Schumacher, die is nog steeds rondjes aan het rijden, dus zijn percentage daalt nu sterk omdat hij al 2 jaar niet wint. Doet dat iets af aan zijn talent? Nee!

Een sterkere parameter is het aantal WK titels. Dat toont dat je je teamgenoot(met gelijk materiaal dus) en alle andere concurrenten hebt verslagen, gemiddeld over een heel seizoen.
De overheersing van ferrari&schumacher was eerder een uitzondering. Schumacher is zeer goed, anders haal je het geen 7 keer, maar met een overheersende wagen is het net ietsje gemakkelijker.
Voor talent is er nu eenmaal geen ideale parameter.

BTW: als ge het schijt hebt aan die mensen die Senna als een god op aarde beschouwen, dan geef ik je gelijk. Maar richt je dan wel duidelijk tot die mensen en doe zeker geen afbreuk aan wat hij gepresteerd heeft.
Alle mensen in de huidige F1 noemen hem “de beste”, das niet voor niks hoor.
De beste als coureur, met de mens zelf in het achterhoofd (hij deed ook veel aan liefdadigheid).
@vale46: “Alle mensen in de huidige F1 noemen hem “de beste”, das niet voor niks hoor.”

Sorry maar dit klopt echt waar van geen kant. Ga eens tijdens een GrandPrix weekend met de oude rotten praten. De echt oude rotten, die alles hebben meegemaakt. Nogmaals de namen Fangio, Clark en Schumacher komen dan keer op keer boven drijven.
De huidige generatie zal al gauw zeggen Senna omdat ze hem nog hebben meegemaakt incl. z’n dood.

Je snijdt jezelf in de vingers met het argument dat Schumacher/Ferrari een uitzonderlijke periode was. Dat was die van Senna/McLaren namelijk ook. De op één na meest dominante periode in de F1. De McLaren was onverslaanbaar voor 4 jaar op rij met een echt belachelijke voorsprong. Net zoals de Ferrari in 01/04. Precies dezelfde situatie.

En ik zie wereldtitels toch echt niet als een betere indicator dan het percentage gewonnen wedstrijden. Je neemt zelf Schumacher als voorbeeld. Je stelt dat hij nu niet wint en daarmee z’n percentage afneemt. Dat is toch terecht? Hij is toch niet meer zo goed als vroeger, dat fluctueerd. Het is niet zo dat als je ooit goed was dat altijd blijft. En als je wereldtitels gaat tellen doet Senna het zelfs stukken slechter dan Prost (4) en Fangio (5) en al helemaal dan Schumacher (7).

Kijk het is moeilijk om verschillende perioden met elkaar te vergelijken. Maar wat veel mensen maar niet in hun hoofd krijgen is dat de hype om Senna voornamelijk gebaseerd is op emotie en het feit dat hij is gestorven. Stel je eens voor dat Schumacher in 2004 na z’n laatste race van dat jaar was omgekomen. De wereld zou op z’n kop staan en geen kip zou het meer over Senna hebben. Zo werkt dat nou eenmaal.

Als je je wat zou verdiepen in de geschiedenis van de F1 dan zie je dat Clark eenzelfde status had in de jaren ’60. Hij was de meester, de koning, de alles. Niemand was beter dan Clark en iedereen gaf het toe. Hij maakte nooit fouten en won een belachelijk aantal GrandPrix in die tijd. Als Clark niet won, dan had hij gewoon niet de juiste auto, anders had hij alles gewonnen. Toen hij omkwam kreeg hij diezelfde heroische status als Senna tegenwoordig geniet. En hij was iemand die (in tegenstelling tot Senna) nog nooit van een teamgenoot had verloren. En ook in tegenstelling tot Senna gunde hij andere coureurs al het succes. Hij wist dat het om leven en dood ging en zou nooit en te nimmer het leven van een ander op het spel zetten tijdens een race. Senna deed dat regelmatig, met als dieptepunt zijn actie op Prost.

In iedere periode is er weer een nieuwe lieveling of succesvolle coureur.
De jaren 50 waren van Fangio
De jaren 60 waren van Clark
De jaren 70 waren van Stewart/Lauda
De jaren 80 waren van Prost
De jaren 90 waren van Senna/Hakkinen
De jaren 00 waren van Schumacher

Ze komen en gaan en hoewel het dus lastig is perioden met elkaar te vergelijken heb je een paar grote namen die nauwelijks iets voor elkaar onder doen. Die staan hierboven. Maar zeggen dat er eentje de God is en beter is dan ze allemaal is zinloos.
@vale46: Maar he laten we het hier maar bij laten, ik respecteer je mening. Agree to disagree. Ik wilde gewoon even een tegengeluid laten horen tussen al dat lofzang.
@raphael: Anders gaan de servers van AB wat vol raken ;)
t’is ook wel eens leuk een niet-senna fan mening te horen.
volgens de statistieken is Frans Bauer de allerbeste zanger van NL ..
Ik ben best grote Senna-fan, maar ik kan Raphael wel volgen. Hij was een uitstekende rijder, maar er zijn veel factoren die er voor gezorgd hebben dat hij als één van de, zoniet dé allergrootste wordt gezien: z’n flair, z’n geloof, het emotionele volk en uiteraard z’n vroege dood.

Docu gisteren gezien. Was een leuke prent die al de grote momenten mooi samenvat. Als F1-fan heb je de meeste dingen wel al gezien, maar het is mooi om dit alles gebundeld te zien in een leuke docu
Heb de docu gezien, de beste 2 en een half uur van mij woensdag. Ik heb enorm veel respect voor hem (ook al ben ik niet van zijn generatie). Hoe hij moest opboksen tegen de FIA destijds, hoe hij tegenover racen stond, idd het geloof.. Hij was een nieuwe generatie die er echt voor ging, Dit is een quote die me steeds zal bij blijven! “If you no longer go for a gap that exists, you are no longer a racing driver because we are competing, competing to win!”
Veel te vroeg gestorven helaas!
Ik heb de docu ook gezien, een prachtige. Zeker een aanrader.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).