McLaren wil serieuze Lambo- en Ferrari-killer worden

Auteur: , 57 Reacties

Bij het Britse McLaren eten ze graag Italiaans en dan bij voorkeur van die typische gerechten uit Bologna en Maranello. Dat mag best wat kosten, want McLaren heeft aangegeven om de komende jaren 1 miljard dollar te zullen investeren in de ontwikkeling en marketing van nieuwe supercars. McLaren richt zijn pijlen daarbij nadrukkelijk op Lamborghini en Ferrari.

Zonder een gedetailleerde tijdslijn, heeft McLaren aangegeven dat men van plan is om de komende paar jaar 13 nieuwe modellen te onthullen. Wereldwijd moet het aantal dealers nog dit jaar zijn uitgebreid tot 35 vestigingen. Van de McLaren MP4-12C heeft men al 2.000 orders op zak, waardoor de levertijd is opgelopen tot meer dan twee jaar. De ontwikkeling van dit model heeft 320 miljoen dollar gekost.

Nieuwe modellen ontwikkelen kost geld en bij McLaren zijn ze niet zo dol op schulden. Vandaar dat de autobouwer heeft aangegeven om voor het eind van dit jaar 47 procent van de aandelen te zullen verkopen om de schuldenlast te reduceren. Investeerders zullen echter geduld moeten hebben, want McLaren verwacht pas over drie of vier jaar winstgevend te zijn. Men mikt op een omzet van 1 miljard Pond binnen 5 jaar. (via: bloomberg)

McLaren Formule 1 coureurs Lewis Hamilton en Jenson Button bij de opening van de Londense vestiging.

McLaren dealer opening in Londen57 reacties

Van mij mag het wel
@veyronlover: hier ook geen bezwaar. Maar zo veel modellen, in zo’n korte tijd? Kheb mijn twijfels…
@bosje: definieer modeelen. eentje met dag, zonder, targe, special edition, R, S, … black, final, … je komt dan echt al wel snel een eind hoor :)
@tborre: Ja alleen zo zie ik dat mogelijk. Hoop toch dat ze het niet te veel op die manier gaan uitmelken.
Liefst 1 of 2 andere modellen met wat variaties.
Doen zeg ik! Ik hou van de Italiaanse merken maar een extra concurrent kan nooit kwaad, zeker niet als het er een is zoals Mclaren!
Mooi streven. Gave wagen ook. Ze hebben in ieder geval een beste basis; de naam en twee Britse F1 wereldkampioenen die eea aan testen en marketing doen.
“Zonder een gedetailleerde tijdslijn, heeft McLaren aangegeven dat men van plan is om de komende paar jaar 13 nieuwe modellen te onthullen.”

Iets te veel 13, in een paar jaar? ..
en Lotus .. hoe zit het daar nu mee ??

die had een jaar geleden 6 bloedmooie modellen klaarstaan ..
maar dan ook ECHT bloedmooi ..
@lincoln: Nieuwe Elan en Esprit en kameraadjes?
@bozewolf:

yep .. na de Parijse motorshow niets meer van vernomen ..
zelfs geen zoethoudertjes ..
@lincoln:

begrijp me goed ..
ik doe kei-hard mijn best om de mcLaren geweldig te vinden ..
maar ik geloof niet dat het me echt gaat lukken ..
@lincoln: Wellicht is Lotus bezig met tijd steken in het ontwikkelen van die modellen ipv marketingstunt en reclamefilmpjes.

Dat hoop ik in ieder geval.
@bozewolf:

denk/geloof/hoop ook dat ze bij Proton een lange adem hebben ..
op hun site vermelden ze dat die meuk 2013 de markt op komt ..
dat zijn visueel echte okkernoten uitdelers ..

mcLaren doet dat net effe niet ..
misschien die 13!! andere wel ..
@lincoln: Die lange adem hebben ze wel. Het lijkt allemaal veel te lang te duren.. maar 5 modellen ontwikkelen is toch gauw een traject van jaren.

Lotus is nu achter de schermen bezig met het ontwikkelen van de nieuwe modellen, het opbouwen van het dealernetwerk en het voorbereiden van een groot marketingoffensief.

Funds zijn er echter genoeg. Vergeet niet dat het pas 4 oktober j.l. was dat Proton bekend maakte 900 miljoen pond te investeren in die line-up. Het zelfde bedrag, dus nog eens 900 miljoen doet oliegigant Petronas er bij. Er is dus 1,8 miljard in kas voor 5 modellen. Dat komt wel goed. Op lotuscars.com kun je zien dat het groots opgezet gaat worden.

Ik geloof er volledig in. Met Dany Bahar aan het roer, die heeft zijn sporen verdiend bij Ferrari.. Donato Coco achter de CAD computers (ook ex Ferrari) en Tom Purves in de marketing denktank (ex BMW + Rolls Royce) gaan we hier nog veel van horen en zien.

Die gaan zich straks echt meten aan Ferrari, Porsche en Aston Martin en.. McLaren.. ;)
@Freewarefreak:

thanks voor de uiteenzetting dude ..
@bozewolf: Dat hoop ik ook!
Ik geloof hier niet in. Ik zou wel eens graag willen weten wie hier achter zit?
Mclaren is een goed bedrijf dat toch goed draait, en enorm veel technologie aan boord heeft. En ik denk dat Ron Dennis toch vrede genomen had met een Mclaren Cars dat geen VAG is.
Ik kan me moeilijk inbeelden dat de oude genieën daar ineens zouden beslissen om aan zoiets waanzinnig te beginnen.
Ik weet niet wat ik moet verstaan onder “killer”. McLaren zal het nooit of te nimmer lukken om Ferrari of Porsche of Lambo te “killen”, qua verkoop of imago.

Wat ik ze wel zie doen is volwaardige concurrenten maken. Da’s wat anders dan killen, maar ze gaan zich absoluut opnieuw vestigen in de markt der supercars.
13 modellen in de komende paar jaar hahahaha. Hellooooooo wachtlijst.
Vergeten we de Porsche niet, McLaren? Die valt je dan onverwachts aan!!
Helemaal opgepoetst en in een mooie moderne showroom vind ik die MP4-12C een geweldige wagen om te zien.
Maar als ik hem op het circuit zie vind ik hem minder.
Hij lijkt ook er hoog op zijn poten te staan bijna ouderwets.
Maar hij zal vast wel beter zijn dan de Ferrari en Lambo.
Porsche gaat misschien een moeilijk verhaal worden.

Maargoed die yank is goed ingeburgerd bij McLaren met ze “you ain’t seen nothing yet”
Dat zeggen ze bij de F1 ook de laatste jaren maar titels winnen doen ze niet.
Heel mooi pak heeft Lewis in dat filmpje aan staat hem goed.
Ik hoop dat ze bij Mclaren ook begrijpen dat het niet alleen om handling gaat, maar ook om design wat ze momenteel nog niet echt door hebben.
@imba: Een drol op een wit keramisch glanzende tegel met een lichtgrijs lintje erom heen geknoopt is ook design.
Of je het mooi vind heeft meer met smaakt te maken.
@GOD: Je hebt het ook niet echt door he. Met alleen handling red je het niet. Zeker als je het tegen ”Lambo en Ferrari” wilt opnemen zal je ook het design(uiterlijk)fatsoenlijk moeten aanpakken. Het oog wil ook wat.
@imba: Een oog heeft ook een smaak pupil. Niet elk oog houd van pasta.
@imba:

nav het fotootje naast jouw nick-name mag ik veronderstellen dat jij het wel begrijpt ..
@lincoln: Leuk voor jouw dat je een 32k Civic type R gaat vergelijken met een supercar waar totaal ander volk (met een ander budget) op afkomt.
@imba:

en wat kost “design” dan eigenlijk ??
@GOD: En btw,”een design” betekent niet meteen Industriële vormgeving waar jij naar verwijst.
@imba: Ik weet wat design is.
Jij zegt dat McLaren wat moet doen aan hun design.
Ik zeg het ligt niet aan het design het ligt aan je smaak.
Dat jij het niet mooi vind betekend nog niet dat McLaren maar auto’s moet ontwerpen die op Ferrari’s lijken. Dat is heel egoïstisch. Helemaal te bedenken dat jij er nooit één zal kopen.
@GOD: Lijkt een Ferrari op een Lambo dan? Of een Carrera GT op een Pagani? Laat kloon gedrag maar aan China over.
@imba: Als in veel overeenkomsten? ja dan wel.
@imba: Nee, die lijken niet op elkaar. Deze Mclaren lijkt ook nergens naar. Letterlijk. Lijkt op een Mclaren.

Dus wat zevert ge nu over design?
wat dacht je van alle tests die er gaan komen de komende jaren als McLaren Ferrari achterna gaat! dit wordt de derde wereldoorlog in auto’s !!
Tsjah het is lastig om te bereiken wat Ferrari en Porsche doen binnen afzienbare tijd. McLaren heeft al ruim 13 jaar geen F1 titel meer gewonnen dus ik zou toch verwachten dat ze zich daarop zouden focussen.
Maar die arabieren willen geld zien dus McLaren wordt uitgemolken.
Ik moet wel zeggen dat ik het erg teleurstellend vind dat die McLaren so far niet goed uit de tests komt, ik heb er al 2 gezien en beide kwamen ze achter de 458 Italia. Daarnaast vind ik hem ook echt stukken minder mooi en minder klinken. Die showroom daar bij One Hyde Park is dan wel weer geweldig. Voor wie zich afvraagt van wie de McLaren Group nou is:

Mercedes 40%
Bahrein 30%
TAG 15%
Ron Dennis 15%

Al schijnt het dat ze ondertussen alweer 29% van Mercedes hebben teruggekocht aangezien die zelf nu het Mercedes GP team hebben in de F1.
@raphael:

Ik ga er maar vanuit dat je de constructeurstitel bedoeld, of ben je Lewis al vergeten?
@jack_abarth: Ja, ik heb het toch over McLaren en niet Lewis? Als team hebben ze al 13 jaar geen titel meer gewonnen.
@raphael: over de eigendomsverhoudingen…

Sunday, 1 August 2010
Now McLaren Automotive is offering a 48 per cent stake in the business to private investors, with the remainder of its shares split between the Bahraini Mumtalakat sovereign wealth fund, executive chairman Ron Dennis and the Swiss TAG Group. The three parties jointly own the McLaren Group, and in November last year they agreed to buy back the 40 per cent stake belonging to German car manufacturer Daimler.

A McLaren spokesman says that in addition to funding the construction of the new factory, the HSBC loan will also “provide head room on its facilities to assist in the buyback of the remaining Daimler shares by the end of 2011”.
http://www.independent.co.uk/news/business/news/mclaren-accelerates-into-debt-to-build-new-supercar-factory-2040508.html
Ben benieuwd over n past jaar!
McLaren zal een meer dan waardige concurrent zijn, ok het heeft niet de flair en passie van de Italianen (2 euro in het Italië cliché potje) maar ze hebben toch weer een technologisch hoogstandje weten neerpoten waarvan ik vind dat het net dat tikkeltje specialer is dan weeral een F430, 458 Italia of een Gallardo.
@SHFT: Het is misschien nu specialer omdat er net iets meer techniek in zit of omdat de auto net iets sneller gaat of een tikkeltje innovatiever is… Maar over een paar jaren is die techniek achterhaald en dan zit je met een lelijke supercar die niks speciaals heeft! Geen designfeatures die je wil bewaren zoals de 3 uitlaten van de 458 Italia, de vleugeldeuren van een Lamborghini, de luchtinlaten van een Aventador of zelfs de zijpanelen van een Audi R8! Dus in mijn ogen is dit een snelle auto, en niks meer! Hij wordt alleen maar minder en minder naarmate hij ouder wordt. Ik mis iets unieks waardoor de auto een plekje in de supercar wereld verdient!
@Cantago: niks speciaals???
Je rijd wel even in een auto van het F1 team waar Fittipaldi, Hunt, Lauda, Prost, Senna, Hakkinen en Hamilton kampioen zijn geworden.
Dat lijkt mij al uniek genoeg, denk je niet?

Laten we niet vergeten dat dit geen uit de hand gelopen schuurprojectje is, we hebben het hier over een serieus F1 team dat al jaren vooraan mee doet
Misschien hebben ze nu al 13 jaar geen constructeurs titel gewonnen maar ze doen wel al heel lang mee vooraan en zitten bijna altijd wel in de strijd voor beide titels.

En dat verkies ik any day over een niks zeggende R8 of die andere vag racers van Lambo, met of zonder ontwerp dingetjes erop.
@Merry: Een auto van een merkje waar een F1 team iets mee heeft. Heel leuk, maar dan kan ik ook gewoon een McLaren petje of t-shirt kopen! De auto mist zijn unieke eigenschappen die concurrenten wel hebben. Alleen het logo is voor mij niet genoeg! Dus nee, niks speciaals.
Evo heeft een mooie review over de McLaren, waarin de McLaren ook vergeleken wordt met oa. de 458 Italia.
De 458 blijkt toch flink sneller te zijn op een circuit, de McLaren is dus toch een beetje overhyped.

Desalniettemin een geweldige wagen, ik ben benieuwd wat McLaren nog meer gaat maken de komende jaren.

Hier de link naar de video’s van Evo:
http://www.evo.co.uk/videos/supercarvideos/269242/video_mclaren_mp412c_vs_ferrari_458_italia_vs_noble_m600_vs_porsche_911_turbo_s.html
Dat ze Ferrari willen kopiëren is lovenswaardig want het team uit Maranello was in de F1 quasi altijd de enigste die alles zèlf maakte : motor, versnellingsbak, chassis…
De rest ging bijna altijd shoppen. Zo ook Mc Laren. Nu willen ze in eigen regie Ferrari achterna wat niet zo makkelijk is. Toch denk ik niet dat je een icoon als Ferrari, Lambo, Porsche zomaar van z’n troon kunt stoten door wat marketing. Ferrari, Porsche enz… hebben zo’n gigantische geschiedenis/erfenis… da’s gewoonweg niet in een paar jaar bereikt.
Voor mij zijn Jaguar en vooral Aston Martin dè Britse vaandeldragers maar met Aston gaat het ook niet echt snor momenteel. Lijkt volgens mij makkelijker dan dat het is.
Vind Mc Laren ook een geweldig team en ze kunnen fantastische auto’s maken maar de mp412 kan mij qua looks niet bekoren en bovendien is hij toch wat overhyped. De 458 is toch ietsjes beter denk ik.
Ze moeten volgens mij ook wat doen aan hun logo. Dat is echt een ramp.
Laat ze komen,ze hebben nog tijd zat om die autos te ontwikkelen,kan niet wachten,en dan vooral de opvolger van de F1.
“The U.K. company plans to unveil 13 models and variants in the coming years to build its lineup”

MP4 12C Cabrio + snelle versie
Groter model + snelle + cabrio
kleiner model + snelle + cabrio

En dan ? Een SUV en een 4 deurs ;)

Laat ze eerst eens proberen om 2 echte nieuwe modellen te ontwikkelen en dan zien we wel verder.
@anakiet: mp4-12c en mp4-12c GT3, mogelijk een Mp4-12c customer GT1-achtig iets…..
een echte opvolger voor de F1/Veyron beater in minimaal twee uitvoeringen (maar waarschijnlijk meer)
Mogelijk een city-car, waarschijnlijk een Rapide/Panamera beater in een aantal uitvoeringen en een praktische sportwagen die met de Ferrari FF en of Granturismo kan/gaat concurreren.
@w0o0dy: Haha, ja, dat is deels wat wij willen! Maar ik ben bang dat ze op de Porsche tour gaan, anders gezegd: gewoon gekke edities van één auto uitbrengen.
@Cantago: Die Veyron beater/McLaren f1 opvolger komt er vrijwel zeker…. Minder ingetogen, net zo comfortabel als de Mp4-12C maar met VEEL meer vermogen. Waarschijnlijk tussen 750-800pk o.i.i.d.r. en meer een sportwagen dan de Veyron maar zeker niet hardcore, eerde sport/gt met minder gewicht en toch luxe.
Leuk bedacht, maar ik hoef nooit een McLaren. Het is heel simpel! Ik leg uit: een McLaren is een combinatie van een bak geavanceerde techniek en een goede pr-machine en nog meer marketing. Maar wat je als sportautobouwer ook moet hebben zijn air, alure, historie en je moet voelen dat de auto met liefde gemaakt is! Zodat je er trots op kan zijn! Ik heb het idee dat de MP4-12C een apparaat is om net iets sneller (even snel?) te rijden dan de concurrentie voor iets minder geld, maar meer is het niet. Volgens mij kun je nooit gehecht raken aan je MP4-12C en zodra er een beter model uit komt gooi je deze zonder emotie weg. Het is een gebruiksvoorwerp, en dat kan nooit tippen aan een echte Lamborghini! En dan heb ik het geeneens over het uiterlijk, want er staat McLaren op maar het design is volgens mij door Renault gedaan… Iedereen: denk eens een Renault logo op de wagen? Opvolger van de Megane RS hoor ik je zeggen? Ja, zo ziet hij er uit!
Vergeten ze Porsche niet! Ze kunnen doen wat ze willen, maar Porsche voorbij streven gaat ze niet lukken.
@Cantago: Lambo smambo!
Dat is niks meer dan een marketing merkje van Vag geworden wat meer met de batmobile te maken heeft dan een race wagen.
Ik vind ze ook mooi daar niet van maar McLaren doet wat Lambo eigenlijk wilde.
Het vuur aan de schenen leggen bij Ferrari.
En Ferrari heeft 1 doel F1 winnen en de straat wagens moeten 1 ding doen en dat is geld opleveren zodat ze kunnen racen in de F1, niks meer niks minder.
Heeft niks met passie voor straat wagens te maken, alleen iedereen gelooft die marketing praat nog.
En McLaren slaat de zelfde weg in.

Of denk je serieus dat Ferrari echt zat te wachten op een pretpark in het midden van een zandbak?
Ik heb echt het slechtste voor met Ferrari, maar zelfs die doffe ellende gun ik zie niet.
@Merry: Nou, ik vind “marketing merkje van vag” nogal een belediging voor alle mensen die met hart en ziel bij Lamborghini werken. Het vag-concern heeft zeker een dikke vinger in de pap, maar de basis van Lamborghini is daar volgens mij niet door verloren gegaan. De onbetrouwbaarheid van de auto’s wel, en dat is in mijn ogen niet verkeerd!
En een batmobiel in plaats van een racewagen? Lamborghini’s zijn bloed- en bloedsnel! Het geweldige uiterlijk onderscheidt ze juist van de rest. Of je het mooi vind? Dat is persoonlijk. Ik denk ook dat Lamborghini veel onafhankelijker en unieker is, dus ze hoeven Ferrari niet te overtreffen. En als McLaren het niet voor elkaar krijgt “beter te zijn” dan een Ferrari dan tellen ze niet mee. Daarnaast legt hun MP4-12C het dik af tegenover de 458 op alle vlakken.

En over straatwagens van Ferrari zeg ik niks, dat is een verhaal apart. Maar Lamborghini is uniek op een manier waar McLaren alleen maar van kan dromen!
Ik hoop dat ze rekening houden met de kleine man/vrouw en een Z4/SLK-achtig iets uitbrengen. Hun CO2-waarde moet ook omlaag,hé! (wat een vies woorde CO2)
Ze kunnen ook technologie-patenten verkopen om hun investeringen te verwezelijken.
Modellen: MP4-12C, een spyder, een F1-opvolger, de GT3, een coupe, 4-zits cabrio, face-lift van de MP4-12C…
“..Nieuwe modellen ontwikkelen kost geld en bij McLaren zijn ze niet zo dol op schulden. Vandaar dat de autobouwer heeft aangegeven om voor het eind van dit jaar 47 procent van de aandelen te zullen verkopen om de schuldenlast te reduceren..”

De McLaren MP412C heeft 320.000.000 dollar gekost om te ontwikkelen. Er zijn al 2000 orders. Dat gaat de goede kant op qua verdienen dus. Hij kost in Nederland 257.755 euro.. keer 2000 praten we al over 515.510.000 euro. En tuurlijk hij is niet overal zo duur en dit is omzet en geen winst.. maar toch.. McLaren doet het wel goed met dit model.

OT: Ben beniewd wat er allemaal uit de pijplijn gaat komen qua modellen. Als het is zoals w0o0dy zegt.. dan wordt dat een leuke line-up.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).