Tesla Roadster uit productie, hoe ziet de toekomst er uit?

Auteur: , 28 Reacties

Dat de productie van de Tesla Roadster op zijn eind loopt, dat is geen nieuws. Eerder wisten we jullie te melden dat binnenkort het Exige- en Elise-platform van Lotus met pensioen gaat, en op dit platform wordt de Roadster gebouwd. Het volledig elektrische model, dat in zijn korte leven onder andere een opfrisbeurt en een speciale editie kende, moet er dus aan geloven, maar wat heeft Tesla nog achter de hand?

Ten eerste komt er een Roadster-opvolger in 2013, maar voordat dit het geval is wordt een sedan, de Model S, geïntroduceerd. Naar verwachting komt deze auto trouwens pas in mid-2012, dus Tesla zal even op een houtje moeten bijten/doorontwikkelen. Duimen draaien zullen ze in ieder geval niet hoeven te doen, uit een eerdere presentatie blijkt dat er nagedacht wordt over onder andere een cabrio, een crossover en een busje, allemaal elektrisch natuurlijk.

Maar we beginnen met de Model S. Dit is de eerste Tesla die volledig door de fabrikant zelf gemaakt wordt, een écht eigen model dus. De eerste 1.000 exemplaren zullen prijzige Signature Editions worden, en daarna heeft de koper de keuze uit een drietal types, die al naar gelang het bereik in prijs verschillen. De prijzen vind je hier.

Tesla Model S wit

Of Tesla met deze introductie ook winstgevend gaat worden is de vraag. Tot op heden werden er nog geen zwarte cijfers geschreven, en aangezien het een beursgenoteerd bedrijf is, kan ik me voorstellen dat de aandeelhouders eens winst willen zien. Aan de andere kant heeft Tesla wel veel naamsbekendheid, en werkt het samen met bedrijven als Toyota en Daimler, dus zo snel zie ik ze niet ten onder gaan. Daarnaast is de CEO niet de eerste de beste: Elon Musk maakte zijn kapitaal met PayPal, en dook daarna in de wondere wereld der EV’s. Tesla is momenteel verreweg de meest bekende naam in de EV-wereld, en je kan er aardig wat kilometers mee rijden: een Duitser zette in 2 jaar 100.000 km op de klok (in het eerste jaar zelfs 65.000 km.

Tesla Roadster 2.5

Een belangrijke kapitaalinjectie voor de Model S kwam van de Amerikaanse overheid: dankzij bijna een half miljard dollar kon Tesla spijkers met koppen slaan. Het is de vraag of we deze auto ook zonder dat geld al over een jaar hadden kunnen verwelkomen. Dit des te meer omdat concurrent Fisker (dat geen EV maar een hybride bouwt) ook flink geld ving, maar desalniettemin twee jaar na dato nog steeds niets concreets op de markt heeft staan.

Met de Model S bouwt Tesla wel een toegankelijker model: het is een vierdeurs en geen sportwagen, hij is goedkoper dan de Roadster en het berek is zeer netjes voor een EV. Aan het einde van 2013 moeten er bovendien maar liefst 20.000 units geproduceerd zijn, en dat is grofweg 10 keer meer dan dat het bedrijf tot nu toe aan Roadsters heeft verkocht. Wat denken jullie: is Tesla’s oog hier groter dan zijn maag, of ligt het bedrijf op koers naar een mooie, winstgevende toekomst? (via cnet)


28 reacties

De Opel Ampera-e is duizenden euro's goedkoper geworden. Kijk hier voor meer info!
Prachtige auto. Hij kan het helemaal worden, als:
– De mileage vergelijkbaar of beter wordt met een reguliere auto (500-800KM) bij sportief gebruik
– Je die mileage ook vergelijkbaar kan opladen ( minder dan 5 minuten, liefst onder een minuut)
– De oplaadpunten net zo wijdverspreid (of nog beter) worden als benzinestations.
– De levensduur van de auto evengoed is of beter dan die van reguliere auto’s.
@zdev: op alle punten met je eens…Het probleem zal echter (in ieder geval) het Wattage zijn om een auto binnen bijv. 5 minuten op te laden. De batterijen kunnen dat niet ‘verwerken’ en het omgevingsgevaar bij gebruik van torenhoge Watts is te groot.
@zdev: even puntje toevoegen:
– Alle accu’s met hun zuren en dergelijken niet op de vuilnisbelt belanden maar goed gerecycled worden.
sergeklapwijk
@lambo4all:
Zou je even inlezen in Lithium-Ion technologie voordat je praat over zuren en slecht recyclebaar
@zdev: Ik heb een bestelling voor een Model S staan, waarom?

– De kosten, ben ik heel eerlijk in. 0% bijtelling, geen MRB en slechts 16 euro om ~400km te rijden.
– Wij hebben sowieso een tweede auto, nu is dat een Audi + Toyota Auris Hybride, maar de Audi gaat er uit zodra de Model S er is.

Over het snel opladen, daar heb ik ooit een blogpost over geschreven: http://blog.widodh.nl/2011/01/quickcharging-an-ev-how-much-power-do-i-need/

5 minuten is niet realistisch, heel simpel. Aardolie en vooral de energie dichtheid daarvan heeft ons als mens verwend, maar het gaat opraken dan al niet onbetaalbaar raken. Ik wil dat moment iig niet afwachten.

De verspreiding van laadpunten is een Kip-Ei probleem, allereerst zijn het niet de EV fabrikanten die zulke punten moeten aanleggen, al investeren ze er wel in. Je ziet in NL al steeds meer (snel)laadpunten overschijnen, alleen moet je bij snelladen nog steeds uit gaan van 30 tot 60 minuten.

Ik zie een Model S juist NIET als achteruitgang, maar juist als een vooruitgang! De techniek vind ik prachtig, vele malen mooier (door zijn simpelheid) dan de verouderde ICE.

Voor de duidelijkheid, ik vind auto’s en motoren geweldig, ik houd van motor rijden en racen in snelle auto’s, maar vind ik nieuwe technieken mooie vooruitgang.

Bereik zit allemaal tussen je oren (voor 90%), mijn collega heeft nu 3 maanden een Tesla Roadster, staat al ruim 10.000km op de teller, zonder enkel probleem. Op vakantie naar BE en DE geweest, allemaal prima mogelijk.

Het vereist een iets andere manier van denken, maar is dat ook niet leuk?
Mijn god wat duurt dat lang met die Model-S
@Jochempie: volgens mij wachtten ze op goede batterijtjes.
@norge: Heb nog wel een paar AAA?
Innovatie moet vooruitgang zijn. Je wil niet inleveren op gebruiksgemak, snelheid, performance, range, etc. Elektrisch is een vooralsnog een stap achteruit ipv vooruit. Misschien komt het nog wel, maar we zijn er nog niet…
sergeklapwijk
@zdev: Het grappige is dat testers van de Mini E geen problemen hebben met de range en laadtijd, maar zich erop aanpassen! Zie hieronder:

UC Davis study highlights results of MINI E field trial in US; MINI E met 90% of daily driving needs

100% of respondents said BEVs are fun to drive and practical for daily use
Respondents said the MINI E met 90% of their daily driving needs
71% of respondents drove fewer than 40 miles/day; 95% drove fewer than 80
99% of respondents said home charging was easy to use
71% of respondents said they are now more likely to purchase a BEV than they were a year ago while only 9% said they are less likely
88% of respondents said they are interested in buying a BEV or plug-in hybrid electric vehicle in the next five years

En dan heb je het over de VS waar afstanden in het algemeen veel groter zijn! Wel: dit is in California, waar veel laadpunten te vinden zijn.
@zdev: Ik begrijp perfect je redenering, maar je vergeet twee zaken:
1) Sommige mensen hechten meer belang aan welzijn dan aan welvaart. Ook al kunnen ze met hetzelfde budget iets kopen wat krachtiger is, sneller, een hogere radius heeft, en misschien wel mooier is, toch beslissen ze soms om iets te kiezen wat hen een grotere persoonlijke behoefte geeft. Getuige het gigantische verkoopssucces van de Prius.
2) Het fenomeen van elektrische auto’s kan gecatalogeerd worden onder zogenaamde ‘disruptive technology’. Dit wil zeggen dat het een stap achteruit is op alle mogelijke klassieke vlakken, maar met één bijkomend voordeel: haar groene technologie, waardoor ze alsnog (zoals bij 1) beschreven) gegoede milieubewuste kopers kan aantrekken. De originele prestatiefactoren zullen vanaf nu zeer snel evolueren richting die van de gevestigde benzine- en dieselwagens, maar zal haar bijkomend voordeel behouden. Op het moment dat grote constructeurs het grote succes ervan zullen inzien, gaat het schip al verdronken zijn, en zullen merken als Tesla een groot marktaandeel in de automobielindustrie weggekaapt hebben.
@Cedric: 9 van de 10 kopers van hybrides deed dit niet vanwege het milieu maar vanwege de lage bijtelling, wegenbelasting en BPM. De leasemaatschappijen kunnen gebruikte hybrides aan de straatstenen niet kwijt. Dat zegt genoeg lijkt me… En elektrisch is nog minder aantrekkelijk en praktisch.
@zdev: Nederlanders zijn dan ook gierigaards. Ik had het over het succes in de Verenigde Staten :)
@Cedric: Een groot deel van die mensen kopen zo’n auto niet om het milieu. Dat is trouwens hypocriet want de fabriek en het productieproces achter zo’n Prius is niet eens milieuvriendelijk. Een Prius is alleen maar zuinig op het allerlaatste aspect van een product en dat is de gebruiker. Dit is dus puur marketingpraat en ok, hij haalt 1:21 of misschien meer, maar daar komt mijn auto uit 1991 ook in de buurt (1:17 benzine), voor veel minder geld en met veel simpelere techniek. Als de gebruiker dus het verknalt om zuinig te rijden, is het hele principe van de Prius verdwenen. Ik zie ze vaak genoeg op de snelwegen zigzaggen of met 140 langs rijden, terwijl juist op de snelweg deze auto’s niet zo snel moeten rijden. De elektromotor wordt minder efficient op hogere snelheden dus dan heb je niks aan zo’n hybride.
@zdev: Helemaal mee eens. De elektrische auto is vooralsnog een stap terug in de tijd in plaats van vooruit, hoe hard de fabrikanten het ook beweren. Waar ik wel in geloof is de hydrogen-cell die een elektromotor aandrijft. Dit concept is innovatief niet omdat het nieuw is, maar omdat het juist past bij ons huidige levensstijl. Je gooit hem binnen een minuut vol, betaalt en rijdt verder. Als ik eenmaal rijd, rijd ik veel. 140km retour is misschien net te halen met een elektrische auto, maar ik heb dagen gehad dat ik langer dan 2.5 uur onderweg was voor een enkeltje (70km). Midden in de spits neemt die accu mede dankzij airco, muziek en lichten al heel snel af. Ik ben er dan ook voor om bepaalde energiebronnen binnen een auto te scheiden. De aandrijving moet niet afhankelijk zijn van de accu’s die luxe voorziet van elektriciteit.
Net zoiets als Spyker.
Een half miljard = 500 miljoen.
Zoiets word dus nooit rendabel.
Breakeven ligt mijlen ver weg.
Tesla blijft hooguit bestaan als Daimler of Toyota er echt heil inzien.
Maar laadpalen en dergelijke worden in NL ook al op de lange baan geschoven .
Word erg moeilijk dus.
@apos: maar voor een half miljard een auto op de markt zetten is gewoon erg knap, bij echte fabrikanten kost dat meer. Tesla krijgt het financieel nog moeilijker zonder lopende productie (denk Saab) maar het concept en de naam is zo goed dat er geldschieters blijven.
Laatste alinea ff het woord “bereik” aanpassen.
Nu al uit productie, en ik heb nog nooit een Roadster op de weg zien rijden. Duurt wel lang met die Model S, wat wel een erg nette vierdeurs is!
Op de eerste foto lijkt het wel een jaguar!
Als alle elektrische auto’s er zo uit zagen reed ik er nu al mee rond. Wat een vette bak!
Wat een beauty! Nu maar hopen dat ze geen last krijgen van de “remmende voorsprong”.
Ik hoop van harte dat het iets wordt met Model S… Er mooi ding, en de prestaties zijn ook echt niet min… 0-100 in 5s!!!

De range van 260km zou mij maar twee keer per jaar écht een probleem omleveren wanneer ik op reis ga, 1200km zou ik dan over 3 dagen moeten spreiden.
Op alle andere ritten zit er altijd voldoende tijd tussen heen en terug rijden om de wagen voldoende op te laden met een gewoon stopcontact of zelfs niet op te laden (woonwerk is 140km per dag dus niet eens een probleem)
Tesla maakt een geloofwaardige ontwikkeling door en ik ben erg benuieuwd naar de productieversies en rijtesten van de S. Als iemand het kan is het Tesla. Benieuwd.
Ik denk dat mensen dit echt gaan kopen, hij ziet er mooi uit, betaalbaar en heeft een flinke range
Door het vooroordelen en bekritiseren en negeren hebben we als mens +100 jaar oa EV-technology gemist. Nu is het een kwestie van vraag en aanbod maar eiglk zou het bewustwording moeten zijn die vraag en aanbod drijft. Helaas, mensen blijven maar onnozel doen. Pas als het echt moet, zullen we veranderen. Als het al niet te laat is. Latere generaties zullen zich afvragen waar we mee bezig waren.
@vegazosten: Mensen willen graag verandering zolang er maar niets veranderd :) Sommige mensen denken echt dat we EINDELOOS benzine gaan blijven tanken, die gaan nog erg bedrogen uitkomen.
@widodh, dat zal een zwaar rampscenario in real life zijn. Hopelijk komt het nooit zover. Helaas is het dichterbij dan we denken. Mensen zouden beter eens bvb de Aftermath series bekijken ipv die nutteloze fantasy-kolderseries op tv.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).