Video: Fifth Gear test de McLaren MP4-12C

Auteur: , 87 Reacties

Het is dé auto waarvan iedereen reikhalzend naar de eerste vergelijkende tests kijkt. Kan de McLaren de concurrentie met de gevestigde orde in supercarland aan? Op papier wel, de specs zijn indrukwekkend. Bovendien heeft het bedrijf er geen twijfel over laten bestaan de koe bij de horens te willen vatten. Maar wat vindt de pers er van? Top Gear begint morgen weer, en zij reden hem, maar Fifth Gear was ze te snel af: in hun uitzending van gisteravond werd de MP4-12C stevig aan de tand gevoeld.

De tegenstander van de 600 pk sterke supercar? De 570 pk sterke Ferrari 458. Jason Plato en Tiff Needell rammen beide auto’s over het circuit, en hou hierbij in het achterhoofd dat het een Brits programma is dat een Britse auto test. Er dreigt dus altijd het gevaar dat het chauvinisme overheerst, zoals bijvoorbeeld het geval lijkt te zijn met autocar’s review van de Jaguar XFR. Aan de andere kant kwam de McLaren er vrij bekaaid af bij een review van het (eveneens Britse) CAR Magazine. Weet de McLaren zich staande te houden tegenover de Italiaanse furie? Check het hieronder:87 reacties

Toch blijf ik Needell en Plato veel leuker om naar te kijken dan de mensen van Top Gear. Dit gaat veel meer over de techniek, TG is echt te commercieel geworden en heeft soms weinig met auto’s te maken.

Tof filmpje, vette bak zo in die kleur :).
@MLTB: EENS !

Verder verbaasd me hun conclusie niet. 458 is gewoon de top op dit moment.
@MLTB: Ik vind zelf alleen de stukjes met Plato en of Tiff wel aardig. Maar de rest van 5th gear is gewoon een grote aanfluiting of het kopiëren van Top Gear. Die Johnny en Tom Ford lullen alleen maar onzin en die John Bentley mafkees komt dan af en toe ook uit zn kantoor om ff op de buis te ouwehoeren. 3x nix imho.
@MLTB: Normaal vind ik die fifth gear gasten totaal niet fijn om naar te kijken. Veel te overdreven en soms ook onwijs saai. Hoewel dit filmpje niet saai was (wel overdreven soms). Top Gear is uitgegroeid tot een heel ander vermaak. Meer komedie rondom auto’s. En daar ben ik ook wel van gaan houden. Humor, mooie auto’s en veel spektakel.

Wat zou het ons daarnaast uitmaken wat beter rijdt, een McLaren of een 458? Beiden auto’s die de meesten van ons toch nooit zullen/kunnen kopen. Doe mij dan maar puur vermaak, zelfs al is het minder objectief!
@MLTB: Fifth gear is a CarShow, Top Gear is a Show with Cars.
@MLTB: Nou, ik kijk een stuk liever Top Gear omdat die zich niet eeuwig op de cijfertjes blind staren die door consumenten geleverd worden maar juist de precieze beleving van zo’n auto omschrijven. En dat is echt precies waar ik de aankoop van een auto op baseer! En dat doen alleen echte autoliefhebbers;) En ja, daarnaast is Top Gear ook gewoon vreselijk grappig! Fifth Gear is ook altijd wel prima, in dit filmpje zelfs behoorlijk goed door de vele prachtige shots en een goed stukje uitleg, maar ik mis toch de vergelijking van het interieur die Jeremy Clarkson er altijd even bij doet… En Tiff en Jason zijn ook een stuk minder fijn om naar te luisteren dan Jeremy, Hamond en May. Nee, Fifth Gear is prima, maar red het gewoon nooit tot het niveau van Top Gear!
op het top gear testtrack
Heee het Top Gear circuit!
@Alpinaa: Klopt, maar dan in tegenovergestelde richting!
@Alpinaa: Klopt, gelukkig deden ze het niet op een regulier testcircuit, dan hadden ze die Mclaren toch een flinke platte neus gegeven. Mooie slide into the walls.
en de ferrari is nog mooier ook! doe mij maar de ferrari! en dan ook nog twotone zoals deze :D
@spykerboy:twotone staat hem idd heel goed!:D Vind deze velgen ook beter bij hem staan dan die lichtere van kleur
@spykerboy: dat stukje spoiler wat opkomt bij het remmen van die mclaren zou ik anders graag ook op die Ferrari willen zien…verder prima wagen die 458
Tja als Ferrari-fan ben ik hier wel blij mee. Een beetje overhyped de Mc Laren vind ik. In die kleur vind ik hem wel veel mooier dan in die mottige orangje kleur.
LOL Ferrari is gewoon de beste.
Er is geen vergelijkbare auto als de 458.
Iedere sportwagen fabrikant wil Ferrari verslaan,
maar er is er geen die dat lukt.
De mclaren probeert het. We hebben zoveel video’s gezien van de mclaren tijdens de test fase. Er werd iedere keer gezegd dat hij geweldig was. Dus het verbaasde mij dat fifth gear hem niet zo geweldig vind.
The 458 is the car to beat!!!
@ascari15: Beantwoord dan eerst maar eens de vraag “wat is goed?”. Zelfs een simpele auto als een Toyota Aygo verslaat deze Ferrari op een aantal gebieden. Het is net waar je naar zoekt, waar je van houdt en waar je op beoordeelt.
@Vanquish: de 458 is in zijn klasse het beste.
Dus kwa prestaties. Zijn concurrenten zijn: 911, r8, mp4-12
gallardo, sls enz.
@ascari15: True, de Ferrari is het snelste op een circuit, maar alles is relatief. De R8 en SLS zijn al veel meer op comfort gebouwd. Ik denk dat er in die klasse geen goed/beter/best meer is. En dat de mensen die genoeg geld hebben om zo’n auto te kopen alleen maar hoeven te kijken welke auto het karakter heeft die bij hen past.
@ascari15: Nou, het scheelt niet veel, maar Lamborghini komt er toch wel akelig dicht bij in de buurt! En misschien zou ik die zelfs eerder kopen;)
Overselling, never a good thing.
Het is geen McLaren F1, mss Gordon Murray er terug wat meer bij betrekken.
@avsdesign: Ik verwacht dat Murray nog met een eigen supercar komt. Dat wordt een pure rijdersauto met een laag gewicht en kleinere motor, dus dat wordtcverantwoord plezier hebben.
@avsdesign:

Murray zei al tijdens de ontwikkelingsfase dat deze auto een flop ging worden..
Tegenvaller, had gehoopt dat de McLaren een stuk levendiger was. Aan de andere kant, het is voor McLaren de tweede supercar in ruim 15 jaar, ze komen bij lange na niet aan de ervaring die Ferrari heeft als het op auto’s bouwen aankomt.
@Jochempie: Misschien ligt het wel aan de beperkende elektronica. Wie weet zullen ze aan de hand van deze techniek wel een update doen waarbij de auto bijvoorbeeld instelbaar is oid. In de powerslides ziet de McLaren er best evenwichtig uit, tot de elektronica ingrijpt.
@Vanquish: Dat lijkt me inderdaad deels het probleem. Aan de andere kant zeggen Jason en Tiff dat de auto gewoon niet zo’n fijne motor heeft en niet zo fijn rijdt. Het is misschien niet de snelheid maar de algehele rij-ervaring waar McLaren nog wat punten kan halen.
Ben eens benieuwd of iedereen er zo over denkt.
@SHFT: Zowel EVO, Car als Fifth Gear hebben hem stuk voor stuk getest en in alle tests kwam hij als sneller én beter uit de bus. En dat zijn dan nog de Britse Magazines. Zeg genoeg lijkt me.
@SHFT: De Ferrari bedoel ik dan.
Hoe je het ook draait of keert : de nieuwste Ferrari’s zijn de concurrentie vaak voor. Of het nu de California, de 458, de 599 GTO of de FF is. Het zijn stuk voor stuk juweeltjes die de lat heel hoog leggen.
Ben benieuwd naar de opvolger van de Enzo.
@Hirondelle:

California, hoezo?
Wat is daar dan speciaal aan? Behalve dat hij niet zo lelijk is als de 458?
@Hupke: trek alstublieft uw ogen open maat, over de schoonheid van Ferrari’s valt gewoonweg niet te discussiëren, dat is heiligschennis
@maseratiferrarilover:

Schoonheid is iets vrij subjectiefs en ik daag je uit om 10 ferrari’s te vinden die ik echt mooi vind.

De 250 testarossa, 250GTO, F355 (niet enorm mooi maar cva), 550/575 en de 456. En daarmee ben ik uitgesproken.
De 612 valt mee op foto’s maar in het echt is die niet mooi.
De rest heeft toch maar vrij povere styling.
@Hupke: Sorry? de 458 is echt het toppunt van design en nog mooi ook! De California ziet er echt verschrikkelijk lelijk en uit proporties uit…
@Hupke: Les goûts et les couleurs….
Iedereen heeft zo zijn smaak. Ik vind de laatste Lambo’s verschrikkelijk maar dat is mijn mening.
Ik zag in London een zwarte California en hij was heel erg mooi. De 458 vind ik ook top; kwestie van smaak.
Alle testen die je leest over de laatste Ferrari’s zijn erg lovend. Ze maken auto’s voor een bepaalde doelgroep en slagen daar erg goed in.
Neem nu de FF. Het clienteel (niet wij dus…) wil een echte Ferrari die snel is en echte “Spass am Fahren” brengt maar mèt de nodig luxe, met plaats voor vier en eentje waarmee je in alle weersomstandigheden kunt rijden.
Welnu, in die opdracht zijn ze meesterlijk geslaagd, PUNT !
Fantastisch filmpje.Jammer voor de McLaren. Ik had beter verwacht. Benieuwd of andere journo’s er ook zo over denken…
Wow dit is toch echt serieus nu. Car, EVO én Fifth Gear, 3 Britse magazine’s die een nieuwe Britse supercar stuk voor stuk afkraken. Of in ieder geval inferieur vinden aan de Ferrari. Hij is dus gewoon echt overhyped die McLaren.
Geweldig om te horen van Plato dat die 458 de allerbeste auto is die hij ooit heeft gereden. Hetzelfde zei Collins ook al ‘the best car in the world’.
Het maakt me zo benieuwd om die 458 een keer te rijden.
McLaren MP12C? Ferrari a.u.b.!
Dat had ik ff niet verwacht…
Al zou die McLaren sneller zijn, dan zou ik toch voor die Ferrari gaan want dat ding is echt onmens mooi! Hulde aan Pininfarina
Interessant detail: Ferrari rechtsgestuurd, McLaren linksgestuurd :lol:
@dreester: Beide met flippers en op het circuit dus dat maakt geen bal uit.
@raphael: Ik denk dat hij bedoelt:
In engeland zijn de auto’s rechts gestuurd.
De mclaren is een Engelse auto en is links gestuurd
De ferrari is rechts gestuurd en is een Italiaanse auto.
Je zou verwachten dat het eerder andersom zou zijn.
Dus de ferrari links gestuurd en de mclaren rechts gestuurd.
Zon beetje even snel als de Ferrari 458 italia wat een serieus goede auto is.
Zo slecht is die bak ook weer niet hoor.
Het is gewoon geen fijne rijders auto als een 458 door al die technieken. Tuurlijk is het een tegenvaller omdat de vorige auto van hun de legendarische F1 was. Maar dit is totaal niet te vergelijken met de F1.
Het is gewoon wachten tot ze wat meer ervaring krijgen met straat auto’s. McLaren houd alle reviews inclusief plus en min punten goed in de gaten. Komt nog wel een keer een hele vette bak van hun ben ik wel zeker van.
@GOD: Daar gaat het niet echt om. Het gaat erom dat ze bij McLaren zo confident waren dat deze auto stukken beter zou zijn. Ze schreeuwen het van de daken. Daarom valt hij nu zo tegen. Natuurlijk is het een goede auto.
@raphael: puur marketing om die dingen te verkopen dat doet ieder merk toch.
@GOD: Dan ken je Ron Dennis duidelijk nog niet. Ik denk dat dat s werelds meest arrogante man is. Look into him.
@GOD: Co-sign. Mclaren lijkt me een bedrijf die goed luistert naar kritiek.
Verrassend en hard eindbesluit. Dat had ik niet zien aankomen, maar toch denk ik dat ze wat overdrijven in hun conclusie. Niet dat ik de McLaren zelf getest heb, maar Chris Harris heeft dat wel en als er één journalist is die ik 100% vertrouw inzake onafhankelijkheid dan is hij het wel.

Vind Fifth Gear overigens wel beter dan TG qua diepgang van de besprekingen, maar de presentatoren zijn zo’n stelletje sufferds om naar te kijken, die Tom kan er nog door. Maar goed, bij Top Gear is er dan weer Clarkson om op m’n systeem te werken. En zo is het altijd wel iets.
Op een circuit is de 458 Italia overduidelijk de beste.
Maar wat op de openbare weg? Waar toch 80% van de tijd word doorgebracht in zo’n auto’s!

De elektronica in de Mclaren maakt hem veilig op de baan, waar je als rijder niet zo allert bent als op een circuit.
Het is echter wel een ‘fout’ dat je het niet helemaal uit kan zetten, zoals Tiff zijn ‘crash’ aantoonde.

Ik vind dat ze ook een test op de baan mochten doen en het rijcomfort beoordelen.

Toch zal de 458 Italia nog steeds de beste zijn.
Good try McLaren! next time better.
@vale46: De Ferrari is op de openbare weg gewoonweg heel eenvoudig te rijden. Je kunt er gewoon mee cruisen volgens menig testchauffeur. Dat maakt deze auto ook zo bijzonder. Het is naar verlduidt een onwaarschijnlijk makkelijke auto om mee te rijden.
Tja Ferrari heeft zijn huiswerk zeer goed gemaakt de laatste tijd. Op de F1 afdeling zou men wat creatiever mogen zijn…
@Hirondelle: Ik zou graag ook eens zien hoe de McLaren dat doet. Kwestie van een eerlijk oordeel.
@vale46:

Kunnen we het woord ‘zulke’ misschien weer in ere herstellen i.p.v. de laastste trent om daar zo’n voor te schrijven?

OT: Top auto die 458, veel en veel mooier dan die McNugget, nu alleen nog ff zorgen dat er niet nog meer afbranden en het is echt de beste auto in de wereld.
@clubbtraxx: De woorden bestaan beide naast elkaar hoor, maar de regeltjes welke wanneer toegepast moet worden weet ik niet.
http://vrttaal.net/taaldatabanken_master/taalkwesties/z-zz/tk-z0034.shtml
*mierenneuker-modus uit*
@vale46:

Dat is heel simpel, zo’n is een samensmelting van zo een.

Het is dus: zo’n auto, en dus zulke auto’s als je het er over meerdere hebt.

Niet meer vergeten he!
@vale46: kprobeer geen mierenneuker te zijn, maar het gezegde gaat: Better luck next time.
@quattropower: Poging mislukt ;)
Zo jongens en meisjes…nu pas geloven we waar beste auto’s vandaan komen? Juist ja, uit het zuiden. Ohhh wat zie ik een hoop oogklepjes vallen. Arrogante britten met hun mclaren….waar zijn die 16 F1 titels? Toch wel goed he van die Italianen :)
@vincenzo: Helemaal mee eens.
@vincenzo: Begin eerst eens met je eigen Italie/Ferrari oogkleppen.
Noem eens één Italiaanse coureur die in de laatste 50 jaar in een Ferrari een F1 titel heeft gewonnen…. klopt die zijn er niet niet. hadden ze die arrogante Britten voor nodig. of die saaie Duitsers. of een dikke Amerikaan. of een 3de wereld knakker uit Zuid Afrika.
Ook die team titels hebben ze te danken aan de buitenlanders.
Ferrari word om de oren gereden door een blikjes fabrikant. Denk daar maar eens over na.
@vincenzo: Ferrari-Maserati for the win, BAM :D
Enkel die Italianen kunnen een auto zo passioneel maken, dat is gewoon een feit
@vincenzo:

maar na jouw comment is Ferrari weer totally gay ..
Het maakt mij niks uit hoe de Mclaren MP4-12C rijdt,
al rijdt hij als een drol op rolschaatsen,
ik weet dat deze is bedoeld om geld te verdienen voor de nieuwe F1.
We hebben nu gezien hoe Ben Collins achter het stuur zat, hoe Tiff Needle en Jason Plato achter het stuur zaten.

Wil er nu verdorie eens iemand een lul als Clarckson of James May achter dat stuur duwen?

Mclaren heeft een auto gemaakt om te verkopen aan gewone mensen en die heb ik er nog geen zien testen.
Je moet niet vergeten dat Jason Plato, Tiff Needle, Ben Collins,etc. het soort mensen is dat een Porsche GT2RS zonder ongevallen rond een circuit krijgt.
Ik wil eens zien hoe snel een James May of Richard Hammond erin rond een circuit kan en hoe snel zij dat kunnen in een 458. En ik vraag me af of het waar is dat de roadtest ferrari’s een stuk sneller zijn dan die gewoon verkocht worden.

Nu Mclaren verdedigd hebbende hoop ik wel dat ze uitkomen met een update paket of een optie pakket waarmee ze sneller zijn dan de 458 en waarmee de tech spullen uitgezet kunnen worden (al kan het dan wel zijn dat verschillende componenten ervan veranderd moeten worden omdat ze dan moeten werken buiten de veiligheidszones)


Dit is echt slecht nieuws voor Mclaren, laten we hopen dat ze de media-oorlog winnen of alleszins overleven anders kunnen ze Mclaren Cars beter nu al sluiten.
@Hupke:
“En ik vraag me af of het waar is dat de roadtest ferrari’s een stuk sneller zijn dan die gewoon verkocht worden.”
Deze zelfde Ferrari is door EVO binnenstebuiten gekeerd en voldoet op alle fronten aan de fabrieksopgaven. Niets bijzonders. En een klantenauto.
@macready:

Chris Harris is daar toch niet altijd even zeker van.
Ze hebben ook al Ferrari’s gehad die een andere afstelling hadden.
@Hupke:
Zoals ik al zei, de geteste (klant!) auto is binnenstebuiten gekeerd door EVO (zelfde auto) en dit is ook de auto die door het Engelse CAR magazine werd getest met vergelijkbaar resultaat. EVO constateerde dat de ophanging standaard was, gewicht standaard, zo ook gear ratio’s, vermogen, banden, etc. Chris Harris z’n theorie ten spijt. Misschien ging die vlieger in het verleden wel eens op, hier aangetoond niet.
de 458 is gewoon in een league of his own. net als z’n voorganger.

je zal die mclaren alvast vooruitbetaald hebben..
Grappig hoe de fanboys de schuld bij de reviewers leggen ipv bij het merk. Geef nou gewoon toe dat het een overgehypt ding is.

Er is 1 ding waar Italianen goed in zijn en dat is passie tijdens het rijden. Iets waar we veel Britse merken van kunnen leren.
@Relief: Tja die Fanboys… Het moet niet leuk zijn om de wagen die van de 458 schroot zou maken, het zo te moeten afleggen.
By the way : in het Jaguar tijdschrift dat we krijgen stond dat, toen Enzo Ferrari de Jaguar E type voor het eerst te zien kreeg hij spontaan zei : “de mooiste auto die er ooit is gebouwd…” Tegenwoordig kunnen mensen dat kennelijk niet meer.
Ik ben een al heel lang een echte Ferrari Fan maar ik hou erg veel van Aston Martin, Jaguar enz… Als Mc Laren morgen een betere auto maakt dan Ferrari, zal ik dat beamen; waarom niet ?
Na meer dan 2 decennia is Ferrari eindelijk weer op de goede weg met de 458. Nu nog dat vuur probleempje onder controle krijgen en je kan ze weer serieus nemen.
Ik denk persoonlijk dat de Lamborghini Aventador toch gehakt maakt van beide auto’s of mogen we deze niet gaan vergelijken met deze auto’s. Hoop dat die binnenkort ook eens aan de tand wordt gevoeld.
@walter:

Ander prijsniveau :)
@walter: Inderdaad ander prijsniveau èn ander niveau van auto. Deze Lambo zal moeten worden vgl met de opvolger van de Enzo. Ben benieuwd wat dat gaat worden…
De McLaren is technisch een schitterende auto, maar idd wat overhyped, en de arrogantie straalt er ook al vanaf als ze denken vanuit Brussel ook in NL auto’s te kunnen verkopen. Die 3 jaar levertijd zal dus wel meevallen, over paar maandjes overal te koop op mobile dot de
Een turbogeladen motor zal nooit zo direct reageren als een atmosferische. Een echte rijdersauto als de F1 zal deze MP4 dan ook nooit worden.
Wel lef om als engelman een Engelse auto te durven af te kraken. Voor mij is dit best onafhankelijke journalistiek, puntje erbij voor 5th Gear.
Ik denk dat mcLaren wel goed luistert naar de kritiek die het krijgt op de auto, dat hun auto’s meer voor op straat en niet al te veel op racen gericht zijn. Dat is de auto namelijk nogal heb ik het idee… Jammer van de mcLaren, maar vindt t nog steeds een geweldige auto!
Of de McLaren nou sneller is of niet, zou hem nooit gekozen hebben. Die achterkant vind ik toch wel zo ongelooflijk lelijk…..
@993turbo: De achterkant? Ow… die vond ik nog wel gaan… Het zijaanzicht vind ik echt prut en de voorkant is zo tam dat hij als Lexus nog te opvallend zou zijn!
En zoals iemand al zei, als twee Engelsmannen de auto afkraken dan is er echt iets mis met dat ding.
Shit, gemist. Stom dat Discovery niet de juiste programma omschrijvingen geeft. Ik dacht ze nog steeds met herhalingen bezig waren. Nou ja, gelukkig is er dan AB!
Was te verwachten ! De gemiddelde autojournalist was het er – voor deze uitzending – over eens, dat de 458 de beste auto is in zijn league. Opvallend dat de 458 forser is dan de McLaren en dat de auto naadlozer om de bestuurder heensluit.

Vanwege die dude-ledjes in de 458 blijft het echter altijd een auto die qua looks niet voorbijkomt aan de Gallardo of de SLS. Denk dat de Gallardo mijn uiteindelijke voorkeur gaat krijgen (geluid en looks).
@Megakix: Helemaal met je eens! En om het dan maar meteen definitief te maken, doe maar de LP550-2 Valentino Balboni! Met een LP570-4 ben ik ook gelukkig btw, ik wil niet te kieskeurig zijn;)
McLaren heeft een grote bek, maar ze kunnen er dus blijkbaar niks meer van. Als hij nou bloedmooi was (Alfa Romeo 8C) dan was het een prima auto geweest! Nu? Het is gewoon helemaal niks. Een mooi stuk techniek, een stuk techniek dat je vervangt zodra er iets beters te koop is. Terwijl je over 10 jaar nog met plezier wakker wordt als je de 458 Italia naar je werk mag rijden!
de algemene opinie van de autobloggers is dat mcLaren een strontkar is ..
omdat een ander plastic hok net iets minder strontkar is ..

op die manier is elke verslaggever een stabiele rots in de branding ..
@lincoln: Iemand die dat soort wagens een “strontkar” durft te noemen, moet terug naar de kleuterklas.
Het zijn beide heel geavanceerde auto’s en smaken verschillen nu eenmaal. Ik ben ook niet weg van de looks van de Mc Laren. In het zwart valt het best mee maar in het oranje of zo vind ik hem echt wat “goedkoop” ogen. Maar ja, in werkelijkheid kan het allemaal heel anders zijn. De 458 bekoort ook niet iedereen; tot je hem in “the flesh” ziet; het is een fantastisch mooie wagen.
En het goede nieuws: de wachttijd loopt schokkend snel terug. Verwacht immers een hoop gecancelde orders.
Zodra fabrikanten zichzelf gaan overschreeuwen, daarbij wapperend met papieren cijfers en de concurrentie gaan trashtalken, dan kun je maar het beste doorlopen. Een paar Amerikaanse fabrikanten hebben daar ook een handje van.
mclaren is wel een stuk mooier
Wel rekening mee houden dat de doorsnee eigenaar hun wagens niet gebruiken zoals beide heren rijden. De meeste gaan eens snel op de snelweg en hun motor laten reven in Knokke en consoorten…..
Als je één van beide koopt zit je gewoon goed!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).