Sprintrace in Deventer eindigt in drama [updated]

Auteur: , 42 Reacties

Vandaag vond in Deventer de eerste editie van de Brouwers Boulevard Sprint plaats, een sprintrace voor klassiekers. Het zonnetje scheen lekker, en er waren tal van mooie auto's aanwezig, alleen kwam er gedurende de dag een behoorlijke kink in de kabel. Een DeTomaso Pantera raakte om onduidelijke redenen van zijn lijn en reed de vangrail in. Tot overmaat van ramp stonden daar mensen, die (zwaar) gewond raakten.

Naar verluidt gaat het om de presentator van de race, Bert van den Dool, en een vrouwelijke official. Andere nieuwsberichten spreken over 4 gewonden. Op youtube staan een aantal video’s waarop een klap te horen is nadat de Pantera is vertrokken. Het is nog onduidelijk wat de toestand van de gewonden, die met een traumaheli zijn afgevoerd, is.

Een ooggetuige beschrijft het als volgt:

Tuurlijk, Bert van den Dool en de official hadden achter de vangrail moeten staan. Maar het ging hier om test-run voorafgaand aan de echte sprint. De man die de DeTomaso Pantera bestuurde remde veel te laat, waarop de wielen blokkeerden, de auto scheef trok en tegen de vangrail en de slachtoffers aan reed. De bedoeling was om op de finishlijn tot stilstand te komen. Overigens liet ook Jan Lammers zich niet inbetuigd en reeds met asociaal grote snelheid in z’n Porsche door over de finishlijn. Ik heb alles op zo’n 20 meter afstand zien gebeuren.

Bij bovenstaande moet gezegd worden dat we er zelf niet bij waren, en dat dit dus informatie uit tweede hand is.

Een ander filmpje is hier te vinden. Dit bevat echter schokkende beelden, vandaar dat wij het niet embedden. Openen op eigen risico. Foto’s van de DeTomaso vlak voor de crash vind je hier.

UPDATE: Helaas is vandaag bekend geworden dat de aangereden vrouw is overleden.42 reacties

zag het net bij Hart v Nederland! Vreselijk! Lijkt op wat er vorig jaar gebeurde tijdens de rally, toen werd er een marshal aangereden…
@label89: ..wat doen die amerikanen hier dan ook ?
Voor de twijfelaars:
Heel schokkend is dat 2e filmpje niet gezien je niks ziet gebeuren, je ziet iemand liggen in rare houding.

Verder, al niews over de toestand van de gewonde(n)?
Wij waren erbij was niet leuk om te zien we zagen het gebeuren :(.
trauma helikopter alles erbij gelukkig waren ze snel ter plaatse. de presentator lied zijn microfoon vallen toen hij werd aangereden, we hoorde het via de boxen het was een nog dichtbijere en niet lekker om te horen…
@KD-Producties: correctie *dichtbijere ervaring*
@KD-Producties: correctie *intensere ervaring*

Heftig man! Hopen dat ’t goed komt met iedereen, helaas zijn dit soort dingen nooit volledig uit te sluiten.
@C220AMG: *blijft handig die editknop
Ik heb alles op ca. 20 meter mogen aanschouwen.. Was een heftig ongeval! De wielen van de Pantera blokkeerden en trok scheef richting de mensen. Was heftig om te zien. Enorme domper voor dit evenement. Ik hoop dat de slachtoffers het er goed vanaf brengen..
@jerome: duidelijk een gevalletje ‘geen ABS’ denk ik dan ?
@Megakix:

Of een mechanisch defect, zou mij niets verbazen..
-=edit: iets meer respect graag=-
@geertje123: Doe ‘es effe normaal!
@geertje123: zielig ventje dat je bent……
@geertje123: True..
Of je nou official bent of niet, het is gewoon dom dat je aan de verkeerde kant van de vangrail staat. Buiten dat is het nog een lage ook, dus hij/zij had aan de andere veilige kant net zoveel effect gehad met vlaggetje zwaaien..
Echt gek,jammer dat zo’n dingen gebeuren.
honestly ..
wie wil er naar een race waar geen onvoorziene dingen gebeuren ??
wie gaat er in godsnaam naar asociaal snel rijdende mensen kijken om te concluderen dat ze asociaal snel rijden en om dan te kunnen melden dat ze asociaal snel rijden ..

de verontwaardiging is wederom autobloggeriaans ..
@lincoln: meer een afspiegeling van de bevolking; als je niet direkt meetreurd ben je zèlf de sigaar.
@Megakix:

detail ..

ELKE race/competitie wordt louter (niet “mede”) mogelijk gemaakt door zijn toeschouwers ..
@lincoln @megakix: Sssst, dat verklappen wij niet aan elkaar. Erge dingen moeten niet aan ons liggen, maar aan iemand anders!
Oef dat zag er niet lekker uit ,hoop dat het goed gaat ze .
Autosport blijft nu eenmaal gevaarlijk.
@norge: (met ze) Correctie knopje?
er staan niet voor niets vangrails en betonblokken… ik zeg eigen schuld
Dus dit is zeker weer de laatste keer geweest dat er zoiets georganiseerd word, de een verpest het voor de andere
Tragisch voor een evenement dat op voorhand een mooi initiatief was. Vernam het via facebook doordat het bovenste filmpje van een kennis is, geen aangename verrassing.

Hopelijk heeft het niet te zware consequenties voor het vervolg. Omstandigheden moeten veiliger maar afschaffing zou ik persoonlijk overtrokken vinden. Dergelijke evenementen moeten mijns inziens gekoesterd worden, al is die mening natuurlijk niet bepaald objectief.

Ben wel benieuwd hoe het met de gewonden gaat, metname de 2 zwaargewonden…
Zelfs bij de snelweg ga je achter de vangrail staan, waarom hier dan niet.
gedwongenleaser
Weet er het fijne niet van maar ongeacht of die bestuurder zich nu wel of niet aan de regels hield -in hoeverre van toepassing- bij een test-run, je neemt gewoon risico door voor de vangrail te gaan staan. Ik zou mijn lot niet in handen leggen van een willekeurige piloot op zo’n gebeuren.
Laatste nieuws:
http://www.nu.nl/binnenland/2550092/rally-ongeluk-deventer-eist-leven-vrouw.html
bah, vervelend nieuws.
@svdl: zag het net op het nieuws ben best geschokt met dit nieuws…
De Stentor heeft zojuist een bijonder nare foto gepubliceerd: http://www.destentor.nl/multimedia/dynamic/02031/ongelukdev_2031816q.jpg
Wat een nieuws zeg!.. Ik zie op die foto van De Stentor (@sir_smokalot )een vriend van me achter Bert weg springen…(de fotograaf dus die aan het filmen was) Damn!
Dit soort gebeurtenissen moeten hopelijk niet de das om doen voor deze evenementen wat Juist mooi is om te zien. En beter georganiseerd qua veiligheid dan een dergelijke rit of sprint.
@Robbet: Dat die presentator daar nog staat. Ach, als presentator houdt je er van om gezien te worden. Erg stom als er een auto aan komt scheuren; die gebroken been kan je nog zeggen: eigen schuld. Maar wtf doet die vrouw daar dan? Cool doen? Beter zicht op een auto? Het is niet ondenkelijk dat die presentator heeft gezegd: loop maar naast me, is leuk, kan je het publiek zien en hoe het eruit ziet vanaf de baan. Ik heb zo maar het idee dat hij met klein trauma’tje loopt vanaf nu.
En de bestuurder: een ongelovelijke lul dat hij overmoedig werd door het publiek (en duidelijk de auto nog niet onder controle had); maar je m niet kwalijk nemen dat hij iemand heeft geraakt terwijl hij binnen de baan bleef.
Dit soort rallies in de stad is altijd gevaarlijk, want de auto’s hebben te weinig uitwijkruimte. Ik heb zelf bij de mini Miglia gestaan in Naarden Vesting achter een lullig dranghekje en daar werd ook door een aantal mensen vol gas gegeven. Als hij dwars gaat word je zo tussen het dranghek en de gevel achter je geplet. Zo’n dranghek doet niets aan bescherming.
Nee! Heeft die vrouw het niet overleefd? Man wat verschrikkelijk lullig! Maar aan de andere kant, hoe erg het ook is, als organisator zou je toch beter moeten weten en niet in het pad van een krachtige auto staan! Er is aan alle veiligheidsmaatregelen gedaan, er was voldoende afscherming (de auto ging er niet doorheen) en ambulances stonden klaar. Dat er een auto een keer ging glijden was ook compleet te verwachten, dus waarom stond je daar als official? En je zult altijd zien dat zoiets mis gaat als het voor het eerst georganiseerd wordt… Gelukkig heeft de presentator niet meer dan een gebroken been. Wel vreselijk jammer van de auto ook, een DeTomaso Pantera zie je niet veel! (Ja, sorry jongens, maar ik blijf wel een autoliefhebber). Hier kun je maar één ding van leren, en dat is dat mensen echt zelf wat beter op moeten letten, vooral bij zulke evenementen. Vreselijk dat het zo gegaan is!
Ik wil iedereen die hier mee in aanraking is gekomen sterkte wensen met het verwerken van deze nare ervaring het het verlies van deze vrouw.
Vreselijk dit, dat dit bij zo’n evenementje heeft kunnen gebeuren… Ik zou zeggen, verdomme was toch achter die betonnen afscheiding gaan staan! Sterkte aan de nabestaanden! Verschrikkelijk..

De overledene is overigens de secretaris van de DVSC; Philine Heikens (volgens prewarcar.com, een twitter search leverde dit op: http://twitter.com/#!/sabienheikens). Man man..
Zware kutzooi dit. Laat maar weer overduidelijk zien dat een ongeluk in een klein hoekje zit en veiligheidsmaatregelen er niet voor niets zijn…
die veiligheidsblokken langs de kant zijn er niet voor niets… waarom staat ze (en die andere) er dan voor? maarja, alsnog is het vreselijk natuurlijk
Dat filmpje dat schokkend is is verwijderd -.-
Een late reactie mijnerzijds:
Vreselijk inderdaad. Dit gebeurde niet lang nadat ik een proefsprint gemaakt had. M’n zoon heeft het ongeval gefilmd en was er danig van ondersteboven, net als alle andere deelnemers toen het nieuws doordrong.
De politie vroeg me de videobeelden op te sturen voor onderzoek, dus ik heb praktisch beeldje voor beeldje gezien wat er gebeurde. Afschuwelijk.
Aan de veiligheidsmaatregelen heeft het niet gelegen. Er voer zelfs een bootje met duikers op de IJssel, voor het geval dat…

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).