Rijtest en video: Porsche 911 GT3 RS 4.0

Auteur: , 97 Reacties

Leusden-Zuffenhausen. Het had in een kleine 3 uur gekund, maar we moesten tussendoor ook nog een beetje filmen. En dat kost tijd.

[ Eerst kijken, dan lezen? Bekijk de video HIER! ]

Een beetje voor de camera langs scheuren kost weinig tijd hoor, maar het camera opererend personeel is niet het snelste volk op aarde. Aan de 911 lag het niet, want het trefwoord is keihard. Accelereren: keihard. Remmen: keihard. Snelheid in bochten: keihard. Onderstel: keihard. Hoe de kuipstoeltjes je lichaam vastgrijpen: keihard. Hoe het klikding van de gordel in je zij prikt met instappen: keihard. Comfort: niet beschikbaar. Airco: te veel gewicht. Navigatie: zie airco. Prestatie-potentieel: out-of-this-world.

Porsche 911 GT3 RS 4.0

Tussen Leusden en Zuffenhausen ligt het land der onbegrensde autobahns. De 911 GT3 RS 4.0 is zeker niet de sterkste auto die onze “redactieburelen” (lees de openbare weg) doorkruiste, maar Porsche weet uit één PK altijd net wat meer te halen dan de rest van de wereld. Of althans zo lijkt het, de GT3 RS 4.0 maakte dan ook een verpletterende indruk op me. De laatste der 997’s, nu komt er echt niets meer, zet heel makkelijk 200 op de klok. Geen verrassing, want Porsche claimt een sprinttijd van 0-200 km/u van 12 seconden. Veel indrukwekkender is hoe de 4.0 doorstoomt naar 300+. Op een rit van ruim 500 km overdag(!) op een doordeweekse dag(!) ging de teller zeker vijf keer(!) over de magische 300. Oh en ook dat went, alleen niet voor de overige verkeersdeelnemers. Gelukkig is de 4.0 standaard met keramische remmen uitgerust, dus vertragen gaat prima. Vooral ook omdat er heel plakkerige semi-slicks om de velgen liggen. De officiële topsnelheid is overigens 310 km/u, maar met lang aandringen verscheen het getal 327 op de teller. De zescilinder boxer loopt dan zo’n beetje richting de toerenbegrenzer, dus heel veel rek zit er dan niet meer in.

Porsche 911 GT3 RS 4.0

Kloppend hart van de 911 GT3 RS 4.0 is natuurlijk het fabuleuze zescilinder boxerblok. Ondanks dat Porsche ook hele fijne turbo motoren maakt (voor de 911 Turbo en GT2) zit er tot op heden altijd een atmosferisch blok in een GT3. In dit geval de grootste ooit in een seriemodel van de Porsche 911; de inhoud bedraagt 4.0 liter. Porsche is niet over een nacht ijs gegaan door simpelweg het bestaande 3,8 liter grote blok op te boren. Neen meneer, de 4.0 kreeg namelijk de krukas uit de 911 GT3 RSR (die echt alleen het circuit op mag) en kreeg gesmede titanium zuigers en drijfstangen. Het resultaat is een indrukwekkende 500 pk, waarmee het specifieke vermogen op 125 pk per liter komt. Daarmee is de 911 GT3 RS 4.0 de sterkste atmosferische motor van het moment. En gezien de aandacht voor CO2, downsizing en het gebruik van drukvulling zou dat voorlopig ook wel eens een record kunnen blijven.

Porsche 911 GT3 RS 4.0

Dat er zo veel PK’s uit relatief zo weinig liters komt, betekent wel dat de 4.0 het vooral lekker vindt om bovenin het toerengebied te opereren. Om de 4.0 onderin slap te noemen is een regelrechte belediging aan de Porsche engineers en leidt ongetwijfeld tot een levenslange ban om nog in Zuffenhausen te komen, maar pas boven de 4000 tpm toont het blok zijn echte kracht. Het maximumkoppel van 460 Nm wordt dan ook pas bij 5750 tpm bereikt. Geen zorgen overigens, want een brede powerband heeft de GT3 RS 4.0 weldegelijk: die maximale 500 pk worden namelijk pas bij 8250 tpm bereikt. Een absolute screamer dus, die qua maximaal toerental alleen de 458 Italia voor zich moet dulden.

Porsche 911 GT3 RS 4.0

Porsche heeft ook veel aandacht besteed aan gewichtsbesparing, zo zijn de motorkap, kuipstoelen en voorspoilers gemaakt van carbonfiber. De achterruit is niet meer van glas, maar van lekker licht kunststof. Op hoge snelheid met raam open leidt tot het grappige effect dat je het raam ziet bewegen in de wind. En met raam open rijden zul je, want Porsche oordeelde dat het monteren van een airco unit te zwaar was. Zit er dus niet in. Navigatie, stoelverwarming, deurhendels of andere luxigheden allemaal ook niet. Porsche ging zelfs zo ver om gewichtsbesparend tapijt te monteren. Vreemd genoeg bleven de bekerhouders wel, hoewel het sierstripje waaronder ze verborgen zitten wel een carbon printje heeft (of echt van carbon is).

Porsche 911 GT3 RS 4.0

Ook hoog op het verlanglijstje stond het verder verbeteren van de aerodynamica. De GT3 RS 4.0 kreeg niet een grote achterspoiler met aangepaste zijkanten. Om het evenwicht te bewaren is de 4.0 eveneens de eerste 911 die zogenaamde “flics” kreeg, de luchtgeleiders aan de zijkanten van de voorspoiler. Op topsnelheid zorgt dat ervoor dat er 190 kg extra downforce is. Op de autobahn voelde de 4.0 dan ook enorm stabiel aan, hoewel de knalharde vering en demping wel eens voor een sprongetje zorgen op minder glad wegdek. De bochtsnelheden liggen op een dusdanig waanzinnig niveau dat de mindere goden zoals jij en ik weken nodig hebben om dat in het brein te verwerken.

Porsche 911 GT3 RS 4.0

Dit is in alle opzichten een echte mannenauto, en dan ook nog voor mannen met een groot hart. Ondanks dat Porsche een fantastische (en fantastisch snelle) PDK bak met dubbele koppeling heeft, monteerde men toch een reguliere handbak. Een bak die ook nog eens een ferme hand vraagt, schakelen doet die trefzeker, maar om langdurig circuitgebruik mogelijk te maken is het allemaal nog degelijker uitgevoerd dan we bij Porsche gewend zijn. Als je heel goed bent met koppeling en bak dan zou er in 3,9 seconden 100 op de teller kunnen staan, maar zo simpel als met een 911 Turbo met launch control (en wel die PDK bak) gaat het niet. De vierwielaandrijving van de 911 Turbo mis je overigens niet, want halleluja de combinatie motor achterin en de semi-slicks zorgen voor een ongekende tractie. Met een klein tjilpje van de banden lanceert de GT3 RS 4.0 zich uit de startblokken, waarna een ongekende acceleratie begint.

De 911 GT3 RS 4.0 is de laatste generatie 997 en in zekere zin de beste. Althans als je een compromisloze racer zoekt waarmee je op trackdays of op de Nurburgring kunt schitteren. De vier liter grote zescilinder boxer is het mooiste atmosferische blok wat Porsche tot nu toe heeft afgeleverd. Een monument van een auto, die niet voor iedereen geschikt is. Dit is met recht mannenspeelgoed, maar wel voor mannen met een goed gevulde bankrekening: de vanafprijs is € 256.100,- inclusief BTW en BPM. Filmpje!97 reacties

Ondernemers hebben nooit autopech toch. of wel!?.
echt vet !
Ik zat al te F5en :P
tword tijd voor een nieuwe 911

ben altijd fan van Porsche geweest, maar nu begint het me echt te vervelen
@laurens324: Heb je het filmpje gekeken of niet?!
Heerlijk filmpje weer! En die slome X5 M camera auto:P haha
Volgens mij heeft de 458 net iets meer vermogen per liter dan deze…

Blijft een erg lekkere auto. Ik zou alleen wel de airco nemen(opwarming van de aarde enzo). De rest mag er allemaal uit.
@Burdy:

Klopt, 4,5L/570pk.

oftewel 126,66 pk/L
Leuk dat jullie nu al beslag op deze wagen wisten te leggen!
Normaal geen porsche fan!
Maar hier word je toch wel vrolijk van^^
Waar blijft de test met de lambo lp670-4 SV ???? Ik blijf hopen dat die komt !!!
Begrijp alleen dat plaatje 000/600 niet.. Moet dat niet 001/600 zijn?
@SanS: Het is een voorproductie auto. Ze beginnen pas te tellen bij de geleverde auto’s.
@Burdy: dat had ik zelf kunnen verzinnen.. Maaruh blijft raar. Want officieel zijn er dan 600 stuks gebouwd, maar feitelijk dus eigenlijk meer. Auto historici van de toekomst gaan daar weer tijden mee zoet zijn, hahaha.
@SanS:

Deze demo-auto met nummer 000/600 zal nooit in de verkoop gaan, maar uiteindelijk verdwijnen in het archief en/of museum. Van iedere auto bestaan (of bestonden) demo’s of prototypes, wat zou dan realistisch zijn om wel mee te tellen ?
@SanS: er zijn dus straks 911 gt3 rs 4.0’s die weg aan het verslinden zijn.
@reinier73: 601*
@reinier73: en misschien wel 602, 0f 603… ;-)
@SanS: Er is altijd een nummer 000, dit is het museummodel en blijft voor altijd eigendom van Porsche zelf.
@bram89: ah, maar waarom staan dan in de statistieken van gebouwde auto’s deze nooit..? Dat verbaast me gewoon. Want zoveel zal deze niet van 001 verschillen toch: of ben ik nu gewoon naïef? ;-)
@SanS: Die verschilt helemaal niks met de modellen voor de verkoop, ze zetten hem gewoon niet in de statistieken omdat er anders 601 zouden verkocht zijn en dat klinkt nie zo mooi als 600
Wie heeft er straks een natte droom? yep,Wouter!!!
oeeh, hier ben ik wel bij!
ferrari 458 heeft meer PK/liter
Dit is toch wel een hele vette auto in deze uitvoering met dat blok. (Alleen die stickers en accentjes mogen ze wel weg laten!)
Nice! Ben geen Porsche fan,maar hulde voor de mannen daar dat ze zoveel power eruit krijgen zónder turbo!

Prangende ‘Vraag van de week’: wat voor camera-auto was dit??
@ukbob: bmw X5 M
@rubenpriest: o een x5m dus.ok!
@rubenpriest: Zie jij dat echt zo snel aan dat fragmentje dat je ziet, of weet jij stiekem meer..?
@Citrofiel: Wouter tweete tijdens het testen dat de camerauto X5 M de Porsche amper bij kon houden ;)
@rubenpriest: Ah zo! Ik dacht al… ;)
@Citrofiel: Ik mocht willen dat ik deel uitmaakte van de Autoblog familie :(
Heerlijke rijtest, mooie video ook! En het is net alsof je een rijtest van een jaar of tien terug leest, niets te lezen over het verbruik. Eigenlijk wel helemaal prima bij dit type auto’s.
geen airco? fail! ;)
Wat een geweldig dikke wagen toch.. Maar serieus, wat een kansloze stickers plakken ze daarop.

En daarnaast: leuk die touwtjes als deurgrepen (Voor het eerst op 964 rs? Of nog eerder?) maar dat is echt alleen nog maar verwijzing en geen gewichtsbesparing meer. Waarom anders elektrische ramen en navi-rommel. Airco is nog wat voor te zeggen natuurlijk,..
gedwongenleaser
@baasbas: eens, alsof je wel geïntegreerde navi/radio (etc.) nodig hebt op het circuit? Daarnaast om bij het circuit te komen ken je als echte petrolhead natuurlijk de route, zo niet dan plak je een domdom tegen de voorruit.

Nb. Wellicht vergis ik mij maar volgens mij zijn de raampjes wel gewoon elektrisch? Levert dat eruit slopen nou niet veel meer op dan een stuk spanband als deurhendel?
gedwongenleaser
@gedwongenleaser: ik heb mijn domdom aanstaan, had niet gezien dat je in jouw reactie ook al verwezen had naar de elektrische ramen. :)
Die stickers, nee doe maar een 458. Sneller en mooier.

Goeie rijtest btw ;)
deze Porsche mag misschien dan wel de grootste motor aanboord hebben hij is en blijft de lelijkste. Al die frutsels *silveren grilletje *Ledstrips *silveren snorhaar lines, maken het geheel er niet mooier op, nee geef mij de SC maar.
hij is vet, maar nét een heel klein tikkie te protserig met die spoilers.
2780 euro netto per maand in de bijtelling… ik ga er nog een paar nachtjes over slapen
wow lol 320 dag pietertje!

die dingetjes op de voorbumper heb ik als gezien bij de Audi R8 gt en volgens mij ook bij een Maserati. ik vroeg me al af waar het voor was

wie weet wat dat voor auto is op 2:46 ?
Kwijl kwijl kwijl kwijl nog meer kwijl… btw zijn deze foto’s bewerkt met hdr?
Ik hou normaal niet van stickers en tuning maar ik vind me deze 911 me toch een partij gaaf, WOW!. Dit is nou echt een auto waar ik in tijden kippevel van krijg. Alleen ook weer een enorme domper dat ie zo duur is. Zonder turbo’s en hoog specifiek vermogen blijven gewoon de gaafste autos zoals ook de M3 (E46, E36, E30) , M5 (E38, E39, E60)
@clubbyte: je bent de E90/92/93 vergeten
@clubbyte: je bent de E90/92/93 vergeten
It’s ugly but it gets you there. Doe mij maar een gewone 911 zonder al dat lelijke plastic aan de buitenkant. Liever een wat oudere zelfs, 964 of zo, met nog een mooi roffelende luchtgekoelde motor.
@spiderman: luchtgekoeld is eigenlijk wel mooier ja, bij ons thuis hadden we vroeger een speedster met ruf uitlaat. egt mooi geluid. Onze buren hebben een 997 carrera. klinkt voor geen meter. Maar deze 500 sterke variant vind ik wel heeeel gaaf! Was nog mooier geweest als je de ramen met een hendeltje omlaag moest draaien, jammer. Die deurgreep is dan wel weer leuk :D
Deze is echt wel mooi! Beste en mooiste GT3 RS tot nu toe!
Ik zou er nog wat euro’s tegen aan knallen en het hele blok laten balanceren en zo. 8300rpm is leuk maar zon bak als dit vraagt om minimaal 9000rpm.
@GOD: heeft niets meer met balans te maken bij dit soort motoren, is het kleppenmechanisme (veren etc) die ervoor zorgen dat er anders helemaal niet meer mee te rijden is op lage toeren.
een motorfiets draait gemakkelijk 14.000rpm.. maar die hoeft niet vanuit stilstand nog op 2.500rpm 1500 kilo in beweging te brengen,
Dit is waarom ik een Porsche fanaat (freak) ben!
Perfectie, stijl, traditie: heerlijk!
Rijdt goed door ! Ziet er goed uit ! Goed filmpje ! Goed gebabbel ! Lekker goed allemaal….goed-en-dag !
Wat een heerlijke Porsche!!
@Jokkebrok: Én een heerlijk filmpje!! Zo zie ik het graag ABHD mensen!
Beter wordt het niet… Zeg ik nu. Misschien kan Porsche zichzelf nog overtreffen in de 991 reeks?? Maar lijkt me sterk. WAT een bak!! Erg gaaf ook dat autoblog er in mocht rijden.
woow wat een beest! Ik denk dat ik er een nieuwe droomauto bij heb.. Die soundtrack is echt onweerstaanbaar! Ok, de stickers zijn niet heel stijlvol, maar staan toch goed op de wagen omdat hij zo hardcore is. Mocht ik kiezen tussen een 458 en deze zou ik zonder enige twijfel deze kiezen! Dan maar rugpijn..
Gave auto, gave review, maar wat is het motorgeluid slecht hoorbaar zeg?!
320 km/h, netjes! :D Wat een extreme bak, hier moet je eigenlijk de meeste kilometers mee op het circuit spenderen.
De laatste echte Porsche ,ik hoop dat de invloed van VW niet te groot wordt bij het volgende model :P
@norge:

Net zolang Porsche niet in Koreaanse handen valt, lijkt er me geen reden tot enige vorm van paniek. Het zou pas echt dramatisch worden als ze een plastic dashboard gaan monteren, en de wegligging gelijk is aan een natte dweil. Je weet wel, net zoals een Hyundai i30 CW …

:-)
@rechercheur: In dat geval zou de kwaliteit in ieder geval wel gewaarborgd blijven ,hoe rijd een natte dweil?
(zucht)
@norge:

“hoe rijdt een natte dweil” is in dit geval met “dt” … (zucht)
@rechercheur: Dt t of D ,lekker belangrijk zeg .Mislukte schoolmeester?
@norge:

gewoon een kwestie van opvoeding :-)
@rechercheur: lijkt me sterk.
De Ferrari 458 heeft volgens mij net iets meer pk per liter. Desalniettemin een fantastische auto.
bij normaal verkeer redt je Leusden-Zuffenhausen echt niet in 3 en een half uur, ook niet met deze auto. (alleen de 1 à 2 tankbeurten al)
Dit is ook echt PRECIES dezelfde auto die Autovisie al testte ;-) http://www.telegraaf.nl/autovisie/video_autovisie/10071382/__Porsche_911_GT3_RS_4.0__.html?pageNumber=1

(toch maar autoblog..)
@thomkoudstaal: Ja en Nee, Wouter maakt hele gave filmpjes, ook deze weer heerlijk. Maar Werner is wel zo ontzettend goed in sfeer creeëren da’s echt de Nederlandse Chris Harris. Als ik filmpjes van Wouter kijk betrap ik mijzelf redelijk vaak dat ik naar het balkje onderaan kijk of ie al bijna afgelopen is.. bij Werner vergeet ik alles en denk “nee he..” als het filmpje uitspringt. Bij deze dus zojuist ook weer.
@Freewarefreak: Dat kan ik op basis van de test van deze auto door hem niet met je eens zijn. Hij heeft de pech om deze auto in de regen te moeten rijden, maar die frustratie hoeft hij niet te laten doorklinken in werkelijk elk deel van de film.
Wat klinkt zo’n atmosferische Porsche motor toch mooi, vooral deze 4.0.
@db87: Amen! Inderdaad, ik verbaasde mij ook heel de tijd over de waanzinnig mooie huil. Heerlijk!
haha maat van me krijgt hem binnekort, staat al een tijdje in bestelling :) hij was de eerste die hem bestelde in koeweit :D
Geen woorden voor deze prachtbak, schitterende Porsche.
ON-VOOR-STEL-BAAR. Wat een auto. Wat een snelheid. Ik word er depri van, want ik heb ook geen 2,5 ton op de bank.
Die bandjes om de deur te sluiten vind ik leuk, dat idee kan ik wel voor mijn kitcar gebruiken. Scheelt weer 200 gram.
Wie wil geen deel uitmaken van de Autoblogfamilie ;-)
Alweer een mooie test van Autoblogh, maar de auto is wel echt alleen voor de super liefhebbers en rijken, want vrij onpraktisch. Ik denk wel dat ze wat technologie van dit model zullen toepassen op de 991.
Goede video, maar had tog wel wat meer skills gezien; driften etc… (zie autoweek.nl) Nee, heb ook haat aan die site maar, zy hadden er wel leuke momentjes in…
@VWTouran75:

Ik kan me voorstellen dat de PR dame (of heer) van Pon Porsche Leusden bij dit specifieke exemplaar toch een keer extra gevraagd heeft om ‘m heel te houden. Een ‘gewone’ 911 minder mag de verzekering oplossen, in dit geval heb je wel wat uit te leggen aan Stuttgart …

:-)
@rechercheur: Ja oke, maar als AB deze auto mag testen, denk ik dat ze dus de juiste vertrouwen hebben van Porsche, anders krijgen ze hem neit mee toch?… Zou wel lekker zijn geweest als AB ook ff Zandvoortje had gepakt of een andere Ring…
I would like to hear some sounds! In plaats van Wouter… :D
Wooooooooooooooooooooow ben echt geen Porsche fan boy maar waaaat een auto :b .

-hoopt op een GTR response-
Niet om het 1 of ander, maar volgens mij heeft
de 458, met 570pk uit een 4.5 een hoger specifiek
vermogen dan deze al even brute 911!
Mooi filmpje! Erg genoten. Enige probleem was dat hij niet lang genoeg was. :)
Over het hoger specifiek vermogen is hier al genoeg rechtgezet.
Maar niet om het 1 of ander maar volgens mij gaat een Audi R8 V10 tot 8700 toeren, maw, een nog groter blok en nog meer toeren.
Deze porsche gaat tot 8250 tpm en zal er dus wat meer naast zich moeten dulden dan enkel de 458 Italia.
klopt het dat de verhouding van koppel (460 nm) niet in verhouding staat tot de motorinhoud (4 liter) en pk’s (500)? Een BMW 525D zit op 450 nm met 202 pk…
@djansen: benzine vs diesel
@poeperman: en turbo vs NA
Blijft een simpel karretje om te zien, niet echt een supermodel. De acceleratie valt mij trouwens tegen gezien het lage gewicht, een Ferrari 458 is veel sneller, zo ook de 911 turbo S en die lelijke datsun GTR.
@grandmasterb: Je moet de Turbo S ook niet vergelijken met deze GT3 RS 4.0, totaal andere wagen (turbo’s, 4wd). Op een circuit rijdt de 4.0 een Turbo S waarschijnlijk helemaal zoek.
GEEF me A.U.B een andere presentator!!!!!!!!!!!!!
Hypocriete NSB’ers. Vorige week was een kerel in een GT-R nog helemaal gestoord toen hij 300km/h reed. Nu doet AB hetzelf en is het helemaal tof. Jullie kloppen niet helemaal.
@Robbert89:

Op de Duitse Autobahn is er nu op sommige plaatse geen limiet, akkoord het is nog steeds gevaarlijk om 320 te knallen maar in principe niet tegen de wet, plus het feit dat men in Duitsland rekening mee houdt dat er op het linker baanvak hard gereden wordt. (al vind ik die 320 er toch lichtjes overgaan, maar soit).
@wouter
Hebben jullie dit filmpje ook oa. bij Enschede geschoten?? Mijn buurman, Porsche-fanaat en -eigenaar, kwam zojuist bij me dat ik iets gemist had…. Jullie zijn voor de deur geweest…
Beschrijving klopte aardig met de beelden, zwarte Porsche GT3 RS met grote vleugel en blauwe SUV met camera’s, hij was helemaal ondersteboven van de Porsche!
Het lampje ging vrij snel branden ;)

Geweldig filmpje, geweldig gave Porsche!
@Svaan: Als je goed kijkt, dan zie je in één van de shots de Grolsch fabriek ;)
Pure Porno deze Porsche 911 GT3 RS 4.0, maar als Porsche gek zou ik niet kunnen kiezen tussen een GT2 RS, GT3 RS en een GT3 RS 4.0

Allemaal heerlijke Porsches!
Enerzijds ben ik erg benieuwd naar de 911 die dit jaar komt anderzijds vind ik het jammer als Porsche fan dat de 997 versie uit productie gaat.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).